Tuinrenovatie: kosten en voorbeelden

Tuinrenovatie laten uitvoeren? Benieuwd naar de tuinrenovatie kosten? Wil je je tuin verbouwen? Ben je niet tevreden met je huidige tuin en wil je je tuin verbouwen of laten renoveren? Op deze pagina vind je inspiratie en informatie. We gaan graag samen met jou op zoek naar jouw droomtuin. Resultaat: een vernieuwde tuin en meer tuinplezier!

Tuin laten renoveren?

Al meer dan 5500 tuinen mooi gemaakt en gemiddeld een 8.5+ van klanten!

Wat is tuinrenovatie?

Tuinrenovatie is een tuin verbouwen met behoud van bepaalde elementen. Het wordt ook wel eens uitgelegd als het opnieuw aanleggen van een tuin . Het is wel iets anders dan tuinaanleg. Bij tuinaanleg wordt de tuin vanaf niets helemaal aangelegd en bij tuinrenovatie blijven bepaalde elementen hetzelfde of worden ze hergebruikt. Onder tuinrenovatie vallen de volgende werkzaamheden:

  • Geheel of gedeeltelijk verbouwen van de tuin
  • Tuin opnieuw aanleggen met hergebruik van materialen
  • Terugsnoeien van te groot geworden planten en struiken
  • (Deels) vernieuwen van straatwerk
  • Vernieuwen en vervangen van de beplanting
  • Vernieuwen of repareren van schoeiing/schutting/vlonder
Tuinrenovatie prijs

Waarom een tuinrenovatie?

Aanleiding voor een tuinrenovatie is eigenlijk altijd dat je niet tevreden bent met je huidige tuin. Dat kan een aantal oorzaken hebben.

  • Je huidige tuin is niet meer naar jouw wensen. Bijvoorbeeld door een verandering in je leven, maar dit kan ook geleidelijk gaan. Vanwege veroudering van je tuin of een verandering van je smaak, wellicht.
  • Het onderhoud wordt te veel en je bent op zoek naar een onderhoudsvriendelijke tuin
  • Bepaalde elementen in je tuin zijn aan verandering of vervanging toe
  • Je wil je woning verkopen, maar je tuin is niet erg aantrekkelijk

Natuurlijk kan je ook andere redenen hebben.

Voordelen van je tuin verbouwen

Een tuin laten renoveren heeft een aantal voordelen (ten opzichte van tuinaanleg). Allereerst is het goedkoper, want sommige elementen blijven staan en materialen worden vaak hergebruikt. Daarnaast heeft de tuin gelijk een volwassen uitstraling, want het voelt en oogt niet ‘nieuw’ en ‘jong’. Beplanting is bijvoorbeeld al in een verder stadium van groei dan wanneer er bij tuinaanleg net iets geplant is. Je vermeerdert de waarde van je huis ook flink met een goed verzorgde en opgeknapte tuin. Het vierde voordeel is dat de tuin echt weer aanvoelt als de tuin die jij wil, volgens jouw wensen. Je tuinplezier zal gegarandeerd toenemen!

Wat kost een tuinrenovatie

Stappenplan tuinrenovatie

Het begint met het aanvragen van een gratis en vrijblijvende offerte bij ons. Vervolgens krijg je een offerte op basis van de informatie die je aan ons hebt verstrekt. Na akkoord plannen we in overleg een datum in waarop de werkzaamheden beginnen. De volgorde van werkzaamheden ziet er als volgt uit:

Tuinontwerp checklist

Zelf aan de slag met je tuinontwerp? Download het e-book!

Ben je van plan om binnenkort of over een tijdje aan de slag te gaan met een nieuwe tuin? Dan is De Ultieme Tuinontwerp Checklist het juiste startpunt. Je leert hoe je in 7 stappen zelf een tuinontwerp maakt. Hiermee voorkom je fouten die leiden tot onnodig hoge kosten of zelfs teleurstelling achteraf.

Tuin laten verbouwen?

Al meer dan 5500 tuinen mooi gemaakt en gemiddeld een 8.5+ van klanten!

Tuinrenovatie kosten

Wat kost een tuinrenovatie? Goede vraag. Het is logisch dat je van tevoren een accurate inschatting wilt maken van de prijs van als je je tuin wilt laten renoveren. Natuurlijk kunnen we op dit moment niet de exacte kosten van een tuinrenovatie noemen. Daarvoor kun je een gratis offerte aanvragen. Wel geven we hieronder enkele richtlijnen voor de kosten van een tuinrenovatie, zodat je ongeveer weet waar je rekening mee moet houden. Zie het als de gemiddelde kosten van tuinrenovatie.

Er zijn verschillende niveaus waarop je je tuin kunt laten renoveren. De grondigheid waarmee je renoveert maakt nogal wat uit voor de kosten. In principe is een tuinrenovatie al het opnieuw beplanten van een aantal borders. Dit kan je laten doen of zelf doen. Maar dat zal je niet snel meer kosten dan een paar honderd euro. Je kunt ook zelf bij een tuincentrum nieuwe planten halen. Dan kost het je een paar tientjes en een zaterdagmiddag.

Wil je echt je tuin verbouwen? Denk aan:

  • Nieuwe bestrating
  • Houtbouw (vlonder, overkapping, schuur) vernieuwen
  • Gazon leggen

Dan snap je dat de prijs hoger uitvalt.

Je kunt het ook helemaal grondig aanpakken. Dan laat je eerst (een deel van) de tuin afgraven. Dit houdt in dat alles eruit gaat en er weer een nieuwe laag zand wordt gestort. Dat vormt de basis voor een volledig nieuwe tuin. Je kunt ook nog een tuinontwerp laten maken, als je je tuin echt naar een hoger niveau wilt tillen.

Om een goede inschatting te kunnen maken van de gemiddelde tuinrenovatie kosten, verwijs ik je door naar onze pagina over de kosten van een hovenier. Een hovenier vraagt ongeveer 35-60 euro per uur. Daar bovenop komen natuurlijk nog de materiaalkosten. Dit is weer helemaal afhankelijk van de kwaliteit van de materialen die je kiest. Goedkoop materiaal is soms prima, maar soms ook niet zo voordelig op de lange termijn. Al met al kan je rekenen op tussen de 75 en 125 euro per m2 tuinrenovatie.

Bespaartips voor het renoveren van je tuin

Hoe kun je de kosten van je tuin verbouwen zo laag mogelijk houden? We geven je enkele handige tips die je geld besparen.

  1. Materialen hergebruiken

Waarom zou je de oude materialen weggooien? Vaak zijn ze nog prima herbruikbaar. Misschien niet voor hetzelfde doel, maar wel ergens anders voor. Oude tegels kunnen bijvoorbeeld dienen als fundering voor een vlonder of bestrating. En van oud tuinhout kun je een bankje maken. Denk dus in creatieve oplossingen voor oude materialen. Soms zijn materialen na wat opknapwerk ook gewoon herbruikbaar voor hetzelfde doel. Vieze tegels kun je grondig schoonmaken, waarna ze er weer heel anders uitzien. Oud tuinhout kun je behandelen en beitsen, waardoor het er weer fris uitziet.

  1. Oude materialen (ver)kopen

Er zijn genoeg mensen die jouw oude tuinmeubels of andere materialen voor een klein prijsje willen overnemen. Dit kan bijvoorbeeld via Marktplaats. Maar ook andersom kun je soms leuke voorwerpen of partijen vinden die je goed kunt gebruiken tijdens je tuinrenovatie. Er worden regelmatig stapels stenen gratis aangeboden, bijvoorbeeld.

  1. Doe zelf wat je zelf kunt doen

Niet iedereen heeft deze mogelijkheid. Soms schakel je professionele hulp in omdat je zelf niet in staat bent om de klus te doen. Maar heb je wat tijd over en heb je een goede dag? Begin dan alvast met voorbereidend werk. Denk aan het verwijderen van oude beplanting, het kruien van zand of het afvoeren van afval.

Tuin verbouwen

Voortuin renoveren?

Wil je specifiek je voortuin renoveren? Goede keuze. Je voortuin is voor alle voorbijgangers zichtbaar en is toch de eerste indruk die mensen bij jou hebben. Ziet deze er verzorgd en doordacht uit, dan is dat de eerste indruk die mensen van je hebben wanneer ze langs je tuin komen. Je voortuin verbouwen is dus een slimme investering.

Bij het renoveren van je voortuin is het handig om aan de volgende dingen te denken:

  • Aan welke praktische eigenschappen moet je voortuin voldoen?

Moeten je kliko’s in je voortuin staan? Hoe wil je het pad naar je voordeur hebben? Moeten er fietsen of een auto in staan? Wil je veel licht naar binnen laten schijnen of juist wat meer privacy hebben? Hoeveel tijd wil je kwijt zijn aan onderhoud?

  • Wat wil je uitstralen?

Een gestructureerde voortuin straalt uit dat je verzorgd bent. Een kleurrijke, weelderige voortuin heeft een creatieve uitstraling. Zo kan je zelf wel ongeveer bedenken welk beeld je voortuin geeft aan voorbijgangers en bezoekers.

  • Wat gaat er in de komende jaren veranderen dat een invloed zou kunnen hebben op de indeling van je voortuin?

Houd hier rekening mee bij het renoveren van je voortuin. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid dat je slechter ter been wordt, dat je kinderen krijgt of dat je minder tijd hebt voor onderhoud. Dit heeft dan weer consequenties voor je keuze voor een tuinhek, de soort beplanting of bestrating of de indeling van de voortuin.

Als je deze gedachten meeneemt tijdens het renoveren van je voortuin, ben je in staat om slimme keuzes te maken.

Voorbeelden van tuinrenovatie

We laten je graag enkele voorbeelden van tuinrenovatie zien om je te inspireren! Tuinen die echt zijn opgeknapt en klanten die weer blij zijn met een mooie tuin!

Tuin verbouwen met hardhouten vlonder

Deze tuin ziet er nu echt prachtig uit (zie video), maar dat hadden we vooraf niet kunnen denken. Het was een zandbak. En kijk nu eens: een kleurige tuin met een enorme hardhouten vlonder. De klant is er blij mee en wij genieten na van de foto’s en beelden.

In deze tuin vind je een vlonder die vanaf het balkon helemaal doorloopt tot in de tuin. De hoogteverschillen maken de tuin extra leuk. We kozen voor hardhout vanwege de hoge duurzaamheid. Ook staat de kleur van het hout prachtig bij het het wit, groen en de kleurige bloemen! Een sfeervolle tuin, vinden wij.

Veel werk van deze tuinrenovatie zie je niet eens. Het hout in de grond dat de vlonder zo sterk maakt en de 15 kuub zand die we eerst opspoten. Onmisbaar voor een tuin die er weer een tijd tegenaan kan.

Tuinrenovatie voorbeelden

Tuinrenovatie van klassiek moderne tuin

De klant heeft deze tuin laten renoveren we op basis van een tuinontwerp. Hierin kwamen de wensen van de klant samen met onze kennis. Resultaat: een uitvoerbaar en goed tuinontwerp.

In deze tuin begonnen we met het afvoeren van ouder bestrating en beplanting. Hiervoor gebruikten we een minikraantje, omdat dit voordeliger was.

We vulden de borders met nieuwe tuinaarde, zodat de beplanting weer goede voeding krijgt en beter groeit. Ook de bestrating pakten we aan. Zoals je ziet (video) ligt het pad er weer strak in. Tussen de betonbanden ligt grind en in het grind vinden we de staptegels. Een mooi resultaat en een tevreden klant!

Tuinrenovatie laten doen?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!

Meer tuinrenovatie en -aanleg projecten