Tuintrends 2021: 6 trends voor een toekomstbestendige tuin

De tuintrends voor 2021; elk jaar worden deze weer opgeschreven door talloze hoveniersbedrijven, tuinontwerpers en tuinblogs. En elk jaar worden ze opgezocht door mensen met tuinplannen die op zoek zijn naar inspiratie voor een eigentijdse tuin. Zoals jij waarschijnlijk op dit moment. Wij als hoveniersbedrijf willen je weer inspireren met de tuintrends voor 2021.

Bereid je voor op 6 tuintrends die niet alleen in 2021, maar ook de komende jaren relevant en leidend zijn.

De 6 tuintrends van 2021

 • Wat is een tuintrend?
 • Tuintrend 1: De klimaatbestendige tuin
 • Tuintrend 2: De onderhoudsvriendelijke tuin
 • Tuintrend 3: De ontstress-tuin
 • Tuintrend 4: De vierseizoenen-tuin
 • Tuintrend 5: De duurzame natuurtuin
 • Tuintrend 6: De multifunctionele ‘kamer’-tuin

Wat is een tuintrend?

Laten we eerst even helder krijgen wat een tuintrend precies is. Wij zijn als hoveniersbedrijf het hele jaar door aan het werk om klanten blij te maken met een mooie tuin. In al die gesprekken met klanten en leveranciers vallen ons dingen op. We zien bijvoorbeeld dat er vaker vraag is naar bepaalde materialen of specifieke tuinstijlen. Als we dat vaak horen vanuit meerdere hoeken, dus zowel van klanten, hoveniers, tuinontwerpers en leveranciers, maken we daaruit op dat er een tuintrend gaande is.

De tuintrends die je hieronder vindt passen goed bij de trends die spelen in onze samenleving. Dat zal je tijdens het lezen wel merken. Onze tuinen worden dus aangepast aan de behoeften die wij in ons leven ervaren.

Deze trends gelden dus niet alleen voor 2021, maar zijn bepalend voor het komende decennium. Daarom zie je ook een overlap tussen de trends die we vanaf 2018 tot 2021 signaleerden. In die jaren is alleen maar meer bevestigd dat deze trends de tuinen van de komende jaren gaan en blijven bepalen.

Heb je tuinplannen, dan kun je deze tuintrends direct toepassen. Daarmee ben je ervan verzekerd dat je een toekomstbestendige tuin ontwerpt en dat je niet wordt ingehaald door te tijd en nieuwe ontwikkelingen.

Na het lezen van dit artikel heb je het grote plaatje helder en ben je in staat om op basis daarvan keuzes te maken voor in je eigen tuin. De ideeën die je gaat lezen, zijn goed toepasbaar in alle soorten tuinen. Van krappe tuinen en kleine budgetten tot joekels van tuinen. Haalbare trends voor iedere tuin.

Tuintrends 2021

Tuintrend 1: De klimaatbestendige tuin

We weten het allemaal: het klimaat verandert. De laatste jaren worden weerrecords bij bosjes gebroken. Lange, droge periodes. Hevige regenbuien. Warme winters. Samengevat: meer extremen. En het ziet er niet naar uit dat dit de komende jaren minder zal worden. Daar speelt de eerste tuintrend van 2021 op in.

Het is namelijk logisch dat deze ontwikkeling consequenties heeft voor de tuin. Terwijl wij beschut in ons huis zitten, wordt de tuin blootgesteld aan de weersomstandigheden.

Je kunt ervoor kiezen om te gaan dweilen met de kraan open. Eens in de paar jaar je tuin ophogen en om de zoveel tijd de verschroeide planten vervangen, bijvoorbeeld. Maar wil je een toekomstbestendige tuin, dan doe je dat natuurlijk niet. Je kiest er dan voor om je tuin aan te passen op het veranderende klimaat. Hieronder een aantal tips om de schade te beperken en de kansen die deze ontwikkeling biedt te benutten.

1. Goede waterafvoer

Onmisbaar in de tuin van de toekomst. Hevige regenbuien vragen om slimme oplossingen voor het water. In je eigen tuin kun je water slim afvoeren zodat dit geen overlast veroorzaakt in de wijk. Nog innovatiever is om dit water op te vangen, zodat je het in een droge periode weer kunt gebruiken.

Je terrassen leg je onder afschot, dus met een lichte daling richting het gazon of de borders. Hierdoor ontstaat er geen plasvorming op het terras, waar het water moeilijk weg kan. Neemt de grond in je tuin moeilijk water op, dan kun je met afvoerputjes of goten, watervatten en infiltratiekratten een systeem aanleggen om dit te reguleren. Maar hier zijn ook meer natuurlijke oplossingen voor. Denk aan een grindkoffer of infiltratievlak. Dit zorgt ervoor dat het water rustig kan wegzakken.

Op bestrating kan het water vaak moeilijk weg, waardoor het in jouw tuin, maar ook in de buurt zorgt voor wateroverlast. In borders, op het gazon, maar ook op halfverharding (grind, houtsnippers of perzikstenen) gebeurt dit veel minder snel. Leg daarom niet je hele tuin vol met bestrating.

2. Bewateringssysteem

In tijden van droogte is een goed bewateringssysteem ontzettend handig. Je hoeft dan bijvoorbeeld niet elke avond te sproeien. De meest besparende en slimme oplossing om dit te doen, is door het regenwater op te vangen in een regenton, zodat je dit tijdens droogte kunt gebruiken. Ook een waterslang met kleine gaatjes is handig. Zo voorkom je namelijk dat een groot deel van het water verdampt voordat het de grond raakt (wat bij sproeien op een warme dag wel het geval is).

3. Schaduw

Creëer schaduw door het planten van bomen. Op warme dagen geniet je heerlijk van de schaduw. Maar op regenachtige dagen nemen de bomen veel water op, waardoor je minder snel last hebt van wateroverlast.

4. Diepwortelende, waterbestendige en droogtebestendige beplanting

Niet alle beplanting is even goed bestand tegen extreme droogte of regen. Onderzoek daarom wat de natte en droge, zonrijke en schaduwrijke plekken in je tuin zijn. Je kunt ook nog een bodemonderzoekje uitvoeren en waar nodig de zuurtegraad verlagen. Vervolgens deel je de beplanting strategisch in. Een plant die wel tegen natte voeten kan, kan beter in een border staan waarin regenwater wordt afgevoerd, bijvoorbeeld.

5. Licht gekleurde tegels met een dichte, gladde bovenlaag

Als de zon lange tijd op tegels staat, kunnen deze gloeiend heet worden. Dan hoef je de barbecue niet meer aan te steken. Dit is natuurlijk vervelend wanneer jij, je kinderen of huisdieren hier overheen moeten lopen. Licht gekleurde tegels worden minder snel warm dan bijvoorbeeld antraciet tegels.

Let bij tegels ook op de bovenlaag. Tegels met een keramische of coatinglaag nemen veel minder vocht op. Hierdoor krijg groene aanslag nauwelijks kans om zich te vestigen. Als dat wel gebeurt, kun je het heel makkelijk verwijderen.

Grind met staptegels
Beplanting in borders
Keramische tegels
Gazon met dauw

Tuintrend 2: De onderhoudsvriendelijke tuin

De vorige tuintrend speelde in op een weergerelateerde ontwikkeling. Deze tuintrend van 2021 gaat samen met een ontwikkeling in onze levens: een continu gebrek aan tijd. Misschien heb je hier geen last van. Houden zo! Maar uit onderzoek van het SCP blijkt dat het overgrote deel van de Nederlanders zich druk voelt.

Dit heeft ook invloed op de tuin. Een onderhoudsintensieve tuin zorgt dat je nog meer te doen hebt. In de tuin aan het werk zijn kan ontspannend werken. Maar vaak zijn er ook genoeg andere dingen om te doen.

Wil je een onderhoudsvriendelijke tuin die je de komende jaren veel werk gaat besparen? Houd in je tuinplannen dan rekening met de volgende factoren:

P.S. Een onderhoudsvrije tuin bestaat niet, maar met deze tips kom je zo dicht mogelijk in de buurt.

Bodembedekkers
Tuin in de winter
Hardhouten vlonder tegen witte muur

1. Bodembedekkers

Waar planten staan, groeit geen onkruid. Zo simpel is het. Bodembedekkers zijn ideaal om onkruid te voorkomen. Ook grind is hiervoor een goede opties. Dit hoef je alleen af en toe te harken.

2. Beplanting die minder werk vraagt

Nog zo’n inkopper. Kies voor beplanting die je niet veel hoeft te snoeien. Als voorbeeld: een liguster snoei je twee keer per jaar en een taxus maar één keer. Kies je voor groenblijvende planten, bomen of heesters, dan heb je geen last van bladval in het najaar. Scheelt ook weer werk.

3. Duurzame materialen

Duurzame materialen hoef je minder vaak te vervangen. Het nadeel is dat ze vaak duurder zijn dan de minder duurzame optie. Toch is het zeker het overwegen waard, want op termijn vallen ze vaak goedkoper uit. Neem als voorbeeld houtsnippers en perzikstenen. Houtsnippers zijn veel goedkoper, maar verteren binnen een aantal jaar. Perzikstenen zijn een grotere investering, maar zijn ontzettend duurzaam. Ze blijven in dezelfde staat.

4. Gladde bestrating

Deze tip kwam in de vorige tuintrend ook al langs. Moet je nagaan hoe belangrijk ‘ie is ;). Op bestrating met een gladde bovenlaag krijgen algen en groene aanslag bijna geen kans om zich te vestigen. Ook zijn gladde tegels veel makkelijker schoon te houden. Je veegt het vuil er zo af.

5. Automatiseren

Automatisering gebeurt in elke sector, dus ook in de tuinsector. Een goed voorbeeld hiervan is de robotmaaier. Deze jongen weet wel raad met je gazon. Dankzij slimme sensors gaat hij om alle obstakels heen. Ook is hij slim genoeg dat hij niet gelijk alle grasvelden van de hele straat maait. Ook zijn er tegenwoordig veel handige tuinapps die je helpen met je tuinonderhoud. In dit blog vind je een aantal tuinapps die wij aanraden.

Tuintrend 3: De ontstress-tuin

Deze tuintrend van 2021 hangt redelijk samen met de vorige tuintrend. In november 2019 kwam TNO met een onderzoek waaruit blijkt dat in Nederland 1,3 miljoen mensen last hebben van burn-outverschijnselen. Het aantal mensen dat veel stress op hun werk ervaart ligt nog veel hoger.

Wanneer je voor een lange periode onder stress staat, zal dit vervelende gevolgen hebben. Daarom is het belangrijk dat je kunt ontspannen. Je tuin kan daarin een grote rol spelen. Ideaal, want die is altijd in de buurt als je thuis bent.

Bij een ontstress-tuin zullen er bij de meeste mensen wel een aantal gedachten door het hoofd gaan: sauna, jacuzzi, wellness. Ja, dat klopt. Maar dit is natuurlijk niet voor iedere tuin en iedere portemonnee haalbaar. Daarom behandelen we ook een aantal andere manieren om te ontstressen in je tuin.

1. Wellness

Een heerlijke manier om te ontstressen in je eigen tuin is natuurlijk wellness. Als je een beetje ruimte hebt, kun je al snel een jacuzzi of sauna neerzetten. Dit is soms haalbaarder dan je denkt, want er zijn bijvoorbeeld ook opblaasbare jacuzzi’s en bubbelbaden. En kijk eens op Marktplaats of je een goede deal tegenkomt. Uiteraard kun je hier ook heel groot in denken en enorme units plaatsen.

Sauna en jacuzzi in wellness tuin
Hardhouten vlonder

2. Geniet van groen

Groen in je tuin werkt rustgevend en vermindert stress. Geniet van de zon op je gezicht en neem rustig de tijd om buiten te zitten. Maak een lekker zitplekje tussen het groen waar je je even terug kunt trekken. Werk aan geluid en geur in je tuin. Denk aan het rustgevende geluid van de wind tussen siergrassen door, zacht kabbelend water of het getjilp van vrolijke vogels. Snuif de geur op van sering, lavendel, Mexicaanse oranjebloesem of rozen.

3. Kleuren en materialen

Ook in je kleur- en materiaalkeuzes kun je kiezen voor ontstressen. Rustige kleuren, zoals groen, wit, grijstinten en beige maken je rustig. Zorg voor eenheid in je materialen, dus niet een bij elkaar geraapt zootje aan afleiding. Gebruik zachte materialen, zoals glad hout en gladde tegels en pas vooral natuurlijke materialen toe.

4. Beweging

Wist je dat rustig bewegen helpt om je stress te verminderen? Ook dat kan je in je tuin toepassen. Zelfs wanneer je niet veel ruimte hebt. Leg een matje op de grond en je kunt rek- en strekoefeningen doen. Heb je een overkapping of een schuur? Daarin kan prima een hometrainer of roeiapparaat staan. En voor degenen met een grote tuin: wat dacht je van een zwembad om baantjes in te trekken? Denk in kleine oplossingen. Die kunnen een groter verschil maken dan je denkt.

Rustgevende beplanting
Rustgevende beplanting

Tuintrend 4: De vierseizoenen-tuin

Deze tuintrend van 2021 speelt in op twee behoeften: buiten zijn en de ruimte hebben. In eerste instantie zou je zeggen dat een tuin vooral niet in elk seizoen geschikt is om buiten te zijn. Maar met een aantal aanpassingen wordt dat totaal anders. Ineens heb je er een extra woonkamer bij. Lees hieronder hoe je dit kunt aanpakken.

1. Buitenkeuken

Bijna iedereen heeft wel eens gebruik gemaakt van de meest populaire buitenkeuken: de barbecue. Maar elke dag barbecueën is natuurlijk niet te doen. Gelukkig zijn er nog veel meer mogelijkheden. Denk aan een pizzaoven, een smoker, wok, maar natuurlijk ook een kookplaat. Maar het hoeft niet zo groot. Koken in eigen tuin met kampeerkookspullen kan natuurlijk ook.

2. Overkapping

Met een overkapping zit je in ieder geval het hele jaar droog. Regenbui? Geen probleem. Frisse dag? Terrasverwarmer.

3. Charmes van het seizoen omarmen

Elk seizoen heeft zijn eigen charmes. Die zijn voor ons niet te veranderen, dus we kunnen er maar beter van genieten. En er zelfs van profiteren. Het blad dat in het najaar valt, veeg je in de border om planten en diertjes de winter door te helpen. In de winter organiseer je het tofste feest van de buurt: de winter barbecue. Overgekomen vanuit Amerika (waar anders). Glühwein of warme chocolademelk, sfeerverlichting, een vuurkorf, flinke bak snert op schoot en een gevulde barbecue.

4. Beplanting

Door goede keuzes te maken in je borders, zorg je ervoor dat je tuin het hele jaar groen is en in bloei staat. Er zijn namelijk veel wintergroene en zelfs winterbloeiende planten. Wintergroen: skimmia, rotsheide, buxus. Winterbloeiers: winterjasmijn, toverhazelaar, bergthee en mahonia.

Overkapping in tuin
Overkapping in tuin in Westergouwe

Tuintrend 5: De duurzame natuurtuin

Deze tuintrend is al een aantal jaren bezig, maar gaat in de komende jaren nog hard groeien. Dit hangt natuurlijk samen met een veel grotere trend die wereldwijd plaatsvindt, namelijk het thema duurzaamheid en de bijbehorende doelen die zijn gesteld door overheden.

Het zal niet zo snel gebeuren dat je verplicht wordt om bepaalde materialen wel of juist niet te gebruiken, maar wanneer je dit thema belangrijk vindt kan je hier heel goed rekening mee houden.

Er zullen steeds meer slimme oplossingen komen om tuinen duurzamer te maken. Denk hierbij aan materialen die worden hergebruikt, materialen die niet van wereldwijd hoeven te worden verscheept, maar uit Nederland of een van onze buurlanden gehaald worden en planten die bijdragen aan ons ecosysteem in Nederland.

Ook een eigen groentetuin is een goed voorbeeld van deze tuintrend van 2021. Je wordt zelfvoorzienend voor een deel van je groenten. Het zijn allemaal kleine stapjes, maar als deze tuintrend in veel tuinen wordt uitgerold, maakt dit bij elkaar best wat impact.

Tuintrend 6: De multifunctionele ‘kamer’-tuin

De lockdown in 2020 en 2021 dwong ons om creatief gebruik te maken van de ruimte die we wel hadden. Een van de plekjes waar je lekker buiten kunt zijn is natuurlijk je eigen tuin. En daar wil je dan zoveel mogelijk uithalen.

Wat we steeds vaker zien en ook zelf toepassen in tuinen, zijn verschillende ‘kamers’. Hiermee bedoel ik dat er meerdere soorten plekken in de tuin te vinden zijn. Er is bijvoorbeeld een terras, eventueel een tweede terras, een speelplek, een vlonder met zitje, en een moestuintje. Ieder gezinslid heeft een eigen plekje in de tuin dat een aanvulling is op de ruimte binnen.

Een mooi voorbeeld van zo’n kamer is een buitenwerkplek. Door de lockdowns werkten veel mensen thuis. En de verwachting is dat er na de lockdowns ook meer mensen af en toe blijven thuis werken. Niet zo’n gek idee om dan te investeren in een buitenwerkplek. Dat kan door middel van een overkapping, in een schuurtje of speciaal daarvoor ontworpen ‘huisjes’.

Dit waren de 6 tuintrends van 2021.

Door rekening te houden met deze trends, ontwerp je een toekomstbestendige tuin.

We zouden het heel leuk vinden als je in de reacties laat weten wat je ermee gedaan hebt! Dit kun je doen onderaan deze pagina.

Tuinontwerp checklist

Zelf aan de slag met je tuinontwerp? Download het e-book!

Ben je van plan om binnenkort of over een tijdje aan de slag te gaan met een nieuwe tuin? Dan is De Ultieme Tuinontwerp Checklist het juiste startpunt. Je leert hoe je in 7 stappen zelf een tuinontwerp maakt. Hiermee voorkom je fouten die leiden tot onnodig hoge kosten of zelfs teleurstelling achteraf.

Tuintrends 2019

Tuintrend 1: Leeftijdsvriendelijke tuin

Een belangrijke eigenschap van een duurzame tuin die jaren mee kan, is een tuin waarin rekening is gehouden met (mogelijke) veranderingen in de komende jaren. Veranderingen zoals een nieuw gezinslid, een rollator of scootmobiel of een verbouwing. Door bij tuinaanleg al te investeren in deze veranderingen, voorkom je dat je de tuin later helemaal moet aanpassen.

We zien en realiseren steeds vaker kindvriendelijke tuinen. Hierbij wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met de ondergrond. (Kunst)gras, rubbertegels en houtsnippers zijn ideaal voor kinderen om op te spelen. Giftige beplanting zet je natuurlijk niet in een kindvriendelijke tuin en een zandbak, speeltoestel of huisje wordt juist met blije gezichten ontvangen. Lees hier 14 tips voor een kindvriendelijke tuin.

tuintrends 2019 kindvriendelijk

Tuintrend 2: Onderhoudsvriendelijke tuin

Een moderne tuin staat tegenwoordig gelijk aan een onderhoudsvriendelijke of onderhoudsarme tuin. De meesten van ons zullen in de vrije tijd die ze doorbrengen in hun tuin juist willen ontspannen en geen tuinonderhoud uitvoeren. Voor anderen werkt dit juist weer ontspannend, natuurlijk. Smaken verschillen. Maar feit is dat de onderhoudsvriendelijke tuin in opkomst is en niet mag ontbreken bij de tuintrends van 2019. In zo’n tuin maak je bepaalde keuzes voor materialen en planten, zoals:

Keramische tegels: Dit zijn betontegels met als toplaag een gecoate en harde laag. Er blijft minder snel vuil zitten, omdat de laag glad is en het vuil dat er wel zit, is makkelijk te verwijderen.

Bodembedekkers: Waar planten staan, kan geen onkruid groeien. Als je de bodem van je borders dus bedekt met bodembedekkers, kan onkruid geen licht krijgen en niet groeien.

Grind: Grind is een stijlvol en onderhoudsarm materiaal. Door de verschillende kleuren, soorten en maten is er voor bijna iedereen wel iets in zijn of haar stijl te vinden. Ideaal om vlakken in de tuin mee te vullen.

Gazon: Een gazon valt qua onderhoud erg mee. Af en toe natuurlijk maaien, hoe vaak is afhankelijk van het seizoen en het weer. Verder regelmatig bemesten en blad verwijderen en dat is het. Zeker als je een robotmaaier hebt, is het niet veel werk. En tegenwoordig bestaat er kunstgras dat niet van echt te onderscheiden is.

Een andere stroming in de tuintrends voor 2019 zijn allerlei tuinapps die het tuinieren makkelijker maken. Denk aan apps die je vertellen wanneer je moet snoeien, bemesten en water geven. Dat scheelt je toch weer tijd.

Tuintrend 3: Elk moment in de tuin

tuintrends overkapping

Deze tuintrend is er eentje die de laatste jaren enorm in opmars is. Als je de tuin als verlengstuk van je huis ziet, is het zonde als je er alleen gebruik van kan maken bij mooi weer. Die gedachte is steeds meer achterhaald. Regen? Een overkapping. Donker? Tuinverlichting. Koud? Een verwarmd terras. Voor elk seizoen, elk dagdeel en elke weersomstandigheid is inmiddels wel een manier gevonden om toch te kunnen genieten van de tuin. Natuurlijk wel op andere manieren, want in het zonnetje op het gazon liggen, kan toch echt alleen bij mooi weer. Met de juiste voorzieningen geniet je het hele jaar van je tuin. Tuinverlichting en tuinoverkappingen zijn in steeds meer tuinen terug te vinden en dat heeft zeker te maken met deze tuintrend.

Tuintrend 4: Buiten eten

Deze trend is een aanvulling op trend 3. Op warme dagen is de tuin vaak een aangename plek om te eten, dat wisten we al lang. Maar ook het koken in de tuin is in opkomst. We kennen allemaal de barbecue en de skottelbraai. Tegenwoordig zie ik ook steeds vaker buitenkeukens, waardoor je in staat bent om buiten serieuze maaltijden te bereiden. Dat is nog eens genieten!

Tuintrend 5: Klimaatbestendige tuin

Het valt niet te ontkennen dat er in de afgelopen vijf jaar allerlei weerrecords sneuvelden. De warmste zomer ooit, de zonnigste herfst ooit en de hoogste gemiddelde temperatuur over een jaar sinds 1894. Vooral de hete en droge zomer had grote invloed op de tuinen. Geen enkele garantie dat 2019 weer zo’n jaar wordt, maar het is goed om er wel rekening mee te houden in de tuintrends van 2019.

Hoe doe je dit dan? Bijvoorbeeld door te kiezen voor beplanting die beter of goed tegen warmte en droogte kan. Ook het toepassen van bewatering op de juiste manieren en momenten helpt mee aan het beschermen van je tuin tegen extreme warmte en droogte.

Een flinke tegenstelling met de zomer van 2018, maar hevige regen komt de laatste jaren ook steeds meer voor. Als dit water niet goed weg kan lopen en blijft staan, heeft dit nadelige gevolgen voor het gazon en de beplanting en kan het zelfs einde verhaal zijn voor de begroeiing. Daarnaast is het vervelend als het water blijft staan in de tuin en jij er telkens doorheen moet lopen.

De beste oplossing hiervoor is goede afwatering bij de bestrating en een grondstructuur die snel water kan afvoeren.

Tuintrend 6: Basic kleuren met kleurige accenten

Een onderwerp dat belangrijk is voor tuintrends, zijn natuurlijk de kleuren. Ik zou je kunnen vertellen welke kleuren het in 2019 helemaal gaan doen. Maar dat is dan slechts voor een jaar of een paar. Liever vertel ik je welke kleuren slim zijn om te kiezen als je een tuin wil die op een lange termijn met zijn tijd meekan.

Aardse, zachte en basic kleuren zijn helemaal van deze tijd en tegelijk tijdloos. Ze geven je tuin een super strakke aanblik. Deze kleuren kun je gebruiken voor je terrassen, je paden, hout, grind en borders. Natuurlijk, een tuin in allemaal basic kleuren kan natuurlijk wel wat saai zijn, dat vind ik ook. Daarom kan je spelen met kleuraccenten. Die kan je toepassen in bijvoorbeeld je tuinkussens, bloemen en planten. Deze accenten zullen mooi contrasteren met de zachte kleuren. Zo kan je per jaar of zelfs per seizoen je tuin een heel andere aanblik geven en gaat het niet vervelen.

tuintrends kleuren

Tuintrend 7: Tuin als productieve plek

Eens in de zoveel tijd zie je het weer langskomen in het nieuws. Een nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat we teveel zitten, te weinig bewegen, noem maar op. Ik geloof dat je tuin daar een oplossing voor kan zijn. Je tuin is je eigen stukje buiten en de ideale plek om tot rust te komen. Je krijgt er nieuwe energie door even buiten te zijn en de frisse lucht in te ademen. Of je kunt er juist energie kwijtraken door te bewegen. ‘Maar zo’n grote tuin heb ik niet’, denk je misschien. Touwtje springen of voor de fanatieke sporter fitnessartikelen en -voorzieningen om mee te trainen; het kan al op een paar vierkante meter. Een tuintrend die in 2019 weer verder zal doorzetten en tegemoet komt aan de tekortkomingen van werken en stil zitten.

Tuintrend 8: Afwisselende borders

Deze tuintrend heeft te maken met trend 2. Met slimme keuzes kan je namelijk een onderhoudsvriendelijke én afwisselende border samenstellen. Eentje die er ook nog het hele jaar mooi uit ziet. Bijvoorbeeld met deze tips:

 1. Zorg voor afwisseling in je border: andere kleuren, hoogtes, vormen en bloeitijden
 2. Denk aan verschillende soorten planten: struiken, bloemen, vaste planten, kruiden…
 3. Gebruik groepjes planten en niet van allemaal één stuk. Dit geeft rust in de border.
 4. Denk aan wintergroene elementen, zodat er het hele jaar door iets te beleven is in je border
 5. Zorg dat je lage planten aan de voorkant van de border staan, zodat ze niet wegvallen achter hogere planten.
 6. Creëer balans in je border door plantgroepen en kleuren te herhalen
 7. Wil je een natuurlijke uitstraling? Zet dan siergrassen tussen je planten.

Lees hier meer over hoe je een afwisselende border samenstelt.

tuintrends border

Tuintrend 9: Nieuwe materialen

tuintrends keramische tegel

Een aantal nieuwe materialen hebben nu eindelijk hun weg naar het brede publiek gevonden. Als eerste cortenstaal, roestkleurig staal dat bijvoorbeeld wordt gebruikt voor plantenbakken en kantopsluitingen.

Daarnaast keramische tegels (zoals ik al eerder noemde). Ze vragen weinig onderhoud, zijn kleurvast en enorm duurzaam. Er zijn zowel geheel keramische tegels als betontegels met een keramische toplaag.

Een derde materiaal dat steeds meer wordt gebruikt, is tuinhout. Dat zie je in allerlei soorten en maten. Een sierlijke pergola, een robuuste schuur of een strakke vlonder. Niet meer weg te denken uit de moderne tuin.

Tuintrend 10: Zacht en glad

De laatste tuintrend is wel een heel prettige. Steeds vaker wordt er in tuinen gekozen voor verfijnde materialen. Bijvoorbeeld de keramische tegel, die glad is. Ook fiberon (samenvoeging van hout en kunststof) is zo’n materiaal. Het heeft de look van hout, maar de structuur van kunststof en voelt dus prettig aan. Het laatste voorbeeld zijn perzikstenen. Deze kunnen gebruikt worden als vervanging voor onder andere grind. Ze zijn duurzaam, verkleuren niet en voelen ook nog eens beter aan dan grind of bestrating. Al deze materialen zijn duurzamer én voelen prettiger aan dan de materialen die ze vervangen.

tuintrends zacht en glad

Tuintrends 2018

Hoe zag 2017 er uit in tuinwereld? En wat zijn de tuintrends 2018? We praten je helemaal bij!

In 2018 werd de economische opleving zichtbaar in de tuin. Er werd meer gespendeerd. Dat zagen we terug in het gebruik van luxe, onderhoudsvrije materialen, zoals Geoceramica tegels en Fiberon vlonders. Wij Nederlanders vonden het heerlijk als er weinig onderhoud nodig was in de tuin. Logisch, want we hebben het al druk genoeg. Samengevat: de luie, luxe loungetuin.

tuintrends 2019

1. Authentieke stijl

Al een aantal jaar op de terugweg, maar in 2018 gaat deze trend het grote publiek eindelijk bereiken: de authentieke stijl met bijbehorende materialen. Denk aan de gebakken waaltjes die je steeds meer ziet. Maar ook Cortenstaal gaat doorbreken. Kleine elementen als borderrandjes, kachels en bloembakken, maar ook hele schuttingen en muurbekleding. Deze materialen dragen bij aan het gevoel dat je echt even buiten bent. En nog een voordeel: ze kunnen wel een stootje hebben, want ze hebben de elementen al lange tijd getrotseerd. Een goed voorbeeld zijn steenschotten (video). Dit zijn houten schotten die in steenfabrieken zijn gebruikt om stenen op te laten drogen. Je kunt je wel voorstellen dat dit proces een uitwerking heeft op de schotten. Ze hebben dan ook een mooie verweerde look.

2. Houtwerk

Robuuste pergola’s, veranda’s en vlonders geven je tuin extra body. De dikke balken met de typische houtkleur zal je niet snel over het hoofd zien. Vaak gebruiken wij Douglas hout (video), een vrij harde en duurzame naaldhoutsoort. Maar er komt ook een oude bekende terug: eikenhout. Goed te bewerken en hard, betrouwbaar hout. Daarnaast is eikenhout tegen weer en wind bestand. Moet ik nog meer voordelen noemen? Houtwerk gaan we dus veel meer terugzien in 2018. Wij zijn voorlopig nog even niet van het schroeven en zagen af. Gelukkig niet, want houtwerk vinden we prachtig. Bekijk dit voorbeeld eens!

tuintrends 2019
tuintrends 2019

3. Keramische tegel

Deze tegel gaat alleen maar in populariteit toenemen! Het is een betonnen tegel met daarop een keramische toplaag. Deze laag is bestand tegen alle weersomstandigheden en is goed schoon te houden door het gladde oppervlak. Ideaal toch? Duurzaam en onderhoudsarm. En de betonnen dragen maakt de tegel sterk en minder kostbaar. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om op betonnen tegels allerlei lagen te printen. Hierdoor kunnen materialen levensecht worden nagebootst. Denk bijvoorbeeld aan hout en natuursteen, maar dan met de voordelen van een keramische laag. Ook designs gaan we steeds meer zien. Nu liggen er vaak nog zwarte of antraciet tegels, maar komend jaar worden dat steeds meer printjes.

4. Naar buiten

Al deze trends dragen bij aan een karaktervolle en gezellige tuin. Dan willen we natuurlijk ook graag naar buiten. De verwachting is dat we dat met zijn allen dan ook meer gaan doen in 2018. Die mooie tuin ligt er om te gaan beleven. Niet door op onze knieën het onkruid tussen de tegels vandaan te halen, hoewel dat soms ook ontspannend kan werken. Maar vooral om bij te komen. Als je tuin comfortabel is, ga je sneller buiten gezellig buiten zitten dan binnen. Zeker met het lekkere weer dat er weer aan komt.

tuintrends 2019
tuintrends 2019

5. In-lite verlichting

Verlichting is zoiets dat echt iets extra’s geeft aan je tuin. Het geeft de tuin een sprookjesachtig en onwerkelijk effect en is bovendien erg praktisch. Denk aan lampjes die je oprit aangeven of het pad verlichten. Maar ook als het donker is kun je nog gezellig in je tuin zitten. De toekomst van buitenverlichting is LED-verlichting. LED-licht heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van halogeen lampjes. Het is wel 80% zuiniger, gaat 10 keer zo lang mee en kan een natuurlijk lichtkleur geven. Met verlichting is het mogelijk om elk element in de tuin of zelfs de hele tuin op de juiste manier te verlichten.

6. Verduurzaming

Het gebruik van duurzame producten is een algemene trend die betrekking heeft op de tuinen. Zo is er ook steeds meer  bewustwording op het gebied van gebruik van kwalitatieve en duurzame materialen. Ook steeds meer van onze leveranciers bieden duurzame producten aan. Gelukkig zien we ook het dichtstraten om de zo genaamde “onderhoudsvriendelijke tuin” te creëren minder terug. De hele tuin bestraten heeft namelijk meer effect op jezelf en de omgeving dan je misschien wel denkt. Zo blijkt uit onderzoek dat de omgeving warmer wordt door stenen die warmte vasthouden en terugkaatsen, beland er meer water in het riool waardoor het systeem overbelast raakt en is de biodiversiteit is minder. Bovendien zorgt groen in je omgeving  ervoor dat je gelukkiger bent, dat blijkt uit dit onderzoek.

tuintrends 2019

Dit zijn ze, de tuintrends 2018 volgens ons en onze tuinontwerpers. Het allerbelangrijkste, ongeacht de trends, is dat je tuin volgens jouw smaak is! Lees hieronder nog de individuele visies van de tuinontwerpers.

Interesse in betaalbaar hovenierswerk?

Al meer dan 4500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8+ van klanten!

De visie van tuinontwerpster Marja van den Brink

In voorgaande jaren was de tuin als verlenging van de huiskamer een belangrijke trend. In 2018 wordt deze tuintrend verder doorgevoerd. Vooral in de wat grote tuinen worden meerdere kamers gevormd met elk hun eigen gebruik. Zo is er een lounge plek, een plek om aan tafel te eten en een aparte keuken. Op deze manier kan je op verschillende momenten van de dag gebruik maken van de tuin en heb je er een extra feestlocatie bij. Denk er bij de inrichting over na waar je de zon wilt hebben. Denk ook aan een goede verlichting wanneer je de tuin ’s avonds gaat gebruiken.

Heb je een kleine tuin, dan is een indeling in meerdere kamers ook een goed idee. Het zal je tuin juist groter doen lijken. Pas wel op dat de maat van het meubilair in verhouding is met je tuin. Mooie loungebanken zijn vaak erg diep. Kies al alternatief voor een op maat gemaakte tuinbank die je aan de schutting vastzet om meer ruimte te creëren.

De stijl van de tuinen is veelal modern. Voorheen zagen we ook wel strakke lijnen, maar nu wordt er meer aandacht besteed aan het materiaal en mag het allemaal wat chiquer. De kleur grijs verdwijnt langzaam uit het palet en wordt vervangen door meer contrast rijke kleuren, waaronder zwart en wit. Groen wordt veel in vlakken gebruikt, zowel horizontaal als verticaal. Denk bijvoorbeeld aan een blok hagen, of leibomen langs je schutting om een groene muur te creëren.

Aandacht voor de wanden van de tuin is eveneens kenmerkend voor deze tijd. Hadden we voorheen een standaard schutting over de volle lengte van de tuin. Nu zie je een afwisseling van verschillend materiaal. Muren van beplanting, geverfde wanden, en schuttingen met horizontaal latwerk. Dit versterkt de trend om van de tuin een huis met meerdere kamers te maken.

Los van de invloeden vanuit het interieur, zie je ook een opkomst van aandacht voor de natuurlijke kant van de tuin door een natuurlijke sfeer in de beplanting na te streven. Vaste planten en grassen worden door elkaar heen geplant in hoge dichtheid. Door deze weeftechniek toe te passen ontstaat het effect van een levend veldbloemen boeket. Bomen die bij deze trend passen hebben een losse takstructuur of inheems uiterlijk; voorbeelden zijn: meerstammige krentenboompjes, fruitbomen of berken. Het nadeel van deze tuintrend is dat het beeld in de winter wat rommelig kan ogen. Zorg daarom voor een mooie omlijsting van je tuin, in de vorm van bijvoorbeeld een haag, als mooie tegenhang.

tuintrends 2019
Tuintrends 2018
Tuintrends 2018

De visie van tuinontwerper Martijn de Jonge

Het afgelopen jaar zag je duidelijk een economische opleving en mocht er weer wat gespendeerd worden. De luxere materialen die minder onderhoud vergen voerden de boventoon zoals Geoceramica en Fiberon. Eigenlijk de luie luxe loungetuin als je het in 1 stijl moet samenvatten. Voor 2019 denk ik dat de natuurlijke stijl en bijpassende materialen eindelijk het grote publiek gaan bereiken.
Je ziet het al een paar jaar gebeuren, de opkomst van het Cortenstaal, Douglas hout en de comeback van de gebakken waaltjes.
Het komend jaar zal dit alleen nog maar toenemen, van Cortenstalen borderrandjes en bloembakken tot complete muurbekleding en schuttingen. Naast het populaire Douglas hout, gaat het ouderwetse eiken hout weer vaker in de tuin gebruikt worden, zeker gezien het veel beter tegen weersinvloeden bestand is. En uiteraard zal de keramische tegel (met betonnen onderdrager) alleen nog maar in populariteit toenemen, maar dan in natuurlijke prints of dessins in plaats van zwart of antraciet. Sowieso zijn prints en dessins helemaal terug van weggeweest, lekker kneuterig en gezellig buiten zitten in plaats van binnen. Als ik een naam moet verzinnen voor “mijn stijl visie” voor de tuintrends van 2019 dan noem ik het: “Gezellig Natuurlijk”.
Los van de invloeden vanuit het interieur, zie je ook een opkomst van aandacht voor de natuurlijke kant van de tuin door een natuurlijke sfeer in de beplanting na te streven. Vaste planten en grassen worden door elkaar heen geplant in hoge dichtheid. Door deze weeftechniek toe te passen ontstaat het effect van een levend veldbloemen boeket. Bomen die bij deze trend passen hebben een losse takstructuur of inheems uiterlijk; voorbeelden zijn: meerstammige krentenboompjes, fruitbomen of berken. Het nadeel van deze tuintrend is dat het beeld in de winter wat rommelig kan ogen. Zorg daarom voor een mooie omlijsting van je tuin, in de vorm van bijvoorbeeld een haag, als mooie tegenhang.
4.7/5 - (48 stemmen)