Zo pak je een nieuwe tuin aan! (7 stappen)

Je wilt een nieuwe tuin maar weet niet waar je moet beginnen? Er zijn talloze opties, maar wat past nu bij jou en je huis? Wij geven je op deze pagina graag een aantal tips over de aanpak van je nieuwe tuin en het proces dat je doorloopt. Wij hebben inmiddels honderden tuinen gerealiseerd en delen hier onze ervaring.

1. Oriëntatie en tuin ideeën

Het begint allemaal met het bedenken wat je eigenlijk wilt met de tuin en dat kan nog best lastig zijn. Er zijn namelijk veel mogelijkheden. Daar komt dus een stuk oriëntatie en ideeën zoeken bij kijken. Dit kun je op de volgende manieren doen:

1.1 Zelf nadenken

Je kunt jezelf een paar vragen stellen om te bepalen wat je in een tuin wilt. Bijvoorbeeld of je graag kookt, tot rust wil komen of een speelparadijs voor de kinderen wilt. Er is veel mogelijk. Stel jezelf de volgende vragen eens om tuin ideeën op te doen:

  • Moet de tuin kindvriendelijk zijn?
  • Moet de tuin seniorvriendelijk zijn?
  • Wat verandert er komende jaren in mijn leven dat invloed heeft op de tuin?
  • Welke activiteiten wil ik in mijn tuin doen? (BBQ-en, ‘s avonds met vrienden zitten, zonnen, met kinderen spelen?)

Je kunt beginnen met wat je al wel weet op te schrijven. Heb je tuinen bij vrienden of familie gezien waar je stiekem jaloers op bent? Of hebben ze elementen die je absoluut ook in je tuin wilt? Wat voor jezelf helpt, is om te bepalen en te kijken welke elementen je absoluut wel of niet in je tuin wilt. Om je te helpen hebben we hieronder een lijst gemaakt met mogelijkheden voor je tuin. Je kunt deze gebruiken om alvast te bepalen wat je wilt.

Ondergrond Borders Houtbouw Erfafscheiding Overige elementen
Tegels
Klinkers
Siergrind
Gazon
Houtsnippers
Vlonderterras
Staptegels
Verhoogde plantenbakken
Cortenstaal
Normale borders
Borders met hoogteverschil
Overkapping
Veranda
Pergola
Schuur
Tuinbank
Steiger
Plantenbak
Groen
Hard materiaal
Vijver
Speelelement
Verlichting
Loungeplek
Opbergplaats
BBQ-plek
Brandhoutopslag
Schaduwdoek

Soorten nieuwe tuin

Er zijn verschillende tuinstijlen. We gaan ze niet allemaal bespreken maar de populaire tuinen zetten we hieronder op een rij.

Moderne tuin
De moderne tuin heeft strakke lijnen en duidelijke structuur. Er wordt vaak gewerkt met grote tegels gecombineerd met groen en bouwkundige elementen. Een goede balans tussen groen en harde materialen is belangrijk.

Nieuwe tuin

Klassieke tuin
Een klassieke tuin wordt kenmerkt door verschillende snoeivormen van het groen. Denk aan hagen, bollen, piramides en bogen. Als beplanting zien we vooral hortensia’s en rozen terug. De bestrating is veelal rustig en donker. Grote tegels in zwart, antraciet en bruin of kleinere stenen in waalformaat.

Lounge tuin
Zoals de naam al doet vermoeden staat het loungen in deze tuin centraal. Een mooie beschutte plek waar loungebanken en een bijpassende tafel staan. Vaak ook met een pergola waar een schaduwdoek over gespannen kan worden of, voor wie ook met minder mooi weer wil kunnen loungen, een overkapping. De tuin wordt verder gekenmerkt door een strakke stijl.

Landelijke tuin
De landelijke tuin is vaak vrij groot. Bij het huis zien we vaak een terras met strakke lijnen en de rest van de tuin de tuin is wat losser. Vaak is de tuin omringd met water. In de landelijke tuin zien we veel gras terug met borders met vaste beplanting. Bomen als knotwilgen of fruitbomen zijn ook gebruikelijk.

Onderhoudsvriendelijke tuin
Een onderhoudsvriendelijke tuin is dé oplossing als je weinig tijd hebt om te tuinieren. Een deel van de tuin zal gekenmerkt worden door de bestrating of grind. Zonder planten is een tuin uiteraard niet compleet, met beplanting in (verhoogde) vakken, bakken en potten wordt de buitenruimte een echte tuin. Vaak gebruiken we sterke soorten, zoals heesters, bodembedekkers en bijvoorbeeld bamboe.

Maar denk ook aan een Japanse, Mediterrane, Engelse, Marrokaanse, kruidentuin of Romantische tuin.

1.2 Online oriënteren

Nu je al iets beter weet wat je zelf wilt, kun je ook gerichter gaan zoeken. Het online oriënteren kun je makkelijk online op websites of sociale media als Pinterest. Je kunt zelf beginnen met een moodboard maken op Pinterest. Daar kun je makkelijk foto’s toevoegen van welke tuinen, materialen en planten je mooi vindt en kun je gemakkelijk zien wat bij elkaar past. Dat zorgt voor een visueel plaatje.

We hebben ook een paar van onze favoriete websites op een rij gezet waar je tuin ideeën kunt vinden:

Stappenplan naar een nieuwe tuin

Hier vind je prachtige voorbeeldtuinen. Ook kun je op dit Pinterest-board terecht. Zelf hebben we ook een aantal voorbeeldtuinen, die door ons zijn aangelegd. En voor de tuintrends van 2018 kun je bij ons terecht. Laat je inspireren voor een mooie tuin!

Kijk video’s

Neem je favoriete snack en kijk op je gemak video’s van tuinen die wij hebben gerealiseerd . We maken pas een jaar video’s dus het is nog niet zo heel erg uitgebreid maar geeft wel een beeld van wat er mogelijk is. Uiteraard zijn er ook andere YouTube kanalen die hier al een goed beeld van geven.

Enkele recent aangelegde tuinen

Aanleg wellnesstuin

Aanleg van nieuwbouwtuin

Tuinaanleg grote tuin

Aanleg ruime tuin

1.3 Offline oriënteren

Offline kun je je oriënteren  door met vakmensen te praten en op bezoek te gaan bij leveranciers van tuinmaterialen. Zo werken wij bijvoorbeeld met Roggeveen en Vermeulen in Boskoop voor stenen en hout. Ook zijn er tuinen die zijn opengesteld voor bezoek. Breng een bezoek aan het open tuinen weekend van groei. En een van onze favorieten: breng een bezoek aan de tuinen van Appeltern. Daar vind je meer dan 200 voorbeeldtuinen!

Wat wij nogal graag doen als we aan het werk zijn, is nieuwe inzichten opdoen door over de schutting te spieken bij de buren. Soms hoef je het helemaal niet zo ver te zoeken. Ook kun je langs de boekhandel gaan en een paar tijdschriften over tuinen kopen. Met ouderwets knip en plakwerk kun je ook een moodboard maken.

Liever direct advies? Plan dan een vrijblijvend oriëntatie makingsgesprek met een van onze specialisten om zo verder te oriënteren.

2. Bepaling van het plan

Nu kun je beginnen met het bepalen van het plan. Je kunt alvast nadenken over een mogelijke indeling of zelfs een schets of tuinontwerp maken. Tekenjetuin.nl biedt daarvoor een mogelijkheid. Hoe duidelijker het plan, hoe sneller je een offerte zult krijgen en je de tuin kunt realiseren. Het hoeft niet perfect te zijn en je kunt prima je prima verder door een expert laten adviseren.

Weet je het echt niet? Laat een tuinontwerp maken!
Als je echt niet weet waar je moet beginnen, is het verstandig om een vakman of zelfs een tuinontwerper in te schakelen. Zeker als je een unieke tuin wilt, kan een tuinontwerper meerwaarde bieden door zijn expertise en creativiteit. Een tuinontwerper kan namelijk goed luisteren naar je wensen en deze vertalen in een ontwerp voor je droomtuin.

Tuinontwerp nieuwe tuin

3. Offerte

Nieuwe tuin: offertes vergelijken

Als je weet wat je met de tuin wilt is het tijd om de vertaalslag te maken van idee naar een concreet plan van aanpak. Als je handig bent kun je zowel het plan als de uitvoering zelf doen. Heb je er geen tijd voor of wordt het je toch wat ingewikkeld, dan kan een hovenier kan je helpen met het maken van het plan en de uitvoering hiervan. Wil je weten hoe de kosten van een hovenier zijn opgebouwd? Lees dan dit artikel.

Hoveniers maken offertes vaak geheel vrijblijvend. Houd er wel rekening mee dat het voor hun ook tijd en dus geld kost en dat je niet bij tien verschillende hoveniers een offerte opvraagt. Kies een paar hoveniers waar je een goed gevoel bij hebt. Als je de offerte hebt ontvangen, let dan vooral ook goed op de beschrijving  van de verschillende posten. Zijn ze specifiek genoeg? Of laat het nog ruimte voor wijzigingen of onduidelijkheden? Wat je wilt voorkomen is een discussie tijdens of na de uitvoering over hoe je tuin zou worden gerealiseerd.

4. Uitvoering

Als je akkoord bent gegaan met de offerte, is het tijd om het plan voor de droomtuin te realiseren. Samen met de hovenier plan je een datum voor de realisatie. Houd er rekening mee dat vanaf het voorjaar hoveniers vaak overstromen van het werk. Uit onze ervaring weten we dat bij de eerste zonnestralen in het voorjaar veel mensen na beginnen te denken over hun tuin. Met als gevolg een piekdrukte bij de hoveniersbedrijven. Als je de mogelijkheid hebt, dan zou ons advies zijn om in de winter al te beginnen met het plan om dat vervolgens in het vroege voorjaar of zelfs eind winter al te laten uitvoeren.

Een nieuwe tuin aanleggen

5. Oplevering

Nadat de puntjes op de ’i’ zijn gezet, wordt je tuin opgeleverd. Mocht dit nog niet volledig naar wens zijn, geef dit dan vooral ook aan bij de hovenier. Wellicht kan er nog iets worden aangepast. De meeste hoveniers zijn klantgericht en willen een goed resultaat neerzetten en ten slotte betaal je voor het afgesproken eindresultaat.

6. Inrichting

Je kunt de tuin natuurlijk nog meer body geven door de inrichting. Zo zijn de tuinmeubels, accessoires en potten elementen die je helemaal tuin kunnen maken. Ook hiervoor kun je genoeg op internet vinden. Til hier ook vooral niet te zwaar aan en ga gerust snel over naar de volgende stap, genieten!

Nieuwe tuin aanleggen
Nieuwe tuin aanleggen
Nieuwe tuin inrichten

7. Genieten van je nieuwe tuin

Je kunt nu uitgebreid genieten van de nieuwe tuin! Het mooie weer kan een hovenier niet leveren, maar de tuin wel. Wil je langer plezier hebben van je tuin? Vergeet dan vooral niet om de tuin te onderhouden. Dat voorkomt het verwilderen van de tuin en met goed onderhoud wordt de tuin alleen maar mooier. Bekijk hier ook de tips omtrent het onderhoud van een nieuwe tuin.

Kunnen wij je helpen in dit proces? We maken graag een ontwerp zodat je kunt genieten van een unieke tuin. Ook denken we vrijblijvend mee met het plan tot zover je bent gekomen.

Wij hebben inmiddels 4000 tuinen gedaan en klanten beoordelen ons gemiddeld met een 8.2 dus ongetwijfeld kunnen we jou ook blij maken met een mooie tuin.

Interesse in betaalbaar hovenierswerk?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!

4.3/5 - (16 stemmen)