Gazon bemesten: waarom, wanneer en hoe?
Het gazon bemesten, hoe werkt dat eigenlijk? Op deze pagina vertellen we je alles over deze vorm van tuinonderhoud. Je vindt antwoord op de volgende vragen:
Waarom moet ik mijn gazon bemesten?
Een strak gazon geeft je tuin een prachtige uitstraling. Je kent het wel. Een heldergroene, gemaaide grasmat zonder kale en bruine plekken. Wil je ook zo’n gazon? Dan zal je regelmatig je gazon moeten bemesten. Deze klus zorgt er samen met het maaien, sproeien en verticuteren voor dat je gazon er net zo bij ligt als de grasmat tijdens Ajax – Feyenoord.
Je gazon heeft voedingsstoffen nodig om te groeien en om gezond te blijven. We zullen het niet al te technisch maken, maar om te groeien heeft gras stikstof, fosfor, magnesium en kalium nodig. In de grassprieten zitten die voedingsstoffen opgeslagen. Door te maaien, voer je dus voedingsstoffen af. Die moet je vervolgens weer aanvullen. Ook is de bodem van zichzelf soms niet rijk genoeg aan voedingsstoffen. Om die redenen moet je je gazon dus bemesten.
De rest van je tuin heeft natuurlijk ook genoeg voedingsstoffen nodig. Lees meer over het bemesten van je tuin op deze pagina.
Voordelen van je gazon bemesten:
Wanneer moet ik het gazon bemesten? (Schema voor gazon bemesten)
We raden je aan om je gazon drie keer per jaar te bemesten. Houd hiervoor het volgende schema aan:
-
In het voorjaar je gazon bemesten (maart/april).
Doe dit wanneer het gras begint te groeien. De hoeveelheid voedingsstoffen is door de winter flink teruggelopen. Tijd voor een voedingsrijk hapje.
-
In de zomer je gazon bemesten (mei/juni/juli).
In dit seizoen wordt je gazon vaak intensiever gebruikt. Daarnaast kan er langdurige droogte voorkomen. Deze bemestingsronde helpt het gazon om de hitte en droogte te overleven, maar ook om weerbaar te zijn tegen heftige buien, ziektes en plagen.
-
In het najaar je gazon bemesten (augustus/september/oktober).
Deze ronde vult de voedingsstoffen weer aan en zorgt dat je gazon de winter heelhuids doorkomt. Hierdoor zal je gazon in het voorjaar weer beter gaan groeien en minder last hebben van mosvorming.
Hulp nodig bij je gazon bemesten?
Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!
Hoe moet ik het gazon bemesten?
Het is belangrijk dat de mest overal op het gazon gelijk verdeeld wordt. Anders krijg je alsnog een ongelijk gazon. Het meest nauwkeurig is dan ook bemesten met een strooiwagen. Dit is ook handig als je een groter oppervlak wilt bemesten. Maar met de hand je gazon bemesten werkt ook prima. Gebruik dan wel de volgende methode. Verdeel je gazon in vakken. Vervolgens reken je voor die vakken uit hoeveel mest je nodig hebt. Dat doe je door de lengte x de breedte te nemen.
Hoeveelheid mest per seizoen
Bemesting in het voorjaar: 200 gram per m2
Bemesting in de zomer: 100 gram per m2
Bemesting in het najaar: 200 gram per m2
Rekenvoorbeeld
Als je je tuin dus opdeelt in vakken van 2 bij 2 meter (= 4m2), gebruik je in het voorjaar bijvoorbeeld 800 gram mest (200 gram x 4 m2).
Welke mest kan ik het beste gebruiken voor mijn gazon?
Goede vraag. Grofweg kan je kiezen uit kunstmest of organische mest (ook wel biologische mest genoemd). Kunstmest is mest die door de mens is gefabriceerd. Organische mest is mest die afkomstig is van dieren. Bijvoorbeeld koeienmest of stalmest.
Kunstmest vs biologische mest (organische mest)
Kunstmest is goedkoper dan biologische mest. Dat zou een reden kunnen zijn om te kiezen voor kunstmest. Hier willen we echter wel een aantal nadelen tegenover zetten:
Kalk strooien op het gazon, moet dat?
Naast mest raden we ook aan om af en toe kalk te strooien op je gazon. Hiermee ga je de verzuring van de grond tegen. Daardoor kan mos bijvoorbeeld minder goed groeien. Een zure grond zorgt er juist voor dat je gras niet optimaal groeit. Kalk maakt de bodem ook luchtiger.
Wanneer kalk strooien op je gazon? Dit doe je de late wintermaanden (januari/februari). Let op dat er ongeveer zes weken zitten tussen het strooien van kalk en de bemesting in het voorjaar.
Hoe zit het met droogte en met regen?
Kun je je gazon bemesten tijdens droogte? En is het handig om je gazon te bemesten voor het gaat regenen?
De reden waarom veel boeren bemesten voordat het gaat regenen, is dat regen ervoor zorgt dat de mest de bodem in trekt. Dit is ook voor het gazon belangrijk. Gebeurt dit niet, dan kunnen er brandplekken ontstaan en die blijf je zien. Je gazon bemesten voor de regen is dus effectief.
Je kunt er dus voor kiezen om te wachten tot het bijna gaat regenen om je gazon te bemesten. Dan hoef je zelf niet te sproeien. Maar mocht de regenbui toch uitblijven (vanwege een verkeerde voorspelling, of omdat het langdurig droog is), dan kan je gelukkig zelf een handje helpen door te sproeien. Let wel op: je kunt het beste het water omhoog sproeien. Zo komt het water op dezelfde manier als regen in de grond terecht. Daarmee voorkom je dat de mest zich verplaatst en niet meer gelijk verdeeld is. Laat het gazon na het bemesten 24 uur rusten, dus betreed het niet.
Moet ik het gazon bemesten na het verticuteren?
Na verloop van tijd kan op het gazon een viltlaag ontstaan. Dit wordt veroorzaakt door schaduw, maaien en bemesten. Een beetje vilt is niet erg. Dit beschermt het gras. Maar als de laag te dik wordt, heeft het nadelige gevolgen op het gazon. Met verticuteren verwijder je deze laag en snijd je bovendien de wortels van mogelijk mos door, waardoor het gras weer meer licht, zuurstof en vocht binnenkrijgt.
Tijdens het verticuteren is het mogelijk dat het gazon wat beschadigt. Na het verticuteren kan je grasmat dus wel wat mest gebruiken. Dat bevordert namelijk het herspelproces.
Hulp nodig bij het tuinonderhoud?
Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!