Zelf een tuinontwerp maken? Ontwerp je eigen tuin zo!
Het is goed te doen om zelf een tuinontwerp te maken en bovendien is het nog leuk ook! Op deze pagina bespreken we alles wat je moet weten voor het zelf maken van je tuinontwerp.
Op deze pagina over zelf een tuinontwerp maken lees je het volgende:


Zelf aan de slag met je tuinontwerp? Download het e-book!
Ben je van plan om binnenkort of over een tijdje aan de slag te gaan met een nieuwe tuin? Dan is De Ultieme Tuinontwerp Checklist het juiste startpunt. Je leert hoe je in 7 stappen zelf een tuinontwerp maakt. Hiermee voorkom je fouten die leiden tot onnodig hoge kosten of zelfs teleurstelling achteraf.
Liever een professioneel tuinontwerp laten maken?
Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!
Voor je aan de slag gaat met zelf je tuin ontwerpen
Dit zijn enkele zaken om rekening mee te houden als je een tuinontwerp zelf gaat maken. Het zelf ontwerpen van je eigen tuin is een creatief proces. Als het even niet lukt, is het goed om het even te laten liggen en later weer verder te gaan. Verwacht dus ook niet dat een tuinontwerp zelf maken wel even in een uurtje is gedaan. In een uur kun je uiteraard wel een tekening maken, maar niet een doordacht tuinontwerp waar je jaren plezier van gaat hebben.
Verder is het handig om alvast je tuin op te meten. Je kunt dit doen door met je meetlint de tuin in te duiken of je zoekt je adres op het in kadaster en gebruikt die gegevens. Wees secuur, want een meetfoutje kan je later duur komen te staan.
Bepalen wat je wilt
Voor je al je creativiteit de vrije loop laat tijdens het maken van je eigen tuinontwerp, is het goed om te bedenken wat je precies wilt doen in de tuin en wat er de komende jaren mogelijk gaat veranderen. Waar je rekening mee moet houden. Een tuin gaat minstens vijf jaar mee en in die jaren kan er veel veranderen. Pak even pen en papier en beantwoord de volgende vragen (uiteraard mag typen ook):
- Wat verandert er komende jaren in mijn leven dat invloed heeft op de tuin? (kinderen, slechter te been worden etc.)
- Welke activiteiten wil ik in mijn tuin doen? (BBQ-en, ‘s avonds met vrienden zitten, zonnen, met kinderen spelen?)
Wat moet er echt in je tuin?
Je kunt beginnen met wat je al wel weet op te schrijven. Heb je tuinen bij vrienden of familie gezien waar je stiekem jaloers op bent? Of hebben ze elementen die je absoluut ook in je tuin wilt? Wat voor jezelf helpt, is om te bepalen en te kijken welke elementen je absoluut wel of niet in je tuin wilt.
Budget voor je tuin
Het budget bepalen kan op verschillende manieren. Je kunt vertrekken vanuit een bepaald bedrag wat je maximaal uit wilt geven aan je tuin en daar naar toe gaan werken. Een gemiddelde prijs die wordt genomen voor de aanleg van een nieuwe tuin met nieuwe materialen is €100,- per vierkante meter inclusief arbeid en materiaal. Voor een tuin van 100 vierkante meter zou je dus €10.000,- kwijt zijn. Dit kan enorm afwijken als je voor goedkopere of hele dure materialen gaat. Als je budget lager ligt, zou je kunnen werken met wat meer gras en grind wat relatief goedkoop is. Als budget niet zo’n grote rol speelt dan kun je je creativiteit de vrije loop laten.
Tuinontwerp inspiratie
Nu je al iets beter weet wat je zelf wilt, kun je ook gerichter gaan zoeken. Het online oriënteren kun je makkelijk online doen op websites of sociale media als Pinterest. Je kunt zelf beginnen met een moodboard maken op Pinterest. Daar kun je makkelijk foto’s toevoegen van welke tuinen, materialen en planten je mooi vindt en kun je gemakkelijk zien wat bij elkaar past. Dat zorgt voor een visueel plaatje. We hebben ook een paar van onze favoriete websites op een rij gezet waar je tuin inspiratie kunt vinden: Hier vind je prachtige voorbeeldtuinen. Ook kun je op dit Pinterest-board terecht voor inspiratie. En voor de laatste tuintrends ben je hier op de juiste plek. Laat je inspireren voor je eigen tuinontwerp.
Zelf aan de slag met je tuinontwerp? Download het e-book!
Ben je van plan om binnenkort of over een tijdje aan de slag te gaan met een nieuwe tuin? Dan is De Ultieme Tuinontwerp Checklist het juiste startpunt. Je leert hoe je in 7 stappen zelf een tuinontwerp maakt. Hiermee voorkom je fouten die leiden tot onnodig hoge kosten of zelfs teleurstelling achteraf.
Tekenen – Zelf je tuin ontwerpen
Nu je een compleet beeld hebt van je wensen, kan je aan de slag met je eigen tuin ontwerpen. Hiervoor doen we het uiteindelijk. De tekening maken, creatief helemaal uit je dak gaan. Oké, even de rust bewaren is wel handig.
Tip: Schakel je telefoon en alle afleiding uit. Pak een glas van je favoriete wijn of een heerlijke bak koffie en ga aan de bak. Maak het niet te moeilijk. Begin gewoon met schetsen. Je kunt altijd nog een slecht ontwerp aanpassen, maar een blanco pagina kun je niet aanpassen. Zet eerst de contouren (afmetingen) van de tuin neer.
Online schetsen?
Maak je het tuinontwerp liever zelf online? Dan hebben we ook een aantal handige tips voor gratis of goedkope tuinontwerp-tools. We hebben vijf nuttige programma’s uitgebreid besproken in onze blog over tuinontwerp programma’s.
Onze favoriete tool is tekenjetuin.nl. Wij gebruiken deze tool al enige tijd voor simpele ontwerpen. Het werkt vrij eenvoudig. Met deze tool kan je best mooie ontwerpen maken. Je begint natuurlijk met de afmetingen van je tuin. Daarna kun je allerlei elementen toevoegen. Er zitten ontzettend veel handig en mooie functies in dit programma. Met een beetje oefenen kan je al zelf een professioneel tuinontwerp maken. Ook in 3D. Ga er vooral lekker mee aan de slag en ontdek zelf wat je er mee kan!
Tips bij het schetsen van je eigen tuinontwerp:
- Niets is fout
- Maak meerdere schetsen
- Laat ze even liggen en bekijk het later nog eens
- Bespreek het met anderen om nieuwe inzichten te krijgen
- Maak keuzes, schrap als je het nog te druk vind.
Je eigen tuinontwerp definitief
Maak je eigen tuinontwerp definitief. Hier moet dus wel alles aan kloppen.
Als een definitief ontwerp hebt dan kun je een bestek gaan schrijven. Een bestek is eigenlijk de lijst met alle materialen die je in je tuin gaat gebruiken voor de tuinaanleg. Zo weet je precies wat je moet bestellen en ook wat het uiteindelijk gaat kosten. Denk eraan om van alle materialen iets extra te bestellen. Als er dan iets misgaat, kan je wel gelijk verder gaan. En materialen die over zijn kan je altijd nog weggeven of verkopen. Aan de hand van je tuinontwerp kun je makkelijk een offerte aanvragen voor de aanleg van je tuin of je gaat je tuin zelf aanleggen.
Van tuinontwerp naar uitvoering
Als je akkoord bent gegaan met de offerte, is het tijd om je zelfgemaakte tuinontwerp te realiseren. Hoe gaaf is dat!
Met een hovenier
Een hovenier zal al wel blij zijn met jouw ontwerp en het plan, want daar kan hij meteen mee aan de slag. Vraag een offerte en kies de voor jou geschikte partij. Samen met de hovenier plan je een datum voor de tuinaanleg, de realisatie van jouw plannen. Houd er rekening mee dat vanaf het voorjaar hoveniers vaak overlopen in het werk, dus als je slim bent zorg je dat je de drukte voor bent. Uit onze ervaring weten we dat bij de eerste zonnestralen in het voorjaar massaal de offerteaanvragen worden gedaan. Met als gevolg een piekdrukte bij de hoveniersbedrijven. Als je de mogelijkheid hebt, dan zou ons advies zijn om in de winter al te beginnen met het plan om dat vervolgens in het vroege voorjaar of zelfs eind winter al te laten uitvoeren.
Zelf je tuinontwerp realiseren
Gaaf, je hebt zelf je tuinontwerp gemaakt en begint nu het realiseren van je tuinontwerp. Afhankelijk van je tuinontwerp is het wel belangrijk dat je handig bent of iemand hebt je helpt die echt handig is. Veel mensen onderschatten het zelf realiseren van de tuin. Het is zwaar vakwerk. Het is zeker niet onmogelijk, maar je moet dus wel van goede huize komen. Als je het project gaat doen, begin je met het plannen van het werk. Wanneer heb je voldoend tijd om het ontwerp te realiseren? Houd hierbij ook rekening met eventuele uitloop en vertraging. We zijn zelf vaak geneigd van het positieve uit te gaan en dat is goed, maar calculeer ook eventuele tegenslagen in. Dan kan het alleen maar mee zitten. Zoek een leverancier in de buurt die al de materialen van je bestek kan leveren en vraag een offerte op. Bepaal de hoeveelheden zand en grond die nodig zijn en laat die bezorgen op locatie. Als je de oude tuin gaat leeghalen, is het handig om een afvalcontainer te bestellen.
Je kunt nu uitgebreid genieten van de nieuwe tuin! Het mooie weer kan een hovenier niet leveren, maar de tuin wel. Wil je langer plezier hebben van je tuin? Vergeet dan vooral niet om de tuin te onderhouden. Dat voorkomt het verwilderen van de tuin en met goed onderhoud wordt de tuin alleen maar mooier. Bekijk hier ook de tips omtrent het onderhoud van een nieuwe tuin.
PS: Je mag wel trots tegen je vrienden vertellen dat je het tuinontwerp zelf hebt gemaakt.
Hulp nodig bij ontwerp of tuinaanleg?
Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!