Buxus plaag of ziekte? Tips over bestrijding, alternatieven en vervangen
De buxus in je tuin wil je natuurlijk goed verzorgen. Maar een buxusziekte of buxusplaag kan je buxus flink teisteren. Gelukkig is hier iets tegen te doen. In dit artikel lees je hoe je buxusziekten en -plagen bestrijdt of hoe je een goed alternatief vindt en hoe je dit alternatief voor de buxus plant.
Samengevat:
Hulp nodig met de buxus?
Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!
Plagen en ziekten buxus
Welke plagen en ziektes zijn er eigenlijk die het de buxus moeilijk kunnen maken? We bespreken de meest voorkomende.
Buxus schimmelziekten
Er zijn enkele schimmelziekten genaamd ‘volutella’ of ‘cylindrocladium’. Deze schimmels kunnen de buxus binnen zeer korte tijd aantasten. Bij de Volutella verkleuren de bladeren bruin en verdorren ze. Deze bladeren blijven wel hangen en aan de onderkant van elk blad zie je een bleekroze schimmelspoor. Bij de Cylindrocladium krijgt de buxus zwarte vlekken op het blad en vallen de bladeren uit. Ook ontstaan er zwarte strepen op de twijgen.
Je kunt deze schimmels op twee manieren bestrijden:
- Door speciale spray te gebruiken
- Verwijder de aangetaste bladeren en takken van de besmette buxus. Indien nodig verwijder je heel de plant. Ontsmet daarna goed je gereedschap waarmee je hebt gewerkt. Dit kun je doen door alcohol of verdunde chloor.
Voorkomen is beter dan genezen, dit kun je doen:
- Zorg voor goed bemeste grond zo blijft je buxus sterk en gezond
- Zorg dat de grond goed water doorlaat
- Geef de buxus voldoende kalk
- Snoei de buxus niet als het heeft geregend of met douw
- Spuit preventief met (biologisch) bestrijdingsmiddel
- Als de buxus voldoende ruimte heeft, kan hij beter drogen en krijgen de schimmels minder de kans.
Buxusplagen
Buxusmot: De gevreesde buxusmot en vooral de buxusrups richten momenteel grote schade aan in Europa. Het uit Azië afkomstige rupsje lijkt onschuldig, maar voor je het weet tast hij de strak geknipte buxus aan. De rups is fel groen met zwart stippen op het lichaam en een zwarte kop. Een volgroeide rups is rond de 4,5 centimeter groot en zijn kleinere vriendjes zijn ongeveer 2 centimeter groot. De mot heeft witte vleugels met een bruine rand en bruine kop. De mot legt eitjes en die zitten meestal onderop het blad van de buxus. Vaak zie je de eerste symptomen juist aan de haag. Je kunt het zien aan de dode of aangevreten blaadjes, bruin blad en spinnenwebben. Het is goed om je buxus regelmatig te controleren of de rups of mot aanwezig is. Dan kun je hem eventueel in een vroeg stadium bestrijden. Hier lees je meer over het bestrijden van de buxusmot.
Buxus spintmijt is een zeer klein bruinrood insect en heeft in vergelijking met met andere mijtachtigen vrij grote pootjes, waardoor hij snel beweegt. De oranjekleurige eitjes zijn alleen te vinden met een vergrootglas. De mijt tast alleen oudere blaadjes aan. Dit is te herkennen aan bleke streepvormige puntjes. Ook kan het blad citroenkleurig worden. Bestrijding kan gedaan worden met roofmijten of een spindodend middel.
De buxus bladvlo is vaak te vinden op de puntjes van bladeren waar hij aan zuigt. Hierdoor krullen de blaadjes in een lepelvorm. De buxus zal een groeiremming krijgen doordat er energie verloren gaat. De bladvlo is relatief eenvoudig te bestrijden omdat hij maar één levenscylcus per jaar heeft. Dus na aanpak met een bestrijdingsmiddel is het snel gedaan.
Producten voor het bestrijden van schimmel
Buxus alternatieven
Geef je de strijd op of is je buxus ondanks je inspanning toch dood gegaan en wil je graag een vergelijkbare plant terug? Deze planten zouden een goed alternatief kunnen zijn: Ilex crenata Blondie, Ilex crenata Convexa, Taxus bacatta en Ligustrum vulgare Atrovirens. Ze zijn allemaal wintergroen en winterhard, goed te snoeien en er kunnen strakke hagen en vormen mee worden gecreëerd. Ze zijn net zo onderhoudsvriendelijk als de buxus en de buxusmotten en schimmels laat deze planten met rust.
Japanse Hulst – Ilex Crenata Blondie
Deze hulst heeft gelukkig geen stekels, maar wel het mooie kleine blad wat de buxus zo kenmerkt. De Japanse hulst is winterhard en heeft een vergelijkbare groei als de buxus, wat hem een goede vervanger maakt van de buxus. Hij is echter wel iets losser van structuur. De Ilex crenata Blondie heeft een goudgeel blad.
Chinese Beshulst – Ilex crenata Convexa
Ook bij de Chinese beshulst zijn er geen stekels te bekennen. Het is een fijnbladige, wintergroene haagplant. In het najaar verschijnen er zwarte bessen aan de Ilex crenata Convexa. De plant lijkt veel op de Japanse hulst. Het is dus net wat je voorkeur heeft.
Taxus bacatta
De taxus is een ideale haagplant die goed vertakt en daardoor een hele strakke haag kan vormen. De taxus is net zoals de buxus het gehele jaar groen. Hij heeft donkergroene naalden, wat de uitstraling wat klassiek maakt. De uitlopers zijn lichtgroen en in het najaar krijgt hij mooie rode besjes die leuk contrasteren met het donkergroen van het blad. Het is een goede buxusvervanger. Ook zou de taxus voor andere vormen gebruikt kunnen worden maar dat is wel iets lastiger dan met buxus.
Ligustrum vulgare Atrovirens
Deze liguster is vooral geschikt voor een haag en is wintergroen. Let wel op want niet alle liguster soorten zijn wintergroen. De liguster is geschikte voor het creëren van grotere en brede heggen. Het blad is een stuk groter dan dat van een buxus. De liguster zelf is een sterke plant en niet zo vatbaar voor ziekten en plagen.
Buxus vervangen
Mocht je toch de buxus willen vervangen dan is dit de aanpak:
1. Bepaal welke plant je terug wilt
Welke planten passen mooi in je tuin? Kies ze uit en bestel ze.
2. Verwijderen de oude buxus
Zorg dat je alles goed weghaalt en spit de grond nog even om.
3. Verbeter de bodem
Zoek uit wat voor een grond goed is voor de door jou gekozen plant en koop de spullen om je bodem te verbeteren.
4. Plant de nieuwe haag in
Plant de haag in en geef hem goed water. Lees hier meer over het inplanten van een haag.
Laat je ons weten hoe jij het hebt aangepakt? Reageer hier onder!
Hulp nodig met de buxus?
Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!