De Buxus snoeien, hoe moet dat?

De buxus is een mooie wintergroene plant met een fijn blad. De buxus is een plant die bij goed onderhoud  mooier en compacter wordt. Dit is ongeveer 2 tot 3 keer snoeien per jaar. Dat gebeurt meestal in de periode van 1 april tot 1 oktober.

Een belangrijk aspect van het knippen van de buxus is dat het blad geknipt en niet gekneusd wordt. Daarom vind je op deze pagina:

  • Waarom de buxus snoeien?
  • Wanneer kun je snoeien?
  • Hoe moet het?
  • Welk gereedschap heb je nodig?
Buxus snoeien

Interesse in het snoeien van een buxus?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!

Waarom de buxus snoeien?

Het snoeien van de buxus is voor de plant zelf enorm belangrijk. De buxus is een plant die heel het jaar door groen is en blijft groeien. Daarom is het belangrijk dat het snoeien goed gebeurt want hoe beter je de buxus verzorgd, hoe beter en hoe mooier het resultaat is. Aangeraden wordt om het 2 tot 3 keer per jaar te snoeien.

Wanneer kun je de buxus snoeien?

Zoals al eerder gezegd is het snoeiseizoen bij de buxus vrij lang. Dit start in het begin van de lente (1 april) en eindigt aan het einde van de zomer, namelijk 1 oktober. Bij de buxus begin je met snoeien als hij zijn vorm kwijtraakt. Dit houdt in dat de orginele vorm van de buxus niet goed meer te zien is door alle twijgjes en takken die uitsteken.

Hoe moet het?

Bij het snoeien van de buxus zijn er verschillende manieren. De eerste is snoeien met de elektrische heggenschaar. Dit is een snel en effectief middel maar het gebruik ervan is alleen mogelijk als de buxus de vorm van een heg heeft. Voor andere vormen is die methode simpel weg te grof en levert dit een minder goed resultaat op.

De tweede manier is het snoeien met de heggenschaar. Deze manier wordt vaak gebruikt bij vormen in de buxus. Er zijn 2 verschillende scharen: de grote en de kleine heggenschaar. Het verschil zit in de grootte. Bij een kleine buxus gebruik je een kleine heggenschaar en bij een grote buxus snoei je met een grote heggenschaar.

Als je aan het snoeien bent, let dan goed op het weer want als er een te felle zon op de nieuwe bladeren staat dan kunnen deze verbranden en dit is niet goed voor de plant.

Buxus snoeien

Welk gereedschap heb je nodig?

Bij het knippen van een buxus is het gebruik (net als bij andere hagen) van scherpe messen belangrijk, want anders wordt het blad niet geknipt maar gekneusd. Mocht je scharen hebben met twee botte messen, dan is het aan te raden om deze om te draaien.  Zo hoef je geen nieuwe heggenschaar te kopen.  Ook is het mogelijk om gebruik te maken van een elektrische heggenschaar, maar zoals hierboven al genoemd kan dat niet bij elke vorm buxus.

Interesse in het snoeien van een buxus?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!

Bekijk tuinen die wij mooi maakten