Je tuin bemesten: waarom, wanneer en hoe?
De tuin bemesten, is dat nou nodig? Dat is een vraag die wij vaak krijgen van onze klanten. Daarom praten we je bij over de volgende onderwerpen:
Waarom de tuin bemesten?
Planten groeien door zon, water en voeding. De planten halen het grootste deel van hun voeding uit de grond. De voedingsstoffen in de bodem raken na verloop van de tijd op en dan is de grond arm. Hierdoor krijgen de planten minder voeding en verzwakken ze. Het is eigenlijk hetzelfde als bij mensen. We kunnen prima een periode zonder voeding. maar dat komt de gezondheid niet ten goede en op lange termijn is de dood het gevolg. Nu heeft een plant ook niet echt vetreserves dus is het van belang om regelmatig de grond te verrijken met bemesting. Als de plant voeding te kort heeft, kun je dit vaak zien aan de snelheid waarmee die groeit. De groei stagneert en op den duur zal de plant dood gaan. Eerst zul je nog wel meer signalen krijgen, zoals gele en dode bladeren. De plant is zwak en daarmee dus ook vatbaar voor ziekten, schimmels en plagen. Door voeding worden planten dus sterker en ook nog eens mooier. Het is van belang voor een gezonde groene tuin met veel bloemen. Het voeden kan je doen door regelmatig de bodem met voeding te verrijken met bemesting. Met het bemesten zorg je dat alle benodigde voeding voor planten in de bodem zit. De belangrijkste voedingsstoffen voor planten zijn fosfor, kalium en nitraat. Deze voedingsstoffen zitten in de meeste soorten mest. Wanneer je de mest het beste kan aanbrengen, lees je in de volgende paragraaf.
Je tuin laten bemesten?
Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8,5+ van klanten!
Wanneer de tuin bemesten?
De belangrijkste momenten zijn het bemesten in het voorjaar, in de zomer en in het najaar. Dit betekent niet dat je drie keer hoeft te bemesten. Onderaan deze pagina lees je de hier meer over. Als het weer milder begint te worden en het voorjaar haar intrede doet, gaan de planten ook weer groeien. De planten hebben dan dus voeding nodig! Het exacte moment voor bemesten in het voorjaar is niet te zeggen want dat hangt geheel van het weer. Meestal is het de eerste warme week van het voorjaar. Deze week valt meestal tussen half maart en half april. Voor de groei start wil je dus dat de planten al voeding hebben. Als je het bemesten doet voor de planten weer zijn uitgelopen, is het ook gemakkelijker om de bemesting toe te dienen omdat er relatief weinig blad aan de planten zit. Zo kun je makkelijker bij de bodem waar de mest uiteindelijk moet komen. Verschillende soorten planten vragen om verschillende soorten voedingsstoffen. Daarom zijn er ook verschillende soorten mest.
Hoe je tuin bemesten?
Je gaat de mest aanbrengen op de tuin, maar hoe doe je dat? Dat is natuurlijk afhankelijk van de soort mest die gebruikt. Sommige meststoffen worden aangebracht in vloeibare vorm en andere kun je uitstrooien. Lees daarom altijd goed de verpakking. Houd de hoeveelheid aan die wordt aangegeven of iets minder. Op de verpakking staat meestal een hoge dosering aangegeven, maar dit is ook uit commercieel oogpunt van de producent zodat je meer verbruikt.
Welke meststof kies je? Kunstmest of organische mest?
We zullen de soorten meststoffen hier bespreken. In de basis zijn er drie soorten mest namelijk organische mest, organische handelsmest en kunstmest. Hieronder zullen we de verschillen uitleggen.
Organische mest
Organische mest bestaat vaak uit de uitwerpselen van dieren. Deze worden dan gedroogd en geperst in pallets zodat ze goed zijn te verspreiden. Het voordeel van organische mest is dat deze minder snel wordt afgegeven en dus voeding geeft voor langere tijd. Het zorgt er ook voor dat de grond los en luchtig blijft en dat bevordert de bodemdiversiteit en daarmee ook de gezonde groei van de plant.
Organische handelsmest
Er worden ook organische meststofkorrels gemaakt van dierlijk (slacht)afval. Deze korrels geven wel voeding, maar komen de bodemstructuur niet ten goede. Bij de normale organische mest is er namelijk ook sprake van bodemverbetering.
Kunstmest
Hieronder vallen alle middelen die geen biologische oorsprong hebben en dus kunstmatig zijn gemaakt in een fabriek. Kunstmest is al in de 19e eeuw uitgevonden door Justus von Liebig en wordt sindsdien gebruikt in de landbouw maar dus ook in de tuinen. Echter zag Justus von Liebig het overmatig strooien van kunstmest als een gevaar voor een gezond bodemleven en gezonde producten die van het land komen. Vandaag de dag gaat biologische landbouw gaat dus ook zonder het gebruik van kunstmest. Dit is al genoeg reden om organische mest te gebruiken in plaats van kunstmest. Kunstmest werkt ook sneller en kortstondig waardoor de plant een groeispurt maakt. Volgens kenners zorgt het ervoor dat de daarna plant zwakker is en vatbaarder is voor ziekten en plagen.
Kunstmest vs biologische mest (organische mest)
Als je organische verse mest gebruikt is er ook sprake van bodemverbetering. Met gedroogde pallets en kunstmest is dat niet het geval. Kunstmest is goedkoper dan biologische mest. Dat zou een reden kunnen zijn om te kiezen voor kunstmest. Hier willen we echter wel een aantal nadelen tegenover zetten:
Je tuin laten bemesten?
Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8,5+ van klanten!
Zelf mest maken?
Er zijn ook mogelijkheden om je tuin zelf te bemesten zonder het kopen van meststoffen. Nee, je hoeft je eigen uitwerpselen niet op te sparen maar je kunt zelf een composthoop of compostbak maken. In het kleine groenafval wat je normaal zou afvoeren zitten nog veel voedingsstoffen. Na het composteren kun je deze weer aanbrengen op de tuin als voeding. Zo komen je groenten, fruit en groen afval toch nog goed van pas. Het composteren kost wel wat tijd maar is een leuk proces om mee bezig te zijn. Het geeft natuurlijk ook voldoening om je zelfgemaakte compost aan te brengen op de tuin.
Bladmest
Planten nemen niet alleen voeding op via de wortels, maar ook via het blad. Daarom is er ook bladmest. Zoals je waarschijnlijk al vermoedde, wordt bladmest opgenomen via het blad. Als je de normale bemesting goed doet is bladmest niet nodig, maar soms kan er een situatie ontstaan waarbij de plant niet genoeg mest heeft door de bodem rond de wortels omdat de grond te nat of droog is . Bij planten die het na bemesting nog niet goed doen zou je dit kunnen proberen.
Universele mest of plant specifieke mest?
Er zijn universele meststoffen te verkrijgen die je door de hele tuin kunt gebruiken. Er zijn ook meststoffen die specifiek geoptimaliseerd zijn voor bepaalde planten. Zo is er bijvoorbeeld speciale meststof voor rozen, buxus of voor je gazon. De verhoudingen tussen fosfor, kalium en nitraat zijn geoptimaliseerd voor de specifieke plant en daarbij zitten er vaak extra toevoegingen. Er hangt vaak wel een wat hoger prijskaartje aan. Is deze mest echt nodig? Het antwoord is “nee”, maar het kan de plant wel degelijk sterker en mooier maken. Mocht je plant het nou niet echt goed doen, dan is een specifieke mest goed om te proberen. Het gazon bemesten is wel aan te raden. Het gazon maai je structureel en bij elke maaibeurt snijd je een stuk van het gras af en daarmee dus ook de voeding die de plant uit de grond haalt. Om het gazon mooi groen en vol te houden is specifieke voeding nodig. Als het gazon het wat minder goed doet, zie je dit namelijk direct en dat wil je voorkomen.
De bodem verbeteren
Bemesten is natuurlijk een deel van het tuinieren, maar de bodem verbeteren is ook belangrijk. Het gaat namelijk niet alleen om voeding maar ook om de dichtheid van de bodem en of er voldoende lucht en vocht in de bodem zit. Je zou denken dat tuinaarde erg compact is maar de helft van een goede bodem bestaat uit vocht en lucht. In de basis zijn er drie bodemtypes: de kleibodem, leembodem en zandbodem. De ideale bodem bevat zowel klei, leem als zand. Mocht je bodem nat zijn of juist te droog, dan kan het zijn dat er teveel van de drie in de bodem zit. Je kunt een bodemtest doen om erachter te komen wat voor structuur je bodem heeft. Als je weet wat je bodem mist kun je de bodem verbeteren door hetgeen wat mist toe te voegen aan de bodem.
De tuin bemesten in het voorjaar
Bemesten in het voorjaar is het belangrijkst. Je geeft de planten alle voedingsstoffen mee die ze nodig hebben voor de groei. Gebruik een hark om de mest iets dieper de grond in te krijgen. Als er op de dag of in de dagen na het bemesten geen regen voorspeld wordt, kan je zelf wat water geven.
De tuin bemesten in de zomer
Het tweede moment om te bemesten is in de zomer. Er zijn mestsoorten op de markt die de voedingsstoffen verspreid over meerdere maanden afgeven. In de zomer is dan dus het tweede moment om te bemesten.
De tuin bemesten in het najaar
De tuin bemesten in het najaar lijkt misschien vreemd omdat de planten in rust gaan verkeren. Een deel van de vaste planten en heesters maken in de zomer en herfst knoppen aan voor het volgende jaar. Zowel blad- als bloemknoppen worden aangemaakt. De aanwezigheid van fosfor is belangrijk in dit proces. Daarom heeft de plant voldoende voeding nodig.
Wanneer wel en wanneer niet bemesten in het najaar?
Wanneer je gedurende het jaar je tuin genoeg hebt bemest, is het niet nodig om in het najaar nog een keer te bemesten. Heb je dit jaar nog niet bemest, dan is het zeker aan te raden.
Je tuin laten bemesten?
Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8,5+ van klanten!