Een tuinplan maken, hoe doe je dat zelf?

Wil je een tuinplan maken? Dan ben je hier aan het goede adres. Wij vertellen je eerst waarom een tuinplan maken heel belangrijk is en behandelen daarna de zes stappen die je doorloopt vanaf het idee om je tuin aan te pakken totdat je nieuwe tuin gerealiseerd is. Hoe kan je je tuinplan zelf maken, dus.

Dit lees je over een tuinplan maken:

Tuinplan
Tuinontwerp checklist

Zelf aan de slag met je tuinontwerp? Download het e-book!

Ben je van plan om binnenkort of over een tijdje aan de slag te gaan met een nieuwe tuin? Dan is De Ultieme Tuinontwerp Checklist het juiste startpunt. Je leert hoe je in 7 stappen zelf een tuinontwerp maakt. Hiermee voorkom je fouten die leiden tot onnodig hoge kosten of zelfs teleurstelling achteraf.

Waarom een tuinplan maken?

Een tuinplan maken, waarom is dat zo belangrijk? We zien helaas iets te vaak gebeuren dat er zonder vooraf goed na te denken van alles wordt aangepakt in de tuin. En dan loop je het risico dat je er na een tijdje spijt van hebt.

Door vooraf een tuinplan te maken, zorg je dat alles goed doordacht is en verklein je de kans dat je voor verrassingen komt te staan. Tijdens de aanleg of een paar maanden erna. Zo geniet je dus op de korte én op de lange termijn.

Hoe kan je zelf een tuinplan maken? Dat leggen we hieronder uit in zes stappen. Eerst komt er veel denkwerk aan te pas. Vervolgens kom je bij het leuke deel: het daadwerkelijk vormgeven van de tuin. Tot slot vindt de uitvoering plaats.

Een professioneel tuinplan laten maken?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!

Stap 1: Tuinonderzoek

De eerste stap om zelf een tuinplan te maken, is het doen van onderzoek. Onderzoek? Ja, je verdiept je in een aantal eigenschappen van je tuin. Niet de meest spannende stap, maar wel belangrijk als je een tuin wilt die er over een paar jaar nog mooi bij ligt.

Je verdiept je in de volgende zaken voor je tuinplan:

 • Ligging van je tuin
 • Omgeving
 • Bodem
 • Budget
 • Meten

Ligging van de tuin

Kom erachter op welke windrichting jouw tuin ligt. Elke richting heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Dit onderzoek helpt je dus om te bepalen hoe je maximaal gebruik maakt van de voordelen en hoe je de nadelen juist aanpakt.

Er is een simpele manier om erachter te komen wat de ligging van je tuin is.

Wanneer heb je volop zon?

Ochtend – Tuin op het oosten

Middag – Tuin op het zuiden

Avond – Tuin op het westen

Niet – Tuin op het noorden

Tuinplan
Tuinplan in Westergouwe
 • Een tuin op het oosten heeft ’s ochtends direct het zonnetje in de tuin. Die verdwijnt in de loop van de dag wel. Achterin de tuin kun je het best de elementen plaatsen die je het liefst in de zon hebt. Waarschijnlijk je terras.

 • Een tuin op het westen heeft ’s ochtends nog geen zon, maar langzaam komt de zon in de tuin, tot ’s avonds laat. Ook voor deze tuin geldt dat voldoende schaduw belangrijk is.

 • Een tuin op het zuiden heeft eigenlijk gedurende de hele dag wel zon. Deze ligging wordt door velen gezien als ideaal. Maar op warme dagen is er nauwelijks schaduw. Creëer dus voldoende schaduwplekken.

 • Een tuin op het noorden heeft niet veel zon in de tuin en is daardoor koel. Let wel op dat je niet te veel hoge elementen in de tuin zet, want dan neem je echt de laatste beetjes zonlicht weg.

Omgeving

Soms zijn er andere elementen in de omgeving waar je rekening mee moet houden bij het maken van een tuinplan. Denk bijvoorbeeld aan een hoog gebouw of een hoge boom buiten jouw tuin die de zon tegenhouden. Analyseer dus goed de omgeving en bepaal welke invloed deze kan hebben op je tuin.

Bodem

Wat voor bodem heeft jouw tuin? Woon je in een veengebied (zoals wij hier in Gouda) of bijvoorbeeld op zand of op klei? En wat zijn de vochtigheid en zuurgraad van je grond? Niet elke plant kan namelijk goed tegen alle omstandigheden. Je kunt de structuur van je bodem wel aanpassen, bijvoorbeeld door het verlagen van de zuurgraad of het toevoegen van voedingsstoffen. Er zijn bedrijven in Nederland die je helpen bij het analyseren van de grond in je tuin op basis van een monster dat je aanlevert.

Tuinplan

Budget

Natuurlijk ook heel belangrijk bij het maken van een tuinplan: het budget. Wat je niet hebt, kun je ook niet uitgeven. Bepaal vooraf hoeveel je ongeveer wilt besteden aan je tuin. Er is ontzettend veel keuze in soorten materialen en inrichtingen en met bijna elk budget is wel een mooi tuinplan te maken. Lees op deze pagina meer over de kosten van een hovenier.

Meten

Een tuinplan zelf maken kan natuurlijk niet zonder de maten van je tuin te weten. Meet dus de afmetingen op. Doe dit zo precies mogelijk, zodat je niet later in het proces ontdekt dat iets toch net niet past. Zou jammer zijn.

Stap 2: De grote lijnen schetsen

De volgende stap van het tuinplan maken is het schetsen van de grote lijnen. Hiervoor neem je je bevindingen van stap 1 mee.

 1. Je tekent eerst de contouren van je tuin. Dat doe je met de afmetingen die je hebt opgemeten.
 2. Vervolgens teken je de onderdelen in je tuin die niet te verplaatsen zijn of die je niet wilt verplaatsen. Denk aan een vijver, een zwembad, een schuur, schutting of boom.

Nu staat het raamwerk van je tuinplan vast. Tijd voor het creatieve gedeelte.

Tuinontwerp checklist

Zelf aan de slag met je tuinontwerp? Download het e-book!

Ben je van plan om binnenkort of over een tijdje aan de slag te gaan met een nieuwe tuin? Dan is De Ultieme Tuinontwerp Checklist het juiste startpunt. Je leert hoe je in 7 stappen zelf een tuinontwerp maakt. Hiermee voorkom je fouten die leiden tot onnodig hoge kosten of zelfs teleurstelling achteraf.

Stap 3: Inspiratie zoeken & je verlanglijstje

Yes, de meeste mensen vinden dit het leukste gedeelte van zelf een tuinplan maken. Inspiratie zoeken en alles verzamelen op een verlanglijstje. Laat je fantasie stromen. Volg de volgende stappen:

Tuinplan
 • We raden altijd aan om bij het maken van een tuinplan te beginnen met nadenken welke functies je wilt dat je tuin heeft. Wil je een tuin waarin kinderen kunnen spelen, waarin je zelf kunt ontspannen of juist kunt werken. Of nog iets heel anders? Schrijf dat op.

 • Bedenk ook wat er de komende jaren kan gaan veranderen dat invloed heeft op je tuin. Slechter ter been worden, minder/meer tijd hebben om de tuin te onderhouden of kinderen krijgen, bijvoorbeeld. Als je een tuin wilt die jaren mee kan, is het goed om deze scenario’s mee te nemen.

 • Denk na over een tuinstijl die je mooi vindt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een klassieke tuin, een moderne tuin, een landelijke tuin, lounge tuin of een mediterrane tuin. Welke tuinstijl je kiest is voor een gedeelte afhankelijk van je tuin. Een landelijke tuin aanleggen in een stadstuintje van 20m2 wordt bijvoorbeeld lastig. Maar je kunt een stijl wel goed laten terugkomen in het gebruik van materialen. Als je een tuinstijl hebt gekozen, kun je deze gebruiken om inspiratie te zoeken.

 • Nu ga je inspiratie zoeken voor je tuinplan. Denk zowel aan hele tuinen die je mooi vindt als materialen die bij jouw wensen passen. Dat kan je op de volgende manieren doen:

  1. Online

  Bekijk voorbeeldtuinen, lees de tuintrends en typ zoekwoorden in op Google. Ook kun je Pinterest gebruiken. Dit is een soort online tijdschrift met ontzettend veel foto’s. Ook van tuinen dus. Bekijk bijvoorbeeld eens deze Pinterest-borden.

  2. In boeken en magazines

  Online is er een hoop te vinden, maar gelukkig hebben we ook nog papier. Vergeet de tijd terwijl je door mooie magazines heen bladert. Deze kun je natuurlijk nieuw kopen, maar ook lenen bij een bibliotheek. En ook in tweedehands winkels liggen vaak veel tijdschriften.

  3. Naar buiten

  Vergeet deze stap vooral niet. Want je ziet pas echt hoe iets is als je ernaast staat. Je kunt bijvoorbeeld langsgaan bij een leverancier van tuinmaterialen. Wij werken zelf veel met Roggeveen & Vermeulen. Ook kun je voorbeeldtuinen bezoeken. Bijvoorbeeld via Bezoekmijntuin, Groei & Bloei en de tuinen van Appeltern

 • Nu je al je ideeën voor het tuinplan hebt verzameld, is het tijd om dit vast te gaan leggen. Dit kun je het beste doen op een moodboard. Alle afbeeldingen die je mooi vind, voeg je samen op een inspiratiebord. Dit kan online, bijvoorbeeld op Pinterest. Maar je kunt natuurlijk ook een groot vel papier pakken en afbeeldingen knippen en plakken.

Tuinplan in 3D met gazon, staptegels, verhoogde borders en speeltoestel
Tuinplan met overkapping, gazon en bestrating

Een professioneel tuinplan laten maken?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!

Stap 4: Je tuin ontwerpen

Bij het maken van je tuinplan hoort natuurlijk ook een echt ontwerp. Die stap is nu aan de beurt. In stap 2 had je al de grote lijnen van je tuin getekend en nu is het tijd om de rest in te vullen. Dat doe je met de inspiratie die je in stap 3 hebt verzameld. Bepaal welke elementen voor jou het belangrijkst zijn en plaats die eerst in het ontwerp. Vul zo langzaam je tuin verder in.

3D tuinontwerp met bestrating, beplanting en houtwerk

Hoe kan ik een tuinplan maken?

Hoe kun je dit nu mooi en overzichtelijk doen. Daar zijn gelukkig een aantal handige manieren voor. En gelukkig zijn er ook genoeg manieren om een gratis tuinplan te maken.

 1. Je kunt dit met potlood, stiften en papier doen. Voordeel is dat het de makkelijkste manier is om een tuinplan te tekenen. Een nadeel is dat je minder makkelijk dingen kunt aanpasssen.
 2. Er zijn ook veel programma’s om je tuinplan te maken. Je kunt dus zelf online je tuinplan maken. En het fijne is dat veel van deze programma’s gratis zijn. Lees hier onze pagina over zelf online je tuinplan maken. We behandelen hier 5 programma’s. De meesten zijn gratis en in sommigen kun je ook een 3D tuinplan maken. Dan kan je vooraf al door je virtuele tuin heen lopen. Geweldig toch?
 3. In deze stap ga je ook de definitieve materialen kiezen. Lees je goed in in welk materiaal je kiest. Duur hoeft niet altijd beter te zijn. Let vooral op wat voor jou het beste is. Denk aan onderhoudsvriendelijke of duurzame materialen, aan of de materialen in de zon of schaduw komen, of ze in het water staan, hoe intensief ze gebruikt worden en meer factoren.

Beplantingsplan

Wel eens gehoord van een beplantingsplan? Als je een tuinplan gaat maken, kan dit eigenlijk niet ontbreken. Het is een plan waarin staat beschreven welke planten waar in je tuin komen te staan. Lees hier veel meer over een beplantingsplan. Je vindt op deze pagina ook 7 tips van onze tuinontwerpers voor een mooie border.

Lichtplan

Ook een lichtplan kan handig zijn om te maken. Natuurlijk alleen als je tuinverlichting wilt plaatsen. Hierin staat beschreven waar de lichten komen en hoe de elektriciteit door je tuin heen loopt.

Besteklijst

Als je helemaal klaar bent, kun je de definitieve besteklijst maken. Hierin komen alle materialen die je nodig hebt. Je vermeldt welke materialen je precies nodig hebt en de hoeveelheid. Let goed op de levertijden, zodat je niet tijdens de aanleg heel lang moet wachten op sommige materialen en vertraging oploopt.

Tuinplan met staptegels, grind, gazon en pergola

Tips voor het maken van je tuinplan

Nog enkele tips die we je mee willen geven voor tijdens het tekenen:

 1. Ontspan en zorg dat je niet afgeleid wordt door je omgeving.
 2. Lukt het even niet? Stop dan gewoon en ga later verder.
 3. Is je ontwerp af? Laat het dan even rusten en bekijk het een paar dagen later nog eens. Dan kan je er ook nog met een andere blik naar kijken en heb je misschien wel nieuwe goede ideeën.
 4. Begin gewoon. Een schets kun je altijd aanpassen en verbeteren, maar een leeg canvas niet.
Tuinontwerp checklist

Zelf aan de slag met je tuinontwerp? Download het e-book!

Ben je van plan om binnenkort of over een tijdje aan de slag te gaan met een nieuwe tuin? Dan is De Ultieme Tuinontwerp Checklist het juiste startpunt. Je leert hoe je in 7 stappen zelf een tuinontwerp maakt. Hiermee voorkom je fouten die leiden tot onnodig hoge kosten of zelfs teleurstelling achteraf.

Stap 5: De planning

Het tuinplan is gemaakt. Tijd voor de planning. In welk seizoen ga je de tuin aanleggen? Het voorjaar en de zomer zijn vaak erg druk voor hoveniers. In het late najaar of in het vroege voorjaar kan je wel goed je tuin (laten) aanleggen.

Besteed genoeg tijd aan je planning, want hoe goed je voorbereiding en je tuinplan ook zijn, van je planning hangt een groot stuk af.

Stap 6: Uitvoering van je tuinplan

Nu ben je klaar voor de uitvoering van je tuinplan. Je kunt dit natuurlijk zelf doen. Maar doe dit alleen als je er genoeg verstand van hebt. Kleine foutjes kunnen namelijk best vervelende gevolgen hebben. Denk aan verzakking, onvoldoende afwatering of beplanting die niet aanslaat. Je kunt ook de hulp van een hovenier inschakelen. Bij ons kun je een gratis en vrijblijvende offerte aanvragen voor je tuinaanleg.

Ben je er na het lezen van deze pagina toch achter dat een tuinplan maken niet echt iets voor jou is. Je kunt ook een tuinplan laten maken door een tuinontwerper.

Een professioneel tuinplan laten maken?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!