De tuin egaliseren? Zo pak je het aan! (Stappenplan en prijzen)

Je wilt de tuin egaliseren? Met het egaliseren van de tuin creëer je weer een goede basis voor het realiseren van nieuwe tuinplannen. Wat kost het egaliseren van je tuin en waarom is het nodig? Dat gaan we op deze pagina vertellen.

Wanneer je tuin egaliseren?

Je hebt een nieuwe woning gekocht of je wilt je oude tuin eens flink aanpakken? Dan is het nodig om je tuin leeg te halen en vervolgens te egaliseren. Het kan het voorbereidende werk zijn voor bestrating, zoals een terras aanleggen, of als je de tuin gaat ophogen, egaliseer je het na het aanbrengen van de nieuwe grond. We hebben alle situaties waarbij egaliseren nodig is op een rij gezet.

Tuin bestraten: Je gaat een terras aanleggen of oprit aanleggen. Eerst zul je moeten zorgen dat er 15-20 centimeter ruimte is onder de gewenst hoogte van het terras. Er zal namelijk een laag van tenminste 15 centimeter zand onder de bestrating moeten. Voor keramische tuintegels ligt dit iets anders.

Tuinaanleg: Je wilt een hele nieuwe tuin aanleggen. De eerste stap is de bodem klaarmaken voor de aanleg. Dit kan zijn door het afgraven van de tuin en deze vervolgens met zand of aarde ophogen en egaliseren.

Tuinrenovatie: Je wilt de bestaande tuin opknappen. Dit heet een tuinrenovatie.

Verzakkingen verhelpen: Je hebt een verzakking in de tuin en wilt dat verhelpen. Dan zul je de verzakking eerst moeten opvullen met zand of aarde en dit vervolgens egaliseren.

Gazon aanleggen: Je gaat het oude gazon vervangen of een nieuw gazon aanleggen. Een gazon wil je natuurlijk strak hebben liggen zonder kuilen of scheve stukken. Goed uitvlakken en egaliseren, dus.

Vijver verwijderen: Je hebt een oude vijver die je gaat dempen. Na het leegpompen van de vijver en verwijderen van het folie of de bak kun je het ontstane gat opvullen en vervolgens egaliseren.

De tuin egaliseren: stappenplan

Tuin egaliseren?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8,5+ van klanten!

Zelf egaliseren of laat je het een vakman doen?

Je kunt veel in de tuin zelf doen. Zeker als je handig en fit genoeg bent. Bij de aanleg van een tuin komt wel echt vakmanschap kijken en dat kun je beter ook aan vakmensen overlaten. Er zijn natuurlijk genoeg mensen die wel hun tuin zelf aanleggen, maar dan zit er meestal wel een flink verschil in kwaliteit en duurzaamheid.  In de voorbereiding kun je natuurlijk wel zelf werk doen. Zo is het leeghalen van een tuin of het aanbrengen van zand of grond goed te doen. Naarmate de klus groter is, loont het meer om een hovenier in te schakelen omdat ze machines hebben waarmee het werk efficiënter uitgevoerd kan worden. Mocht je de tuin willen laten renoveren of aanleggen, dan kun je vragen aan de hovenier of hij het leeghalen van de tuin en aanbrengen van zand of grond los wil offreren. Zo kun je zien hoeveel het scheelt en of het wellicht de moeite is om het zelf te doen.

Wat kost het egaliseren?

Dat is erg afhankelijk van wat er precies moet gebeuren. Daarom hebben we de prijzen per m2 en m3 per type klus uitgesplitst. De hoeveelheid heeft ook invloed op de prijs per vierkante meter of kubieke meter.

Klus Prijs
Afgraven en ophogen tuin €15 – €20 per m2
Egaliseren van tuin €3 – €5 per m2
Herbestrating €15 – €22 per m2
Ophoogzand €19,50 per m3
Tuinaarde €28,50 per m3
Afvoeren grond/zand €30 – €50 per m3

Hoe bereken je het aantal kubieke meters?

Een kubieke meter (m3) is dus een meter hoog, een meter breed en een meter lang.  Om te berekenen hoeveel zand of grond je nodig hebt, heb je de volgende informatie nodig:

  • Het oppervlakte van het op te hogen stuk (Lengte x Breedte)
  • Het aantal centimeters dat je gaat ophogen

Meten is weten dus pak je rolmaat en meet het op. Een schatting kan ervoor zorgen dat je te veel of te weinig bestelt en in beiden geval kost dat tijd en frustratie omdat de klus dan stil komt te liggen.

Voorbeeldberekening
Een tuin die 10 meter diep is en 5 meter breed waar we de hele tuin gaan ophogen: 10 meter x 5 meter x 0,3m = 15 m3

Je kunt hiervoor ook onze calculator gebruiken:

  • (Gebruik een , dus bijv. 0,3 voor 30 centimeter ophogen)

Tuin egaliseren?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8,5+ van klanten!

Hoe pak je het egaliseren aan?

We zullen niet specifiek op alle bovenstaande situaties in gaan maar de globale stappenplan bespreken.

Stap 1: Voorbereiding

Een goed begin is het halve werk. Maak daarom een planning wanneer je de tuin leeg gaat halen en hoeveel tijd je schat nodig te hebben. Ga je de klus alleen doen of betrek je er anderen bij? Vele handen maken licht werk. Reken ruim, want de klus kost meestal meer tijd dan je vooraf denkt. Meet de tuin op en bereken vooraf goed hoeveel zand of grond je nodig hebt. Je kunt tegenwoordig vrij makkelijk online grond of zand bestellen maar je kunt ook een offerte aanvragen bij een lokaal bedrijf. Vraag ook goed naar de leveringskosten en de kosten per kubieke meter. Sommige bedrijven hanteren hogere bezorgkosten en relatief lage kosten per kubieke meter en andersom. Dus het heeft zin om te vergelijken, want bij verschillende hoeveelheden kunnen verschillende bedrijven voordeliger zijn. Vergeet ook niet om naar reviews te kijken want prijs zegt ook niet alles. Laat het zand of de grond bezorgen ruim voor je zelf aan het werk aan het werk gaat. Wachten op de levering is zonde van je tijd. Heb je zelf alle benodigde gereedschappen? Of moet je nog spullen lenen of huren? Bij boels.nl kun je makkelijk en tegen een redelijke prijs gereedschap of machines huren.

De tuin egaliseren: de prijzen

Stap 2: Het leeghalen van de tuin

Voor je nieuw zand of grond aan kunt brengen, is er meestal voorbereidend werk nodig: het leeghalen van de tuin of afgraven van de toplaag. Het is van belang dat je alles goed verwijdert. Voor het afval kun je een container laten plaatsen of dit zelf afvoeren met een aanhanger. Bij de grotere hoeveelheden is een grote afvalcontainer het meest efficiënt maar daar hangt wel een prijskaartje aan.

In sommige gevallen is het omploegen van de aarde ook nodig. Hiervoor kun je een grondfreesmachine gebruiken. Moet je een klein stuk omspitten? Dat kan ook met de hand.

Stap 3: De hoogte bepalen en uitzetten

Als de tuin leeg is, kun makkelijk de hoogte bepalen. Plaats piketpaaltjes op alle hoeken en span daar een draad tussen. Over het algemeen laat je de tuin heel lichtjes aflopen dus houd hier rekening mee.  Door een waterpas op de draad te houden kun je zien of het draad afloopt/oploopt of gelijk blijft. Zo kun je makkelijk de hoogte bepalen tot waar het zand of de aarde moet komen. Dit bereken je en je bestelt het zand.

De tuin egaliseren: zo doe je dat

Stap 4: Zand of grond aanbrengen en verspreiden

Als de levering binnen is kun je beginnen met het kruien de tuin in. Begin altijd in de achterste hoek en werk gestructureerd door naar voren tot alles op hoogte is. Verspreid tussendoor alvast zodat je een idee krijgt van de hoogte. Als je alle aarde of zand hebt opgebracht kun je het verspreiden op de hoogte brengen van het eerder gespannen draad. Dit gaat het makkelijkste met een egaliseerhark maar dat kun je ook doen met een normale hark.

Stap 5: Zand of grond verdichten en egaliseren

Je wilt natuurlijk niet dat het opgehoogde stuk van de tuin weer snel gaat zakken. Daarom is het nodig om de zand of grond te verdichten. Voor borders of perken is het licht aanstampen en besproeien een prima optie. Voor een gazon is het wij om een tuinwals te gebruiken. Deze vul je met water en zo kun je met een flink gewicht de aardig aanwalsen. Zand verdichten gaat het beste met een trilplaat. Na het verdichten kun je het stuk tuin egaliseren.

Vragen die wij regelmatig krijgen over het egaliseren van de tuin

1. Kan ik zelf mijn tuin egaliseren?

Als je handig en fit bent kun je de tuin zelf egaliseren. Met het stappenplan moet dat zeker lukken. Uitbesteden scheelt je natuurlijk wel een hoop gedoe en dan weet je zeker dat het goed gebeurd. Mocht er dan iets niet goed zijn, dan is het aan de hovenier om het op te lossen. Ook een fijne gedachte toch?

2. Hoe voer ik de grond af?

Er zijn verschillende manieren om je grond af te voeren:

  • Met een aanhanger naar het afvalstation van de gemeente
  • Met een afvalcontainer
  • Een bedrijf met vrachtwagen met knijper
  • Je laat het een hovenier doen

3. Kan ik geld besparen op het egaliseren?

De grootste besparing die je kunt is door het zelf te doen of een deel zelf doen. Verder is het goed om offertes van bedrijven te vergelijken. Vergelijk maximaal drie bedrijven. Zo kun je wel goed vergelijken, maar vraag je niet onnodig veel bedrijven om tijd te investeren.

Tuin egaliseren?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8,5+ van klanten!