Wilg knotten: hoe, waarom en wanneer. Mogen we je helpen?

Wilg knotten is een klus die wij als bedrijf met veel plezier doen. Of het nu gaat om wilgen snoeien, kappen of knotten. Wij kunnen je altijd helpen met alle wilgen (of andere bomen) in jouw beheer. Schoffelstudent & Hoveniers heeft de kennis en kunde in huis om je wilgen weer perfect in de vorm te krijgen. Bij kleinere wilgen doen wij het werk zelf en voor grotere wilgen werken wij samen met een boomverzorger.

Op deze pagina vertellen wij je meer over wilgen knotten. Je vindt onder andere:

  • Over onze boomverzorgers
  • Wanneer wilg knotten?
  • Waarom wilg knotten?
  • Hoe knot je een wilg?
  • Voorbeelden van wilgen knotten

Als een wilg echt te groot is geworden, kan je ook de boom laten kappen.

wilgen knottenwilgen knotten

Wilg laten knotten?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!

Over onze boomverzorgers

Voor grote klussen werken we samen met ervaren boomverzorgers, zodat de klus goed én veilig wordt uitgevoerd. Onze boomverzorgers zijn dagelijks in de boom te vinden en weten daarom waar ze mee bezig zijn. Kleine klussen kunnen we ook oppakken met onze hoveniers. Zo zorgen we ervoor dat de juiste mensen je wilg knotten voor een goede prijs.

We gebruiken altijd goed gereedschap. Scherpe kettingzagen, stevige touwen en beschermende kleding. Veiligheid van de boomverzorger, hovenier, van jou en je omgeving staan voorop. Het groenafval dat overblijft van het wilgen knotten, kunnen we afvoeren en versnipperen, maar je kan het ook zelf houden voor in de open haard.

Wanneer een wilg knotten?

Vaak krijgen we de vraag wanneer een bepaalde boomsoort gesnoeid of geknot mag worden, in dit geval de wilg. De wilg is een boom die erg snel groeit, maar dat betekent niet dat er ook vaak gesnoeid of geknot moet worden. De wilg moet rond de 4 jaar geknot worden en dan het liefst in de periode van november tot maart. De bloeitijd van de wilg begint namelijk vanaf april en duurt tot ongeveer begin oktober. Het is dan niet verstandig om de wilg te knotten. Als je de wilg knot in zijn bloeitijd, stopt de zuurstofproductie. De stam wordt dan heel zwak en sterft af. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

Waarom een wilg knotten?

Als je eenmaal bent begonnen met het knotten van een wilg is het belangrijk dat je dit ongeveer om de 4 jaar doet. De wilg is een boom die snel groeit, door de wilg te snoeien blijft de knot redelijk compact. Als het knotten van een wilg niet op tijd wordt gedaan worden de takken vanzelf te zwaar en is de kans erg groot dat de wilg inscheurt of omvalt.

Hoe knot je een wilg?

Zijn de takken nog dun? Dan kun je het beste te werk gaan met een snoeischaar. Op deze manier laat je een nette snijwond achter. De dunne takken kun je afknippen tot op de knot zelf. Bij dikke takken is dat anders. Voor dikke takken kun je het beste een snoeizaag gebruiken. Zaag de dikke takken zo’n 20 cm voor de knot af. Aangezien het dikke takken zijn, zullen ze erg zwaar zijn en is de kans op scheuren in de knot erg groot. Zijn alle dikke tot ongeveer 20 cm van de knot afgezaagd dan kun je gemakkelijk de laatste 20 cm er ook afzagen. Op deze manier hou je een mooie knot over.

Wilg snoeien

Gebruik goed gereedschap

Goed gereedschap is een must om snel te kunnen werken. Dunnere takken kun je knippen met een scherpe snoeischaar of takkenschaar. Dit is onze favoriete snoeischaar.  Je kunt voor dikkere takken een kettingzaag gebruiken. Wij werken zelf met een kettingzaag van Husqvarna of Stihl. Maar er zijn ook goedkopere merken en modellen die geschikter zijn voor particulier gebruik. Zoals deze Makita accu kettingzaag. Deze is handzaam, makkelijk in gebruik en veiliger dan een benzinekettingzaag. Het is nog wel belangrijk om voorzichtig te zijn met het gebruik van een kettingzaag want je kunt je er lelijk mee verwonden.

Waarom Schoffelstudent?

  • We maken onze klanten blij met een mooie tuin

  • Werken met ervaren boomverzorgers

  • Zetten studenten in voor simpeler werk voor een betaalbare prijs

  • Klantenservice 5 dagen per week van 8.00 – 18.00 bereikbaar

  • Sterk in communicatie en heldere afspraken

Klanten over Schoffelstudent:

Snelle afhandeling. Keurig gewerkt en al het afval meegenomen.

Klant, Zoetermeer

Mannen waren erg vriendelijk, harde werkers en kennis van zaken.

Klant, Zoetermeer

Echt goede vakmensen die meedenken met de klant en samen zorgen voor het beste resultaat!

Klant, Reeuwijk

Het onderhoud wordt telkens goed uitgevoerd, zeker een aanrader!

Klant, Rotterdam

Wilg laten knotten?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!

Treurwilg knotten, snoeien of opkronen

De treurwilg is een van de bekendste soorten wilgen. De treurwilg kan een hoogte bereiken van zo’n 15 meter. Er zijn drie manieren waarop je de treurwilg kunt bijwerken: de treurwilg knotten, snoeien of opkronen.

Treurwilg knotten

De wilg groeit als kool. Daarom kun je de treurwilg in principe elk jaar knotten. Maar je kunt het ook om drie tot vijf jaar doen. Wacht er echter niet te lang mee, want dan worden takken te dik waardoor ze kunnen gaan uitscheuren. De beste periode om de treurwilg te knotten is aan het einde van de winter.

De treurwilg knotten werkt hetzelfde als een knotwilg knotten. Je knipt de dunne takken af tot de knot. Dikke takken zaag je af op ongeveer 20 centimeter boven de knot. Dan haal je eerst het gewicht van de tak af. Pas daarna zaag je de tak tot de knot af. Anders zou de tak kunnen gaan uitscheuren.

Treurwilg snoeien

Een andere methode is de treurwilg snoeien. Je knipt de takken dan zo’n 70 centimeter boven de knot af. Hierdoor gaat de treurwilg weer veel sneller uitlopen. Maar niet iedereen is fan van het visuele resultaat dat dit geeft.

Treurwilg opkronen

Een alternatief voor de treurwilg snoeien is het opkronen van de treurwilg. Je kiest dan een bepaalde hoogte en snoeit daaronder alle takken af. De kroon van de treurwilg blijft dan wel helemaal intact.

Treurwilg snoeien
Treurwilg knotten
Wilg knotten

Voorbeelden van wilgen knotten

Wilg knotten in Gouda

Een tijdje terug belde een klant ons op met de vraag of wij een wilg konden knotten. Het knotten van wilgen past natuurlijk perfect binnen de mogelijkheden van Schoffelstudent. Deze wilg was echter wel 10 meter hoog en in zulke gevallen roepen wij de hulp in van een professionele boomverzorger. Deze wilg stond in Gouda en wij zijn hier met een student en de boomverzorger naartoe gegaan. Toen we daar aankwamen zagen we dat het best een gevaarlijke klus zou worden. Een deel van de boom was rot, en de uitlopers waren zeer hoog waardoor ze veel wind vingen. We zijn zeer voorzichtig en nauwkeurig te werk gegaan en na een middagje hard werken zag de wilg er weer prima uit. De klant was tijdens de uitvoering van de klus op vakantie, maar deze was bij terugkomst zeer tevreden.

Wilgentakken als decoratie

Wilgentakken ook wel wilgentenen genoemd zijn heel erg flexibel en daarom makkelijk te gebruiken voor decoratie in de tuin. Je kunt er bijvoorbeeld een mand of een plantenbak van vlechten maar je kunt er ook een schutting van maken. Het maken van een schutting met wilgentakken is niet heel moeilijk. Het is belangrijk dat de grond waarop de schutting komt te staan vlak gemaakt word. Als de grond vlak is kun je gaan beginnen met het plaatsen van de palen. De afstand tussen de palen ligt meestal tussen de 50 en 60 centimeter. Staan de palen naar wens kun je beginnen met het vlechten van de takken.

In de tuin hiernaast hebben we een schutting van wilgenmatten geplaatst. De matten bevestigden we op een stalen frame tegen de schutting. Ze geven een natuurlijke look aan de tuin en kleuren mooi bij de andere elementen in de tuin.

wilgen knotten
Wilg knotten

Wilg Knotten Waddinxveen

Voor een klant in Waddinxveen mochten wij een prachtige treurwilg knotten. Al eerder hebben de tuinaanleg verzorgt van deze tuin. Omdat we al bekend waren met deze boom konden we snel schakelen en een offerte maken. Na enkele vragen van de klant te hebben beantwoord werd de offerte geaccepteerd en hebben we een datum afgesproken voor de uitvoer. De boomverzorger is in de boom geklommen en heeft de boom zo vakkundig geknot. Zoals je op de foto kunt zien was het een prachtige dag voor een mooie klus.

Wilg laten knotten?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!

Bekijk meer boomklussen