Tuinontwerp? Lees hier hoe het werkt (inclusief stappenplan)

Een tuinontwerp, hoe pak je dat aan? Je kunt zelf aan de slag gaan of een tuinontwerper aan het werk laten gaan. Of het nu gaat om een kleine voortuin of een beplantingsplan voor een landgoed.  Op deze pagina delen we alle tips en tricks omtrent het (laten) maken van een tuinontwerp. Op deze pagina komen de volgende onderwerpen aan bod:

Tuinontwerp laten maken?

Al meer dan 4500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8+ van klanten!

Vraag een vrijblijvende offerte aan!

Wat is een tuinontwerp?

Een tuinontwerp is simpelweg een tekening op schaal die de plannen bevat voor een nieuwe tuin. Het biedt handvatten voor het aanleggen van een nieuwe tuin. Het maken van een tuinontwerp dwingt je ook om je ideeën goed uit te werken zodat er een vastomlijnd plan staat. Dat is dan weer de basis voor het aanleggen van de tuin, wat meestal de vervolgstap is.

Waar bestaat een tuinontwerp uit?

Als je een tuinontwerp overweegt, wil je natuurlijk wel weten wat je krijgt. Dat zal in de praktijk wat verschillen per tuinontwerper, maar de volgende aspecten zul je zeker terugvinden:

tuinontwerp laten maken
tuinontwerp overzicht
 • Een kennismaking voor het inventariseren van de wensen

 • Een plattegrond in kleur

 • Technische tekeningen (matenplan en peilenplan)

 • 3D-tekening (optioneel)

 • Maximaal 2 uitgewerkte profielen en/of details

 • Een materiaallijst

 • Allerlei elementen, zoals schuttingen, hagen, bomen, fonteinen, terras, vlonder, pergola en bestrating

Extra mogelijkheden

Mogelijkheden die vaak ook worden aangeboden door een tuinontwerper, zijn een beplantingsplan en een verlichtingsplan. We lichten ze allebei toe. Deze opties zitten vaak niet in het standaardpakket, maar kunnen je wel enorm helpen.

Beplantingsplan

Een beplantingsplan is een aanvulling op het tuinontwerp, waarbij extra aandacht wordt gegeven aan de beplanting in de tuin. De ontwerper bepaalt in dit plan hoeveel planten van een bepaalde soort, kruising of variëteit waar in de tuin komen te staan. Als de borders zijn vastgesteld, kunnen deze dus gevuld worden. De ontwerper houdt bijvoorbeeld rekening met de lichtbehoefte van de plant, het vochtgehalte, de zuurgraad van de bodem en de groeiwijze en hoogte van de plant. Lees hier meer over een beplantingsplan.

Verlichtingsplan

Op elk moment van de dag kunnen genieten van je tuin? En wil je dat bepaalde elementen in je tuin eruit springen in het donker? Dan is een verlichtingsplan een prachtige aanvulling op het tuinontwerp. De ontwerper bepaalt samen met jou welke elementen verlicht mogen worden. Vervolgens gaat hij of zij met het technische verhaal aan de slag. Welke sterkte en welke kleur het licht moet hebben bijvoorbeeld. Tuinverlichting geeft de tuin zeker wat extra’s, dus het is het overwegen waard. Veel gebruikte tuinverlichting is In-Lite.

Waarom een tuinontwerp?

Ideeën hebben we allemaal. Maar ideeën omzetten in een goed plan kan nog wel eens lastig zijn. Met het maken van een tuinontwerp zet je de plannen goed op papier en voorkom je teleurstelling tijdens of na de realisatie. Het vergt wel wat denk- en speurwerk, maar dan weet je zeker dat de tuin van je dromen krijgt. Tijdens de zoektocht naar jouw ideale tuin ontdek je wat goed bij jou past maar ook wat je helemaal niet zou willen. Alvast een kleine tip: schrijf die dingen ook gewoon op of leg ze vast in een moodboard. Hierover later meer. Een tuinontwerp kan de uitvoerende partij ook helpen op technisch vlak, zodat de kans op fouten minder groot is.

Zelf aan de slag met je tuinontwerp? Download het E-book!

We hebben een 7 stappenplan met checklist om je eigen tuinontwerp te maken. Zo zie je niets over het hoofd!

Gratis het E-book “In 7 stappen zelf een tuinontwerp maken” downloaden

Waarom een tuinontwerper?

Je hebt al een aardig idee wat je wilt, dus waarom zou je nog een tuinontwerp laten maken? Dat lijkt inderdaad overbodig, maar een tuinontwerper kan met zijn kennis en expertise je plan naar een hoger niveau tillen. Een tuin waar je zelf verliefd op wordt en waar vrienden stiekem jaloers op zijn. De kracht van een tuinontwerper zit hem in het vertalen van de wensen in een tuin die aansluit bij de eisen en het budget. En omdat de tuinontwerper dagelijks bezig is met het vak, is hij of zij in staat om je te inspireren met allerlei gave elementen. Kortom: met het inschakelen van een tuinontwerper krijg je een unieke tuin met karakter.

Een 3d tuinontwerp maken

De technologie staat niet stil en ontwikkelt zich, ook voor de tuin en dat is natuurlijk fantastisch. Met software is het maken van een 3d tuinontwerp mogelijk geworden. Dat zorgt voor een veel beter en realistischer beeld van het plan en hoe de tuin uiteindelijk gaat worden. Zelf doen is dan wel wat lastiger omdat de software vaak wel ingewikkeld is. Een moderne tuinontwerper kan overweg met software voor 3d ontwerpen en kan zo een prachtig visueel ontwerp maken voor de tuin. Met tekenjetuin.nl is het voor een beginner wel te doen, alhoewel de grafische resultaten beperkter zijn. Het is nu zelfs ook al mogelijk om met een Virtual Reality bril door het ontwerp en dus de nieuwe tuin te lopen. Hier hangt uiteraard wel een prijskaartje aan.

tuinontwerp

Wat kost een tuinontwerp?

Dit is natuurlijk een goede vraag. En waar we voor uitvoerende tuinklussen vaak werken met prijsindicaties, wordt er voor tuinontwerpen bijna altijd gewerkt met vaste prijzen. Je weet van tevoren dus goed wat je krijgt voor welke prijs. Het kan helpen om vooraf al het portfolio van de tuinontwerper te bekijken, zodat je weet hoe hij of zij werkt.

Hieronder geven we enkele prijzen voor tuinontwerpen. Let op: we gaan hier uit van gemiddelde tarieven. In de praktijk kan de prijs hier van afwijken, afhankelijk van de situatie.

Vierkante metersKosten per Tuinontwerp
Tuinontwerp tot 100m2€250-€500
Tuinontwerp 100-150m2€500-€650
Tuinontwerp 150-400 m2€650-€800
Tuinontwerp 400 m2 en groter€800+

Zelf een tuinontwerp maken (stappenplan)

Er zijn veel voordelen aan een professionele tuinontwerper, maar je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag. Op het internet zijn er genoeg artikelen, blogs en tips te vinden over het zelf ontwerpen van een tuin. Hieronder geven we je een aantal handige tips!

 1. Het begint natuurlijk met de tuin opmeten. Maak op papier een tekening van de vorm van de tuin en alle maten erbij.
 2. Kijk ook eens wat het zongehalte is in je tuin. Hoe lang staat de zon op je tuin? Wat zijn de zonnige en wat zijn de vochtige hoekjes? Dit heeft invloed op waar je bijvoorbeeld je gazon of je borders aanlegt.
 3. Inventariseer de tuinwensen. Woon je met meerderen? Doe dan eens een rondvraag wat je huisgenoten van de tuin verwachten. Dat zal al een veel beter beeld geven van de elementen die de tuin moet bevatten.
 4. Bepaal het budget. Het minst leuke van de tuin ontwerpen natuurlijk, maar de plannen moeten wel realistisch blijven.
 5. Ga inspiratie opdoen? Een dagje tuinen bekijken? Breng een bezoek aan de tuinen van Appeltern. Ook hier kun je tuinen bezoeken. Blijf je liever thuis? Bekijk dan eens deze of deze voorbeeldtuinen. Ook kun je op Pinterest en YouTube terecht. En natuurlijk kan je altijd even over de schutting gluren bij de buren.
 6. Zo, genoeg inspiratie opgedaan? Dan is het tijd voor een moodboard. Dit kan natuurlijk met knippen en plakken, maar ook op Pinterest. Verzamel allerlei mooie ideeën voor in je tuin en combineer die in een bord. Een mooie uitgangspositie voor je tuin.
 7. Ook vormen zijn belangrijk in je tuin. Combineer eens vormen, zoals de rechthoek, de cirkel, de ruit, de driehoek en de S-vorm. Zo kom je gegarandeerd tot nieuwe ideeën voor je tuinontwerp.
 8. Een tool die wij zelf soms gebruiken, is GarDsign. Dit is online software waarin je best mooie dingen kunt maken. Je begint natuurlijk met de afmetingen van je tuin. Daarna vul je de tuin verder in met bestrating, borders, gazon en meer. Een andere optie is SketchUp (met uitleg). Succes!

Zelf aan de slag met je tuinontwerp? Download het E-book!

We hebben een 7 stappenplan met checklist om je eigen tuinontwerp te maken. Zo zie je niets over het hoofd!

Gratis het E-book “In 7 stappen zelf een tuinontwerp maken” downloaden

Er ligt een tuinontwerp, maar dat is natuurlijk niet het einde van het project. Eerder het begin! De tuin van je dromen moet nu werkelijkheid gaan worden. Ook daarmee kunnen wij je helpen. Wij zijn een hoveniersbedrijf dat werkt met de unieke en sterke combinatie van studenten en vakmannen. Zo kunnen we kwaliteit leveren voor een goede prijs. Ondertussen hebben we al meer dan honderd tuinen aangelegd en klanten blij gemaakt.

3D-tuinontwerp en -aanleg Utrecht

Ziet de tuin hiernaast er niet prachtig uit? Dat begon allemaal met een tuinontwerp. De ontwerper ging met de klant om tafel en na het bespreken van de wensen en ideeën was dit ontwerp het resultaat. Mooie elementen zijn de spots die de fruitbomen ‘s nachts verlichten,het boerenhek en de fiberon vlonder. In deze tuin vind je een prachtige combinatie van hout, groen, bomen en verschillende soorten bestrating. Lees meer!

tuinontwerp maken
tuinaanleg
tuinontwerp

Tuinontwerp vertaald naar prachtige tuin

Ook voor deze tuin vormde het tuinontwerp de basis. Zoals je kan zien is dit ontwerp vertaald in een prachtige tuin. Wij vinden het terras met de arabische mozaïektegel een feestje om naar te kijken. En de pergola is oer- en oersterk. In deze tuin is er weer een mooie combinatie van groen, hout en steen te vinden. Lees en kijk hier verder!

tuinontwerp
tuinontwerp laten maken
tuinontwerp westergouwe

Nieuwe tuin in Westergouwe

Het canvas van deze hoektuin in Westergouwe was nog helemaal leeg. Het betrof namelijk de tuin van een huis dat pas gebouwd is in de nieuwe Goudse wijk Westergouwe. Een mooie gelegenheid voor de bewoners én voor de tuinontwerper om zich uit te leven op de tuin van hun dromen. Dat is wel gelukt! Zie hiernaast het resultaat. Bijvoorbeeld de pergola met daaronder een heerlijk zitplekje.

Meer van ons werk:

Zelf aan de slag met je tuinontwerp? Download het E-book!

We hebben een 7 stappenplan met checklist om je eigen tuinontwerp te maken. Zo zie je niets over het hoofd!

Gratis het E-book “In 7 stappen zelf een tuinontwerp maken” downloaden