5 tips voor een gezellige wintertuin

Wintertuin

Wil jij een tuin die bij de winter past? Dan zit je op deze pagina goed. Je zit in de winter waarschijnlijk normaal niet buiten, maar met een beetje werk kan je er eigenlijk best een knus plekje van maken. Met deze 5 tips is je tuin toch net iets leuker in de winter.

Als ik aan de winter denk dan is het eerste wat in mij opkomt sneeuw, kerstmis, cadeautjes, gezelschap en korte dagen. Lekker bij de open haard zitten of een spelletje spelen op een regenachtige avond. Daarbij hoort ook een tuin in een winterse sfeer. Het heeft echt wel wat, een knusse tuin. Hieronder alle tips & tricks om jouw tuin om te toveren tot een echte wintertuin!

Alvast mijn eerste advies:

Heb je gladde paden? Strooi niet met zout maar gebruik zand of zaagsel. Zout is niet goud voor de omliggende planten.

1. Zorg dat je tuin lekker groen blijft

Gelukkig zijn er ook planten die in de winter groen blijven of zelfs bloeien. Het is belangrijk om het verschil te kennen tussen de termen wintergroen, winterbloeiend en winterhard. Die termen leg ik hieronder even uit.

Wintergroen

Wintergroene planten behouden ook in de winter hun blad en kleur.

Winterbloeiend

Winterbloeiende planten bloeien júist in de winter, in tegenstelling tot de meeste planten.

Winterhard

Winterhard betekent dat een plant in staat is om de winter te overleven. Dit lijkt bovengronds niet altijd het geval, maar na de winter bloeit de plant dan toch weer uit. Deze planten laten hun bladeren vallen zodat ze daar geen vocht verliezen. Daardoor hebben ze veel minder vocht nodig. Als de vorst echt lang aanhoudt of heel streng is, kunnen sommige planten met het label ‘winterhard’ alsnog in de problemen komen. Winterhard gaat vaak dus over het overleven van een gemiddelde winter. Vaak wordt er ook een minimumtemperatuur vermeld. Je kunt de planten beschermen door ze tegen een muur te zetten, in te pakken met jute en stro of af te dekken met een laag blad.

Planten voor in de winter

Als het winter wordt worden veel planten kaal en wordt het allemaal heel somber. Zorg daarom dat je planten in je tuin hebt die lekker in bloei blijven in de winter. Hieronder een aantal planten die wij aanraden om in je tuin te zetten in de winter.

  1. Skimmia: Deze plant is erg kleurrijk en daarom zeker een aanrader. In de winter is het een erg mooie roodkleurige plant en rond april-mei gaan de knoppen open en bloeit het uit tot een mooie witte plant.
  2. Bergthee: Dit is echt een klassieker. Als ik aan deze besjesplant denk, denk ik gelijk aan de besjes met een laagje sneeuw erover en de vogeltjes die eromheen vliegen. De besjes zijn in de zomer frisgroen en transformeren in de winter naar een felrode kleur.
  3. Winterheide: Deze kleurrijke plant bloeit van december tot april. Ze bloeit met paarsroze, roze en witte kleine bloempjes en heeft kleine naalden als blaadjes. Ook is het voordeel dat de Winterheide in veel verschillende kleuren beschikbaar is. Perfect voor je wintertuin!
  4. Buxus: De buxus is wintergroen en wordt vaak gebruikt om een haag te maken. Prima plant voor in de winter. Er komen bloemetjes aan, maar die zijn wel erg onopvallend.
  5. Rotsheide: Deze plant bloeit meestal van april tot en met mei. Hij verdraagt een temperatuur tot -25 gr. C. en blijft de gehele winter groen! Daarom zeer geschikt voor de winter.
  6. Mahonia: De bloemkleur van deze plant is geel en de bloeitijd is meestal van december tot en met januari. Als je een mooie kleurrijke tuin wilt in de winter, is deze plant zeer geschikt.
  7. Toverhazelaar: Toverhazelaars zijn een van de eerste struiken die in januari gaan bloeien. Soms verschijnen de bloemen al in december aan de dan nog kale takken.
  8. Winterjasmijn: Zoals de naam al zegt echt geschikt voor de winter. De winterjasmijn heeft een langdurige bloei, van december tot april. De winterjasmijn heeft mooie gele bloemen die elk jaar weer terugkomen.

2. Help dieren de winter door

Dit is een erg belangrijke tip. Dit maakt niet alleen je tuin veel leuker, maar is ook van groot belang voor de vogels en andere dieren. Dieren die buiten leven, hebben vaak moeite om in de winterse periode eten en een overwinteringsplaats te vinden. Plaats bijvoorbeeld een vogelhuisje. Als je eenmaal vogels hebt die daar gaan overwinteren, heb je toch wel altijd vogeltjes rondom je tuin en dat is gezellig. Ook kan je voeding voor de dieren ophangen. Reken maar dat hier vogels op afkomen. Wat ik zelf altijd doe is een aantal pinda netjes en vetbollen ophangen naast het vogelhuisje. Mijn tuin is dan ook erg populair bij de vogels in de winter. Een soort afhaalrestaurant 😉 Vul ook af en toe een bakje met wat vers drinkwater. Voor andere dieren zoals egels kan je in de hoek van je tuin een hoopje met bladeren laten liggen zodat ze daar onder kunnen kruipen.

Je mag je tuin qua bladeren, takjes en eikels best een beetje rommelig houden. Dat bevordert de kans op veel verschillende diertjes alleen maar.

3. Verdrijf de winterkou

Logisch is dat het in de winter erg koud is. Laat je dat niet afremmen om buiten te gaan zitten. Zet bijvoorbeeld één of meerdere vuurkorven neer. Vuur geeft warmte, gezelligheid en een heerlijke sfeer. Als je een overkapping hebt of een zithoek buiten, is dit helemaal een aanrader.

Ook is een jacuzzi een erg leuke toevoeging aan je tuin. Dan denk je waarschijnlijk dat het heel onpraktisch is in de winter en het veel te koud is, maar het tegendeel is waar. Je moet je jacuzzi erg goed afdekken zodat deze niet afkoelt. Doe de afdekking er gelijk weer op als je klaar bent. Ik raad aan om je jacuzzi altijd aan te houden, zodat het water niet gaat bevriezen. Als je besluit de jacuzzi uit te zetten, is het noodzakelijk dat je het water eruit laat lopen.

4. Decoreer je tuin

Door je tuin te voorzien van decoratie kan je je tuin een erg knusse sfeer geven. Je kunt naar de winkel gaan en daar wat leuke items kopen maar je kan ook zelf aan de slag gaan en je eigen leuke dingen maken of dingen een tweede kans geven. Wat mij bijvoorbeeld aanspreekt zijn dingen zoals lampjes en tafeltjes. Het gecombineerd effect van alle tips bij elkaar kan je echt een leuke tuin opleveren. Ook leuk om gewoon een kerstboom of kerstboompje in je tuin te zetten. Paar lichtjes erin en klaar is kees. Erg makkelijke manier om je tuin een knus gevoel te geven.

Doe eens gek en geef je tuin deze winter een romantisch of sprookjesachtig karakter. Een plek waar de natuur zijn eigen gang kan gaan. Een combinatie van een knusse tuin en een natuurlijke tuin heeft een heel mooi effect.

Nog een leuk idee is om een buitenkeuken in je tuin de zetten. Leuk voor in de zomer, maar zeker ook in de winter. Als je een overdekt gedeelte hebt met een mooie vuurkorf of terrasverwarmer, is een buitenkeuken prima te gebruiken in jouw eigen wintertuin. Besluit je je keuken niet te gaan gebruiken in de winter? Dek dan even alle stopcontacten af zodat deze niet bevriezen.

Wintertuin met vogelhuisje
Wintertuin met vuurkorf

5. Genieten

Als je deze stappen doorneemt kom je denk ik al een heel eind. Het is moeilijk om precies te zeggen wat je moet doen, want dat hangt ook af van smaak en wat voor soort tuin je hebt. Sla dus ook weer niet door, maar kijk wat het beste bij jouw tuin/tuinwensen past en probeer daar een mooi geheel van te maken. En vooral niet vergeten te genieten!

Na al deze tips en ideetjes zijn we al weer bijna aan het einde gekomen van deze pagina. Hier dan ons laatste ideetje. Overgekomen uit de Verenigde Staten, maar inmiddels helemaal trending in ons land: de winter BBQ. Nodig wat kennissen, familie, vrienden of wie dan ook uit. En ga met zijn winter BBQ’en. Vuurkorfje, verlichting, vlees op de BBQ, een flinke mok chocolademelk met slagroom en het genieten kan beginnen.