Tuin ophogen? Zelf ophogen of laten ophogen?

De tuin ophogen? De tuin zakt vaak langzaam, waardoor je niet direct het verschil merkt. Maar na een tijdje kom je toch op het punt waarop de tuin zodanig verzakt is dat ophogen onontkoombaar is. De verzakking komt bijvoorbeeld door het grondwater dat er onderdoor stroomt. Ook de grondsoort is een factor. In Gouda bijvoorbeeld, waar wij veel werken, liggen veel tuinen op het veen, dat er bekend om staat dat het snel verzakt.

Op deze pagina geven je meer informatie over hoe je deze klus kunt klaren. De volgende onderwerpen komen aan bod:
Tuin ophogen! Met welke materialen?
Met welk gereedschap?
Hoe bereken je de hoeveelheid?
Kosten van het ophogen
Tuin ophogen met piepschuim
Tuin ophogen Stappenplan

Niet zelf doen? Wij hebben al heel wat tuinen opgehoogd. We bieden betaalbare kwaliteit door te werken met hoveniers en studenten. Zo garanderen we vakmanschap voor een scherpe prijs.

Tuin ophogen door Schoffelstudent in Gouda

Tuin laten ophogen?

 

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!

Tuin ophogen! Waarmee?

Het ophogen met tuinaarde of zand is het meest gebruikelijk. Voor de borders wordt meestal bemeste tuinaarde gebruikt Ga je een gazon aanleggen dan is speciale gazon grond aan te raden omdat dit meer water doorlaat. Zand is wat goedkoper dan tuinaarde, maar bevat minder voedingsstoffen dan tuinaarde en houd ook geen voeding vast. Zand is wel zeer geschikt als ondergrond voor verharding omdat het zich goed laat verdichten door het gebruik van een trilplaat. Voor een oprit wordt er ook nog wel eens gebroken puin gebruikt om verzakken door het gewicht van de auto te voorkomen. De belangrijkste vraag is dus altijd wat er in de nieuwe tuin gaat komen! Heb je nog geen idee? Lees dan onze blog over het maken van nieuwe tuinplannen. De materialen kun je natuurlijk bestellen bij een zand of grond leverancier. Mocht je echt veel zand op gaan brengen kun je het ook laten opspuiten. De leverancier komt dan met een grote tankwagen vol zand en kan een slang naar je tuin om zo het zand op te spuiten. Dit kan zelfs door het huis. Dat kan een uitkomst zijn als je geen achterom hebt.

Tuin ophogen met piepschuim?

We krijgen regelmatig vragen over het ophogen van de tuin met piepschuim (ook wel tempex genoemd). Met tempex kun je een goede bodem leggen die relatief licht is. Dit zorgt ervoor dat bestrating minder snel verzakt. Om even het verschil aan te geven: Tempex weegt ongeveer 24 kg per kubieke meter en zand weeg ongeveer 1500 kg per kubieke meter. Dat scheelt dus zo’n’ 1476 kilo! Uiteraard heb je wel zand nodig maar een stuk minder. Tempex breng je eerst aan en vervolgens daar doek overheen en dan het zand erop. Onze hoveniers kunnen dit uiteraard ook voor je doen.

Met welk gereedschap?

Welk gereedschap heb je nodig om je tuin op te hogen? Als je grond of aarde hebt besteld dan zal dat waarschijnlijk worden gestort op de straat. Vanaf daar zul je het naar je tuin moeten krijgen en daarvoor is een kruiwagen natuurlijk uitermate geschikt. Mocht het om echt veel kubieke meters gaan dan is het wellicht efficiënter om een rupsdumper te huren bij een verhuurbedrijf zoals bijvoorbeeld Boels.

Vervolgens heb je gereedschap nodig om aarde of zand te verspreiden. Dit doe je het makkelijkst met een egaliseer hark of een normale hark. Daarnaast is een goede schep of een grote graanschep ook handig om je kruiwagen vol te scheppen. Om de hoogte van het op te hogen stuk vast te zetten kun je lijnen uitzetten met draadpennen. Zo voorkom je dat je het oneven verdeeld en later weer veel moet verplaatsen om het toch op de juiste hoogte te krijgen. Bij het ophogen van de bestrating breng je zand aan en om dit te verdichten is een trilplaat handig. Voor kleine stukjes die je niet veel belast kun je ook het zand stevig aanstampen en vervolgens de tegel vastslaan met een rubberen hamer.

Heb je particulier gereedschap eenmalig nodig? Via Peerby kun je makkelijk gereedschap huren van je buren voor een kleine prijs. Peerby is een platform waar mensen hun spullen kunnen aanbieden voor verhuur. De gedachte is om zo meer te delen in plaats van individueel alles te kopen en te consumeren.

De kosten voor het ophogen van je tuin

De kosten bestaan uit arbeid en uit materialen. Als je het zelf gaat doen zijn je uren natuurlijk gratis. Bij het inschakelen van een hovenier moet je denken aan €40-45,- euro per uur exclusief btw. Dan kun je het beste een offerte aanvragen  om zo een totaalprijs te krijgen voor de klus. Voor de materialen kun je rekening houden met de volgende prijzen.

ProductPrijs per m3/kubieke meter of stuk excl. bezorgkosten
Tuinaarde€25-40
Zand€20-30
Gebroken puin€40-60
Tempex€10-20
Huur trilplaat€30-40 per dag
Huur rupsdumper€100-150 per dag
Huur kruiwagen€10-15

Hoe bereken je de hoeveelheid?

Natuurlijk moet er van tevoren worden berekend hoeveel grond of zand er nodig is. Dat kunt u eenvoudig zelf doen. Als wij een offerte maken, gebruiken we daarvoor de volgende berekening:

1 m3 (1 meter x 1 meter x 1 meter) = 1000 liter = 1 kuub

1 cm ophogen per m2 10 liter
10 cm
ophogen per m2 = 100 liter
enzovoorts..

Vermenigvuldig dit met het aantal m2 (1 meter x 1 meter) en je weet het aantal liter dat je nodig hebt.

We rekenen altijd een klein beetje extra, zodat er sowieso genoeg is. Maar je wilt ook weer niet teveel bestellen want dan blijf je zitten met aarde of zand. Dit afvoeren is lastig en kostbaar.  Tip: Heb je zand of grond over? Vraag of je buren het willen hebben. Of prik er een bordje in met gratis af te halen. Het aanbieden op facebook of marktplaats is ook een goede optie.

Tuin ophogen door Schoffelstudent

Stappenplan voor het ophogen van de tuin

 1. Hoeveel centimeter wil je de tuin ophogen?
 2. Om hoeveel vierkante meters gaat het?
 3. Is er sprake van een afwateringssysteem in je tuin of zou je dat willen?
 4. Wat komt er op het deel dat opgehoogd wordt?
 5. Wat is je budget voor dit project?
 6. Met welk materiaal moet er worden opgehoogd?
 7. Ga je het zelf uitvoeren of vraag je een offerte aan bij een hovenier?

Twijfel je? Dan adviseren we je om de hulp van een expert in te roepen.

Onze aanpak

 • Offerte aanvragen: Vraag via onze website een offerte aan. Indien nodig komen we langs voor een kijkafspraak.

 • Datum: Na akkoord spreken we samen met u een datum af om het werk uit te voeren.

 • Uitvoering: Op de afgesproken datum beginnen we met de werkzaamheden.

 • Afronding: Nadat het project naar tevredenheid afgerond is, sturen we u per mail de factuur volgens de afspraken.

 • Genieten: We wensen u veel plezier met uw tuin

Waarom Schoffelstudent?

 • Gericht op betaalbaarheid

 • Werkt met Studenten & Hoveniers

 • Klantgericht

 • Sterk in communicatie en afspraken

 • We maken graag klanten blij 🙂

Klanten over Schoffelstudent:

Karweien en klusjes worden conform afspraak geklaard. Geen verrassingen, ook niet bij de afrekening.

R. Faas, Alphen aan den Rijn

Goed meedenken vooraf en erg vriendelijk. Hard en netjes werkend tijdens de klus.

H. Dongelmans, Rotterdam

Schoffelstudent is voor ons een betrouwbaar en kundig bedrijf gebleken, die kwalitatief goed werk leveren voor een redelijke prijs.

Visser en Wijtman Architecten, Waddinxveen

Tuin laten ophogen?

 

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!

Uitgelicht project

De nieuwbouwwijk Westergouwe in Gouda betekent ook nieuwe tuinen en die tuinen aanleggen, dat doen wij als hoveniersbedrijf  natuurlijk graag! Zo ook deze tuin in Gouda. Het begon allemaal op de beste tekentafel, de keukentafel van de klant. Daar bespraken we onder het genot van een verwarmende bak koffie de ideeën. Na het kennismakingsgesprek hadden wij al een goed beeld en dit vertaalden wij vervolgens naar een schets. Een tuin met steenschotten, rode klinkers, beukenhaag en een pergola!

Bekijk de video of lees hier meer over deze tuin!

Voorbeelden van tuinen ophogen

Een nieuwe tuin? Zo pak je het aan! (7 stappen)

Nieuwe tuin inspiratie

Aan de slag met een nieuw tuin? Er zijn talloze opties, maar wat past nu bij jou en je huis? Wij geven je graag tuin inspiratie, een aantal tips over de aanpak van je nieuwe tuin en het proces dat je doorloopt. Wij hebben inmiddels honderden tuinen gerealiseerd en delen een stappenplan met inspiratie voor een nieuwe tuin.