Januari

Impressie van de winter

Beplanting

Een belangrijk onderdeel van tuinonderhoud is beplanting. Wanneer het vriest is het niet altijd mogelijk om te planten, maar januari is wel het juiste moment voor bomen. U kunt in deze maand ook de tuin wat opfrissen door winterbloeiers te planten.

Let ook op dat planten die vorstgevoelig zijn, op een beschutte plek in de tuin staan en niet op een open plaats. Planten die in een pot staan, lopen een groter risico op vorstschade dan planten in de grond.

De maand januari is geschikt om fruitbomen, heesters en planten te snoeien. Doe dit niet als het vriest, maar bij wat zachter weer. Alle struiken die in het voorjaar bloeien, zoals Forsythia en Ribes mogen niet in januari gesnoeid worden. Daarmee zou u de bloemknoppen verwijderen. Hedera’s, dakplatanen en knotwilgen mogen nu wel gesnoeid worden.

De gevoelige soorten, zoals de vlinderstruik en de lavendel kunnen beter niet in de winter gesnoeid worden, maar in het voorjaar. Vorst kan namelijk de wonden van deze gevoelige soorten beschadigen, waardoor de takken afsterven.

Vijveronderhoud

Controleer regelmatig of het vijvernet nog goed gespannen is. Het voeren van de vissen is niet nodig en met een temperatuur onder de 6 graden zelfs af te raden. Dit verschilt wel per soort, rovers lusten af en toe wel een hapje.

Tijdens strenge vorst kan de vijver dichtvriezen. Zorg ervoor dat er altijd een deel open blijft. Mocht de vijver toch dichtvriezen, maak het ijs dan niet kapot. De harde klappen op het ijs kunnen schokken veroorzaken, waardoor er een mogelijkheid bestaat dat de vissen zullen sterven.

Het gazon

Als het heeft gevroren of gesneeuwd, loop dan niet over het gazon. Het is misschien niet op het eerste oog zichtbaar maar het gras kan hierdoor beschadigen. Laat gevallen sneeuw op het gazon liggen. Dit is namelijk een goede isolatie voor planten.