Tuinontwerp maken? Of een Tuinontwerp laten maken? Lees hier hoe het werkt (inclusief stappenplan)
Een tuinontwerp, hoe pak je dat aan? Je kunt zelf aan de slag gaan of een tuinontwerper aan het werk laten gaan. Of het nu gaat om een kleine voortuin of een beplantingsplan voor een landgoed. Op deze pagina delen we alle tips en tricks omtrent het (laten) maken van een tuinontwerp. Op deze pagina komen de volgende onderwerpen aan bod:
Wat is een tuinontwerp?
Een tuinontwerp is simpelweg een tekening op schaal die de plannen bevat voor een nieuwe tuin. Het biedt handvatten voor het aanleggen van een nieuwe tuin. Het maken van een tuinontwerp dwingt je ook om je ideeën goed uit te werken zodat er een vastomlijnd plan staat. Dat is dan weer de basis voor het aanleggen van de tuin, wat meestal de vervolgstap is.
Waar bestaat een tuinontwerp uit?
Als je een tuinontwerp overweegt, wil je natuurlijk wel weten wat je krijgt. Dat zal in de praktijk wat verschillen per tuinontwerper, maar de volgende aspecten zul je zeker terugvinden:
Extra mogelijkheden
Mogelijkheden die vaak ook worden aangeboden door een tuinontwerper, zijn een beplantingsplan en een verlichtingsplan. We lichten ze allebei toe. Deze opties zitten vaak niet in het standaardpakket, maar kunnen je wel enorm helpen.
Beplantingsplan
Een beplantingsplan is een aanvulling op het tuinontwerp, waarbij extra aandacht wordt gegeven aan de beplanting in de tuin. De ontwerper bepaalt in dit plan hoeveel planten van een bepaalde soort, kruising of variëteit waar in de tuin komen te staan. Als de borders zijn vastgesteld, kunnen deze dus gevuld worden. De ontwerper houdt bijvoorbeeld rekening met de lichtbehoefte van de plant, het vochtgehalte, de zuurgraad van de bodem en de groeiwijze en hoogte van de plant. Lees hier meer over een beplantingsplan.
Verlichtingsplan
Op elk moment van de dag kunnen genieten van je tuin? En wil je dat bepaalde elementen in je tuin eruit springen in het donker? Dan is een verlichtingsplan een prachtige aanvulling op het tuinontwerp. De ontwerper bepaalt samen met jou welke elementen verlicht mogen worden. Vervolgens gaat hij of zij met het technische verhaal aan de slag. Welke sterkte en welke kleur het licht moet hebben bijvoorbeeld. Tuinverlichting geeft de tuin zeker wat extra’s, dus het is het overwegen waard. Veel gebruikte tuinverlichting is In-Lite.
Waarom een tuinontwerp?
Ideeën hebben we allemaal. Maar ideeën omzetten in een goed plan kan nog wel eens lastig zijn. Met het maken van een tuinontwerp zet je de plannen goed op papier en voorkom je teleurstelling tijdens of na de realisatie. Het vergt wel wat denk- en speurwerk, maar dan weet je zeker dat de tuin van je dromen krijgt. Tijdens de zoektocht naar jouw ideale tuin ontdek je wat goed bij jou past maar ook wat je helemaal niet zou willen. Alvast een kleine tip: schrijf die dingen ook gewoon op of leg ze vast in een moodboard. Hierover later meer. Een tuinontwerp kan de uitvoerende partij ook helpen op technisch vlak, zodat de kans op fouten minder groot is.
Waarom een tuinontwerper?
Je hebt al een aardig idee wat je wilt, dus waarom zou je nog een tuinontwerp laten maken? Dat lijkt inderdaad overbodig, maar een tuinontwerper kan met zijn kennis en expertise je plan naar een hoger niveau tillen. Een tuin waar je zelf verliefd op wordt en waar vrienden stiekem jaloers op zijn. De kracht van een tuinontwerper zit hem in het vertalen van de wensen in een tuin die aansluit bij de eisen en het budget. En omdat de tuinontwerper dagelijks bezig is met het vak, is hij of zij in staat om je te inspireren met allerlei gave elementen. Kortom: met het inschakelen van een tuinontwerper krijg je een unieke tuin met karakter.
Een 3d tuinontwerp maken
De technologie staat niet stil en ontwikkelt zich ook voor de tuin en dat is natuurlijk fantastisch. Met software is het maken van een 3d tuinontwerp mogelijk geworden. Dat zorgt voor een veel beter en realistischer beeld van het plan en hoe de tuin uiteindelijk gaat worden. Zelf doen is dan wel wat lastiger omdat de software vaak wel ingewikkeld is. Een moderne tuinontwerper kan overweg met software voor 3d ontwerpen en kan zo een prachtig visueel ontwerp maken voor de tuin. Als je je tuin laat ontwerpen in 3d kan je vooraf dus veel beter inschatten of het eindresultaat echt helemaal wordt zoals jij wil. Het is nu zelfs ook al mogelijk om met een Virtual Reality bril door het ontwerp en dus de nieuwe tuin te lopen. Hier hangt uiteraard wel een prijskaartje aan.
Wat kost een tuinontwerp?
Goede vraag. We zouden je nu wel indicaties kunnen geven, maar er zijn veel variabelen van de kosten van een tuinarchitect, waardoor de daadwerkelijke prijs ineens anders zou kunnen uitvallen dan je had verwacht.
De prijs is bijvoorbeeld afhankelijk van:
Het beste dat je kunt doen om de tuinontwerp kosten te achterhalen, is een gratis en vrijblijvende offerte aanvragen.
Zelf aan de slag met je tuinontwerp? Download het e-book!
Ben je van plan om binnenkort of over een tijdje aan de slag te gaan met een nieuwe tuin? Dan is De Ultieme Tuinontwerp Checklist het juiste startpunt. Je leert hoe je in 7 stappen zelf een tuinontwerp maakt. Hiermee voorkom je fouten die leiden tot onnodig hoge kosten of zelfs teleurstelling achteraf.
Voortuin ontwerp
Het tuinontwerp van de voortuin wordt vaak vergeten. De aandacht gaat sneller uit naar het achtertuin ontwerp. Toch is ook dit heel belangrijk. We zeggen wel eens: de voortuin is het visitekaartje van je huis. Je voortuin zegt iets over jou. Vergeet daarom niet een voortuin ontwerp als je je hele tuin laat ontwerpen.
Kleine tuin ontwerp
Is een tuinontwerp voor een kleine tuin handig? Wat ons betreft wel, net zoals een tuinontwerp voor een grote tuin. Een tuinarchitect weet juist heel goed wat er allemaal voor mogelijkheden liggen in een kleine tuin. In een kleine achtertuin ontwerp voegt hij bijvoorbeeld knusse hoekjes, hoogteverschillen en materialen toe die ervoor zorgen dat je toch een veelzijdige tuin hebt die past bij je wensen en die groter lijkt.
Direct aan de slag?
Wil je direct aan de slag met je tuinontwerp. Dan hebben we hier een paar handige tips voor je.
- Het begint natuurlijk met de tuin opmeten. Maak op papier een tekening van de vorm van de tuin en alle maten erbij.
- Kijk ook eens wat het zongehalte is in je tuin. Hoe lang staat de zon op je tuin? Wat zijn de zonnige en wat zijn de vochtige hoekjes? Dit heeft invloed op waar je bijvoorbeeld je gazon of je borders aanlegt.
- Inventariseer de tuinwensen. Woon je met meerderen? Doe dan eens een rondvraag wat je huisgenoten van de tuin verwachten. Dat zal al een veel beter beeld geven van de elementen die de tuin moet bevatten.
- Bepaal het budget. Het minst leuke van de tuin ontwerpen natuurlijk, maar de plannen moeten wel realistisch blijven.
- Ga inspiratie opdoen? Een dagje tuinen bekijken? Breng een bezoek aan de tuinen van Appeltern. Blijf je liever thuis? Bekijk dan eens deze voorbeeldtuinen. Ook kun je op Pinterest en YouTube terecht. En natuurlijk kan je altijd even over de schutting gluren bij de buren.
- Zo, genoeg inspiratie opgedaan? Dan is het tijd voor een moodboard. Dit kan natuurlijk met knippen en plakken, maar ook op Pinterest. Verzamel allerlei mooie ideeën voor in je tuin en combineer die in een bord. Een mooie uitgangspositie voor je tuin.
- Ook vormen zijn belangrijk in je tuin. Combineer eens vormen, zoals de rechthoek, de cirkel, de ruit, de driehoek en de S-vorm. Zo kom je gegarandeerd tot nieuwe ideeën voor je tuinontwerp.
- Er zijn een aantal online programma’s waarmee je goed je tuin kunt ontwerpen. In dit blog lees je welke opties er zijn en kun je bepalen welk programma het beste bij jou past.
Het vervolg op het tuinontwerp: tuinaanleg
Er ligt een tuinontwerp, maar dat is natuurlijk niet het einde van het project. Eerder het begin! De tuin van je dromen moet nu werkelijkheid gaan worden. Ook daarmee kunnen wij je helpen. Wij zijn een hoveniersbedrijf dat werkt met de unieke en sterke combinatie van studenten en vakmannen. Zo kunnen we kwaliteit leveren voor een goede prijs. Ondertussen hebben we al meer dan honderd tuinen aangelegd en klanten blij gemaakt.
3D-tuinontwerp en -aanleg Utrecht
Ziet de tuin hiernaast er niet prachtig uit? Dat begon allemaal met een tuinontwerp. De ontwerper ging met de klant om tafel en na het bespreken van de wensen en ideeën was dit ontwerp het resultaat. Mooie elementen zijn de spots die de fruitbomen ‘s nachts verlichten,het boerenhek en de fiberon vlonder. In deze tuin vind je een prachtige combinatie van hout, groen, bomen en verschillende soorten bestrating. Lees meer!
Tuinontwerp vertaald naar prachtige tuin
Ook voor deze tuin vormde het tuinontwerp de basis. Zoals je kan zien is dit ontwerp vertaald in een prachtige tuin. Wij vinden het terras met de arabische mozaïektegel een feestje om naar te kijken. En de pergola is oer- en oersterk. In deze tuin is er weer een mooie combinatie van groen, hout en steen te vinden. Lees en kijk hier verder!
Nieuwe tuin in Westergouwe
Het canvas van deze hoektuin in Westergouwe was nog helemaal leeg. Het betrof namelijk de tuin van een huis dat pas gebouwd is in de nieuwe Goudse wijk Westergouwe. Een mooie gelegenheid voor de bewoners én voor de tuinontwerper om zich uit te leven op de tuin van hun dromen. Dat is wel gelukt! Zie hiernaast het resultaat. Bijvoorbeeld de pergola met daaronder een heerlijk zitplekje.