December

Bevroren takken laten zien dat de winter is begonnen

Beplanting

Zolang het nog niet vriest, kunnen bloembollen nog steeds geplant worden.

Vogels houden van hulst-bessen. Om te voorkomen dat de vogels alle bessen opeten voordat de kerst begint, kunt u aan het begin van de maand alvast takken met bessen afknippen en in vochtig zand bewaren.

Snoeien

Knip de oude takken van de helleborus af zodat de bloemen goed te zien zijn. Ook al is het nu geen snoeitijd, de uitstekende takken kunnen gerust weggehaald worden.

Het is nu tijd om te snoeien. Maak hier gebruik van als het weer niet te slecht is. U kunt hierbij denken aan struiken zoals druif, kiwi en braam.

Slijp de snoeischaar, eventuele messen en andere gereedschappen. Zo komen ze ongedeerd de winter door en zijn ze eigenlijk gebruiksklaar als u ze oppakt in het voorjaar.

Vijveronderhoud

Als u nog geen luchtpomp hebt aangebracht, is het aan te raden om dit alsnog te doen. De luchtbellen en de waterbeweging beïnvloeden sterk de kwaliteit van het water. In deze moeilijke maanden helpt een goede waterkwaliteit de vissen de winter door.

De vijver is nu een rustperiode ingegaan. De plantengroei is gestopt en de vissen verschuilen zich bij de bodem.

De sneeuw moet bij sneeuwval van het ijs verwijderd worden. Als u dit niet doet, valt er niet voldoende licht in het water.

Overweeg om de vijverplanten binnenshuis te laten overwinteren, als uw vijver minder dan 30 cm diep is. Een ondiepe vijver bevriest snel, dus de planten zullen bij koud weer anders kapotvriezen.

Het gazon

Verwijder de laatste bladeren van het gazon om verdere vernieling te voorkomen. Gras dat onder blad ligt krijgt namelijk geen licht en sterft af. Ook kunnen er schimmelziekten optreden door een gebrek aan luchtcirculatie.

Loop niet over het gazon zolang het vriest. Dit kan het gazon zodanig vernielen dat deze na een aantal dagen lichte plekken vertoont.