Wilg onderhouden

Wilg onderhouden en Boomverzorging in het algemeen zijn werkzaamheden die wij als bedrijf met veel plezier doen. Of het nu gaat om wilgen snoeien, kappen of knotten. Wij kunnen je altijd helpen met alle bomen in jouw beheer. Zo ook als het gaat om het onderhouden van wilgen. Schoffelstudent & Hoveniers heeft de kennis en kunde in huis om uw wilgen weer perfect in de vorm te krijgen. Bij kleinere wilgen doen wij het werk zelf en voor grotere wilgen werken wij samen met een boomverzorger.

Wilgen knotten

Samenwerking met boomverzorgers

Een tijdje terug belde een klant ons op met de vraag of wij een wilg konden onderhouden. Het onderhouden van wilgen past natuurlijk perfect binnen de mogelijkheden van Schoffelstudent. Deze wilg was echter wel 10 meter hoog en in zulke gevallen roepen wij de hulp in van een professionele boomverzorger. Deze wilg stond in Gouda en wij zijn hier met een student en de boomverzorger naartoe gegaan. Toen we daar aankwamen zagen we dat het best een gevaarlijke klus zou worden. Een deel van de boom was rot, en de uitlopers waren zeer hoog waardoor ze veel wind vingen. We zijn zeer voorzichtig en nauwkeurig te werk gegaan en na een middagje hard werken zag de wilg er weer prima uit. De klant was tijdens de uitvoering van de klus op vakantie, maar deze was bij terugkomst zeer tevreden.

Waarom, hoe en wanneer knot je een wilg?

‘Hoe worden wilgen geknot’ of ‘hoe onderhoud je een wilg’ zijn vragen die wij met enig regelmaat ontvangen. Schoffelstudent & Hoveniers geeft graag antwoord op zulke vragen. Op deze pagina vind je antwoorden op de vragen; Waarom knot je een wilg, hoe knot je een wilg en wanneer kun je het beste beginnen met het knotten van je wilg.

Waarom onderhoud je een wilg?

Als je eenmaal bent begonnen met het knotten van een wilg is het belangrijk dat je dit ongeveer om de 4 jaar doet. De wilg is een boom die snel groeit, door de wilg te snoeien blijft de knot redelijk compact. Als het knotten van een wilg niet op tijd wordt gedaan worden de takken vanzelf te zwaar en is de kans erg groot dat de wilg inscheurt of omvalt. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

Hoe onderhoud je een wilg?

Zijn de takken nog dun? Dan kun je het beste te werk gaan met een snoeischaar, op deze manier laat je een nette snijwond achter. De dunne takken kun je afknippen tot op de knot zelf, bij dikke takken is dat anders. De dikke takken kun je het beste een snoeizaag gebruiken, zaag de dikke takken zo’n 20 cm voor de knot af. Aangezien het dikke takken zijn zullen ze erg zwaar zijn en is de kans op scheuren in de knot erg groot. Zijn alle dikke tot ongeveer 20 cm van de knot afgezaagd dan kun je gemakkelijk de laatste 20 cm er ook afzagen. Op deze manier hou je een mooie knot over.

Wanneer mag je wilgen knotten?

Vaak krijgen we de vraag wanneer een bepaalde boomsoort gesnoeid of geknot mag worden, in dit geval de wilg. De wilg is een boom die erg snel groeit, maar dat betekent niet dat er ook vaak gesnoeid of geknot moet worden. De wilg moet rond de 4 jaar geknot worden en dan het liefst in de periode van november tot maart. De bloeitijd van de wilg begint namelijk vanaf april en duurt tot ongeveer begin oktober. Het is dan niet verstandig om de wilg te knotten. Als je de wilg knot in zijn bloeitijd stopt de zuurstofproductie, de stam wordt dan heel zwak en sterft af. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

hovenier gouda

Wilgen laten onderhouden?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!

douglas pergola tuin

Wilgentakken als decoratie

Wilgentakken ook wel wilgentenen genoemd zijn heel erg flexibel en daarom makkelijk te gebruiken voor decoratie in de tuin. Je kunt er bijvoorbeeld een mand of een plantenbak van vlechten maar je kunt er ook een schutting van maken. Het maken van een schutting met wilgentakken is niet heel moeilijk. Het is belangrijk dat de grond waarop de schutting komt te staan vlak gemaakt word. Als de grond vlak is kun je gaan beginnen met het plaatsen van de palen. De afstand tussen de palen ligt meestal tussen de 50 en 60 centimeter. Staan de palen naar wens kun je beginnen met het vlechten van de takken.

In de tuin hiernaast hebben we een schutting van wilgenmatten geplaatst. De matten bevestigden we op een stalen frame tegen de schutting. Ze geven een natuurlijke look aan de tuin en kleuren mooi bij de andere elementen in de tuin.

Wilgen laten onderhouden door Schoffelstudent

Heb je geen tijd, geen zin of het lukt je niet om je wilgen te onderhouden? Schoffelstudent & Hoveniers staat voor je klaar! De boomverzorgers waar wij mee samenwerken hebben gemiddeld 10 jaar ervaring in het vak en weten dus waar ze mee bezig zijn. Na afloop voeren ze het hout en de takken af. Op deze manier laten ze de tuin weer netjes achter. Mocht je de takken en het hout zelf willen houden voor bijvoorbeeld brandhout is dat natuurlijk geen enkel probleem.

Wat doet Schoffelstudent

Schoffelstudent & Hoveniers is een hoveniers bedrijf gevestigd in Gouda. We gaan te werk met een combinatie van ervaren studenten en echte vakmannen. Dit maakt ons hovenierswerk betaalbaar en betrouwbaar. Wij houden ons onder andere bezig met tuinonderhoud, tuinaanleg en boomverzorging. We bespreken vooraf welke werkzaamheden we gaan doen en hoe je ze gedaan wilt hebben. Na de uitvoering van de werkzaamheden vragen wij altijd of het werk naar tevredenheid is uitgevoerd. Mocht je na ons vertrek nog niet tevreden zijn dan kun je dat altijd aangeven en zullen wij samen tot een gepaste oplossing komen. Van de ruim 4500 klussen die we hebben gedaan zijn is het slechts enkele keren voorgekomen dat we de klant niet blij hebben kunnen maken.