De 20 meest populaire tuinplanten van 2020
Het aantal planten dat in de tuin gezet kan worden is gigantisch. We hebben inmiddels veel tuinen gezien en daaruit ontstaat toch een beeld van planten die vaak in tuinen staan. We hebben 20 meest populaire tuinplanten op een rij gezet. Hopelijk haal je er zelf inspiratie uit!
Minder grijs meer groen
We houden de laatste jaren ook de tuintrends in de gaten en veel mensen willen graag een onderhoudsarme tuin. Daarbij wordt vaak gedacht aan veel verharding, zoals bestrating en grind. Verharding heeft ook onderhoud nodig en daarom scheelt het niet veel als je een tuin hebt ingericht met prachtige planten. Zeker als de planten volgroeid zijn zal er steeds minder onkruid groeien. Wil je nou veel beplanting vervangen? Overweeg dan een beplantingsplan. Wil je gewoon wat nieuwe planten in de tuin? Check dan onze lijst hieronder.
1. Hortensia (Hydrangea)
De hortensia mag niet ontbreken in dit overzicht. Je ziet deze prachtige bloeier met hoge sierwaarde in de winter in veel tuinen terug komen. De hortensia is in verschillende kleuren te verkrijgen. Een leuk feitje is dat de kleur van de hortensia afhangt van de zuurgraad van de grond. Je kunt dus zelf ook invloed hebben op de kleur van je hortensia’s door de grond te verrijken. De hortensia is redelijk onderhoudsvriendelijk. Het enige wat één keer per jaar moet gebeuren, is de hortensia snoeien. De bloemen zorgen ervoor dat de hortensia er in de winter ook nog mooi uitziet en zeker als er sneeuw gevallen is, geeft dat een prachtig beeld. De meest voorkomende hortensia is de boerenhortensia. Ook zien we regelmatige de volgende soorten terug in de tuin:
- Hortensia Annabelle
- Pluimhortensia
- Klimhortensia
2. Rozen (Rosa)
Een klassieker die je veel terug ziet komen. Niet alleen met valentijn maar ook in de tuin. Je ziet ze ook in allerlei soorten maten en kleuren. Rozen zijn onder te verdelen in: trosrozen, klimrozen, heesterrozen, patiorozen, grootbloemige rozen en bodembedekkende rozen. De toepassingen van deze fantastische plant zijn dus eindeloos. Je kunt ze gebruiken als bodembedekker als klimplant, als sierplant of om je patio mee te sieren. Rozen snoei je één keer per jaar en daarmee zijn redelijk onderhoudsvriendelijk. Ze bloeien tussen juni en oktober, zijn winterhard en geven een heerlijke geur.
3. Vlinderstruik (Buddleja)
Voor de liefhebbers van vlinders is dit een absolute ‘must have’ in de tuin. Wat trekt die vlinders aan? De prachtige paarse bloemen! De vlinders halen hier veel nectar uit en daarom is de vlinderstruik zo geliefd bij de kleurrijke fladderaars. Vlinderstruiken zijn makkelijk in standplaats want ze groeien echt overal. Ze bloeien van juli tot in september. Een vlinderstruk snoei je elk jaar in het voorjaar helemaal terug tot 35 cm boven de grond en hij zal hetzelfde jaar weer uitgroeien tot wel 2 meter hoog. Veel mensen zijn bang om zo te snoeien maar hierbij bereik je wel het beste resultaat. Er zijn tegenwoordig ook laagblijvende vlinderstruiken verkrijgbaar die geschikt zijn voor kleinere perkjes.
4. Glansmispel (Photinia)
De Photinia ofterwijl de Glansmispel. De meest bekende is de ‘Red Robin’. Deze soort zie je vaak terug als haagplanten maar ook als regelmatig als leibomen. Deze prachtige plant heeft zijn roots liggen in Azië en kan daarom goed tegen de zon. Het blad is groen maar de uitlopers kleuren prachtig rood en daar heeft de Red Robin zijn naam ook aan te danken. De glansmispel is wintergroen en 1 a 2 keer snoeien per jaar volstaat. Naast zijn aantrekkelijke uitstraling trekt de Photinia ook nog eens vogels en vlinders aan. Die krijg je er dus gratis bij.
Direct nieuwe tuinplanten bestellen?
5. Kleine maagdenpalm (Vinca minor)
De kleine maagdenpalm (Vinca Minor) is ook populaire tuinplant. De sterke wintergroene bodembedekkende plant fungeert goed als opvulling van wat lege plekken in de tuin en zorgt ervoor dat er geen onkruid groeit. Met prachtige paarse bloemen geeft deze bodembedekker een kleurrijke uitstraling. De maagdenpalm groeit ondergronds en breidt zich daardoor uit. De maagdenpalm wordt 15 tot 20 centimeter hoog en heeft eigenlijk geen onderhoud nodig. De kleine maagdenpalm kan zowel in de zon, schaduw als halfzon gezet worden. Wil je de plant op een andere plek zetten? Je kunt hem vrij makkelijk verspreiden door een stuk los te scheuren en te herplanten op een andere plek in je tuin.
6. Vrouwenmantel (Alchemilla Mollis)
Smaken verschillen en mocht het paars van de maagdenpalm je niet aanspreken, dan is vrouwenmantel wellicht een optie. Met de geelgroene bloemen valt de vrouwenmantel op in je tuin. In de ochtenden zul vaak prachtige dauwdruppels aantreffen op het blad. Laat daar de ochtendzon nog even op schijnen en je hebt een prachtig plaatje. De vrouwenmantel verliest het blad in de winter. Wanneer je de uitgebloeide bloemen knipt, zal de vrouwenmantel nog een keer bloeien. Als de plant is volgroeid, zal deze ongeveer 25 centimeter hoog zijn. De vrouwenmantel is de laatste jaren minder populair maar hoort wat ons betreft nog steeds thuis in het rijtje populaire tuinplanten.
7. Portugese Laurier (Prunis lusitanca angustifolia)
Deze haagplant geeft je tuin een luxe uitstraling en is het kleine broertje van de ’normale laurier’. Zoals je zult vermoeden komt deze laurier oorspronkelijk uit Portugal. Hij heeft glanzende bladeren en prachtige dieproze twijgen. De witte bloemen geven hem nog meer sier en geuren ook nog eens heerlijk. Dit zorgt er voor dat er ook veel vlinders en bijen op de haag afkomen. Een insectvriendelijke haag dus. Eén tot twee keer per jaar snoeien volstaat bij de Portugese laurier.
8. Buxus
De buxus mag absoluut niet ontbreken, want het is misschien wel een van de meest populaire tuinplanten uit het rijtje. Alhoewel; het enthousiasme voor de buxus is de afgelopen jaren iets afgenomen door de buxusmot die hem teistert. De buxus is een mooie wintergroene plant met een fijn blad. De buxus is een plant die bij goed onderhoud mooier en compacter wordt. Dit maakt hem ook erg geschikt voor vormsnoei en hagen. De buxus snoei je 2 tot 3 keer per jaar. Dat gebeurt meestal in de periode van 1 april tot 1 oktober. Er zijn helaas nog al wat buxusplagen en -ziekten. Daardoor zijn er buxusalternatieven die de laatste jaren populairder zijn geworden, zoals de Japanse Hulst, Chinese Beshulst en Taxus baccata.
Direct nieuwe tuinplanten bestellen?
9. Lampenpoetsersgras (Pennisetum)
Lampenpoetsersgras, ook wel borstelveergras genoemd, is siergras dat bloeit van augustus tot in oktober. Een najaarsbloeier dus. Hij doet het erg goed in een herfsttuin. Ook in de winter blijven de halmen staan en heeft de plant sierwaarde. Pas in het voorjaar snoei je deze terug tot 10 centimeter boven de grond. Dit maakt hem tot een populaire tuinplant die in menig perk en border te vinden is. Hij is mooi te planten in groepen maar ook alleen komt deze grassoort tot zijn recht, want hij kan wel tot een meter hoog worden.
10. Lavendel (Lavendula)
Bij het schrijven van deze naam dwaal ik al even af met mijn gedachten naar de Provence. Ik beeld mij de overweldigende geur in die met de wind meegevoerd wordt van de velden gevuld met deze dwergstruik. Lavendel is dus officieel een struik. Lavendel snoeien doe je twee keer per jaar en daardoor zal het hout jong blijven en blijft de lavendel relatief laag. Snoei je hem minder vaak, dan krijg je ouder hout en zal de lavendel dus ook groter worden. Met zijn groengrijze blad en prachtige paarse bloemen valt deze plant wel op in de tuin. Lavendel is vooral geschikt voor de vulling van borders, perken en potten. Lavendel wordt ook veel gebruikt voor parfum, thee en in eten. Het is nog praktisch ook! Moeten we verder nog uitleggen waarom dit zo’n populaire tuinplant is ;)?
11. Klimop (Hedera)
Deze wintergroene klimkanjer zien we erg vaak terug in tuinen. Waarom is klimop een populaire tuinplant? Klimop groeit snel, is wintergroen en bedekt dus het hele jaar. Zo zien we hem vaak over de schutting groeien als erfafscheiding, tegen muren van huizen of over pergola’s. Klimop is ook geschikt als bodembedekker of kleine heester. Er zijn ook kant-en-klare gaaspanelen leverbaar met hedera die gebruikt kunnen worden als afscheiding. Klimop mag één of twee keer per jaar gesnoeid worden, maar zal het mooist blijven bij twee keer snoeien. Bij gebruik tegen huis of schuur dien je er wel rekening mee te houden dat klimop erg stevig hecht en als je hem wilt verwijderen en er resten achterblijven. Ook kan er schade ontstaan omdat er voegen kapot gaan of de klimop met zijn kracht in nauwe plekken als het dak van je schuur of huis infiltreert. Iets om op te letten dus.
12. Liguster (Ligustrus)
De liguster is echt een klassieke maar zeer geschikte haagplant en die snel groeit. Ook de zachte groene kleur maakt de haagplant populair. Hij blijft mooi vol als je hem vaak genoeg knipt. Bij voorkeur twee keer per jaar. De liguster trekt ook veel dieren aan, zoals rupsen, nachtvlinders en vogels, maar gelukkig geen buxusmot. Als je er op let, zie je deze plant vaak terug komen in nieuwbouwwijken en openbaar groen vanwege de snelle groei.
Direct nieuwe tuinplanten bestellen?
13. Hartlelie (Hosta)
De hosta, ook wel hartlelie genoemd, is een prachtige bodembedekker die het ook goed doet in de schaduw. Het liefst staat hij niet in de volle zon maar in halfschaduw. Het blad is vaak groen en heeft soms een witte of gele rand. Daarom wordt hij ook wel bonte hosta genoemd. Hosta’s bloeien wel, maar dat is niet heel erg bijzonder dus ze moeten het echt hebben van het blad. Dat blad maakt de hosta tot een populaire plant. Niet alleen bij mensen, maar ook bij slakken, want helaas voor ons zijn die er ook gek op. Daar valt natuurlijk wel wat aan te doen, maar het hoort er ook een beetje bij.
14. Blauwe regen (Wisteria)
Deze prachtige bloeiende klimplant die zijn naam dankt aan de (meestal) blauwe trossen met bloemen, is vooral populair voor pergola’s, muren en overkappingen. Waarom zeg ik “meestal” blauw? De Wisteria komen we ook tegen met witte en roze bloemen. De bloemen geuren heerlijk. In tegenstelling tot de klimop heeft de wisteria geen hechtwortels dus zul je hem altijd moeten geleiden. Hij groeit zelf maar een beetje ondersteuning is dus nodig. De meeste soorten bloeien één keer per jaar, maar er zijn ook soorten die twee keer per jaar bloeien. Dat is dus wel het uitzoeken waard.
15. IJzerhard (Verbena bonariensis)
Dit is de enige plant in het rijtje planten die niet vast is, want het is een tweejarige plant. Doordat de de IJzerhard zichzelf uitbreidt, kun je er toch veel meer jaren plezier van hebben. Hij kan wel tot 1,5 meter hoog worden met zijn groene stengels. Op die stengels vormen zich prachtige paarse bloemen. We zien hem vaak in borders terug komen. In de winter heeft deze plant ook nog sierwaarde en daarom is het knippen pas nodig in het voorjaar. Hij houdt van een zonnige plek en van flink wat voeding.
16. Vetkruid (Sedum)
Vetkruid is bekender onder de naam Sedum. Deze plant houdt van de volle zon en staat graag op zanderige grond. Hij lijkt een beetje op de normale vetplanten met zijn dikke blad. Vetkruid kan daardoor goed vocht vasthouden en daarom staat hij dus ook graag op grond die water goed doorlaat. Deze planten kunnen goed tegen droogte en daarom zijn ze ook voor beplanting van het dak populair. Op groene daken wordt sedum vaak gebruikt. Als het echt lang droogt blijft, wordt het groene sedum rood, maar met een flink plons water kleurt deze langzaam weer groen. Sedum is ook leuk te gebruiken als rotsbeplanting. Na de bloei kun je hem in de winter prima laten staan en in het voorjaar terugknippen.
Direct nieuwe tuinplanten bestellen?
Populaire eetbare tuinplanten:
Om deze lijst met populaire tuinplanten echt compleet te maken hebben we ook nog de meest populaire eetbare planten meegenomen. Het grootste deel van de de bovenstaande planten is niet eetbaar of zelfs giftig. De planten uit het rijtje hieronder zijn niet alleen mooi maar ook nog eens voedzaam.
17. Druif
De druif mag zeker niet ontbreken in het rijtje. We zien deze prachtige plant vaak op pergola’s of overkappingen. De vruchten zijn lekker en gezond en de plant zelf geeft ook een fantastisch beeld in de zomer. Met de bruine ranken en prachtige groene bladeren vormen druiven een prachtige beeld. Druiven doen het goed op een stevige voedzame bomen en houden van de zon. Zorg dat ze zoveel mogelijk zon krijgen, door ze bijvoorbeeld tegen een muur op het zuiden te zetten. Er zijn verschillende rassen druiven en niet allemaal zijn ze even geschikt om als vrucht te eten. Let daar dus op bij aanschaf. Oogsten kan vanaf augustus tot oktober. Het beste kun je hem in het najaar snoeien en eventueel de eenjarige takken in het voorjaar knippen.
18. Olijfboom (Olea)
Deze mediterrane boom zien we ook steeds meer terug komen. Nu moeten we er wel bij zeggen dat de olijven niet direct eetbaar zijn van de boom. Althans, ze zijn dan nog niet lekker, want smaken erg bitter. Je zult ze eerst moeten inmaken door ze weken lang in vers water te leggen en dat water dient dagelijks vervangen te worden. Maar dan heb je wel zelf gekweekte olijven. Je kunt er ook olijfolie van make, maar dat is een nog iets ingewikkelder proces. De olijfboom is erg geschikt om in een pot te zetten op bijvoorbeeld je terras, maar kan ook in de volle grond staan. Bij flinke vorst (onder -7 graden Celsius) is het wel beter om ze af te dekken met een doek. Verder heeft de olijfboom niet veel onderhoud nodig, want in principe hoef je hem niet te snoeien. Vormsnoei kan natuurlijk wel.
19. Vijgenboom (Ficus Carica)
Deze struik (maar kan ook een boom zijn) heeft een prachtige blad en in het najaar pluk je er heerlijke vruchten van. Wij zijn fan! Vogels trouwens ook, dus als je graag veel wilt oogsten, kun je overwegen hem te beschermen met een net. Hij houdt van een warme beschutte plek. Een vijgenboom plaatsen tegen een muur of schutting op het zuiden is ideaal. Hij kan zowel in pot als in volle grond staan. Een vijg heeft niet veel onderhoud nodig. Je kunt hem snoeien in het najaar. De vijg (ficus carica) bestuift zichzelf dus je hebt geen andere ficus nodig om vruchten te krijgen.
20. Munt (Mentha Spicata)
Het is eigenlijk meer een kruid, maar deze populaire plant kun je zo goed in de keuken gebruiken dat wij hem toch mee willen nemen. Munt is namelijk uitmuntend te kweken op een natte grond. Munt doet het ook erg goed in een pot op balkon of terras. Hij heeft wel voldoende water nodig, dus vergeet hem niet bij droogte. Verse munt is heerlijk om muntthee te maken, is perfect te gebruiken in een salade en je kunt er op een zomerse avond een verse mojito mee maken. Je bespaart ook nog eens veel geld, want bij de gemiddelde supermarkt betaal je al snel een euro voor 15 gram. Als je het zelf kweekt,dan pluk je het in ruil voor een beetje water en liefde.
Direct nieuwe tuinplanten bestellen?
Tot slot!
Hopelijk heb je inspiratie en wellicht kun je nog één (of meerdere) van deze populaire tuinplanten in je eigen tuin zetten. Er zullen ongetwijfeld planten ontbreken, maar dit zijn planten die wij vaak tegenkomen in de tuin. Welke planten missen nog in dit rijtje? Welke planten heb jij in je tuin staan? Reageer even hieronder!
Lavendel is mijn favo uit dit rijtje! Daarnaast heb ik Hortensias, buxus en een blauwe regen in mijn tuin..
Handig zo een lijst.
Mooi dat je er wat aan hebt gehad Robert!
Groene groet,
Schoffelstudent & Hoveniers
Ik heb ook een vijgenboom. Er komen vijgen aan, maar deze rijpen niet of vallen voortijds af Is het misschien een wilde soort? Zijn niet eetbaar.
Beste Trees, dit kan komen dat je een cultivar/soort hebt die bevrucht moet worden. Niet alle vijgenbomen bevruchten zichzelf namelijk. De vijgenbomen die de laatste jaren worden verkocht doen dat wel maar voorheen was dat niet gebruikelijk. Je kunt uitzoeken welke cultivar je hebt. Bekijk daarvoor ook onze pagina over welke plant je hebt eens: https://schoffelstudent.nl/welke-plant-is-dit/
Groene groet,
Schoffelstudent & Hoveniers
Wat een geweldige lijst!
Geachte.hovenier
Ik heb zonet foto,s gestuurd, zijn deze ontvangen.
H. Krijgsman
Bieseiland 12
2285 js rijswijk