Tuinonderhoud in het najaar: wat moet er gebeuren?

Welk tuinonderhoud in het najaar is er nodig? De bladeren vallen en de groei stopt vaak even. In dit seizoen kan je nog heerlijk genieten in de tuin! Ook zijn er vaak nog mooie dagen waarop je in de tuin kunt werken. Met deze tips bereid je je tuin optimaal voor op de winter en het komende voorjaar, wanneer alles weer gaat bloeien en groeien!

Tuinonderhoud in het najaar:

  • Snoeien

  • Gazon

  • Bestrating

  • Bemesting

  • Bomen snoeien

Aan de slag!

We zijn graag bezig om tuinen mooi te maken en jij houdt vast ook van een mooie tuin. Daarom helpen we je graag zo goed mogelijk door deze tips te geven. En lukt het zelf niet? Neem gerust contact op voor een gratis en vrijblijvende offerte.

tuinonderhoud najaar

Tuinonderhoud in het najaar laten doen?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!

Dit tuinonderhoud in het najaar is nodig

Snoeien

In september tijdens de tuinonderhoudsbeurt in het najaar mogen de hagen nog gesnoeid worden. Ze zijn voor dit jaar wel uitgegroeid. Door te snoeien staan ze er deze winter ook strak bij. Je snoeit van boven naar beneden. Laat de haag aan de onderkant iets breder, zodat het licht ook bij de onderste takken kan komen.

Gazon

Kale of lelijke plekken in het gazon kun je in september goed inzaaien met graszaad. In oktober mag het gras eventueel geverticuteerd worden. Je verwijdert hiermee dood gras en mos, waardoor het gazon meer lucht krijgt. In deze maand mag het gazon ook voor het laatst gemaaid worden.

tuinonderhoud najaar

Bestrating

Aanslag en algen op tegels zorgen ervoor dat de bestrating extra glad wordt op een regenachtige herfstdag of een koude winterdag. De oplossing daarvoor is het reinigen van terras en bestrating. Dit kan bijvoorbeeld met de hogedrukspuit, maar ook door wat zand te strooien en daarna met een heet sopje de tegels te schrobben met een bezem. Onkruid in de voegen kun je verwijderen met een voegenmes of een gasbrander. Lees hier meer over het terras reinigen en verwijderen van groene aanslag en algen.

Bemesting

Tijdens het tuinonderhoud in het najaar mag het gazon bemest worden. Het gazon gaat inmiddels wel in rust, maar heeft voedingsstoffen nodig om zich te beschermen tegen de kou en zich voor te bereiden op het voorjaar. Gebruik wel organische meststoffen, omdat die hun voedingsstoffen geleidelijk weggeven. Lees meer over bemesting in het najaar.

Bomen snoeien

Deze maanden kunnen een aantal bomen gesnoeid worden. In september fruitbomen en de zogeheten ABC-bomen (de esdoorn, beuk en berk). In november kun je beginnen met het snoeien van geknotte bomen zoals de wilg en de populier. Ook leibomen, zoals de leilinde en de leiplataan kunnen dan weer gesnoeid worden. Het is belangrijk om ze op het juiste moment te snoeien, zodat ze niet gaan bloeden.

Tuinonderhoud in het najaar laten doen?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!

Portfolio