Welke plant is dit? Hoe heet deze plant? Apps voor bomen herkennen? Deze apps geven het antwoord!

Je ziet een prachtige plant of boom, maar je hebt geen idee welke plant of boom het eigenlijk is. Zelfs wij lopen nog regelmatig tegen dit probleem aan. We krijgen ook regelmatig de vraag “Hoe heet deze plant?”, “Kan ik bomen herkennen met een app?”. Gelukkig hebben we hiervoor de oplossing! Hieronder lees je meer over de drie apps die wij gebruiken om achter de naam van je plant of boom te komen.

We bespreken de volgende drie plantherkenning apps om de naam van de plant te achterhalen en de boom te herkennen. Dat zijn de volgende apps:
1.Plantifier
2.Plantnet
3.Plantsnap

Kijk en luister je liever? Bekijk dan de video!

1. Plantifier

Plantifier is een online platform dat verbonden is aan Mijntuin.org. Als je de app opent, kom je op het hoofdscherm van Plantifier. Je kunt hier direct foto’s uploaden of verder gaan naar een overzicht met de foto’s die anderen hebben gemaakt van planten. Deze foto’s kun je schermvullend bekijken.

Hoe werkt het?

 1. Je maakt een foto van de plant waarvan je de naam graag wilt weten;
 2. Je plaatst de foto in de Plantifier app;
 3. De experts op het platform zullen reageren met de plantnaam (dit gaat meestal vrij snel);
 4. Andere mensen kunnen een duim omhoog of omlaag geven op de reactie om zo te bevestigen of het daadwerkelijk de juiste plantnaam is!

Deze app biedt ook een leuke manier om meer plantennamen te leren, want als je af en toe de tijd neemt om door de geplaatste foto’s van anderen heen te scrollen, ontdek je snel nieuwe plantennamen. Daarnaast kun je zelf ook de planten van anderen herkennen en een reactie plaatsen.

Deze app is gratis beschikbaar voor iPhone en Android.
Download link iPhone
Download link Android

2. PlantNet

PlantNet is een app die gebruik maakt van automatische identificatie van de plant. Als het ware de shazam voor planten. Dit kan door middel van een grote database met foto’s die snel wordt doorzocht om zo tot een herkenning te komen. Dit platform is een initiatief van een aantal Franse wetenschappers. Een boom herkennen met deze app is ook mogelijk.

Hoe werkt het?

 1. Je voegt een foto toe van de plant die jij wilt identificeren. Het werkt het best als je een blad tegen een effen achtergrond fotografeert of als je op specifieke onderdelen van de plant richt.
 2. Je maakt een keuze tussen verschillende organismen, zoals een boom of een bloem.
 3. Je drukt op zoek, waarna een database wordt doorzocht. Er komen enkele resultaten in beeld.
 4. Als de goede plant ertussen zit, weet je de naam. Vervolgens kun je bevestigen dat dit resultaat het beste was. Hierdoor wordt het programma steeds nauwkeuriger.

In deze app is het ook mogelijk om de database zelf te doorzoeken. Je kunt per plant meer informatie vinden, zoals het leefgebied, het blad en de vrucht.

Deze app is gratis beschikbaar voor iPhone en Android, maar ook voor web.
Download link iPhone
Download link Android
Webadres

3. Plantsnap

Plantsnap is een eenvoudige app die te downloaden is via de Appstore of Playstore. De app zorgt ervoor dat op het moment dat jij een opvallende of leuke bloem ziet er een foto van kan maken en uploaden in Plantsnap.

 1. Bij het openen van Plantsnap kom je gelijk bij de “snap” functie, hier moet er een foto van de plant genomen worden
 2. Zorg ervoor dat alleen de bloem of het blad in de foto te zien is, plantsnap zal de plant niet herkennen als dit er niet op staat, ook als er meerdere bloemen in staan zal de app deze niet herkennen
 3. Zorg ervoor dat de plant bij de foto zoveel mogelijk de natuurlijke kleur behoud, dit houdt in dat er geen overbelichting plaats mag vinden of andere vormen slechte belichting

Vervolgens zal Plantsnap in de database gaan zoeken naar vergelijkbare foto’s van de plant. Zodra er een plant is die veel gelijkenissen heeft zal hij een match aan geven. Als de plant een match heeft dan zal Plantsnap een volledige beschrijving en allerlei informatie over de plant geven.

Welke van de drie vinden wij de beste?

Het grote verschil tussen de twee apps is dat Plantifier helemaal community based is en Plantnet voornamelijk geautomatiseerd. Uit onze eigen ervaring weten we dat je PlantNet het beste kunt gebruiken als je direct antwoord wilt, maar dat Plantifier over het algemeen iets nauwkeuriger is.

Plantsnap is weer een compleet nieuwe techniek bij het herkennen van bloemen, bomen en planten. Daarom denken wij dat dit voor veel mensen een uitkomst is, want met het grootste gemak kunnen planten en bomen met een app worden herkend.

Deel vooral ook je eigen ervaring met ons hier beneden in de reacties!

Mochten de vragen: Welke plant is dit?, Hoe heet deze plant? of Met welke app kan ik bomen herkennen? nog eens bij je opkomen, dan kun je voortaan gewoon de apps raadplegen.

Mocht je een andere manier hebben gevonden om achter plantennamen te komen? Laat het ons dan even weten.

Op zoek naar mooie tuinplanten?

Misschien zijn de planten hieronder iets voor jou.

Veel tuinier-plezier!

4.1/5 - (28 stemmen)