Tuinonderhoud in het voorjaar

Tuinonderhoud in het voorjaar zorgt ervoor dat uw tuin weer prachtig gaat bloeien. Wij zetten voor u de meest voorkomende voorjaarswerkzaamheden in de tuin op een rijtje:

  • Bemesten borders
  • Snoeien
  • Verticuteren gazon
  • Bemesten gazon
  • Verharding schoonspuiten
  • Blad opruimen

Bemesting
Om de borders te voorzien van voldoende voedingsstoffen, bemest u uw tuin drie keer per jaar. In het voorjaar (maart/april), in de zomer (juni/juli) en in het najaar (september/oktober). Gebruik voor de bemesting in het voorjaar speciale voorjaarsmeststof. Dat helpt de planten weer groeien, sterker worden en maakt ze minder vatbaar voor ziektes en plagen. Ook bevordert het de bloei van planten later in het seizoen.

Snoeien
In het voorjaar hoeft er niet zoveel gesnoeid te worden als in het najaar en de winter. Toch zijn er wel een paar aandachtspunten: heesters die na juni bloeien, zoals rozen en vlinderstruiken,  snoeit u in het voorjaar. Ook siergrassen en vaste planten die in het najaar niet zijn terug geknipt, vanwege de sierwaarde in de winter, knipt u in het voorjaar terug. Dit doet u nog voordat ze beginnen te groeien.

Lees hier meer over hagen snoeien.

Onderhoud van het gazon
Met verticuteren van het gazon verwijdert u mos en oude grasresten uit de toplaag van het gazon. U geeft de toplaag extra zuurstof. Ook snijdt u de wortels van de grasplantjes door. Dit bevordert de groei van jonge uitlopers van het grasplantje. Na het verticuteren zaait u de kale plekken in met graszaad. Zo heeft u heeft weer een prachtig dicht gazon.

Gazon bemesten
Het gazon bemesten doet u net als de border: in het voorjaar, de zomer en het najaar. Tijdens de voorjaarsbeurt bemest u het met speciale gazonmest die zorgt voor een snelle groei. Zo groeit het snel dicht en is het binnen de kortste keren weer prachtig groen. De juiste volgorde voor het onderhoud van uw gazon is: verticuteren – doorzaaien – bemesten.

Verharding schoonmaken
De winter zorgt vaak voor groene aanslag op de tegels. Dit maakt de verharde stukken in de tuin glad en het oogt vies. Voor een frisse aanblik in de tuin kun je dit schoonmaken. Hiervoor kun je of de hogedrukreiniger gebruiken of een algenreiniger. Bij nieuwe tegels adviseren wij algenreiniger te gebruiken omdat je zo niet de toplaag van de tegels beschadigd. Bij oudere tegels is het gebruik van de hogedrukreiniger een goede optie.

Blad opruimen
Mogelijk ligt er nog flink wat blad van het najaar. Het kan geen kwaad om dit te laten liggen. Dit zorgt juist voor een betere bodem en verhoogde biodiversiteit. Wel is het belangrijk dat er geen planten verstikken.

Kunt u hulp gebruiken?
Het kan zijn dat u zelf geen tijd heeft om de voorjaarsbeurt uit te voeren. Dan helpen wij u graag! Wij zorgen ervoor dat uw tuin er weer fris uit ziet en vol op kan groeien en bloeien. Neem direct contact met ons op door het onderstaande formulier in te vullen.

4.6/5 - (10 stemmen)