Vlinderstruik snoeien, hoe moet dat?
De vlinderstruik (Buddleja) is een struik die lang en overvloedig bloeit. De bloemen die de struik geeft, trekken veel verschillende soorten vlinders aan. Daar heeft de struik zijn naam aan te danken. Met het snoeien van de vlinderstruik zorg je ervoor dat hij verjongt en goed blijft bloeien.

Vlinderstruik laten snoeien?
Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!
Waarom de vlinderstruik snoeien?
De vlinderstruik snoei je om hem mooi te houden, want als je de vlinderstruik niet snoeit wordt hij: groot, minder vitaal en minder bloemrijk en dit wil je niet hebben bij je vlinderstruik. Door het snoeien houd je hem compact en sterk.
Wanneer snoei je de vlinderstruik?
De vlinderstruik snoei je in het algemeen na de winter. Dit kan in de eerste of tweede week erna zijn (na midden maart). Wel moet er goed opgelet worden of er nog vorst kan gaan plaats vinden, want dat is slecht voor de vlinderstruik. Een andere reden is dat de twijgen de vlinderstruik beschermen en als je die snoeit en het gaat vriezen, heeft de struik die bescherming niet meer. Om te voorkomen dat je vlinderstruik te groot gaat worden is elk jaar snoeien aan te raden. In juni raden we aan om te beginnen met het snoeien van de jonge scheuten.
Hoe snoei je de vlinderstruik?
De vlinderstruik snoeien is eigenlijk vrij simpel, want je kan er bijna niks verkeerd aan doen. Bij het snoeien loopt de vlinderstruik eigenlijk altijd wel weer uit. Maar zoals al eerder gezegd is het wel oppassen dat je niet voor de laatste vorst snoeit want dan krijgt de struik een fikse klap. Zorg ook dat je niet te hard snoeit voor de winter, want dit gaat allemaal ten koste van de winterhardheid.

Tips vlinderstruik
Een vlinderstruik verplaatsen moet zorgvuldig gebeuren, want de vlinderstruik laat zich makkelijke verplanten zolang de wortels niet worden beschadigd.
Het best voor de plant is om deze pas te verplanten als hij in rust is. Dit houdt in dat hij niet meer aan het groeien of bloeien is (meestal in de herfst). Let bij het verplaatsen wel op dat je ervoor zorgt dat de nieuwe positie in de tuin qua licht overeenkomt want dit is voor een plant best een ingrijpende verandering.
Een vlinderstruik stekken is het knippen van takken van de vlinderstruik en deze opnieuw planten. Door het opnieuw planten krijg je weer nieuwe stammen. Als je dit doet zorg er dan voor dat je steeds ongeveer 10 centimeter schuin afknipt en er minimaal 1 blad aan laat zitten. De bladeren die er per stukje aanzitten die moeten voor de helft worden geknipt want zo behoudt de plant de juiste energie.
Welk gereedschap heb je nodig?
Bij het snoeien van de vlinderstruik is het belangrijk dat je een snoeischaar gebruikt die geen papegaaienbek qua scharen heeft maar een snoeischaar met een platte onderkant waar het mes opvalt. Dus het is van belang dat je geen schaar hebt waarbij de scharen langs elkaar heen gaan maar op elkaar vallen. Voor het snoeien van de grote en dikke takken raden we een takkenschaar aan. Zorg er wel voor dat de schaar scherp genoeg is. Zo kost het snoeien van de takken weinig moeite en zorg je ervoor dat de struik geen snoeiwonden oploopt. Dit is toch belangrijk want een beschadigde struik geeft niet het gewenste resultaat.
Vlinderstruik laten snoeien?
Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!