12 verschillende tuinstijlen: hoe zien ze eruit en hoe kies je?
12 verschillende tuinstijlen: hoe zien ze eruit en hoe kies je?
Een tuinstijl kiezen is een van de eerste stappen voor je nieuwe tuin. Er zijn veel verschillende soorten tuinstijlen. Op deze pagina vind je de 12 meest voorkomende tuinstijlen. Bij elke tuinstijl vind je een afbeelding en de kenmerken van die soort tuin. Ook vertellen we je hoe je een tuinstijl kiest en/of combineert.
Soorten tuinen:
Het belang van een tuinstijl kiezen
Wanneer kies je een tuinstijl?
We gaan ervan uit dat je plannen hebt voor een nieuwe tuin en dat je daarom deze pagina bekijkt om inspiratie op te doen over verschillende soorten tuinen. Maar hoe maak je eigenlijk een goed doordacht tuinplan? Hoe voorkom je dat je tuin straks niet ‘klopt’? Daarvoor is het nodig om keuzes te maken. En een van de eerste keuzes is het kiezen van een soort tuin, een tuinstijl. Deze tuinstijl bepaalt namelijk welke keuzes je later in het proces gaat maken met betrekking tot materialen en indeling.
Waarom een tuinstijl kiezen?
Een belangrijke eigenschap van een tuin is dat deze klopt. Dat er samenhang te vinden is in de indeling en materialen. Wanneer je een tuinstijl gekozen hebt die je aanspreekt, maak je het jezelf een stuk makkelijker. Je hoeft niet meer te kiezen uit duizenden materialen, maar hebt een houvast. En het resultaat zal meer één geheel vormen. De soort tuin die je kiest bepaalt dus grotendeels de uitstraling van de tuin.
Kan je verschillende tuinstijlen combineren?
Logische vraag. Want wat als je niet kunt kiezen tussen twee soorten tuinen? Sommige tuinstijlen kun je heel goed combineren. Denk aan een wellness tuin in mediterrane stijl. Of een kindvriendelijke bostuin.
Andere soorten tuinen laten zich wat moeilijker combineren, omdat ze totaal anders zijn. Een Engelse tuin combineren met een oosterse tuin zal er nogal vreemd uitzien. Natuurlijk, je kunt een gedeelte inrichten volgens de ‘Engelse principes’ en een gedeelte volgens de ‘Oosterse principes’. Maar dan zal de tuin niet één geheel vormen.
Uiteraard heb je altijd de vrijheid om een tuinstijl naar je eigen hand te zetten. Zie een tuinstijl vooral als een handig middel om een tuin te creëren die er goed doordacht uitziet.
Waar vind je inspiratie voor je tuin?
Wij raden altijd drie inspiratiebronnen aan.
- Online: Er is op het internet ontzettend veel inspiratie te vinden. Ken je het platform Pinterest? Hier kun je een zoekwoord invullen en vervolgens krijg je ontzettend veel afbeeldingen. De afbeeldingen die je aanspreken voeg je samen op een bord. Let op: je bent zo een paar uur verder ;).
- Offline: Koop of leen een paar mooie tijdschriften of boeken om inspiratie op te doen.
- Naar buiten: De beste manier om een tuin te ervaren is nog altijd door erin te lopen. Er zijn in Nederland voorbeeldtuinen die je kunt bezoeken. Ook kun je natuurlijk een rondje in de buurt doen om tuinen te bekijken.
De 12 tuinstijlen
De klassieke tuin kenmerkt zich door strakke lijnen. Klassieke tuinen stralen rust en eenheid uit. Wat betreft beplanting vind je er veel strakke hagen, een gazon en beplanting met grote bloemen. Er liggen vaak rechte paden door de klassieke tuin die bestaan uit bestrating in rustige tinten; grijs of bruin bijvoorbeeld. Er worden zowel grote tegels gebruikt als klinkers. Ook staat wit grind prachtig in klassieke tuinen. De paden leiden naar een terras. Al met al straalt de klassieke tuin rust en klasse uit.
De moderne tuin is een strak aangelegde tuin. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende vlakken. Bijvoorbeeld een gazon, borders en een terras. Houtbouw komt veel voor in moderne tuinen. Denk aan een houten overkapping, een vlonder, pergola of houten paaltjes. Vaak worden er onderhoudsvriendelijke en duurzame keuzes gemaakt in een moderne tuin. Bijvoorbeeld door gladde bestrating te kiezen waarop groene aanslag geen kans heeft. Ook zie je steeds vaker (niet van echt te onderscheiden) kunstgras. In de borders vind je siergrassen en afwisselende soorten beplanting.
De landelijke tuin straalt rust en ruimte uit. Er wordt gebruik gemaakt van grote vlakken gazon en ruime borders met weelderige beplanting. De erfafscheidingen bestaan vaak uit hagen. Alles is ruim opgezet. Je ziet er zowel ronde als rechte lijnen. De tuin sluit goed aan op het landschap eromheen. Water is zeker een aanrader voor een landelijke tuin. Bijvoorbeeld door een vijver of een stroompje dat door de tuin loopt. In landelijke tuinen zie je vaak leibomen, omdat deze veel privacy geven.
De stadstuin is een tuin die hoort bij een huis in de stad. Vaak is dit niet de grootste tuin, dus je moet efficiënt met je ruimte omgaan. Er worden vaak gezellige plekjes gecreëerd door gebruik te maken van hoogteverschillen, zoals trapjes en verhoogde borders. Het is aan te raden om niet teveel tegels te gebruiken, want dan blijft de hitte nog meer hangen. In de stad is het vaak al warmer dan erbuiten door de grote hoeveelheid bestrating. Wil je je eigen plekje groen maken, midden in de stad? Maar gebruik van verschillende soorten, hoogtes en kleuren beplanting. Houd er rekening mee op welke windrichting je tuin gelegen is. Dit is belangrijk voor de keuzes die je maakt met betrekking tot je beplanting en of je schaduwplekjes moet creëren.
In een natuurlijke tuin laat je de natuur haar ding doen. Niet helemaal natuurlijk, maar op een gecontroleerde wijze. Je brengt dus enigszins grenzen aan, maar laat het daarbinnen lekker vrij. Er zijn dus ingekaderde borders, maar deze zijn rijk gevuld en niet zo heel strak bijgehouden. Je vertrouwt op de werking van de natuur. Om de mate van onderhoud enigszins te beperken, zijn bodembedekkers effectief. Deze laten geen ruimte voor onkruid en zien er ook nog eens mooi uit. Ook andere materialen die je gebruikt hebben een natuurlijke uitstraling.
De naam zegt het eigenlijk al. De kindvriendelijke tuin is een tuinstijl die rekening houdt met kinderen. Dat uit zich onder andere in ruimte voor kinderen om te spelen. Bijvoorbeeld in de vorm van een speeltoestel, trampoline, zandbak of voetbalveldje. Maar ook in het materiaal houd je rekening met kinderen. Voorop staat natuurlijk veiligheid. Scherpe randjes zijn bijvoorbeeld niet zo veilig, omdat kinderen daarop kunnen vallen. En ook veel bestrating is niet altijd prettig om op te spelen. (Kunst)gras of rubber daarentegen is fijner. Daarnaast denk je natuurlijk aan een erfafscheiding, het vermijden van gevaarlijke situaties rondom water, geen planten neerzetten die giftig zijn en wel schaduwplekjes creëren om te spelen wanneer de zon fel brandt.
Zelf aan de slag met je tuinontwerp? Download het e-book!
Ben je van plan om binnenkort of over een tijdje aan de slag te gaan met een nieuwe tuin? Dan is De Ultieme Tuinontwerp Checklist het juiste startpunt. Je leert hoe je in 7 stappen zelf een tuinontwerp maakt. Hiermee voorkom je fouten die leiden tot onnodig hoge kosten of zelfs teleurstelling achteraf.
De loungetuin is een tuinstijl die erop is ingericht om te ontspannen, chillen, relaxen of hoe je het dan ook noemt. Je kunt hiervoor natuurlijk ook ergens anders heen, maar hoe fijn is het als je dit in je eigen tuin kunt doen. Zie de loungetuin ook als een uitbreiding van je woonkamer. Zeker wanneer je een overkapping plaatst, kun je op heel veel momenten buiten zitten in plaats van binnen. Het belangrijkste is natuurlijk een terras met daarop meubilair om heerlijk te ‘loungen’. Lekkere banken of stoelen met zachte kussens. Eventueel dus met overkapping erboven. Maar ook een schaduwdoek of parasol helpt al mee. Privacy is ook belangrijk. Dit creëer je bijvoorbeeld door bomen en hagen. Als laatste tip geven we tuinverlichting mee. Ook ’s avonds zit je dan sfeervol buiten.
Mediterrane tuinen zijn ontworpen in de mediterrane sfeer. Ze zijn geïnspireerd op tuinen in landen rondom de Middellandse Zee: Italië, Griekenland en Spanje bijvoorbeeld. Als je daar graag op vakantie gaat, kunnen we ons goed voorstellen dat je kiest voor deze tuinstijl. Zo breng je die ontspannen vakantiesfeer dicht bij huis. Hoe doe je dat? Er worden veel ronde vormen gebruikt. Wat betreft beplanting kan je niet alle planten rechtstreeks overnemen, omdat niet elke plant ook in ons klimaat goed gedijt. Maar een olijfboom, lavendel, vijgenboom en druif zijn bijvoorbeeld prima opties. Je creëert warmte door te werken met aardetinten en als accentkleuren bijvoorbeeld blauw, oranje en groen te gebruiken. De materialen hoeven niet helemaal strak te zijn, maar mogen best een wat ruwe, onafgewerkte uitstraling hebben.
De wellnesstuin als tuinstijl spreekt bij velen denk ik wel tot de verbeelding. Je denkt bij het woord wellness al gauw aan een luxe wellness resort waar je heerlijk kunt ontspannen. Maar die sfeer kun je ook in je tuin verwerken. Dan mag een item als een sauna, buitendouche of jacuzzi uiteraard niet ontbreken. Maar ook in de rest van de indeling en materialen kun je hiervoor slimme keuzes maken. Privacy is een belangrijke voorwaarde voor een wellnesstuin. Kies voor natuurlijke materialen die prettig aanvoelen, zoals glad hout en gladde tegels. Ben je een zonliefhebber? Richt je tuin zo in dat je terras het langst in de zon ligt. Denk ook aan beplanting die bijdraagt aan de wellness ervaring. Denk hierbij aan al je zintuigen. Lavendel geeft een prettige geur af. En het geluid van wind die door siergrassen heen waait, werkt rustgevend.
Ben je een bosliefhebber? Dan is de tuinstijl bostuin voor jou een goede optie. Deze tuin is geïnspireerd op de kenmerken van een bos. Dat betekent dat je tuin niet strak zal worden, maar juist heel natuurlijk. Er staan bomen en struiken en tussendoor lopen paadjes. In de bostuin ligt de nadruk op beplanting en dan ook nog eens allerlei verschillende beplanting door elkaar. Daardoor krijg je elk seizoen weer een heel andere uitstraling in je tuin. De paden leg je bijvoorbeeld met houtsnippers of als je het nog meer basic wilt houden, heb je zandpaden.
Deze tuinstijl dankt zijn naam aan de tuinen die je veel ziet bij luxe gebouwen in Engeland. De nadruk ligt op bloemen. Je vindt dan ook veel borders die rijk gevuld zijn met een groot scala aan bloemen. Tussendoor lopen gezellige paadjes die je de kans bieden om alle bloemen van alle kanten te bekijken. Af en toe vind je een bankje waardoor je heerlijk tussen de bloemen kunt zitten.
De laatste tuinstijl die we behandelen is de oosterse tuin. Deze tuin is gebaseerd op tuinen rondom belangrijke gebouwen in bijvoorbeeld Japan. Denk aan tempels, parken en kastelen. De oosterse tuin heeft een rustige uitstraling. Kenmerkend zijn waterstroompjes en vijvers waar bruggetjes overheen gebouwd zijn. Je vindt vaak bamboe in oosterse tuinen.
Zelf aan de slag met je tuinontwerp? Download het e-book!
Ben je van plan om binnenkort of over een tijdje aan de slag te gaan met een nieuwe tuin? Dan is De Ultieme Tuinontwerp Checklist het juiste startpunt. Je leert hoe je in 7 stappen zelf een tuinontwerp maakt. Hiermee voorkom je fouten die leiden tot onnodig hoge kosten of zelfs teleurstelling achteraf.
Tijd om te kiezen
We hebben 12 soorten tuinen benoemd. Heb je inmiddels al een beter idee van welke tuinstijl je wil kiezen of welke verschillende tuinstijlen je eventueel wil combineren?
Hulp nodig?
Heb je hulp nodig bij het maken van een tuinontwerp in de door jou gekozen tuinstijl? Vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan voor een tuinontwerp.