Buxusmot bestrijden! 7 manieren en hoe je buxusmot voorkomt

De buxusmot, de grote angst voor elke tuinbezitter met buxus in de tuin. Gelukkig is de buxusmot wel te bestrijden. In dit artikel lees je hoe je de buxusmot herkent en hoe je hem kunt bestrijden.

In de artikel lees je meer over:

  • Goed nieuws! Minder mot met de buxusmot
  • Herkennen van de buxusmot
  • De buxusmot bestrijden
  • Buxusmot preventief bestrijden
  • Alternatieven voor je buxus
Buxusmot

Kunnen we je helpen met je buxus?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!

Goed nieuws, minder mot met de buxusmot!

Laten we dit artikel goed beginnen. Het staat er namelijk goed voor met de buxusmot. En daarmee bedoelen we goed voor de tuinier. Tijdens de telling in 2019 werden er veel minder buxusmotten geteld dan in de jaren ervoor. Experts zijn optimistisch. Ze noemen twee belangrijke redenen voor de sterke daling:

  1. Slimme samenwerking tussen tuinier en vogels:
    Het blijkt dat het helpt om de buxus pas tegen de winter te snoeien. De langste en smakelijkste bladeren komen dan namelijk bovenaan de plant te zitten. En juist die bladeren zijn het favoriete maal van de buxusmot. Maar daardoor zijn de beestjes goed te zien voor hongerige vogels, zoals koolmezen en kauwen. En die lusten wel een motje, of dertig. Resultaat: minder buxusmotten.
  2. Minder schadelijke bestrijdingsmiddelen:
    Er worden steeds minder schadelijke bestrijdingsmiddelen gebruikt door tuinliefhebbers, zowel professionals als hobbyisten. Gelukkig maar. Doordat er nu minder buxusmotten giftig zijn, blijven er meer vogels in leven die anders dood zouden kunnen gaan door het gif. Daardoor zijn er ook meer kapers op de kust om de buxusmotten op te eten.

De kans is dus kleiner dat je dit jaar de buxusmot in je buxus hebt zitten. Maar hebben ze je planten toch te pakken, lees dan vooral verder…

De buxusmot herkennen – Heb ik buxusmot?

Het uit Azië afkomstige rupsje lijkt onschuldig, maar voor je het weet tast hij de strak geknipte buxus aan. Of het nu een buxushaag of andere vorm is; je wilt natuurlijk dat je buxus groen en gezond blijft. Maar hoe herken je de buxusmot? De mot is eigenlijk nog niet de grootste boosdoener, maar de rups van deze vlinder wel. De rups heeft een fel groen met zwart stippen op het lichaam en een zwarte kop. Een volgroeide rups is rond de 4,5 centimeter groot en zijn kleinere vriendjes zijn ongeveer 2 centimeter groot. De mot heeft zelf witte vleugels met een bruine rand en bruine kop. De mot legt eitjes. Die zitten meestal onderop het blad van de buxus. Vaak zie je de eerste symptomen juist aan de haag. Je kunt het zien aan de dode of aangevreten blaadjes, bruin blad en spinnenwebben. Het is goed om je buxus regelmatig te controleren of de rups of mot aanwezig is. Dan kun je hem eventueel in een vroeg stadium bestrijden.

De buxusmot bestrijden – 7 manieren

De vraag is: wil je de strijd echt aan gaan en hoever wil je hierin gaan? De buxusmot is te bestrijden, maar niet makkelijk en de vraag is ook of de mensen het in de buurt ook doen. Als zij er niks aan doen, komt de buxusmot waarschijnlijk binnen de kortste keren terug. Dweilen met de kraan open of is het de aanhouder die wint? We zien momenteel dat veel mensen de strijd opgeven en de buxus vervangen. In theorie zou dat betekenen dat de buxusmot daarmee zich ook op minder plekken  tegoed kan doen aan zijn geliefde buxus en dus zal verdwijnen.

Tot die tijd gaan we de strijd aan en daarom bespreken de gebruikelijke methodes om de buxusmot te bestrijden. Er zijn de natuurlijke manieren om de buxusmot te bestrijden en de “onnatuurlijk” ofwel chemische manieren om de buxusmot te bestrijden. Onze voorkeur gaat altijd uit naar biologische middelen. Waarom? Het is beter voor het milieu, maar ook voor de vogels want die eten de rupsen als snack. Ook kan het gif de planten en beesten om de buxus heen doden en aantasten. We hebben de manieren om de buxusmot te bestrijden eerst op een rij gezet:

Buxusmot vlinder
Buxusmot bestrijden

1. Handmatig verwijderen

Trek wat even wat tijd uit en trek je handschoenen aan, want voor dit klusje mag je aan de bak. Haal de rupsen handmatig weg en knip het spinsel eruit. Doe dit in een zak die je afgesloten bij het afval doet. Zo voorkom je verdere verspreiding. De buxusmotten zelf kun je ook aanpakken met een elektrische vliegenmepper. We hebben ook al creatieve oplossingen gehoord zoals een squash racket. Sommige mensen maken er echt een sport van!

2. Buxus terugsnoeien

Deze methode kun je maar een enkele keer toepassen omdat het de plant wel verzwakt. Snoei je buxus terug tot net in het levende hout (dit herken je aan een groene snoeiwond). Doordat er dan weinig blad meer aan de buxus zit, krijgt de mot het ook zwaar. Zorg wel dat je voldoende bemesting geeft aan de buxus zodat deze weer kan herstellen.

3. Buxusmot bestrijden met de buxusmotval

Trappen ze erin? Jazeker! De val zelf  is niet de truc, maar de lokstoffen die worden gebruikt wel. Er worden namelijk capsules met feromoon gebruikt die de mannelijke buxusmot aantrekt. Zo worden alle mannelijke motten uitgeroeid en kunnen ze de eitjes niet meer bevruchten en dan is de rest geschiedenis.

4. Buxusmot bestrijden met de hogedrukspuit

We hebben deze methode zelf nog niet getest, maar hebben wel meerdere succesverhalen gehoord. Het is een arbeidsintensief klusje, want je moet dit wel wekelijks toepassen om het effectief te laten zijn. Je spuit zo de rupsen, larven en eitjes van de planten. Let wel op dat je buxus niet teveel beschadigd. Doe je dit klusje op een zonnige dag? Doe het dan aan het eind van de dag om verbranding te voorkomen.

5. Buxusmot bestrijden met  aaltjes of sluipwespen

Je kunt ook de natuurlijk vijand van de buxusmot los laten in je tuin en dan doelen we niet op een zwerm vogels. Ecostyle verkoopt aaltjes die de rupsen van de buxusmot aanvallen. De aaltjes dringen hun prooi binnen en de prooi wordt als voedselbron en broedkamer gebruikt, waardoor de prooi binnen een paar dagen dood gaat. De sluipwespen behoren tot de kleinste insecten in Nederland. Ze zijn minder dan een halve milimeter groot. Sluipwespen leggen hun eitjes in de eitjes van de motten, waardoor de buxusmot-eitjes niet uitkomen. Deze manieren van bestrijden tast de natuur niet aan!

6. Buxusmot bestrijden met groene zeep en azijn

Let’s mix it up. Neem groene zeep (25 gram) en azijn(25 gram) en meng dit in een spuit. Spuit hiermee de buxus vanuit verschillende hoeken. Het zal de planten niet aantasten, maar de andere insecten in de struiken wel.

7. Buxusmot bestrijden met chemische bestrijdingsmiddelen

We zijn er geen fan van maar als de nood hoog is… Heb je echt alle bovenstaande manieren toegepast zonder succes, dan is er nog wel een chemisch redmiddel. Een insecticide zorgt ervoor dat gif in de sapstroom van de buxus komt. De plant kan er prima tegen, maar als de buxusrups zich dan vol heeft gegeten met buxusblad, zal hij het niet overleven. Er vormen zich dan kristallen in de rups waardoor hij dood gaat. Als vogels veel van deze rups eten kunnen ze helaas wel het loodje leggen. Dus alleen gebruiken als het echt echt niet anders kan.

Producten voor het bestrijden van de buxusmot

We hebben voor het gemak nog een paar van de eerder genoemde producten gelinkt. Doe er je voordeel mee!

Buxus

Wat is de beste manier om de buxusmot te bestrijden?

Er is nog niet een methode die er echt uitspringt. Probeer ook vooral zelf de verschillende methodes en kijk wat voor jou werkt. Zou je je ervaring willen delen hieronder in de comments? Dat zou ons enorm helpen!

Buxusmot preventief bestrijden

Voorkomen is beter dan genezen. Het controleren van de buxusplanten is het belangrijkste. Er zijn vooralsnog geen methodes bekend om te voorkomen dat buxusmot in jouw haag neerstrijkt. Wel is bekend dat de buxusmot op kunstlicht afkomen, dus het is verstandig om kunstmatige lichtbronnen in de buurt van de buxus uit te schakelen. Je kunt natuurlijk alle verlichting uitlaten of alleen de betreffende bron uitschakelen door bijvoorbeeld deze van de stroom af te halen of de lamp uit de fitting te halen.

Alternatieven voor je buxus

Geef je de strijd op of is je buxus ondanks je inspanning toch dood gegaan en wil je graag een vergelijkbare plant terug? Deze planten zouden een goed alternatief kunnen zijn:  Chinese Beshulst, Japanse hulst, liguster of taxus. Ze zijn allemaal wintergroen en winterhard, goed te snoeien en er kunnen strakke hagen en vormen mee worden gecreëerd. Ze zijn net zo onderhoudsvriendelijk als de buxus en de buxusmot laat deze planten met rust. Lees hier nog meer over alternatieven voor de buxus en hoe je het planten daarvan het beste kunt aanpakken.