Verlichtingsplan voor je tuin: zo maak je een lichtplan in 5 stappen

Een verlichtingsplan voor je tuin maken: wat is het precies, waarom zou je dat doen en waar moet je op letten? Wij vertellen je alles wat je moet weten over een lichtplan voor je tuin.

Verlichtingsplan in je tuin:

Een lichtplan voor je tuin

In dit 3D-tuinontwerp zie je dat de boom verlicht wordt door een spot

Waarom een lichtplan voor je tuin?

Een lichtplan is een optioneel onderdeel van het tuinontwerp. Er zijn drie belangrijke redenen waarom je zou kiezen voor tuinverlichting:

  1. Voor de veiligheid: het is prettig als een tuinpad of oprit goed verlicht is, zodat je in het donker niet ergens tegenaan rijdt op loopt, struikelt of uitglijdt.
  2. Voor de sfeer: tuinlicht is een prachtig middel om je tuin sfeervoller te maken.
  3. Langer genieten: je kunt langer gebruik maken van je tuin, omdat je meer licht hebt.

Voordat je begint met het aanleggen en aansluiten van de tuinverlichting, maak je een lichtplan voor je tuin. Dit is belangrijk omdat tuinverlichting goed doordacht moet zijn.

Je houdt bijvoorbeeld rekening met:

  • Het aantal stroompunten in je tuin en de plek waar die zitten
  • De sterkte van het licht
  • De soort lampen die je kiest

Dit voorkomt dat je er tijdens of na het aanleggen achter komt dat je het eigenlijk toch net iets anders had moeten aanpakken. Dat zou jammer zijn.

Voorbeeld van een lichtplan

Dit is een voorbeeld van een lichtplan dat is gemaakt door HippeTuinen, een partner met wie wij veel samenwerken voor onder andere lichtplannen voor tuinen, zowel voortuinen als achtertuinen.

Verlichtingsplan voor je tuin

Lichtplan voor je tuin laten maken?

Al meer dan 4500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8+ van klanten!

Waar bestaat een verlichtingsplan voor je tuin uit?

Een verlichtingsplan bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Een plattegrond van je huis en tuin. Dit helpt je om te bepalen waar je tuinverlichting wil plaatsen.

  • In de plattegrond staan de gewenste spots en stroompunten getekend. Het is handig om een heldere legenda te gebruiken met verschillende kleuren, zodat je de verschillende materialen goed van elkaar kunt onderscheiden.

  • Een productlijst waarin je alle producten noteert die je moet aanschaffen. Zowel de spots als alle elektrische benodigdheden, zoals verlengkabels, transformators en aansluitingen.

Grondspot in tuin

Zo maak je zelf een verlichtingsplan voor je tuin in 5 stappen

1. Maak een plattegrond

Bij het maken van verlichtingsplan voor je tuin begin je met het tekenen een plattegrond van je huis en tuin. Hierop geef je ook de belangrijke elementen in de tuin aan. Dus niet elk plantje of tuinmeubel, maar wel elementen als een haag, gazon, vijver, pergola en terras.

Ook teken je in de plattegrond in waar zich al stroompunten bevinden. Wanneer je kiest voor tuinverlichting die gebruik maakt van zonne-energie, hoe je hier uiteraard geen rekening mee te houden.

2. Bepaal je zichtlijnen

Voor een lichtplan van je tuinverlichting is het essentieel om zichtlijnen te bepalen. Zichtlijnen zijn de lijnen hoe je je tuin in kijkt. Die bepaal je door de punten te bepalen van waar je meestal je tuin in kijkt. Bijvoorbeeld je favoriete stoel op je terras, de achterdeur en het raam aan de achterkant van je huis. Ga eens op die plekken zitten of staan en schrijf op welke elementen er prominent in je zicht staan.

3. Bepaal welke onderdelen je uit wilt lichten

Nu ga je bepalen welke onderdelen van je tuin je wilt verlichten. Je begint met de onderdelen die je wilt verlichten voor de veiligheid. Denk aan een tuinpad of oprit. Daarna ga je de elementen bepalen die je wilt verlichten voor de sfeer. Gebruik hiervoor ook de antwoorden van stap 2. Elementen die je mooi kunt verlichten, zijn bijvoorbeeld een boom, vijver of border. Let wel op: verlicht niet alles, maar durf keuzes te maken. Juist doordat sommige plekken donker zijn, zullen de verlichte plekken meer opvallen. Een goed verlichtingsplan voor de tuin bevat contrast.

4. Bepaal de soort spots

Er zijn ontzettend veel soorten spots. De verschillen zitten voornamelijk in het ontwerp van de spot en de lichtkleur en -warmte.

Wat betreft ontwerp zijn de meest voorkomende spots:

  • De grondspot: een spot die niet uitsteekt boven de grond.
  • Wandverlichting: spots die zijn bevestigd op een muur. Deze kunnen zowel ingebouwd zijn in de muur als eraan bevestigd zijn.
  • Staande tuinlampen: verlichting die zich bevindt op een paaltje.
  • Tuinspots: deze spots staan ook op een kleine verhoging. Ze zijn te richten op een bepaalde element, waardoor je heel specifiek een element kunt accentueren.

Qua lichtkleur en -warmte raden we aan om te kiezen voor warm wit licht. Dit is het meest sfeervolle licht. Daarnaast oogt het ook het meest natuurlijk. Er zijn nog veel andere opties, maar dit is wat ons betreft de beste keuze voor je tuinverlichtingsplan.

5. Verdiep je in de elektrische benodigdheden

Er zit een verschil tussen verlichting op laagspanning (12 volt) of op netspanning (220 volt). De eerste is veiliger voor kinderen en huisdieren en kan je ook zelf makkelijker aanleggen. De verlichting op netspanning moet door een monteur worden aangelegd en de kabels moeten minimaal 60 centimeter diep liggen.

Verder is er natuurlijk materiaal nodig als aansluitingen en verlengkabels. Lees je goed in zodat je niets vergeet.

Verlichtingsplan voor je tuin laten maken?

Al meer dan 4500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8+ van klanten!

Hier moet je op letten (handige tips)

Tot slot nog een paar handige tips:

  • Maak gebruik van bewegingssensors. De tuinverlichting gaat dan alleen aan wanneer dat nodig is. Zo bespaar je op je energierekening.
  • We raden je aan om te kiezen voor LED-licht. Dit is mooi licht en ook nog eens een stuk zuiniger.
  • Let goed op dat je lampen niet zo plaatst dat ze je verblinden als je erlangs loopt.
  • Denk erover om te kiezen voor lampen die je ook kunt bedienen met een dimmer of met een afstandsbediening. Dan kun je spelen met het tuinlicht.

De tuinverlichting aanleggen

Ben je zelf handig met elektriciteit en vind je het leuk om in je tuin te werken? Een lichtplan voor je tuin realiseren kan je dan misschien wel zelf. Dit is wel afhankelijk van of je gebruik maakt van tuinverlichting op laagspanning of op netspanning.

Je kunt natuurlijk altijd de hulp inroepen van een hovenier voor de uitvoering van je tuinverlichtingsplan. Vraag hier een gratis en vrijblijvende offerte aan.