Tuinaanleg in Waddinxveen
Deze tuin in Waddinxveen is in verschillende fases aangelegd. Wij hebben dus niet alles gerealiseerd maar we mochten wel een mooi deel doen. Zo deden we veel houtwerk, zoals het maken van de vlonder. Ook legden we het gazon aan, namen we de beplanting voor onze rekening en stortten en verdeelden we het grind. Op deze pagina gaan we in op de specifieke onderdelen. Wat goed is om vooraf te weten: de tuin bestaat eigenlijk uit twee delen die allebei horen bij een andere woning. BONUS: bekijk de video voor prachtige beelden en uitleg bij deze tuin.
Hardhouten vlonders bouwen
In de tuin gebruikten we in totaal wel 420 meter aan Bilinga vlonderplanken. Flink wat, maar het is dan ook een joekel van een tuin. Bilinga is hardhout dat je herkent aan de mooie goud-gele kleur. Het is heel geschikt als tuinhout, vanwege de hoge hardheid. Bij de bouw van de vlonder gebruikten we een compressor met een palenrammer. Dat scheelde nogal wat tijd. Moet je je voorstellen dat je meer dan honderd palen met de hand de grond in moet slaan. Enorm arbeidsintensief, dus wat machinale hulp kwam goed van pas. Voor houtbouw werken wij met echte vakmannen, die in de volksmond ook wel bekend staan als houtbouwers. Je kent het wel: keihard werken, grote spierballen en als brandstof gebruiken ze sloten koffie en stapels bammetjes.
In het voorste gedeelte van de tuin bouwden we ook nog een vlonder die met grote treden naar beneden loopt. Daardoor lijkt het op een tribune. De tribune vlonder heeft een vaste trap en een verschuifbare trede.
Het grind
Om de ondergrond voor het grind voor te bereiden, hoogden we eerst flink op en egaliseerden we het oppervlak. Vervolgens plaatsten we matten waar het grind in kwam te liggen. In deze tuin vind je twee soorten grind: perle noir en caribian split. Van beide soorten worden wij wel blij. Perle noir is neutraal grind met lichte en grijstinten. Caribian split is een feestje om mee te werken. Het bestaat uit geel- en roodtinten. Unieke kleuren die de tuin extra uitstraling geven en mooi kleuren bij het Bilinga hout.
Aanleg van het gazon
In het achterste gedeelte van de tuin ligt een grasveld van 130m2. Dit gazon legden wij aan. Eerst brachten we gazongrond aan, vervolgens walsten we de grond plat en daarop legden we de graszoden netjes aan. Omdat we graszoden gebruikten, ligt er bij aanleg gelijk een strakke grasmat. De zoden hebben nog even tijd nodig om te hechten aan elkaar en kunnen in de eerste weken ook genoeg water gebruiken.
Bestrating
Aan de voorkant bestraatten we een stuk van 30m2 dicht met tegels van 50×50 cm. Voor het terras gebruikten we de GeoAntica castilla. Dit is een cementtegel met een hoogwaardige toplaag erop. Deze toplaag is extra glad gemaakt, waardoor de tegel heerlijk aanvoelt voor je voeten. De toplaag heeft een bruin-zwarte kleur. Al met al geeft deze tegel een nostalgisch gevoel. De tegel is bewust verouderd, is kleurvast en vraagt weinig onderhoud.
Beplanting
Vooraf brachten we de wensen wat betreft beplanting van deze klant in kaart. Vervolgens bestelden we bij onze leverancier en konden de planten vers uit de grond zo de tuin in. In deze tuin vind je de volgende beplanting:
- Vijf Amerikaanse krentenboompjes (Amelanchier Lamarcii) die ongeveer 2 meter hoog zijn
- Een beukenhaag die bestaat uit 130 stuks Fagus Sylvatica
- Langs de vijver staan 30 hortensia’s (Hydrangea Forever and Ever Blue)
- Een Rhodondendron Cunnings White die in het voorjaar fantastisch bloeit
- 34 stuks van de Bergenia Bressingham, ook wel de Schoenlappersplant genoemd
- Drie reuzenbarbarbers (Gunnera Manicata)
Grof geschut
Omdat dit een vrij grote tuinaanleg was en we dit zo efficiënt mogelijk wilden doen, kozen we ervoor om gebruik te maken van een aantal machines. We gebruikten een kraan, een shovel, elektrische kruiwagens en de eerdergenoemde palenrammer.
Geniet hieronder nog even van deze prachtige tuin:
Ook je tuin laten aanleggen?
Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!