Wat kost een hovenier?

Je wilt de tuin aanpakken je hebt de vraag: wat kost een hovenier? De prijzen van hoveniers zijn vaak niet transparant en worden pas gecommuniceerd nadat je een offerte aanvraag doet. Voor je dat doet is het handig om te weten hoe het in elkaar zit en daarom hebben wij dit artikel over tarieven van hoveniers geschreven en hoe dit in zijn werk gaat. Lees verder en je komt erachter wat het uurtarief van een hovenier is, wat de verdere kosten van een hovenier zijn en waar je allemaal rekening mee moet houden. Vergeet vooral ook niet om plezier te hebben tijdens dit proces. Je tuin is allereerst een plek om tot rust te komen en te ontspannen. Met de juiste voorbereiding wordt ook de aanleg een soepel proces. Succes!

wat kost een hovenier

Welke vormen van prijzen hanteert een hovenier?

Hoveniers werken hebben verschillende werkwijzen als het de prijs betreft. Het begint met het opvragen van een offerte bij een hovenier. Dit is bij de meeste hoveniers gratis, wat inhoudt dat je kosteloos een offerte ontvangt. Hierop kan je ook meerdere opties aanvragen. Denk aan een variant met en zonder een vlonder. Hieronder vind je de verschillende opties:

Er worden bijvoorbeeld vaste offertes gemaakt. De hovenier stuurt een offerte, je gaat ermee akkoord en voor het overeengekomen bedrag wordt de klus uitgevoerd. Achteraf zal de prijs dus nooit anders zijn dan besproken is.

Vaak geven hoveniers echter prijsindicaties. Dan krijg je een beeld van wat het ongeveer gaat kosten. De daadwerkelijk gewerkte uren en kosten worden dan achteraf in rekening gebracht. Dan kan het dus zijn dat de prijs afwijkt, zowel in je voordeel als in je nadeel.

Het kan verstandig zijn om een contract aan te vragen bij een hovenier. Bijvoorbeeld om je tuin een aantal keer per jaar te laten onderhouden. Hiermee ben je meestal voordeliger uit.

Bij dit alles geldt: maak van tevoren duidelijke afspraken met de hovenier, zodat je niet voor verrassingen komt te staan! Let ook goed op of de bedragen inclusief of exclusief btw zijn.

Hoe worden de prijzen bepaald?

Misschien vraag je je af: waar is een prijs op gebaseerd? Je krijgt een prijs van de hovenier en hebt geen idee of dit redelijk is. Elke hovenier zal je waarschijnlijk ook een andere prijs geven. Daarom is het slim om meerdere offertes aan te vragen, zodat je kunt vergelijken. Maar staar je niet blind op de prijs, want goedkoop kan ook duurkoop zijn. En in het geval van je tuin zou het een teleurstelling zijn als deze niet goed is aangelegd en na een aantal maanden of zelfs al eerder weer mankementen heeft.

Ook is het handig als de hovenier de offerte verduidelijkt door aan te geven waar hij bedragen vandaan haalt. Dan krijg je zelf ook meer inzicht in de prijs en kun je deze beter plaatsen.

wat kost een hovenier

Uiteindelijk is het voor een hovenier lastig om precies in te schatten hoeveel tijd hij kwijt zal zijn. Vaak kan hij wel een redelijke inschatting maken. Dit kan soms op basis van foto’s, zeker als het onderhoud betreft. Voor grotere klussen is het handiger om langs te komen, zodat de inschatting accurater wordt en je alvast kennis kunt maken met de hovenier.

Welk werk doet een hovenier?

In het hovenierswerk worden drie soorten werk onderscheiden. Het is verschillend werk, waardoor ook de prijzen kunnen verschillen. Verder in dit artikel lees je van deze drie soorten werk de kosten. Eerst lichten we het werk van een hovenier toe:

Allereerst bestaat hovenierswerk uit het maken van tuinontwerpen. Jij bespreekt jouw wensen voor de tuin met een ontwerper. Deze wensen worden vervolgens vertaald in een tuinontwerp. Een ontwerp dat bij jou en je levensstijl past en ook nog eens is aangepast op de ligging van de tuin. Op het ontwerp vind je de indeling, de materialen en de maten. Soms ook in 3D, zodat je je tuin vanuit alle hoeken kan bekijken. Een volgende stap is het beplantingsplan. Hierop staan alle planten die in je tuin komen. Uitgekozen op de eigenschappen van de plant. Tot slot kan is het mogelijk om een verlichtingsplan te laten maken. Want waarom zou je alleen genieten van je tuin als het licht is. Met het juiste licht is je tuin ook sfeervol verlicht terwijl de zon al onder is.

wat kost een hovenier

Ten tweede tuinaanleg en tuinrenovatie. Dit houdt in dat de tuin grondig wordt veranderd. Bij tuinaanleg begint de hovenier weer vanaf een lege tuin met het aanleggen. Je hebt dan de mogelijkheid om de tuin helemaal opnieuw in te richten. Bij een tuinrenovatie worden er enkele elementen uit je tuin vernieuwd. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe schutting of het vervangen van straatwerk.

De derde soort hovenierswerk is tuinonderhoud. Het onderhouden van de tuin bestaat uit snoeien, gras maaien, bemesten, onkruid en blad verwijderen, maar ook boomverzorging. Dit onderhoud is een aantal keer per jaar nodig om je tuin er netjes bij te laten liggen. In het voorjaar kan de tuin wel een opknapbeurt gebruiken voor de komende seizoenen en in het najaar staat het winterklaar maken van de tuin op het programma.

Kosten van een tuinontwerp

Wat kost een tuinontwerp? De kosten liggen meestal tussen de 250 en 600 euro voor maximaal 200m2. Ook kun je nog een beplantingsplan en een verlichtingsplan opnemen in het ontwerp, wat een meerprijs betekent. Hiervoor moet je uitgaan van ongeveer 50% van de ontwerpkosten. De tuinontwerper of tuinarchitect bepaalt de prijs vooraf. Er hangt een prijskaartje aan, maar een ontwerper is in staat om samen met jou je droomtuin te ontwerpen. Het is dus zeker de moeite waard als je écht een unieke tuin wilt.

Kosten aanleg of renovatie van tuin

Wat de aanleg van je tuin kost? Goede vraag! Dat is niet precies te zeggen, omdat het afhankelijk is van je wensen. Wel kunnen we je wat gemiddelden geven, zodat je het ongeveer kan inschatten. Per m2 tuin kun je uitgaan van gemiddeld 50 tot 100 euro. Maar nogmaals, het ligt eraan wat je met je tuin wil. Hieronder een overzicht van de gemiddelde kosten per element in je tuin:

Materiaal Gemiddelde prijs per m2
Gras 5 – 10 euro
Kunstgras 10 – 50 euro
Beplanting 10 – 30 euro
Bestrating 50 – 150 euro
Vlonder 75 – 150 euro
Schutting of hek 50 – 150 euro per meter
Daktuin in Rotterdam met verhoogde borders, vlonder en pergola

Het is niet altijd zo dat goedkope materialen minder goed zijn dan dure. Een betonnen tegel is nu eenmaal goedkoper in aanschaf dan een natuurstenen tegel. Maar als dat precies is wat je zoekt, moet je dat zeker doen! Bij bijvoorbeeld kunstgras is duurder materiaal wel beter dan de goedkopere variant. Het verschil zit dan bijvoorbeeld in de levensduur van het gras of de mate van gelijkenis met echt gras.

Kosten van tuinonderhoud

De kosten van tuinonderhoud zijn echt afhankelijk van de grootte van je tuin en de staat waarin de tuin verkeert. De hovenier rekent de uren van het onderhoud door. Als een hovenier wat vaker langs komt voor onderhoud, zal hij telkens wat minder tijd kwijt zijn dan wanneer de tuin een grondige onderhoudsbeurt nodig heeft. Een hogere frequentie van onderhoud is dus niet per definitie duurder.

Soms is er boomverzorging nodig in je tuin. Daarvoor zijn wel wat specifiekere prijzen te noemen. Ook hierbij is het echter wel afhankelijk van de bereikbaarheid, de grootte van de boom en de ruimte om de boom heen. Reken voor een kleine boom een bedrag vanaf 250 euro tot soms wel 1000 euro voor een grote boom.

Wat is het uurloon van een hovenier?

Niet elke hovenier rekent natuurlijk hetzelfde uurtarief. Maar we kunnen wel iets zeggen over het gemiddelde uurloon van een hovenier. De uurtarieven van een hovenier liggen ongeveer tussen de 30 en 50 euro per hovenier per uur. Uiteraard zijn er ook uitschieters naar boven en naar onder. Het kan ook verschillen per klus voor welk uurtarief een hovenier werkt. Tuinonderhoud is nu eenmaal minder moeilijk werk dan boomverzorging of tuinaanleg. Specialistische hoveniers zullen waarschijnlijk een hoger uurloon hebben. We kunnen dus geen specifiek tarief noemen voor het uurloon van een hovenier, maar ga uit van een uurtarief rond de €40.

Wij werken zelf met een combinatie van hoveniers en junior hoveniers/studenten. Zo heb je dus altijd een specialist en een gemotiveerde goedkopere kracht in de tuin lopen. De Schoffelstudent of junior hovenier werkt voor een lager uurtarief (€26,50 en €34,50 per uur). De ervaren hovenier werkt voor een uurloon vanaf €40 per uur en doet specialistisch werk.

Waar is de totaalprijs verder uit opgebouwd?

De vraag ‘wat kost een hovenier?’ gaat niet alleen over het uurloon van de hovenier. Er zijn nog meer posten die van invloed zijn op de totaalprijs. Hieronder vind je die posten:

Reiskosten

Vanaf de plaats waar de hovenier is gevestigd tot je tuin zit meestal wel wat afstand. Binnen een bepaalde straal rijdt de hovenier vaak wel gratis naar je tuin, maar voor grotere afstanden worden dan wel reiskosten gerekend. Soms een prijs per kilometer en soms vaste bedragen. Als je in een stad in het centrum woont, komen er vaak ook nog parkeerkosten bij, omdat de hovenier wel dichtbij je huis moet parkeren. Houd hier dus rekening mee.

Gereedschap

Een hovenier heeft ook gereedschap nodig om zijn werk te doen. Het verschilt per hovenier of daar een bedrag voor wordt gevraagd en hoeveel dat is. Je hebt basisgereedschap, zoals schoffels, een snoeischaar, kruiwagens en harken. Daarnaast is er soms benzine- of accugereedschap nodig. Denk aan een elektrische heggenschaar, een trilplaat of een bosmaaier. Voor zulke gereedschappen wordt vaak wel een extra bedrag in rekening gebracht. Deze gereedschappen moeten bijvoorbeeld geslepen worden en ze gebruiken brandstof. Meestal gaat het om 10-20 euro per dag.

Machines

Soms is een klus dusdanig groot dat het voordeliger is om een machine te gebruiken. Bijvoorbeeld een rupsdumper of een graafmachine. Daarnaast kan de toegankelijkheid van je tuin hier een rol in spelen. Als je tuin bijvoorbeeld alleen door het huis bereikbaar is, kan een hovenier ervoor kiezen om een andere techniek te gebruiken om zand aan te brengen dan het met de kruiwagen te doen. Dit kan extra kosten met zich meebrengen. Een hovenier heeft zulke materialen zelf of huurt ze bij een extern bedrijf. Hieronder een overzicht van veel gebruikte machines en de gemiddelde kosten:

Machine Prijs per dag +/-
Rupsdumper 150 euro
Graafmachine 400 euro
Shovel 300 euro
Kosten aanleg tuin

Afvoer

Er gebeurt van alles in de tuin. Daarom zal er ook wel eens wat afgevoerd moeten worden. Tijdens het onderhoud is dit vaak groenafval. Ook puin en hout kunnen door de hovenier worden afgevoerd. Dit brengt ook extra kosten met zich mee. Hieronder een overzicht van de gemiddelde kosten:

Materiaal Prijs per m3
Groenafval 30 euro
Grond 50 euro
Hout 35 euro
Puin 40 euro
Restafval 40 euro
Kosten tuinaanleg

Bij grote hoeveelheden afval kan er ook een container geplaatst worden om het afval af te voeren. Deze wordt dan geplaatst en opgehaald vlakbij je tuin.

Materiaal

Bij tuinaanleg zijn er altijd nieuwe materialen nodig, Ook bij het onderhoud is dit soms het geval. Deze materialen worden vaak ingekocht door de hovenier zelf en vervolgens doorberekend. De reden dat de hovenier dit liever zelf inkoopt, is omdat hij zo de kwaliteit kan garanderen. Hij heeft namelijk veel ervaring in welke materialen het beste zijn.

Hoe maak ik een goede keuze voor een hovenier?

Welke hovenier moet ik nu gaan kiezen? Help me! Misschien wel een vraag die bij je speelt. En terecht: in Nederland zijn in 2016 zo’n 10.000 hoveniersbedrijven. Maak daar maar eens een goede keuze uit. Er zijn wel enkele manieren om erachter te komen hoe een hovenier werkt en of hij bij je past.

Zoek de hovenier eens op het internet. Bekijk een aantal projecten die hij heeft gedaan. Daardoor krijg je meestal wel een goed beeld van de kundigheid van de hovenier. Lees ook wat reacties van klanten van de hovenier. Dan hoor je namelijk hoe klanten de hovenier ervaren hebben. Dat is toch het belangrijkste.

In het geval dat dit niet mogelijk is, kan je ook de hovenier bellen of mailen met je vragen. Een hovenier wil voor je werken, dus zal er als het goed is alles aan doen om je te helpen.

Factuur

Na de uitvoering van de werkzaamheden krijg je de factuur toegestuurd van de hovenier. Hierop vind je de definitieve prijs. Soms dus de vaste prijs waarmee je akkoord was gegaan. In het geval van een prijsindicatie kan de prijs wat lager of hoger uitvallen. Bij grote projecten wordt vaak om een aanbetaling van bijvoorbeeld 50% gevraagd, die je betaalt voordat de hovenier start in je tuin.

Een nieuwe tuin!

We begrijpen het: het kan prijzig zijn om een hovenier in te huren. Gelukkig heeft het wel een zichtbaar resultaat. Een prachtige en nette tuin, een veilige omgeving en waardestijging van je huis.

Beloofd: van je nieuwe tuin ga je écht genieten. Dat horen we altijd van onze klanten terug. Een eigen plekje, geheel naar wens en dat ook nog eens bij je huis; dat klinkt als een fijne droom. Tijd om het te realiseren!

Hopelijk hebben we al je vragen beantwoord. Heb je nog meer vragen? Neem gerust contact met ons op.

Groene groet!

Schoffelstudent

Interesse in betaalbaar hovenierswerk?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!