Maart

Beplanting

Maart is een perfecte maand om hagen te planten. Zodra de bladeren eenmaal gaan uitlopen is de kans van slagen veel kleiner.

De uitgebloeide narcissen kunt u nu het best meteen verwijderen.

Snoeien

Deze maand kunnen we de struikrozen snoeien, dat doen we het liefst deze maand omdat ze in de winter vaak nog wat bessen dragen. Wij raden u aan eerst de oude, dikke takken kort bij de grond te snoeien. Daarna vormt er, door kruisende takken en takken die niet fraai zijn te snoeien,  een mooie vorm. U kunt de meeste takken terugsnoeien tot ongeveer 3 ogen boven de grond. De Buddleja, Cornus, Cotoneaster en Hydrangea kunt u nog tot eind maart kort snoeien. De klimop kan nu ook gesnoeid worden. Loshangende takken die gevormd zijn kunt u nu verwijderen.

Vijveronderhoud

De temperatuur van het water begint al hoger te worden. Wij raden u ook aan om wat voer te geven aan de vissen als het wat boven de 10 graden is. U moet wel rekening houden met de porties die u geeft want voedsel dat niet opgegeten wordt, is slecht voor de algengroei en de kwaliteit van het water.

Door de kou en het ijs zijn de condities van de vissen achteruit gegaan. Controleer of er sprake is van ziektes en/of beschadigingen.

Het is belangrijk in deze periode dat het water zuurstofrijk is. U kunt dit het beste testen met uw luchtpompje.

Afgestorven planten, bladeren die naar de bodem zijn gezakt en algen kunt u voorzichtig verwijderen, als dit niet gebeurd gaat de kwaliteit van het water achteruit.

Het Gazon

Maart is de maand waarin de zon al vaker tevoorschijn komt en het een stuk warmer wordt. Het is tijd om iets aan uw gazon te doen zodat u er binnenkort van kan genieten als de zon schijnt. Wij raden u aan om de viltlaag van het gazon te verwijderen. Zo krijgt het gras weer de ruimte om te groeien. U mag nu ook de bovenste laag van uw grasmat losser maken. Wij raden u aan om met een verticuteerhark alle mossen e.d. te verwijderen.

In maart mag er ook weer begonnen worden met het bemesten van het gazon. Er is ook een mogelijkheid om te starten met het aanleggen van nieuwe gazonnen.