Voortuin ontwerp: de beste voortuin ideeën, tips en voorbeelden
Ben je op zoek naar een voortuin ontwerp? Of naar creatieve voortuin ideeën? Op deze pagina bespreken we hoe je een voortuin ontwerp kunt maken, delen we onze beste voortuin ideeën en hebben we voorbeelden van voortuinen voor je op een rij gezet. Deze informatie rondom het ontwerpen van je voortuin kan je verwachten:
Hulp nodig bij het maken van een kloppend voortuin ontwerp?
Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!
Functie van je voortuin
De voortuin, toch wel een beetje het ondergeschoven kind van de tuin. Eerst wordt de achtertuin gedaan en als er dan nog budget is dan komt misschien nog de voortuin aan de beurt. Dat is eigenlijk zonde want jij en je visite komen toch vaak via de voortuin binnen. Het zou eigenlijk je visitekaartje moeten zijn. Ook weer niet te overdreven natuurlijk want je wilt niet iedereen over de vloer hebben.
Hoe begin je met de voortuin? Juist een plan maken! Een voortuin ontwerpen kan nog wel lastiger zijn dan een achtertuin. Vaak is er minder ruimte en dient het ook een praktisch nut zoals het hebben van een oprit, parkeren van fietsen een pad naar de voordeur of juist nog een zitje om van de ochtend of avondzon te kunnen genieten. Net als bij een tuinontwerp voor de achtertuin begin je met het bepalen van je wensen. Bekijk ook deze pagina over het maken van een nieuwe tuin.
Voortuin ontwerp met oprit of parkeerplek
Dit voortuin idee is natuurlijk niet voor iedereen haalbaar, maar heb je een flinke voortuin, dan is dit echt een aanrader. Het is fijn om een oprit te hebben. Je auto heerlijk voor de deur parkeren. En je weet dat er altijd een parkeerplek vrij is. Houd er rekening mee dat als je de auto uit wilt stappen, er wel al gauw 2,5 meter breedte nodig is om de deuren te openen zonder dat je meteen in de struiken of tegen de muur zit. Wil je de voortuin meer benutten? Dan is het ook een optie om een parkeerplek te creëren op de rand van de tuin waarbij de auto ook een deel op de gemeentegrond staat. Mits dat natuurlijk is toegestaan. Een oprit in je voortuin is goed te realiseren met dikke tegels of grind. Het is wel van belang dat de ondergrond van de oprit goed is opgebouwd en aangetrild met een zware trilplaat om verzakkingen te voorkomen. Eventueel is gebroken puin als ondergrond ook goed om verzakkingen te voorkomen. Denk verder aan goede drainage, afwatering, zodat er geen water blijft staan in je voortuin.
Fietsenrek of -stalling
Als je geen schuur hebt waar je de fietsen kunt zetten, is dit een goed alternatief. Dit kan een simpel fietsenrek zijn of een overkapping voor de fietsen. Er zijn ook leuke voorbeelden van een overdekt fietsenrek met een groen dak. De combinatie van hout en groen is erg gaaf en kan zelfs een eyecatcher zijn in je voortuin.
Erfafscheiding
De erfgrens met de buren is op allerlei manieren af te bakenen. Denk aan een haag, schutting, plantenbak of andere hogere beplanting. Als je een rondje buiten loopt, kun je daar in de buurt makkelijk inspiratie voor opdoen. Voor lagere strakke hagen is buxus een goede optie alleen is de buxusmot dan je grootste vijand. Een alternatief voor de buxus is de Japanse hulst (of lees dit blog voor meer buxus alternatieven). Die heeft vergelijkbare eigenschappen, maar daar is de buxusmot niet op verzot.
Toepad naar de voordeur
Om van de straat naar je woning te lopen, is het fijn om een toepad te hebben tot aan de voordeur. Dit kan door het maken van een grindpad of een stenen pad van tegels of klinkers. We zien ook nog wel eens staptegels richting de voordeur. Dat ziet er erg leuk uit, maar houd dan wel rekening met de afstand tussen de tegels. Wil je wat anders voor je voortuin ontwerp? Denk dan aan een pad van perzikstenen.
Terras om zon mee te pakken
Dit is een van de voortuin ideeën die we je zeker aanraden. De meeste woningen hebben niet de gehele dag zon in de achtertuin. Daarom kan het fijn zijn om een prettig zitje te maken om bijvoorbeeld je dag te kunnen starten. Lekker even lezen met een bak koffie of juist de dag af te sluiten met boek en een glas wijn. TIP: zet een houten bankje in je voortuin. Met lekker weer even kussens erop leggen en genieten maar.
Beplanting
Een moderne voortuin is zeker niet compleet zonder beplanting. Je kan er natuurlijk voor kiezen om je hele voortuin dicht te straten, maar dat komt de waterafvoer zeker niet ten goede. En laten we eerlijk zijn, een voortuin met groen ziet er veel aantrekkelijker uit. Uiteraard is de keuze voor de juiste beplanting belangrijk. Je wilt beplanting die goed bij elkaar past en die het hele jaar je tuin kleur geeft. Lees hier alles over het maken van een kloppend beplantingsplan.
Grind
Met grind kun je verschillende verhardingen creëren. Een toepad, een oprit of gebruik het juist als opvulling van de voortuin. Het is verkrijgbaar in veel kleuren, dus toepasbaar in verschillende soorten stijlen. Veelgebruikte soorten zijn boerengrind (wit) en ardennersplit (grijs).
Eyecatcher
Op zoek naar een uniek voortuin idee? Het kan leuk zijn om een opvallend element aan je tuin toe te voegen, een echte eyecatcher. Denk aan een ornament, een vijver met fontein of een beeld. Dit kun je mooi centraal in je tuin plaatsen en gegarandeerd dat het bekijks trekt. Kon wel eens de doorslaggevende factor zijn voor de prijs ‘Tuin van de buurt’.
Verlichting
Als het eenmaal begint te schemeren, is je tuin dan een donker zwart gat of straalt je ontwerp nog steeds? In een moderne voortuin zien we steeds vaker tuinverlichting terugkomen. Het is natuurlijk gaaf om je tuin te verlichten en het staat ook wat uitnodigender voor je visite die ik het donker arriveert. Je kunt er ook mooie onderdelen van je tuin mee uitlichten, zoals de hiervoor genoemde eyecatcher. (Weer extra kans op die felbegeerde Tuin-van-de-buurt-prijs.) Lees hier meer over het maken van een verlichtingsplan.
Wil je een uniek voortuin ontwerp?
Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!
Voortuin ontwerp voorbeelden
Bekijk de voorbeeldtuinen hieronder of neem hier een kijkje voor nog veel meer voorbeelden van tuinen.
Voortuin rijtjeshuis
Een voortuin ontwerpen voor je rijtjeshuis is weer een verschil met een vrijstaand huis of een twee-onder-een-kapwoning. Daarom hebben we nog wat losse tips voor het maken van een ontwerp voor een rijtjeswoning. Houd rekening met de buren en de erfgrens. Overleg je plannen goed als het de erfgrens betreft of de erfafscheiding. Verwijder niet zomaar planten op de erfgrens zonder dat te overleggen. Dat voorkomt problemen. Houd rekening met de plantkeuze. Bijvoorbeeld dat de planten niet ver over erfgrens groeien. Het laatste waar je op zit te wachten zijn geërgerde buren. Voor je het weet houden ze ‘s nachts even huis met een snoeischaar ;). Dat doe je liever zelf. Tenzij ze het netjes doen, natuurlijk. Mooi meegenomen.
Voortuin ontwerpen vrijstaand huis of twee onder een kap
De voortuin van een vrijstaand huis of een twee-onder-een-kapwoning staat vaak in verbinding met de achtertuin en zijtuin. Het is mooi om daar één en dezelfde stijl aan te houden. Mocht je het nou echt leuk vinden om totaal iets anders te doen, dan kan dat natuurlijk ook. Door bijvoorbeeld een poort of haag kun je prima de voor- en achtertuin scheiden.
Voortuin ontwerp kleine tuin
Maar, zul je misschien zeggen, ik heb maar een kleine voortuin. Hoe pak ik dat aan? Ook een ontwerp voor een kleine voortuin kun je zelf maken. Bedenk dan welke elementen het allerbelangrijkst voor je zijn. Waarschijnlijk staat een pad naar je voordeur op 1. Wil je verder kunnen zitten in je voortuin? Wil je wat groen? De mogelijkheden zijn wat beperkter, maar toch kun je een voortuin in jouw stijl ontwerpen. Bekijk bijvoorbeeld een aantal soorten tegels en kies degene die matcht met jouw smaak. Ook grind is prettig materiaal dat een kleine tuin snel veel stijl geeft. Die kleuren passen vervolgens weer goed bij wat beplanting. Dan heb je toch snel een complete kleine voortuin ontworpen.
Een onderhoudsvriendelijke voortuin ontwerpen
Wil je niet al te veel tijd besteden aan je voortuin, maar vind je het wel heel belangrijk dat je ‘visitekaartje’ er netjes bij ligt? In het voortuin ontwerp kun je kiezen voor onderhoudsvriendelijke materialen. Dit past helemaal in de visie van de moderne tuin. Er bestaan geen materialen waar je helemaal niks aan moet doen, maar wel materialen die onderhoudsarm zijn. Denk aan tegels met een keramische coating of aan fiberon, een combinatie van kunststof en hout. Ook kun je kiezen voor beplanting die weinig onderhoud nodig heeft. Overal waar planten staan, kan geen onkruid groeien. Bodembedekkers zijn dan ook onderhoudsvriendelijk. En wat te denken van kunstgras en grind.
Je voortuin online ontwerpen
We hebben een artikel geschreven over onze favoriete 5 tuinontwerp programma’s en apps. Onze favoriete software is die van tekenjetuin.nl. Wij werken daar ook regelmatig mee voor onze klanten omdat je snel het idee visueel kunt maken. Maar ook de andere programma’s zijn zeker de moeite waard om te bekijken.
Zelf je voortuin ontwerpen?
Het is natuurlijk gaaf om zelf je voortuin ontwerp te maken. Dat snappen wij ook. We hebben daarom voor jou een e-book geschreven met tips en tricks voor je tuinontwerp. Dit e-book kun je hieronder downloaden.
De moderne voortuin
Kenmerken van een moderne voortuin zijn strakke lijnen en onderhoudsvriendelijke materialen. Vaak wordt er gebruik gemaakt van rechthoekige vlakken voor de elementen. Denk aan een rechthoekige border met daarnaast een recht grindpad. In een moderne voortuin komt ook vaak symmetrie terug. Er worden vaak neutrale kleuren gebruikt, zoals grijs en wit, met gekleurde accenten van de beplanting. Modern betekent niet altijd dat de tuin ook helemaal strak moet zijn. Je kunt deze stijl wat speelser maken door bijvoorbeeld weelderige beplanting of ineens wel een ronde lijn gebruiken.
Zelf aan de slag met je tuinontwerp? Download het e-book!
Ben je van plan om binnenkort of over een tijdje aan de slag te gaan met een nieuwe tuin? Dan is De Ultieme Tuinontwerp Checklist het juiste startpunt. Je leert hoe je in 7 stappen zelf een tuinontwerp maakt. Hiermee voorkom je fouten die leiden tot onnodig hoge kosten of zelfs teleurstelling achteraf.
Je voortuin realiseren
Als je het tuinontwerp af hebt kom je bij het volgende punt? Hoe ga je het realiseren? Mocht je echt handig zijn kun je zelf natuurlijk veel doen. Een andere optie is om een hoveniersbedrijf in te schakelen. Ook bij ons kun je een vrijblijvende offerte aanvragen voor de realisatie van je voortuin.
Voortuin ontwerp tips
Tot slot hebben we nog enkele tips op een rij gezet om je helpen met het ontwerp van je voortuin.
- Maak het niet te druk – Je wil waarschijnlijk veel in de tuin maar door duidelijke keuzes te maken zorg je ervoor dat je niet een bij elkaar geraapte tuin krijgt die eigenlijk te krap is ontworpen.
- Ga gewoon schetsen – Als je ongeveer weet wat je in de tuin wilt ga dan gewoon beginnen met schetsen. Zet de afmetingen en contouren op papier.
- Zorg dat je geen afleiding hebt – Pak een lekkere bak koffie of een glas van je favoriete wijn en ga er even voor zitten. Leg je telefoon en gadgets die kunnen afleiden focus je helemaal op het ontwerp.
Hulp nodig bij het realiseren van je voortuin ideeën?
Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!