Beplantingsplan

Een goed beplantingsplan? Absoluut een waardevolle aanvulling voor je tuin. Zelf werken we met meerdere ervaren en creatieve tuinontwerpers die dagelijks aan de tekentafel zitten om droomtuinen te tekenen. We delen graag onze kennis met je!

Op deze pagina lees je:

  • Wat is een beplantingsplan?
  • Waarom een beplantingsplan?
  • Wat moet je weten voor je aan de slag gaat?
  • In 6 stappen naar een beplantingsplan
  • 7 tips van onze tuinontwerpers voor een mooie border
  • Onze tuinontwerpers tekenen droomtuinen

Wat is een beplantingsplan?

Een beplantingsplan is een plan waarin staat beschreven waar welke planten in je tuin komen te staan. Het is vaak een onderdeel van een tuinontwerp. Een beplantingsplan bevat een plattegrond van de tuin met daarin de plantplek van de planten die verwijzen naar de plantlijst met daarop de naam en het aantal van de planten. Op basis van dit plan wordt de beplanting vervolgens geplant. Het komt precies op de plek die beschreven is, zodat de plant er optimaal presteert.

Waarom een beplantingsplan?

Het beplanten van een tuin is niet zo makkelijk als het misschien lijkt. Je hebt te maken met veel verschillende factoren. Denk aan de soort grond en de hoeveelheid zon die op een bepaalde plek in de tuin komt. En ook elke plant heeft weer andere eigenschappen. Denk aan de kleur, de groeiwijze, hoogte, bloeitijd en bladvorm. In een beplantingsplan wordt nagedacht over al deze factoren en wordt een plan gemaakt waardoor de borders in een mooie stijl worden gevuld. Zo’n plan is dus geen must, maar wel een waardevolle toevoeging voor als je het meeste uit je beplanting wil halen.

Interesse in een beplantingsplan?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!

Wat moet je weten voor je aan de slag gaat?

Grondonderzoek

Voordat je gaat planten, is het goed om uit te zoeken wat voor grond er in je tuin ligt. Bij het maken van een beplantingsplan wordt bijvoorbeeld gedacht aan de vochtigheid en de zuurgraad van de grond. Niet elke plant kan even goed tegen bepaalde omstandigheden. Ook is het belangrijk hoe dicht de grond is en welke voedingsstoffen in de grond zitten. Er zijn meerdere bedrijven in Nederland die dergelijke onderzoekjes uitvoeren op basis van een grondmonster uit je tuin.

Zonuren

Vergeet vooral niet om te kijken naar de zonuren in je tuin voor je beplantingsplan. Dit is afhankelijk van:

  • De ligging van je tuin. Ligt je tuin op het oosten, dan heb je bijvoorbeeld meer schaduw dan wanneer je tuin op het zuiden ligt.
  • De plek van je borders. Liggen je borders in het midden van de tuin, dan krijgen ze waarschijnlijk meer zon dan wanneer ze in een hoekje liggen.
  • Andere elementen in je tuin. Heb je een overkapping of een border waarvan de schaduw op je borders valt, dan krijgen ze ook minder zon.

Minder zon is geen probleem, maar pas wel je planten er op aan. Gelukkig worden we daarbij geholpen. Bij bijna alle planten die je koopt, staat er op het kaartje informatie over bloeitijd, snoeitijd en de ideale standplaats. Hiervoor worden drie symbooltjes gebruikt:

  • Het open zonnetje: minstens 6 uur zon per dag (volle zon)
  • Half open zonnetje: minstens 4 uur zon per dag (halfschaduw)
  • Dicht zonnetje: minstens 2 uur zon per dag (schaduw)

Vochtgehalte

Er zijn ook verschillen in het vochtgehalte dat planten nodig hebben en kunnen verdragen. Vijverplanten zullen veel meer water kunnen verdragen dan een heg. Hierbij speelt ook de ondergrond mee. Zand laat vrij goed water door en klei minder goed. Een plant die niet goed tegen veel water kan, loopt kans om te verrotten wanneer deze op een kleigrond staat. Houd hier dus ook rekening mee in het beplantingsplan.

Zuurgraad

Grond heeft een bepaalde zuurgraad (pH). pH 7 = neutraal, hoger dan 7 heet basisch en lager dan 7 is een zure bodem. Elke plant heeft een optimale zuurgraad. Het verlagen van de zuurgraad is best lastig, dus vaak wordt dan gekozen voor planten die de zuurgraad wel aankunnen. Het verhogen van de zuurgraad kan wel vrij eenvoudig, bijvoorbeeld door het strooien van kalk.

Tuinontwerp checklist

Zelf aan de slag met je tuinontwerp? Download het e-book!

Ben je van plan om binnenkort of over een tijdje aan de slag te gaan met een nieuwe tuin? Dan is De Ultieme Tuinontwerp Checklist het juiste startpunt. Je leert hoe je in 7 stappen zelf een tuinontwerp maakt. Hiermee voorkom je fouten die leiden tot onnodig hoge kosten of zelfs teleurstelling achteraf.

In 6 stappen naar een beplantingsplan

Stap 1: een plattegrond van je tuin

Het begint met een plattegrond van je tuin op schaal. Als er al een tuinontwerp is gemaakt, staat daarin precies aangeven waar de borders komen en hoe groot deze zijn.

Stap 2: onderzoek

Voer wat onderzoek uit, zoals hierboven beschreven is in het kopje ‘Wat moet je weten voor je aan de slag gaat?’. Een goede voorbereiding is onmisbaar bij het maken van een beplantingsplan.

Stap 3: stijl bepalen

Dit is misschien wel het leukste gedeelte. Je gaat bepalen welke stijl je het mooist vindt voor in je borders. Hierbij let je op de eigenschappen van de plant. Denk dus aan de kleur, hoogte, groeiwijze, het bloeiseizoen en de vorm. Maar ook in welke stijl je de borders wilt. Liever geordend of juist wat wilder.

Deze stap is zo belangrijk omdat het het aanzicht van je border het hele jaar door bepaalt. Als je bijvoorbeeld geen wintergroene planten plant, zien je borders er in de winter grauw uit. En als je verschillende hoogtes gebruikt, vallen er misschien planten weg. Of misschien gebruik je wel planten met een kleur die helemaal niet in je palet passen.

Ook is het goed om rekening te houden met de wensen in je beplantingsplan. Wil je bijvoorbeeld heel weinig onderhoud hebben of wil je veel insecten in je tuin, dan kan je de plantkeuze hier op aanpassen.

Stap 4: kiezen

Deze stap is de belangrijkste. Er wordt gekozen welke planten er in de borders komen. Alle eigenschappen en factoren worden meegenomen en je maakt een selectie en een indeling. Hieronder vind je 7 tips die je hierbij helpen!

7 tips voor een mooie border

1. Zorg voor afwisseling in je border: andere kleuren, hoogtes, vormen en bloeitijden
2. Denk aan verschillende soorten planten: struiken, bloemen, vaste planten, kruiden…
3. Gebruik groepjes planten en niet van allemaal één stuk. Dit geeft rust in de border.
4. Denk aan wintergroene elementen, zodat er het hele jaar door iets te beleven is in je border
5. Zorg dat je lage planten aan de voorkant van de border staan, zodat ze niet wegvallen achter hogere planten.
6. Creëer balans in je border door plantgroepen en kleuren te herhalen
7. Wil je een natuurlijke uitstraling? Zet dan siergrassen tussen je planten.

Onze tuinontwerpers tekenen droomtuinen

Wil je je tuin naar een hoger niveau tillen? De droomtuin realiseren die je altijd al gewild hebt? Onze tuinontwerpers zetten hun ervaring en expertise in om samen met jou tot een prachtig tuinontwerp en een sterk beplantingsplan te komen. Zowel voortuinen als achtertuinen. Een beplantingsplan is best een complexe klus, dus een vakman kan je goed gebruiken!

Interesse in een beplantingsplan?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!

Meer tuinontwerp projecten