Houtbouw in de tuin!

Houtbouw omvat alle aangelegde houten elementen in een tuin. Elementen in alle soorten en maten. Van vlonders tot hele schuren. Hout is als geen ander materiaal in staat om uw tuin een unieke look te geven. Stoer en robuust of juist sfeervol en verfijnd. Schoffelstudenten en hoveniers hebben al vaak met dit bijltje gehakt en slaan spijkers met koppen.

Op deze pagina vindt u onder andere:

houtbouw Schoffelstudent

Interesse in houtbouw?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!

Onze aanpak

Hoe pakken wij een houtbouw project aan? Hieronder vindt u in het kort hoe we samen met u als klant een project uitvoeren.

  • Offerte aanvragen: Vraag via onze website een offerte aan. Indien nodig komen we langs voor een kijkafspraak.

  • Datum: Na akkoord spreken we samen met u een datum af om het werk uit te voeren.

  • Ontwerp: Eventueel vertalen we uw wensen en onze expertise door naar een tuinontwerp

  • Uitvoering: Onze vakmannen komen op de afgesproken datum het werk uitvoeren

  • Afronding: Nadat het project naar tevredenheid afgerond is, sturen we u per mail de factuur volgens de afspraken.

  • Genieten: We wensen u veel plezier met uw tuin

Onze houtbouwers

Onze houtbouwers zijn vakmannen met jaren ervaring die het liefst niets anders doen dan mooie dingen bouwen met hout. Van schuttingen tot aan complete schuren met overkapping. Onze studenten assisteren eventueel met het sjouwen van hout en het vasthouden van dingen. Soms werken de houtbouwers ook alleen. Op zoek naar een houtbouwer voor je tuin? Vraag een vrijblijvende offerte aan.

Houtbouwer

Onderdelen

Houtbouw komt terug in een aantal onderdelen in de tuin. De pergola, schuttingvlonder, carport, overkappingschuur, beschoeiing, houten brug, steiger, poort en verhoogd terras. We nemen je mee langs elk element en vertellen je iets over de eigenschappen, materialen en mogelijkheden.

Pergola

Een houten element dat al snel in het oog springt, is de pergola: een constructie van balken en latten die de hoogte in gaat. Pergola’s zijn maatwerk. De vorm is afhankelijk van de tuin, de functie en uw smaak. Wilt u een schaduwplek in uw tuin, dan kunnen er klimplanten om en over de pergola groeien of kan er een zeil over de pergola gespannen worden. Ook kan een pergola de tuin verdelen, door als poort naar een ander gedeelte te fungeren. Daarnaast is de pergola natuurlijk een blikvanger die de tuin extra body geeft. Denk van tevoren dus goed na over de gewenste functie en de plaats van de pergola. Ontzettend veel mogelijkheden, waarover we graag met u meedenken.

Pergola’s zijn er in allerlei soorten en maten. U kunt gaan voor een robuuste pergola met balken van 15×15, maar ook voor een sierlijke pergola met balken van 7×7 en alles ertussenin. De palen gaan vaak zo’n 60 cm de grond in en de meeste pergola’s zijn tussen de 2,20 en 2,50 meter hoog. Het kan mooi zijn om de pergola te laten begroeien met klimplanten. Eventueel door tussen de balken gaas te maken, waaraan de planten houvast vinden.

Schutting plaatsen

Schutting

Schuttingen worden bijna altijd gebruikt als erfafscheiding. Over het algemeen zijn er twee soorten houten schuttingen te onderscheiden: schermen en losse schuttingplanken die op palen worden gemonteerd. Voordeel van een houten schutting is dat er binnen een dag een sterke afscheiding kan staan.

Bij gebruik van schermen heb je sneller een volledige schutting staan. Nadeel is wel je qua maat van de schermen niet altijd uitkomt met de lengte van je tuin. Daar is wel een oplossing voor in de vorm van een passtuk. De methode met losse schuttingplanken kost meer tijd, maar geeft ook meer flexibiliteit. Om de zoveel meter wordt een paal gezet, waaraan vervolgens de planken worden gemonteerd. De eenvoudige manier is om de planken horizontaal te monteren, om en om aan elke kant. Door de planken verticaal te monteren, lijkt de tuin echter groter.

Bij een schutting komen ook een aantal regels kijken. Zo mag een schutting in de achter- of zijtuin niet hoger zijn dan twee meter en in de voortuin niet hoger dan een meter. Voor uitzonderingen moet een vergunning worden aangevraagd. Ook is er bij het plaatsen van een nieuwe schutting vaak overleg met de buren nodig. Let bijvoorbeeld altijd op waar de erfgrens ligt en wie aansprakelijk is voor de kosten.

Vlonder

Een vlonder is een plateau, vaak van hout, dat dient als zitomgeving in de tuin. Het zogenaamde vlonderterras is dus een houten terras. Soms liggen vlonders ook aan het water en dienen ze tegelijkertijd als steiger. U kunt een vlonder inrichten als een comfortabele en sfeervolle zitplaats.

De constructie bestaat uit houten liggers, zonodig bevestigd op palen. Op deze liggers zijn vervolgens de dekplanken gemonteerd. Soms gladde planken en soms een ribbelprofiel. Als de vlonder in de schaduw ligt of onoverdekt is, is een ribbelprofiel aan te raden.

Houtbouw vlonderterras

Als de vlonder bij het water ligt, is hardhout aan te raden. Dat is het minste vatbaar voor rot. Verder kunt u in uw keuze kijken naar de gewenste uitstraling en kleur van het hout.

Overkapping met schuur

Schuur

Schuren zijn er werkelijk in alle soorten en maten. De schuur is een element waar je goed over na moet denken. Het neemt minimaal een aantal vierkante meters in beslag en blijft vaak decennialang staan. Een tijdloze schuur is daarom wel zo handig. Vooral belangrijk is de functie van de schuur. Hoeft er alleen wat gereedschap in of ook de fietsen? Of misschien wordt het zelfs een werkplek. Op de wensen worden de indeling en het formaat aangepast.

Overkapping

Misschien is een schuur niet wat u wilt, maar een overkapping wel. Een overkapping biedt de mogelijkheid om voorwerpen droog te bewaren. Denk aan uw tuinmeubels, haardhout en grasmaaier. Ook een fietsenafdak komt vaak voor. Een overkapping kan bijvoorbeeld aan de schuur of de schutting vast, maar ook aan het huis.

Nog een voordeel van een overkapping is dat u buiten kunt zitten als u schaduw wilt of als het regent. Als u toch genoeg licht wil onder de overkapping, is een dak van lichte platen een goede optie. Bij een overkapping is goede waterafvoer natuurlijk ook belangrijk.

Houtbouw Overkapping

Carport

Als u genoeg ruimte heeft in uw tuin, is het te overwegen om een carport te laten bouwen. Uw auto blijft schoon en droog. En ook niet onbelangrijk: u heeft altijd parkeerplek. Ook voor de carport geldt dat deze aan het huis of aan de schuur kan vastzitten. Maar de constructie kan ook los staan.

Beschoeiing plaatsen

Beschoeiing of Damwand

Als uw tuin aan het water grenst, wilt u vast niet dat er telkens stukken van de tuin afbrokkelen en in het water verdwijnen. Daarom wordt er soms een beschoeiing aangelegd. Er komt dan meer stabiliteit, wat mogelijkheden biedt voor bijvoorbeeld een terras. Er kunnen zowel schotten gebruikt worden als beschoeiingsplanken om de tuin in te dammen. Voor beiden geldt dat hardhout de beste optie is, omdat het hout in aanraking zal komen met het water.

Houten brug

Als de tuin omringt is met water dan is er maar één manier om de tuin in te komen: over een brug. Houten bruggen plaatsen wij ook en houden rekening met de benodigde draagvermogen.

Beschoeiing plaatsen
Beschoeiing plaatsen

Steiger

Een tuin bij het water, maar je wilt toch iets meer ruimte creëren? Een steiger biedt daar mooie mogelijkheden voor. Een steiger kan ook stukken van de tuin met elkaar verbinden die anders moeilijk of niet begaanbaar zijn.  Interesse in een steiger? Vraag een vrijblijvende offerte aan.

Poort

Door een poort(deur) te plaatsen is de tuin niet voor iedereen toegankelijk. Tevens kan het de tuin een extra uitstraling geven. Zoals de robuuste poort op de foto hiernaast.

Beschoeiing plaatsen
Beschoeiing plaatsen

Verhoogd terras

We komen vaak tegen dat de tuin een stuk lager ligt dan de tuin of dat er zelfs geen tuin is. Daar hebben we een simpele oplossing voor: een verhoogd terras.
Zo verlengen we de woonkamer en met een stap over drempel kan er genoten worden van de buitenlucht.

Welk hout kies je?

Voor houtbouw is uiteraard hout nodig. De keuze van het hout is cruciaal. Hout in de tuin wordt vaak blootgesteld aan alle weersomstandigheden. Wind, regen en vorst doen van alles met hout.

De eerste keuze is de keuze voor een zachte of harde houtsoort. Hardhout heeft een langere levensduur en is zo goed als onderhoudsvrij. Het is goed bestand tegen weer en wind en gaat zo langer dan 25 jaar mee. Hardhout is duurder dan zacht hout. Zacht hout gaat dan ook een stuk minder lang mee. Gaat u voor duurzamer, maar duurder hardhout of goedkoper zacht hout dat minder lang gaat?

De tweede keuze is de behandeling van het hout. De levensduur van hout kan verlengd worden door het te behandelen. Zacht hout kan worden geïmpregneerd. Dit houdt in dat het hout wordt behandeld waardoor het beter bestand is tegen weer, schimmels en insecten. Veel hout gaat in de loop van de jaren vergrijzen. Om dat tegen te gaan, kan beits worden gebruikt. Bijvoorbeeld een transparante beits waardoor het hout zijn natuurlijke kleur behoudt. Ook wax is een middel dat soms wordt ingezet om het hout mooi te houden. Bedenk dus wel dat hout onderhoud nodig heeft.

Wij gebruiken vaak Douglas, Angelim Vermelho en geïmpregneerd vuren.

Douglas

Douglas is een harde naaldhoutsoort. Het oersterke hout groeit veelal in Noord-west Europa en is erg duurzaam. Wij gebruiken Douglas vaak voor pergola’s.

Angelim Vermelho

Een tropische hardhout soort met een fijne structuur. Angelim Vermelho heeft een lange levensduur en is een geschikte houtsoort voor bijvoorbeeld vlonders.

Geïmpregneerd vuren

Zacht naaldhout dat makkelijk te bewerken is. Vuren kan niet goed tegen vocht. Door het te impregneren, verleng je de levensduur. Geschikt voor o.a. schuttingen.

Schoffelstudent en hoveniers

Misschien vraagt u zich af: het zijn studenten, doen ze het eigenlijk wel goed? Gemiddeld krijgen we hoger dan een 8+ van onze klanten. Inmiddels hebben we al veel tuinen aangelegd, ook met houten elementen erin. We werken met de unieke combinatie van ervaren hoveniers en gemotiveerde studenten. Hierdoor zijn we in staat om hoge kwaliteit betaalbaar te houden. Van tevoren maken we duidelijke afspraken en we communiceren helder. Zo komt u niet voor verrassingen te staan.

Klanten over Schoffelstudent

”Leuke, nette, aardige jongens. Harde werkers.”

C. Lakens, Bergschenhoek

”Karweien en klusjes worden conform afspraak geklaard. Geen verrassingen, ook niet bij de afrekening.”

R. Faas, Alphen aan de Rijn

”Goede communicatie. Snel en effectief. Afspraken worden nagekomen. Prettig, rustig en zeer vriendelijk personeel.”

L. Smout, Den Haag

”Goed meedenken vooraf en erg vriendelijk. Hard en netjes werkend tijdens de klus.”

H. Dongelmans, Rotterdam

Interesse in houtbouw?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!