Drainage aanleggen? Lees alles over het aanleggen van tuin drainage!

Je wilt drainage aanleggen voor je tuin? Het natte Nederland vereist een goede drainage in de tuin. Drainage kan vervelende problemen in je tuin voorkomen. Met drainage in je tuin loopt het water beter weg en daardoor heb je dus geen plasvorming of zakt je mooi aangelegde terras niet zomaar weg. Of het kan zelfs voorkomen dat het regenwater je huis in loopt. Ook voorkomt het een te natte bodem en hebben je planten nooit te natte wortels. Veel planten houden niet van natte voetjes en doen het daarom niet goed. Een gazon heeft ook een bodem nodig die regenwater snel genoeg doorlaat. Daarom wordt er vaak gazongrond gebruikt of grond gemengd met zand. Een drainage aanleggen is nog een betere optie. Maar ga je het zelf doen of laat je een bedrijf de drainage aanleggen? Dat is de vraag. In deze blog lees je alles over het aanpakken de drainage voor je tuin.

Drainage in tuin

Wat is tuin drainage?

Drainage; we hebben het allemaal al rondom het huis. Denk maar aan je dakgoot. Dat is ook een vorm van drainage. Als we dat niet zouden doen, blijft het water op het dak staan met mogelijke lekkages. Dit is precies wat we in de tuin ook willen voorkomen. Drainage in de tuin wordt veelal gerealiseerd door buizen of goten aan te leggen in de grond waarmee het water dus makkelijker weg kan.

Het aanleggen van een drainagesysteem

Het aanleggen van een drainagesysteem kan ellendige situaties voorkomen. Helaas zien we vaak veel steen in tuinen en door steen kan het water niet direct de bodem in. Het gevolg is dat het water allemaal op een kleinere oppervlakte terecht komt. Zie het als een trechter die water breed opvangt maar het moet allemaal door een smalle opening weglopen. Het resultaat? Veel water op een plek. Op zich valt dat nog wel op te vangen met een goed drainage systeem. Met tuin drainage kun je zorgen dat er geen ongewenst water blijft staan in de tuin. Dat zorgt weer voor meer tuinplezier en een levendigere tuin. Ook al hebben planten water nodig, het kan ze helaas ook teveel worden. Een tuin mag niet te nat zijn maar ook niet te droog. Hoe zorg je voor die balans? Er zijn verschillende situaties waarin je drainage kunt overwegen en er zijn verschillende soorten drainage.

Drainage in tuin aanleggen
Drainage in tuin aanleggen

Wat kost drainage aanleggen?

Er zijn verschillende soorten drainage en het is natuurlijk erg afhankelijk van de situatie, maar we geven je een indicatie van de verschillende soorten drainage. De kosten voor de drainage zijn op te splitsen in de kosten voor arbeid en materiaalkosten. De verhouding is ongeveer 60% arbeid en 40% voor de materialen. Dat kan uiteraard nog iets afwijken afhankelijk van de situatie.

Onderdeel Prijs
Hovenier per uur €30-50
Drainagebuis 10 meter €25-50
Drainagebuis 25 meter €50-80
Drainagebuis 50 meter €70-120
HydroBlob 120x15x20 cm €30
Watergoot per meter €15-25
Zand per m3 €30-40
Grond per m3 €35-55

Drainage tuin regelen?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8,5+ van klanten!

Soorten drainage

We onderscheiden vier soorten tuin drainage waardoor het water in je tuin goed afgevoerd wordt.

  1. Buis drainage
  2. Goot drainage
  3. Hydro blob drainage
  4. Oppervlakte drainage

Deze soorten tuin drainage zijn in verschillende situaties toe te passen en we zullen het type drainage toelichten. Daarbij zullen we ook aangeven of het makkelijk is om de drainage zelf aan te leggen of niet.

  1. Buis drainage: De drainagebuizen gebruiken we vaak onder de borders of onder het gazon, maar het is eventueel ook geschikt om onder verharding te gebruiken. Deze buizen hebben een omhulsel van absorberend materiaal, bijvoorbeeld kokos of PP. Dit zorgt ervoor dat het vocht wordt geabsorbeerd en de drainagebuis in gaat. De drainagebuis voert het water vervolgens af naar de hoofdbuis die op zijn beurt weer naar de afvoer gaat.
  2. Goot drainage: Om plasvorming of wegspoelen van zand te voorkomen gebruiken we ook regelmatig een lijngoot of afvoergoot. Deze kan tussen de bestrating worden geplaatst. Veelal wordt deze langs de overgangen gebruikt aan het eind van het afschot. Zoals langs het gazon, de borders of langs het huis. Dat voorkomt plasvorming maar ook dat bijvoorbeeld een te nat gazon hebt. De lijngoot sluit je aan op de afvoer en zo verdwijnt het water dus uit je tuin.
  3. Hydroblob drainage: Een mooi stukje innovatie waar wij fan van zijn. De meeste drainagesystemen voeren het water af naar de sloot of riolering. De Hydroblob is een waterbuffersysteem. Je graaft de Hydroblob blokken in onder de oppervlakte, bij voorkeur met een rooster eroverheen. Bij hevige regelval absorberen de blokken het water en houden het vast. Bij een drogere periode wordt het langzaam weer afgegeven. Enorm duurzaam dus! De blokken kunnen wel tot 95% vocht vasthouden. Eventueel is de hydroblob ook onder een put te gebruiken bijvoorbeeld onder een buitenkraan.
  4. Oppervlakte drainage: Op het moment dat de oppervlakte van je tuin voldoende water doorlaat is er sprake van oppervlakte drainage.
Drainage in tuin aanleggen

Hoe drainagebuizen aanleggen?

Meestal begin je met de tuin ophogen en als de tuin de juiste hoogte heeft kun je de drainage aanleggen. De drainagebuizen gaan de grond in dus je zult gleuven moeten graven. Wij houden 50cm tot maximaal 100cm aan. Als je daartussen gaat zitten rond de 70-80 centimeter dan zit sowieso goed. Houd er rekening mee dat je de drainage laat aflopen. Dit noemen we afschot en waar je buis naartoe afloopt gaat natuurlijk ook het water naartoe. Dus hij moet aflopen richting de eindbuis en de eindbuis mag weer aflopen naar de plek van afvoer. Mocht er een sloot in de buurt zijn, dan kun je de buizen ook laten aflopen naar de sloot en heb je dus geen eindbuis nodig. Afhankelijk van de oppervlakte van de tuin wil je een afstand van 4 tot 6 meter aanhouden tussen twee slangen. De lengte maakt niet zoveel uit zolang er goed afschot is. Voor kleinere afstanden kun je prima een waterpas gebruiken en bijvoorbeeld een lange (rechte) plank. Voor grotere afstanden is het wijs om een laser te gebruiken. Als de buizen niet goed doorlopen is er kans op verzakking en verstoppingen en dat wil je natuurlijk voorkomen. Om de drainagebuizen zit al PP materiaal of kokos wat zorgt dat het water geabsorbeerd wordt. Om het systeem nog beter te laten werken, kun je geul vullen met 30-40 centimeter grof zand of schelpen. Bovenop nog een toplaag van 15-20 centimeter zand of aarde. Zand in het geval van verharding en aarde in het geval van beplanting.

Drainage in tuin aanleggen

Drainage van een gazon

Wil je een gazon aanleggen en wil je voorkomen dat het gazon te nat blijft? Dan is drainage onder je gazon een goed idee. Mocht het gazon nou hoger liggen dan de rest van de tuin of sowieso op een droge plek, dan is het wellicht niet nodig. In de andere gevallen kan het meestal geen kwaad. Het is een absolute must als het grondwater dicht aan het oppervlakte zit. Je kunt de volgende stappen ook uitvoeren bij een bestaand gazon door er stroken uit te graven. Met een graszodensnijder kun je eenvoudig een strook eruit snijden en later weer terugleggen. Begin met het graven van een geul van ongeveer 60 centimeter diep en houd rekening met het afschot. Dus zorg dat de geul langzaam afloopt zodat het water ook wegloopt naar de afvoer. Leg wat grind in geul en leg daar de drainagebuis bovenop. Check nog met een waterpas of het afschot voldoende is. Als dat in orde blijkt te zijn, kun je er weer wat grind bovenop leggen. Het grind zorgt ervoor dat de gaatjes in de drainagebuis niet verstoppen. Vervolgens leg je nog een toplaag met gazongrond van 20 centimeter boven het grind. Tot slot wals je het stuk nog even aan met een tuinwals. Hark het nog lichtjes aan en vervolgens kun je het gras erop leggen of eventueel inzaaien. Zorgt ervoor dat je het de komende weken extra water geeft. Bij warm weer is het water meer dan welkom. En teveel water geven gaat niet zo snel meer met de drainage.

Drainage tuin laten aanleggen

Ga je drainage zelf aanleggen of drainage laten aanleggen? In de meeste gevallen is het wijs om een vakman in te schakelen die hier ervaring mee heeft. Zeker als het de hele tuin betreft is het een flink project. De aanleg is bepalend of het systeem goed werkt en als het niet werkt dan zijn al je inspanningen en investeringen voor niks geweest. In dat geval is goedkoop toch duurkoop en heb je mogelijk toch een natte tuin en dat wil je precies voorkomen.

Drainage tuin regelen?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8,5+ van klanten!

Bespaar tips voor het aanleggen van drainage tuin

We hebben wat bespaar tips op een rij gezet hoe je drainage aanleggen goedkoop kunt maken.

Drainage tuin – Zelf doen

Wil je de kosten drukken op en ben je niet bang om vies te worden? Stroop je mouwen op en ga aan de bak. Als je handig bent kun je de klus in sommige gevallen zelf aanpakken. Drainagebuizen leggen onder je gazon of border is een klus die je prima zelf kunt doen. Ook al is het een lastigere klus, dan kun je het voorbereidende werk in ieder geval goed zelf doen. Doe dat wel in overleg met het bedrijf dat de klus uitvoert zodat je het wel goed aanpakt. Als je twee linkerhanden hebt kun je vragen of familie of vrienden die wel handig zijn willen helpen. Vele handen maken licht werk!

Vergelijk offertes

Door verschillende offertes te vergelijken kun je ook besparen op de aanleg van drainage. Niet iedere hovenier heeft dezelfde aanpak en daarmee ook niet dezelfde prijs. Ook kan er een verschil zitten in de inschatting van het werk. Vergelijk minimaal twee hoveniers en maximaal drie. Kijk niet alleen naar de prijs maar ook naar de aanpak van de klus. Mogelijk heeft de ene hovenier een andere aanpak die minder grondig of effectief is.

Drainage tuin – Gezamenlijk doen

Maak er een gezamenlijk project van met je buren. Hierdoor kan de hovenier efficiënter werken en heeft het mogelijk wat schaalvoordelen. Bijkomend voordeel is dat als je buren ook drainage laten aanleggen er dus een nog betere afvoer is van de directe omgeving van je tuin en je minder wateroverlast zult hebben en dus ook een minder natte tuin.