Oktober

Impressie van de herfst met een stel pompoenen

Beplanting

De border kan deze maand nog veranderd worden als u dat wilt. Omdat het blad nog niet afgestorven is, is goed te zien waar alle planten staan.

Oktober is de maand van de bloembollen. Er is buiten dus genoeg te doen met het planten van bollen.

Blijf beplanting water geven, het kan nog behoorlijk droog weer blijven in oktober.

Snoeien

Deze maand kunt u uitgebloeide bloemen en overtollige bladeren snoeien en op de composthoop gooien.

Notenbomen worden graag in de nazomer gesnoeid. De snoeiwonden helen in deze periode sneller en u  voorkomt bloeden van de bomen.

Wilt u volgend jaar weer die mooi bloeiende dahlia´s in de tuin? Haal dan nu de knollen uit de grond, knip de stelen tot ongeveer 10 cm boven de grond af en bewaar ze vorstvrij tot volgend jaar. Vanaf half april kunnen ze weer worden geplant.

Stamrozen met een zware kroon kunnen nu tot de helft ingekort worden. Dit voorkomt het breken van takken tijdens storm.

Knip de uitgebloeide bloemen weg bij de rozen. Rozen bloeien met zacht weer namelijk nog wel even door.

Een beukenhaag is nogal beeldbepalend voor de winter. Ook al is het nu geen snoeitijd, de uitstekende takken kunnen gerust weggehaald worden.

Vijveronderhoud

Span een net over het water van uw vijver. Zo voorkomt u dat de vijver vervuild wordt met vallende bladeren.

De vissen zullen door het koudere weer zich steeds dieper in de vijver verplaatsen. Zolang de watertemperatuur boven de 8 graden is, kunt u de vissen gewoon blijven voeren.

Het gazon

Omdat de bodemtemperatuur nu nog een stuk hoger is dan in het vroege voorjaar, kunt u het gazon nog prima maaien. Binnen enkele weken heeft u een mooie grasmat.

Nu het stilaan kouder wordt, is het niet meer nodig om het gazon nog veel te maaien. U kunt er beter wel voor zorgen dat het gras niet te lang is als we de winter in gaan. Mosvorming ontstaat veel sneller bij lang gras.