Cursus tuinontwerp? Drie mogelijkheden voor je tuinontwerp!
Een cursus tuinontwerp volgen? Lees hier alles over de mogelijkheden. Op deze pagina bespreken we mogelijkheden voor het maken van een tuinontwerp inclusief de cursus tuinontwerp. We starten natuurlijk met een korte introductie.
Introductie cursus tuinontwerp
We zijn bijna 10 jaar actief in de tuinbranche. Bij het aanleggen van tuinen zien wij regelmatig dat onze klanten een schets of tuinontwerp willen. Dat kost veel tijd en helaas kunnen hoveniers dat niet gratis doen omdat het behoorlijk tijdsintensief is. De kosten van een tuinontwerp lopen uiteen van 300 tot wel 1000 euro en dat is veel geld. We zien dat veel mensen zelf een tuinontwerp maken, maar eigenlijk vaak niet goed weten hoe. We hebben al veel schetsen en tuinontwerpen van onze klanten gezien en helaas zitten daar regelmatig fouten of onduidelijkheden in. Die kunnen weer leiden tot fouten in de aanleg en dat kan kostbaar zijn. Wat nog wel belangrijker is, is dat een niet goed doordacht tuinontwerp ook kan zorgen dat de uiteindelijke tuin toch anders wordt dan verwacht.
Op deze pagina behandelen we de drie mogelijkheden die je hebt als je een tuinontwerp wilt:
1. Een hovenier laten schetsen
Een hovenier is een vakman en heeft natuurlijk veel verstand van zijn vak: tuinaanleg en tuinonderhoud. Tuinontwerpen is in zekere zin een vak apart. De meeste hoveniers maken een schets omdat de klant het vraagt, maar het is niet hun primaire bezigheid. Dat betekent niet dat de schets niet goed kan zijn, maar onze ervaring is dat het nog wel eens wisselt in kwaliteit. Omdat het bijzaak is, doet de hovenier dit in de avonduren om de offerteaanvraag voor die ene tuin maar door te laten gaan. Er zit dus nogal een verschil tussen het tuinontwerp van de gemiddelde hovenier en dat van een vakman.
2. Een tuinontwerper inschakelen
Een tuinontwerper houd zich voornamelijk bezig met het maken van ontwerpen voor tuinen en doet dit als beroep of soms parttime. Een tuinontwerper beschikt over een betere productkennis dan de gemiddelde hovenier en is vaak ook creatiever. Dit zorgt ervoor dat je een uniek tuinontwerp krijgt. De tuinarchitect houdt over het algemeen met wat meer factoren rekening zodat het ontwerp echt toegespitst is op de wensen van de klant.
Wil je een offerte aanvragen bij een tuinontwerper bij jou in de buurt? Dat kan hier.
3. Zelf je tuinontwerp maken
Zelf je tuinontwerp maken, wij denken dat het prima kan mits je de juiste methode gebruikt. Gewoon maar eens gaat schetsen kan een prima start zijn. Zonder een goede methode te hanteren kun je echter cruciale dingen vergeten. In tuinontwerp cursus die wij hebben ontwikkeld, volg je precies de methode van een tuinontwerpstudio. Een unieke manier om de handvatten te krijgen. Natuurlijk heb je dan nog niet meteen de ervaring en creativiteit van een tuinontwerper, maar door de juiste stappen te doorlopen kun je wel in de buurt komen. Voor een fractie van de prijs en ook nog eens zelf gemaakt!
We zouden dus wel aanraden om met een tuinontwerp cursus aan de slag te gaan voor een goed ontwerp. Interesse? Lees dan vooral even verder. Wil je zonder cursus aan de slag bekijk dan onze pagina: zelf een tuinontwerp maken.
Samenwerking met Peter Mecklenfeld
Samen met Peter Mecklenfeld ben ik Studio Florum gestart. Wij liepen elkaar tegen het lijf op een seminar en kenden elkaar al omdat we elkaar regelmatig tegenkomen in de zoekresultaten van Google. Al binnen een paar minuten bleek dat we letterlijk een paar dezelfde ideeën hadden. Genoeg reden dus om eens kennis te maken. Na het drinken van een bak koffie bij het van der Valk hotel in Amersfoort hebben we gekeken hoe we deze ideeën kunnen realiseren. We zagen beiden in onze hoveniersbedrijven namelijk dat klanten wel aan de slag willen met tuinontwerp maar er vaak niet uit komen. En helaas zagen we beiden ook vaak dat als er een tuinontwerp was, de creativiteit en juiste maatvoering ontbrak. Dat vinden we beiden zonde. We hebben besloten om de krachten te bundelen en een een cursus tuinontwerp te ontwikkelen. En die is nu helemaal klaar.
De Cursus Tuinontwerp: leer je eigen tuinontwerp maken
Onze gloednieuwe Cursus Tuinontwerp staat online en is toegankelijk voor iedereen die zijn eigen tuin wil gaan ontwerpen volgens onze succesvolle methode. Met behulp van de kennis, inspiratie en ervaring die wij in de afgelopen 10+ jaar hebben opgedaan in onze tuin ontwerpstudio en hoveniersbedrijf, is het vanaf nu mogelijk om je eigen tuin te ontwerpen. Hierdoor ga je de klassieke fouten voorkomen die je veel extra geld zouden kosten. Je voorkomt teleurstelling en ontevredenheid achteraf.
Wat is de inhoud van de cursus tuinontwerp?
In de cursus tuinontwerpen onthult Peter zijn complete methode aan de hand van een logisch stappenplan. De methode is uitgewerkt in een online cursus die je volledig in je eigen tijd kunt gaan volgen. Aan de hand van het handboek & werkboek tuinontwerp loodst hij je langs leuke opdrachten die stap voor stap toewerken naar het ultieme eindresultaat; je eigen tuinontwerp! Hoe gaaf is het als je met je vrienden en familie in de tuin zit die je zelf hebt ontworpen?
De 15 modules van de tuinontwerp cursus
Aan de hand van 15 modules (excl. 3 bonus modules) neemt Peter je mee om tot een nieuw tuinontwerp te komen. De modules die we behandelen zijn de volgende:
Wil je weten wat je per module kunt verwachten? Scroll dan even verder naar beneden.
Cursus Tuinontwerp voor beginners en gevorderden!
De Cursus Tuinontwerp per module
1. Tuinontwerp handvatten
Allereerst is het belangrijk om te weten welke materialen je nodig bent om je eigen tuin te gaan ontwerpen. In deze cursus behandelen we de methode ‘tuinontwerpen met de hand’. Waarom met de hand en niet met de pc? Dat is heel eenvoudig. Het maken van een tuinontwerp is een creatief proces en wij zijn van mening de creativiteit uit de ontwerper moet komen. Door te ontwerpen met de hand ben je veel flexibeler en daag je jezelf meer uit om tot goede en ruimtelijke ideeën te komen. Ontwerpsoftware vinden wij een mooie aanvulling maar niet de basis om een goed doordacht tuinontwerp te maken.
2. Inventariseren bestaande situatie
Voor je begint met het creatieve proces zijn er eerst een aantal essentiële zaken die in kaart moeten worden gebracht. Dat gaan we doen door met een scherpe blik te kijken naar de huidige situatie. Zo leg je de juiste basis. Deze basis gaat je enorm helpen in het ontwerpproces. Je gaat zichtbare en onzichtbare factoren herkennen, waardoor je veel beter oplossingen kunt bedenken. Daarnaast worden er hierdoor ook in het tuinaanleg proces fouten voorkomen.
3. Zon- en schaduwplan
De stand van de zon en hoe deze draait ten opzichte van jouw tuin is belangrijk om in kaart te brengen. We hebben daarvoor een methode en checklist. Met deze informatie ben je straks veel bewuster van het positioneren van elementen die je op het wensenlijstje zet.
4. Inspiratie en tuinwensen
De eerste echte stap om je droomtuin werkelijkheid te laten worden is door jouw wensen in kaart te brengen. Dat doen we door het maken van een wensenlijst en een inspiratiebord. We gaan je leren hoe je de beste beelden selecteert uit een wereld van oneindige keuze. Tuinontwerpen draait vooral ook om (lastige) keuzes maken. Het verzamelen van mooie afbeeldingen en ideeën is voor de meesten nog wel te doen, maar de stap daarna is toch wel erg lastig. Ontwerpen is de kunst van eenvoud en dat begint al door kritisch naar voorbeelden en ideeën te kijken.
5. Vergunningen
Waar ben je toestemming voor nodig? Wat mag er allemaal wel en niet? We hebben in kaart gebracht met welke richtlijnen je rekening dient te houden als je gaat ontwerpen en een nieuwe tuin gaat aanleggen. Je zal niet de eerste zijn die opnieuw kan beginnen omdat wat er gemaakt is niet conform de gemeentelijke regels is. Dat gaan we dus voorkomen.
6. Budgetteren
In de module over budgetteren hebben wel al onze ervaring samengevoegd in praktische voorbeelden en leren we jou hoe je al voor dat je een ontwerp gaat maken een budget kunt gaan berekenen aan de hand van jouw tuinwensen. Met deze informatie op zak ga je veel doelgerichter aan de slag en ga je aan de slag met een haalbaar doel; namelijk het ontwerpen van je tuin en dat je het daarna ook kunt realiseren met de beschikbare financiële middelen.
7. Concept
Het indelen van ruimtes in de tuin is belangrijk om een goede verhouding samen te stellen tussen ruimte en volume. We hebben hiervoor berekeningen voor verschillende formaten tuinen ontwikkeld om een goede verhouding te bepalen. Deze informatie gaat je helpen bij de ruimtelijke indeling van het tuinontwerp en het voorkomt dat je veel te veel gaat doen op een klein stukje tuin. Een goede balans is essentieel voor een fijne tuin.
8. Functies en vlekkenplan
Tuinwensen kun je indelen in functies. Wij zijn grote voorstanders van praktisch denken. Gebruiksgemak binnen en buiten het huis zijn daarom ook belangrijke onderdelen in het proces. Door jouw wensen onder te verdelen in functies kun je hiervoor ruimtes bepalen. Je maakt hierbij gebruik van voorgaande opdrachten die je hebt gemaakt in de conceptfase en bij het zon- en schaduw plan.
9. Praktische looplijnen
Hoe kom je van A naar B, naar C en weer terug? Gebruiksgemak gaat nauw samen met looproutes door je tuin. We leren je hoe je de ruimtes met elkaar verbindt en hoe je looproutes indeelt op een simpele en logische manier.
10. Zichtlijnen
Buiten en binnen met elkaar verbinden is een van de belangrijkste onderdelen van onze visie. De tuin dient als een verlengstuk van de woning. Het moet continu uitnodigend zijn om naar buiten te gaan of om naar de tuin te kijken. De zichtlijnen bepalen de eerste indruk. Het is daarom belangrijk om posities in de tuin te kenmerken waar het zicht naar toe gaat vanuit verschillende posities binnen. Uiteindelijk wil je deze posities extra aandacht geven om zichtlijnen zo aantrekkelijk mogelijk te maken.
11. Schetsontwerp
Het schetsontwerp is de eerste schetsversie van je idee. Alle informatie en ideeën die je hebt verzameld ga je nu uitwerken op papier. In deze fase let je nog niet zozeer op de netheid van je uitwerking, maar ga je vooral aan de slag met het invullen van ruimtes met je wensenlijst als checklist ernaast. De stappen die je hiervoor hebt doorlopen zijn een goed hulpmiddel om alle informatie en inspiratie op de juiste plek te ontwerpen en om op terug te vallen als je vastloopt in je inspiratie. We geven geef je ook concrete tips om meer inspiratie te krijgen en om te ontwerpen in de juiste focus.
12. Materiaalkeuze
Er is onwijs veel keuze en daarom is het des te belangrijk om dit goed aan te pakken. Aan de hand van een keuzehulp helpen we je in de online cursus om alleen nog maar te kijken naar materialen die voor jouw tuin van toepassing zijn. Enerzijds kijken we naar stijl en afwerking en anderzijds naar de haalbaarheid binnen je budget.
13. Beplantingen
Aan de hand van belangrijke richtlijnen leggen we je uit wat van belang is bij het uitkiezen van planten en de indeling daarvan. We hebben ook een bonus module toegevoegd waarin we het kant-en-klare beplantingsplan van een (voorbeeld)tuin presenteren zodat jij dit ook zou kunnen gebruiken.
14. Definitief tuinontwerp
Dit is waar we het uiteindelijk voor doen; het definitieve tuinontwerp en opmaak van de presentatie waarmee jij je familie, vrienden en kennissen gaat verrassen en verbaasd laat kijken van jouw creatieve ontwerp kunsten. En natuurlijk jezelf ook 😉 Aan de hand van mijn tips en trucs leggen we uit hoe je het tuinontwerp op een mooie manier kunt vormgeven en opmaken en hoe je toelichting geeft op de belangrijkste onderdelen.
15. Plan van aanpak
Ten slotte bespreken we hoe je het tuinontwerp praktisch gaat uitvoeren. Dat begint bij het ontleden van het ontwerp en dit omzetten naar een materiaallijst, Ook helpen we je bij het slim inkopen van je materialen zodat je daar op bespaart.
Met het mooie weer van afgelopen week wil ik met mijn tuin aan de slag. Zelf een tekening maken vind ik nog wel lastig dus dit stukje komt goed van pas!
Hallo,
Kunnen jullie een offerte maken voor het maken van een tuinontwerp?
Hartelijke groet,
Koos