Klimop snoeien: hoe, wanneer en waarom

Je klimop snoeien, hoe doe je dat? Op deze pagina bespreken we alle ins en outs over het snoeien van je klimop (Hedera). Of het nou gaat om een klimop aan je schutting, tegen de muur of als bodembedekker.

Klimop snoeien: zo moet het

Hulp nodig bij de klimop snoeien?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8,5+ van klanten!

Klimop: de populaire tuinplant

Wie kent hem niet, de de klimop? Deze populaire tuinplant, ook wel bekend als Hedera, vinden we in veel tuinen terug groeiende tegen muren, bomen, schuttingen of kruipende over de vloer van de tuin. De hechtwortels van de klimop zorgen ervoor dat hij goed kan klimmen. Wat niet iedereen weet is dat deze wintergroene haag ook kan bloeien. De laatste jaren zien we de klimop veel in het gebruik van kant en klare gaaspanelen of klimrekken. Dit vormt een direct groene afscheiding en je hoeft dus niet lang te wachten tot je een beetje privacy hebt. Er zijn ook verschillende soorten Hedera-soorten die elk geschikt zijn voor een bepaalde toepassing. Zo wordt de Hedera Arborescens het meest gebruikt als struikbeplanting en de Hedera Hibernica zien we vaak als haag of bodembedekker. Wist je ook dat de klimop bij het knippen van een tak ook weer nieuwe wortels maakt om aan zijn voedingsstoffen te komen? Dat vinden wij een interessant weetje. Meer te weten komen? Lees hieronder verder.

Waarom klimop snoeien?

Door de klimop te snoeien zal deze op andere plekken harder groeien. Stel je voor dat je bijvoorbeeld een schutting met gaaspanelen hebt die nog niet helemaal begroeid is. Dan zorgt het knippen van de uitlopers boven het paneel ervoor dat het gaaspaneel sneller dicht begroeid is. Ook zorgt snoei ervoor dat de klimop voller zal worden. Net zoals veel planten loopt de klimop uit met twee takken als je een tak snoeit. Dit principe geldt ook voor klimop als bodembedekker. Naarmate je die vaker snoeit zal de bodem beter bedekt worden. Als de klimop eenmaal volgroeid is, dan is het in model houden van de klimop natuurlijk van belang. Naarmate de klimop ouder wordt, zal deze ook meer oud hout krijgen en dat is lastig in vorm te brengen. Daarom is het belangrijk om het bij te houden. Klimop groeit soms hard, heel erg hard. Klimop kruipt ook in kleinere kieren dan je zou verwachten. Voor je het weet zit de klimop tussen je regenpijp of erger nog: hij groeit in het dak van je schuur of huis. Dit kan zorgen voor schade en lekkage en dat wil je natuurlijk voorkomen. Ook hebben we al regelmatig gezien dat dakgoten vol zitten met hedera wat uiteindelijk ook weer lekkage kan betekenen. Houd er ook rekening mee dat bij verwijderen van klimop sporen achterblijven die erg lastig te reinigen zijn. We hebben zelfs meegemaakt dat bij het verwijderen delen van de voegen mee kwamen. Ook hiervoor geldt: Voorkomen is beter dan genezen.

Welk gereedschap gebruik je voor klimop snoeien?

Een heggenschaar is geen overbodige luxe en afhankelijk van de hoeveelheid en het formaat zou je ook nog een elektrische of benzineheggenschaar kunnen gebruiken. Een snoeischaar volstaat als je alleen wat dikke uitlopers wilt knippen. Zorg ervoor dat je snoeischaar scherp en schoon is. Zo voorkom je lelijke snoeiwonden en daarmee eventuele ziektes.

Klimop snoeien

Wanneer kan je klimop snoeien?

In principe zou je klimop het hele jaar kunnen snoeien, maar dat is zeker niet ideaal. De klimop dient ongeveer twee keer per jaar gesnoeid te worden om hem netjes te houden. Bij volgroeide Hedera kan het ook een keer per jaar ,maar dat zouden wij niet adviseren. Het beste is in het voorjaar te snoeien na de eerste snoei dus dat is eind april/begin mei en eventueel in het najaar rond september als de grootste groei is geweest. Dan is de Hedera ook weer netjes voor de rest van de winter. Let er ook op dat je klimop niet snoeit in de felle zon, maar met bewolkt weer. Dat voorkomt  verbranding van het blad. Het blad wat eerst nog weinig licht zag krijgt anders namelijk ineens de volle lading zonlicht. Het helpt ook als het heeft geregend, want dan beschermt het vocht tegen verbranden.

Klimop bemesten

Elke plant heeft voeding nodig dus de klimop ook. Het helpt de plant sterk te worden en te groeien. Doordat hij sterker is, zal hij minder gevoelig zijn voor eventuele plagen. Dit is het beste om te doen in het voorjaar en het vroege najaar. Er is speciale hedera mest verkrijgbaar maar dit is niet noodzakelijk. Je kunt gewoon allround mestkorrels gebruiken. Let wel op dat je niet teveel geeft want dit kan ook negatieve invloed hebben op de klimop.

Hulp nodig bij de klimop snoeien?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8,5+ van klanten!

Verwaarloosde klimop snoeien of klimop verwijderen?

Je verwaarloosde klimop snoeien of klimop verwijderen of een deel van de klimop verwijderen? Dat kan een gevaarlijke klus zijn. Soms groeit de klimop zo hard dat hij bezit heeft genomen van je boom of gevel. Met eventuele schades tot gevolg. In dit geval is voorkomen beter dan genezen, dus het beste is om je klimop regelmatig bij te houden, maar dat heb je niet altijd zelf in de hand. Als je de klimop verwaarloosd is door de vorige bewoners of je hebt er zelf gewoon door omstandigheden niks aan kunnen doen, bijvoorbeeld. Je kunt de klimop best flink aanpakken want die kan wel een stootje hebben. Voor het beeld kan het wel mooi zijn om op te letten waar het oude hout zit, zodat er niet teveel kale plekken ontstaan maar zelfs die groeien wel weer dicht. Als je klimop over een oude schutting groeit en je wilt de klimop weg hebben, is de kans groot dat de schutting het ook begeeft. De beste optie is dan om de schutting met klimop en al af te voeren en een nieuwe te plaatsen. Wij hebben zelden gezien dat een oudere schutting nog bruikbaar was na het verwijderen van Hedera.

Klimop snoeien

Stof met het snoeien van de klimop

Wat ik mij goed weet te herinneren van de eerste keer dat ik klimop mocht snoeien, is dat mijn collega enorme niesbuien kreeg en rooddoorlopen ogen. We dachten toen dat het zijn hooikoorts betrof, maar na een half uur kreeg ik er ook last van. Vooral in het voorjaar komt er veel stof vrij dat irriterend kan werken op ogen en luchtwegen. Het kan zelfs zorgen voor huidreacties zoals een rode, geïrriteerde en jeukerige huid. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Hoe kun je dat doen? Gebruik een bril, een stof(mond)kapje en bedekkende kleding. Dat scheelt een hoop! Het kant trouwens ook verschillen per Hedera. Sommigen creëren meer stof dan anderen dus het is ook aan jou om in te schatten of het nodig is. Wat ook kan helpen is het snoeien na een regenbui. Dan zul je aanzienlijk minder last van stof hebben. Zoals we hierboven ook al beschreven hebben, is dat ook nog eens goed voor het blad van de Hedera zelf. Als het niet heeft geregend en er wordt ook een tijdje geen regen verwacht, kun je de klimop ook natspuiten met de tuinslang.

Is een klimop giftig?

Ja, Hedera is giftig voor zowel mensen als dieren. Het blad en de bessen van Hedera bevatten een giftige stof genaamd ‘hederagine’. Deze stof kan klachten veroorzaken. De bessen bevatten het meeste van deze stof. De groei van bessen is te voorkomen door de klimop voldoende te bemesten, want hij creëert pas bessen bij tekort aan voedingsstoffen. Doe dit bemesten in het voorjaar en in het najaar. Dan zul je hier geen last van hebben. Bij het snoeien van de klimop zul je geen last hebben van het gif want het is alleen giftig als het gegeten wordt. Moet je je zorgen maken als je huisdier een blaadje heeft gegeten? In principe is dit niet heel erg, maar houd hem wel even in de gaten. Hij kan klachten krijgen zoals: overgeven, koorts, sufheid en diarree. Consulteer vooral even je dierenarts voor advies.

Hoe kan je klimop stekken?

Het stekken van klimop is goed te doen. Dit kun je de gehele zomer ook doen. De uitlopers van de klimop kun je afknippen met een scherpe schaar of mes. Knip de scheut net onder een blad af. Zet de afgeknipte scheut in een glas of vaas met vers water en zet hem op een mooie lichte plaats. De scheut zal zo wortels ontwikkelen en na een maand heeft deze genoeg wortels om in de grond geplant te worden op een plek naar keuze. Zo bespaar je ook nog eens geld!

Klimop snoeien

Wanneer klimop planten?

Nu we het toch over het stekken van klimop hebben gehad, moeten we het over het inplanten hebben. Het voorjaar is de beste periode om de klimop in te planten, maar dit kan nog tot in het najaar. Zorg er wel voor dat de plant voldoende water krijgt na het inplanten, want hij kan nog lastig zelf water uit de bodem halen omdat de klimop nog niet zo diep geworteld zit.  Zorg in het najaar dat het de komende weken nog niet gaat vriezen want vorst vindt de jonge plant niet fijn. Wat grotere planten hebben hier over het algemeen wat minder moeite mee.

Hulp nodig bij de klimop snoeien?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8,5+ van klanten!