April

Beplanting

Alle planten die u binnen of in een plantenkas had opgeslagen, omdat ze gevoelig waren voor de winter, kunt u eruit halen en buiten laten wennen aan de kou. Haal de planten wel ‘s nachts naar binnen, omdat deze planten slecht tegen de vrieskou kunnen.

Als u had gepland om in het najaar rozen of heesters te planten, maar hier niks van is gekomen, is het nu nog mogelijk om dit te doen. De rozen zullen aankomende zomer mooi in bloei staan.

In april nemen de planten goed hun voedingsstoffen op uit de bodem. Het is nu dus ook het juiste moment om de vaste planten te bemesten.

Lente in de bloei

Snoeien

De maandelijkse snoeiwerkzaamheden zijn echt weer aan de orde, wij raden u ook aan om elke maand de hagen, zoals Taxus, Leylandii en Liguster te snoeien.

Knip de uitgebloeide bloemen uit de rozen er regelmatig uit zodat ze langer zullen bloeien.

Vijveronderhoud

Zoals u heeft gemerkt zijn de vissen actief en eten ze weer goed. Let op dat al het eten wordt opgegeten. Als dit namelijk niet gebeurt, zal de kwaliteit van het water achteruit gaan.

Wij raden u aan om de resterende bladeren van de bodem te verwijderen en afgestorven waterplanten af te knippen.

Zorg voor voldoende zuurstof in de vijver door nieuwe waterplanten in de vijver te plaatsen.

Haal de tuinmeubelen en de tuingereedschappen weer uit de berging of uit de schuur. De scharnierende onderdelen kunnen gedruppeld worden met olie, zodat ze weer makkelijk werken. U kunt ook een middel tegen groene aanslag gebruiken waardoor u al uw tuinmeubilair weer schoon maakt.

Het gazon

In deze maand is het belangrijk om het gazon te controleren op kale of zieke plekken.

Als dit wel van toepassing is, kunt u dit snel verhelpen door een rechthoek uit te steken en het ontstane gat te vullen met graszoden.

Er kan ook eindelijk weer gemaaid worden, alleen niet alle grassoorten groeien even snel, dus maai om de twee a drie weken.

Loop met een snoeischaar of kantenknipper langs en knip al het gras dat over de klinkers groeit af. Als er gemaaid wordt kan de maaimachine gemakkelijk over de klinkerrand gereden worden.