Tuinontwerp programma? Ontwerp je eigen tuin met deze 4 programma’s en apps

Je wilt zelf je tuinontwerp maken maar weet nog niet met welk tuinontwerp programma je gaat werken? Wij hebben vier tuinontwerp programma’s op een rij gezet.

Er is een flink aanbod aan tuinontwerp programma’s en tuinontwerp apps. Wij maakten voor jou een selectie van de opties die je kunt gebruiken om zelf je tuin te ontwerpen. Tuinontwerp software die door professionals wordt gebruikt, hebben we even buiten beschouwing gelaten. Hiervoor zijn namelijk vaak vaardigheden nodig die je niet in een week leert. Daarom focussen we op tekenprogramma’s voor de tuin die jij als particulier goed kunt gebruiken.

Voordat je aan de slag gaat met ontwerpen in een van deze tuinontwerp programma’s, heb je natuurlijk eerst inspiratie nodig. Die kan je bijvoorbeeld vinden op Pinterest, YouTube, onze website, maar natuurlijk door eens goed om je heen te kijken in je woonwijk of door voorbeeldtuinen te bezoeken.

Op deze pagina vind je:

Per programma lichten we toe wat de mogelijkheden en de aanpak zijn, wat de voor- en nadelen zijn, wat het tekenprogramma kost en waar je het kunt vinden. Er zijn natuurlijk nog andere tuinontwerp programma’s. Deel die vooral in de comments met ons en andere lezers. Wij kiezen nu voor de bovenstaande vijf tuin tekenprogramma’s.

Op deze pagina lees je ook nog:

Tuinontwerp programma
Tuinontwerp checklist

Zelf aan de slag met je tuinontwerp? Download het e-book!

Ben je van plan om binnenkort of over een tijdje aan de slag te gaan met een nieuwe tuin? Dan is De Ultieme Tuinontwerp Checklist het juiste startpunt. Je leert hoe je in 7 stappen zelf een tuinontwerp maakt. Hiermee voorkom je fouten die leiden tot onnodig hoge kosten of zelfs teleurstelling achteraf.

1. Tekenjetuin.nl

Mogelijkheden en aanpak

Wij gebruiken deze tool al enige tijd voor simpele ontwerpen. Het werkt vrij eenvoudig. Eerst maak de oppervlakte van je tuin na. Vervolgens kun je de ondergrond gaan bepalen. Van alles zit er in dit tuinontwerp programma: vlonders, gazon, bestrating, water. Daarna kun je producten in de tuin gaan slepen. Denk aan staptegels en borders, maar ook grotere elementen zoals pergola’s en overkappingen. Om het helemaal af te maken, plaats je natuurlijk beplanting in de tuin. In dit tekenprogramma zit een indrukwekkende bibliotheek aan beplanting en materialen. Je kunt alle hoogtes en breedtes aanpassen. Aan het einde is het ook mogelijk om een bestellijst uit te draaien met daarop alle materialen. In de betaalde versie is het ook mogelijk om het 3D resultaat te bekijken en te zien hoe de zon door je tuin heen draait in de loop van de dag en per seizoen. Al met al een heel compleet tekenprogramma voor je tuinontwerp.

Voordelen

 • Deze tuinontwerp software is ook goed te gebruiken op de tablet.
 • Het hele tuinontwerp proces van begin tot eind is aanwezig in dit programma.
 • Deze tool komt van deze vijf het dichtst in de buurt van professionele tuinontwerp software.

Nadeel

 • Nog niet gevonden. Tekenjetuin.nl is een heel compleet programma waarmee je ontzettend professionele tuinontwerpen zelf kunt maken.
 • Oké, als we dan toch iets moeten noemen: door de vele mogelijkheden duurt het even om dit tekenprogramma te leren kennen.

Prijs en link

Je kunt de gratis demo voor dit tekenprogramma voor je tuin een jaar gebruiken. In deze variant heb je alleen 2D tot je beschikking. Na een jaar ga je €4,95 per jaar betalen. Verder zijn er nog pakketten van €8,95, €25 en €50 per jaar. Dit zijn varianten die door professionals worden gebruikt. Hierin zitten meer opties, zoals 3D en extra tekenmogelijkheden. Maar we gaan er vanuit dat je aan de gratis versie van een jaar genoeg hebt. Lijkt ons sterk dat je langer dan een jaar doet over een tuinontwerp ;). Het pakket van €8,95 zou ook nog een optie zijn, omdat je dan ook beschikt over de 3D-opties.

Tekenjetuin.nl is hier te bekijken.

Voorbeeld van tekenjetuin.nl

2. SketchUp

Mogelijkheden en aanpak

Dit tekenprogramma voor je tuin is ontzettend geavanceerd. Het is ontwikkeld door Google, dat het later heeft verkocht. Je kunt het beste beginnen door je tuin goed op te meten en uit te tekenen. Deze plattegrond kan je vervolgens inscannen en importeren in je ontwerp. Dan zijn de buitengrenzen van je kavel alvast getekend in het programma. In deze tuinontwerp app kan je met 3D werken. Heel mooi, maar ook best wel even wennen. We raden je dus aan om vooraf bijvoorbeeld een aantal video’s te kijken over hoe je werkt met SketchUp.

Je kunt je ontwerp van alle kanten en in alle groottes in 3D bekijken door met het handje te slepen. In deze software om je tuin te ontwerpen zitten enorm veel materialen die je allemaal kunt toevoegen. Bestrating, schuttingen, overkappingen, beplanting en veel meer.

Voordelen

 • Ook offline te gebruiken, omdat het programma wordt gedownload op je eigen computer.
 • Door de 3D-functies kun je al heel accuraat zien hoe je tuin gaat worden als het tuinontwerp wordt uitgevoerd.
 • In deze software kun je bijvoorbeeld ook je huis van binnen inrichten, producten ontwerpen en je uitleven als architect.

Nadeel

 • Er is van SketchUp geen Nederlandse versie meer beschikbaar. Wel een Engelse, Duitse of Franse bijvoorbeeld. Of misschien spreek je wel vloeiend Portugees, Italiaans of Spaans. ¡Buena Suerte!
Voorbeeld van tuinontwerp in SketchUp

Prijs en link

SketchUp is volledig gratis te gebruiken. Je hebt dus alle mogelijkheden van het programma tot je beschikking. Ideaal! Geef bij het downloaden aan dat je deze tuinontwerp software als particulier gaat gebruiken. Je downloadt het programma dus op je computer.

SketchUp is hier te downloaden.

3. Home design 3D Outdoor & Garden

Mogelijkheden en aanpak

Dit is een tuinontwerp app. Om het tekenprogramma goed te testen, hebben we deze dan ook even op onze telefoon gedownload.

Je begint met het vastleggen van de formaten van je tuin. Dit kan natuurlijk ook je voortuin zijn. Vervolgens ga je allerlei voorwerpen en objecten toevoegen. Tussendoor kan je in de 3D-modus snel bekijken hoe het eruit ziet. In het menu kun je kiezen uit allerlei elementen, zoals poorten & omheiningen, zwembaden & jaccuzi’s en tuinsets. Ook zijn in deze tuinontwerp app allerlei materialen te vinden. Denk aan hout, bestrating en beplanting.

Voordelen

 • Doordat je de app gebruikt op een apparaat met touchscreen, is het eenvoudig om in- en uit te zoomen en je ontwerp te draaien.
 • In de gratis versie zit een 3D-functie, waardoor je het resultaat prachtig kunt bekijken.
 • De werking van de app spreekt voor zich. Je bent dus niet zoveel tijd kwijt aan het leren snappen van dit tekenprogramma om je tuin te ontwerpen.

Nadelen

 • De reclame in de app is enigszins storend.
 • Als je op een apparaat met een klein scherm werkt, is het wat lastiger om deze tuinontwerp app te gebruiken.

Prijs en links

Er is een gratis versie te gebruiken. Nadeel daarvan is dat je ontwerp slechts een dag wordt bewaard. De betaalde versie is €5,49. Met die versie heb je ook de beschikking over meer voorwerpen om in je tuinontwerp te plaatsen en kan je je ontwerp opslaan en later weer openen.

De versie voor de App Store is hier te downloaden.

De versie voor de Play Store is hier te downloaden.

Voorbeeld van de app HD 3D Outdoor & Garden

4. Gardena Tuinplanner

Mogelijkheden en aanpak

Gardena is een bekend merk in de tuinwereld. Het bedrijf verkoopt tuingereedschap. Daarnaast hebben ze de tuinplanner ontwikkeld. In dit tuinontwerp programma kan je op simpele wijze je tuin ontwerpen.

Je begint met het tekenen van je perceel. Hierna bepaal je de ondergrond. Je kunt kiezen uit gazon, aarde, bestrating, water, grind, muur of keien. Natuurlijk kun je er ook meerdere kiezen. Op de ondergrond kunnen allerlei elementen worden geplaatst, zoals beplanting, meubilair, hekken en vijvers. Het systeem werkt heel eenvoudig. In het menu kies je het voorwerp en dat sleep je in je tuin.

Als je klaar bent, kun je je project opslaan en later weer openen. Ook kun je het resultaat delen.

Voordelen

 • Dit tekenprogramma wijst zich vanzelf. Het is ontzettend gebruiksvriendelijk, werkt snel en ziet er mooi uit.
 • Je kunt heel eenvoudig een sprinklersysteem toevoegen. Dit kun je zelfs automatisch laten doen. Gardena rekent dat uit waar je de sprinklers het beste kunt plaatsen. Heel handig!

Nadelen

 • De bibliotheek waaruit je materialen kunt kiezen is redelijk beperkt. Het kan dus voorkomen dat jouw favoriete boom of bloem niet in het programma te vinden is. Maar voor het neerzetten van de hoofdlijnen is het alsnog een goed programma.
Voorbeeld van de Tuinplanner
Voorbeeld van de Tuinplanner

Prijs en links

Dit tekenprogramma voor je tuin is helemaal gratis te gebruiken. Zelfs zonder in te loggen. Als je vervolgens je project wilt opslaan, moet je wel even registreren.

Via deze link is de Tuinplanner van Gardena te vinden.

Tuinontwerp checklist

Zelf aan de slag met je tuinontwerp? Download het e-book!

Ben je van plan om binnenkort of over een tijdje aan de slag te gaan met een nieuwe tuin? Dan is De Ultieme Tuinontwerp Checklist het juiste startpunt. Je leert hoe je in 7 stappen zelf een tuinontwerp maakt. Hiermee voorkom je fouten die leiden tot onnodig hoge kosten of zelfs teleurstelling achteraf.

Toch wat hulp nodig met je tuinontwerp?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!

Conclusie van de tuinontwerp programma’s

We hebben nu vijf tuinontwerp programma’s besproken. Heb jij al een voorkeur? We kunnen je niet zeggen welke het beste is, want dat is per situatie verschillend. Ben je op zoek naar een heel gedetailleerd tuinontwerp en vind je het handig om keuze te hebben uit heel veel materialen? Dan adviseren we je om tekenjetuin.nl, Home design 3D of SketchUp te proberen. Wil je snel de grote lijnen van je tuin op papier zetten en ben je op zoek naar een tekenprogramma dat eenvoudig werkt? Dan is Tuinplanner waarschijnlijk meer jouw ding.

Zijn tuinontwerp programma’s niks voor jou?

Tot slot is het tekenen met potlood en papier natuurlijk ook een prima methode. Sommige tuinontwerpers zweren er zelfs bij. Een bak koffie, een mooi vel papier en een setje potloden kunnen voor heel wat creativiteit zorgen. Op een computer of telefoon zijn we toch sneller afgeleid en geneigd om in de werkmodus te gaan terwijl je juist je creativiteit wilt stimuleren. Daarom kan ook goed werken om te schetsen op papier. Vervolgens kun je je schets natuurlijk ook omzetten naar een digitaal ontwerp. Wij zijn persoonlijk wel fan van het digitale ontwerpen omdat je makkelijk wijzigingen kunt doorvoeren, een 3D ontwerp een nog beter beeld geeft van het plan en in de cloud raak je niks kwijt en komen er ook geen koffievlekken op.

Voordeel van potlood en papier gebruiken:

 • Je kunt ongestoord je creativiteit de vrije loop laten
 • Je hebt geen laptop of telefoon nodig
 • Als je niet handig bent met computers kan het fijner werken

Nadeel:

 • Het maken van aanpassingen is wat moeilijker
 • Het kost wat meer tijd

Wat gebruiken professionele tuinontwerpers?

Professionele tuinontwerpers gebruiken geavanceerde programma’s. Daarmee is het ook mogelijk om een 3D render te maken waarmee je een video creeert van de tuin. Deze video zweeft door de tuin en geeft een realistisch beeld. Al helemaal als je hem bekijkt met een virtual reality bril. Het is zelfs al mogelijk om door je eigen tuin te lopen met virtual reality bril en door je “nieuwe tuin” te lopen. Straks hebben we geen echte tuin meer nodig 😉

Nog wat tips voor als je aan de slag gaat:

 • Zorg voor een ontspannen omgeving zonder afleiding
 • Leg je telefoon weg of gebruik de forest app
 • Als het niet lukt, stop dan gewoon en ga later verder
 • Als je het ontwerp hebt gemaakt, laat het dan een paar dagen liggen. Misschien komen er in die tijd weer nieuwe ideeeën boven.
 • Ga gewoon schetsen, een schets kun je altijd verbeteren, een lege pagina niet.

Laat jij ons even weten welk programma jij hebt gebruikt? Of heb je nog andere alternatieven? Laat het ons weten in de comments!

Toch wat hulp nodig met je tuinontwerp?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!