Augustus
Beplanting
Verwijder uitgebloeide bloemen zodat de planten geen energie hoeven te steken in het aanmaken van zaden. Begin deze maand met het stekken van kuipplanten. Neem krachtige kopstekken van zo’n 10 cm en verwijder de bloemen. Haal daarna de onderste bladeren weg en snijd de stek onderaan schuin af met een schoon mes. Plaats de stek in een potje met aarde en geef regelmatig water.
Snoeien
Snoei de coniferenhaag deze maand twee keer. Zorg er tijdens het snoeien ervoor dat de haag aan de bovenzijde smaller wordt, zo kan er nog voldoende licht vallen op de onderste takken.
Alle takken die het afgelopen jaar vrucht hebben gedragen mogen teruggesnoeid worden tot op de grond.
Knip de grotere en minder mooie takken van de uitgebloeide escallonia deze maand af tot zo’n vijf cm boven de grond.
Knip de uitgebloeide bloemen van de rozen af.
Vijveronderhoud
Mocht je last hebben van snel verdampend water in de vijver, schaf dan wat hogere waterplanten aan om de vijver meer schaduw te bieden. Bescherm je vijvervissen goed, jonge reigers zijn net uitgevlogen en moeten nu zelf voor voedsel zorgen. Vooral in de vroege ochtend en in de avondschemering zijn ze erg actief. Span daarom een net over de vijver of vraag in het tuincentrum naar speciale reigerverjagers.
Als het water in de vijver troebel is, kan het zijn dat er niet voldoende zuurstofplanten aanwezig zijn. Ook het toevoegen van watervlooien kan voor een snel zuurstof verhogend resultaat zorgen.
Het gazon
Maai het gras regelmatig en stel daarbij de messen af op het weer. Tijdens warme en droge dagen kunt u beter wat langer gras behouden.
Tijdens warme dagen kunt u beter tot de avond valt wachten met maaien, dit is beter voor het gras. Zo voorkomt u verbranding van het gras door de zon, waardoor er geen brandplekken ontstaan. Door pas ’s avonds te sproeien zorgt u ervoor dat het water niet te snel verdampt.
Verwen deze maand één keer het gazon met wat mest. Dit kunt u het beste doen wanneer er regen is voorspeld, zodat de voeding goed in kan trekken.