Hortensia snoeien, hoe moet dat?

De hortensia snoeien is een belangrijke klus in het proces om een goede en mooie volle hortensia te krijgen. Bij het snoeien moet er wel op verschillende dingen gelet worden. Daar gaan we zo verder op in. Maar eerst, wat vind je op deze pagina?

  • Waarom de hortensia snoeien?
  • Wanneer kun je de hortensia snoeien?
  • Hoe moet je snoeien?
  • Welk gereedschap heb je nodig?
Hortensia

Hortensia laten snoeien?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!

Waarom zou je een hortensia snoeien?

Een hortensia snoei je omdat hij na een seizoen bloeien klaar is met bloeien en de bladeren af gaan sterven. Dat wil je natuurlijk niet hebben. Daarom is het snoeien z belangrijk. Als je de hotensia snoeit, is het belangrijk om te bedenken hoe je de plant volgend jaar wil hebben. De hortensia kan namelijk op verschillende manieren terug groeien.

Wanneer kun je de hortensia snoeien?

De wintersnoei van de hortensia begint voornamelijk met het wegknippen van de uitgebloeide bloemen, want deze zijn dood en gaan niet meer verder bloeien. Dit doe je voordat deze gaat uitlopen in maart, want anders zit het blad in de weg. Deze oplossing is praktisch voor het verder onderhouden van de plant. Als je dit elk jaar doet, ben je na deze acties al klaar met snoeien. Pas als de plant te groot wordt voor de plek waarop die staat, ga je de plant verder snoeien. Dit kan op de 3 onderstaande manieren.

De 3 manieren om de hortensia te knippen:

De eerste optie is de mooiste optie. Je kiest dan de helft van de twijgen en die gaan weg. De twijgen die je weg gaat knippen zijn twijgen die: dood zijn, overhangen of hele rare vormen aannemen tijdens het groeien. Deze knip je steeds iets boven de grond weg. Ook haal je steeds de oudste twijg weg, want je wilt ten slotte blijven verjongen. Als je dit goed en zorgvuldig doet,  krijg je de mooiste hortensia.

De jonge twijgen die in de grond staan en waar niks aan gedaan is, bloeien dit jaar gewoon, maar als tegenreactie op de weggeknipte twijgen gaat de hortensia allemaal nieuwe twijgen de lucht in laten schieten. Deze gaan het jaar erop pas bloeien. Dit doe je elk jaar en zo blijft het uiterlijk van de plant mooi.

De tweede manier om de hortensia te snoeien is makkelijker. Je knipt simpelweg een derde tot de helft van alle twijgen weg. Deze zullen het aankomende jaar nog gewoon bloeien als je  niet te diep gaat met knippen. De hortensia gaat gewoon uitlopen, maar de bloemen en twijgen zullen wel kleiner worden.

De derde en laatste methode  om de hortensia te snoeien, is door alles boven de grond wegknippen. Dit doe je bijvoorbeeld als je de hortensia opnieuw wilt planten of als dat je van één hortensia meerdere wilt maken. Als je met een steekschop de hortensia netjes uitsteekt dan kan je hem of ergens anders weer planten of je hakt hem in meerdere stukken (met beleid) en dan kan je die netjes weer opnieuw planten.

Mocht de hortensia ziek en zwak zijn dan knip je hem ook helemaal af, want als een afgeknipte hortensia weer gaat groeien dan komen er tientallen nieuwe twijgen. Deze twijgen zullen het eerste seizoen nog bijna niet bloeien maar in de jaren erna zullen deze weer massaal gaan bloeien.

Hortensia

Welk gereedschap heb je nodig bij het snoeien van de hortensia?

Het belangrijkste gereedschap dat je nodig hebt bij het knippen van de hortensia, is een goede tuinschaar met scherpe scharen. Het belang van scherpe scharen is dat de twijg goed kan worden afgeknipt en het volgende seizoen weer goed kan bloeien. Ook is de takkenschaar mogelijk. Als de takken dikker zijn dan anderhalve centimeter, raden we die aan. Uiteindelijk wil je snijwonden in de takken voorkomen en daarom is een takkenschaar soms aan te raden.

Hulp nodig bij het snoeien van een hortensia?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!

Bekijk tuinen die wij mooi maakten