Nieuw gazon aanleggen? Dit is wat u moet weten.

Altijd al een mooi nieuw gazon in de tuin willen hebben? Wij leggen uit hoe u dit aan kunt pakken en vertellen u alles wat u moeten weten over het aanleggen van een mooi gazon. Wilt u liever graszoden laten leggen? Daar helpen we u graag mee. Er zijn een paar keuzes die gemaakt moeten worden voor het aanleggen van het gazon. Zo is de keuze tussen inzaaien of kant en klare graszoden leggen belangrijk en of u het helemaal zelf gaat doen of dat u hulp van anderen inschakelt. Hieronder leest u alle stappen die u moet doorlopen en alles waar u rekening mee moet houden voor het aanleggen van het gazon.

Graszoden of graszaad?

Er zijn twee verschillende manieren om een gazon in de tuin aan te leggen:
–       Het inzaaien met graszaad
–       Het leggen van graszoden

Gazon aanleggen

Een gazon aanleggen met graszoden of graszaad?

Het belangrijkste argument om grasmatten te laten leggen in plaats van het zaaien van gras is dat u relatief snel een mooi gazon heeft. In plaats van het langzaam laten groeien van het gras heeft u nu gelijk een kant en klaar gazon in uw tuin liggen. Het inzaaien van gras is daarentegen iets voordeliger dan het leggen van graszoden.

De stappen voor het aanleggen van graszoden zijn niet helemaal hetzelfde als voor het inzaaien van gras. De stappen die u moet nemen voor het aanleggen van een gazon vind u hieronder.  Er zijn ook nog verschillende typen gras waar u voor kunt kiezen voor uw gazon. Zo is er speciaal gras voor een speelgazon, sportgazon, siergazon en schaduwgazon. Laat u adviseren bij het tuincentrum of vraag ons gerust om advies wanneer u vragen heeft over het aanleggen van een gazon of het laten leggen van graszoden.

Graszoden laten leggen in de tuin?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!

De stappen voor het aanleggen van het gazon

Een gazon aanleggen is iets waar flink wat werk in gaat zitten. Wij leggen graag uit welke stappen u moet nemen voor het aanleggen van het gazon? We zullen per stap uitleggen wat u kan doen voor het succesvol aanleggen van het gazon. Of hoe het werkt wanneer u graszoden laat leggen.

  1.     De voorbereidingsfase
  2.     De zaaifase
  3.     De nazorgfase

1. De voorbereidingsfase
In de voorbereidingsfase is het de taak om het stuk grond waar u gras wilt laten groeien klaar te maken om bezaaid te worden. Om te beginnen moeten alle planten, wortels en stronken worden verwijderd zodat er een schone ondergrond ontstaat. Vervolgens kunt u de bodem bewerken door deze om te spitten. Om de grond helemaal voor te bereiden moet er nog een laag nieuwe gazongrond worden aangebracht. Deze grond heeft alle eigenschappen die het gazon nodig heeft en creëert zo de juist bodem. Als deze is aangebracht kunt u de grond egaliseren en vervolgens met een gazonroller de aarde verdichten.

2. Het zaaien of leggen van graszoden
Nu de bodem klaar is kunt u het gras inzaaien of de graszoden leggen. Wanneer u ervoor kiest om graszaad te gebruiken is het belangrijk het juiste zaad te kiezen. zo is er speciaal zaad voor een speel-, sport-, sier- en schaduwgazon. Welk zaad u gaat gebruiken, is natuurlijk afhankelijk van waar u uw gazon voor wilt gebruiken.

Wanneer u graszoden inlegt moet u bij bepaalde handelingen opletten dat deze secuur worden uitgevoerd. Als eerste bij het inleggen van de zoden moet u erop letten dat ze strak tegen elkaar aanzitten en dat ze ten opzichte van elkaar verspringen. rol na aanleg de graszoden aan zodat ze goed aan de grond vastzitten. Strooi potgrond in de naden zodat de zoden goed tegen elkaar aan groeien. Hierna moet u de zoden zoveel water geven dat ze door en door nat zijn. Wacht hierna met lopen op de zoden totdat ze 2 tot 3 weken liggen. Dit zodat de zoden goed zijn vastgegroeid.

3. De nazorgfase
Tijdens de nazorgfase is het belangrijk uw jonge gazon goed te onderhouden om zo onnodige complicaties te voorkomen. Hierbij moet u bij het inzaaien van gras denken aan dat u het gras nog niet moet besproeien zolang het gras nog niet is opgekomen. De eerste 6 weken na het kiemen van het zaad moet u het goed nathouden zodat het gras niet uitdroogt. Maai het gazon voor het eerst wanneer het gras 10 centimeter lang is en stel de grasmaaier in op 6 tot 7 centimeter.

Wanneer u graszoden heeft laten leggen is het belangrijk om wanneer het gras 10 cm lang is het te maaien. U moet hier de grasmaaier instellen op 4 tot 5 centimeter.

Graszoden laten leggen in de tuin?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!

Gazon onderhoud na de aanleg

Tot slot hebben we nog vier tips voor het onderhouden van uw gazon:

  1. Het gras regelmatig maaien: Wij raden aan om 1x per week het gras te maaien, en in het voorjaar zelfs 2x per week. Op deze manier verkleint u de kans op onkruid en grasziektes aanzienlijk.
  2. Sproeien: Water is cruciaal voor het onderhouden van een nieuwe grasmat. Het gras moet niet te droog en niet te nat worden. Controleer het vochtgehalte in de grond daarom ook regelmatig. Wij raden aan om meermaals per week te sproeien.
  3. Bemest uw gazon tijdens het groeiseizoen: Het regelmatig mesten van uw gazon is cruciaal. Tijdens het groeiseizoen van april tot en met oktober moet u elke 6 tot 8 weken uw gazon bemesten met gazonmest om de graszoden optimaal van voedingsstoffen te voorzien.
  4. Verticuteren voor een schone grasmat: Het verwijderen van het dode materiaal uit uw gazon is cruciaal. Om dit te doen moet u het gras verticuteren. Hiermee kamt u het dode materiaal uit het gras. Dit dient u te doen aan het eind van de herfst zodat de mat schoon de winter in gaat.

Beste periode om een gazon aan te leggen

Graszoden kunnen in principe het hele jaar door gelegd worden. Kleine uitzondering hierop zijn de wintermaanden december, januari en februari omdat de grond dan vaak bevroren is. Het gras stopt in de wintermaanden met groeien en natte en extreem koude perioden kunnen ervoor zorgen dat de graszoden afsterven. Het seizoen voor het leggen van graszoden begint normaal gesproken in april en loopt door tot in oktober.

Het vroege najaar is om verschillende redenen de beste tijd om gras te zaaien. De temperatuur van de grond moet minimaal 10 graden zijn wil graszaad zich kunnen ontkiemen. In september is de zomer net afgelopen en de grond houdt nog een tijdje de warmte van de zomer vast. Dit zorgt in combinatie met de neerslag voor een broeierige omgeving. Hierin kan het graszaad prima ontkiemen en zich goed wortelen in de ondergrond.

Dit zijn voor beide opties de beste periode om te beginnen met een gazon aanleggen.

Producten om je gazon mooi te houden

Met deze producten houd je je gazon netjes en zorg je dat er genoeg voedingsstoffen aanwezig zijn om te groeien.

Graszoden laten leggen?

Dit is de basis voor het aanleggen van een gazon. Schoffelstudent beschikt over de benodigde kennis, van de voorbereiding tot de nazorg om deze klus tegen een mooie prijs tot een goed einde te brengen.

Voorbeeldproject van gazon aanleggen

Het project dat je hiernaast ziet is een tuin waarin we een gazon aanlegden. Het ging om een oppervlakte van 80m2. Eerst voerden we de toplaag met oud gras erin af. Vervolgens brachten we nieuwe tuinaarde aan. Dat vormde de basis voor de graszoden. Nu ligt het grasveld er prachtig bij. Met de nodige zorg blijft het gazon nog heel lang mooi.

grasvekd aanleggengrasveld aanleggen

Graszoden laten leggen in de tuin?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!