Tuin winterklaar maken (+ checklist)

Nu het echt herfst is en de winter er langzaam aan komt, is het weer tijd om de tuin winterklaar te maken. Op deze pagina leggen wij uit wat je allemaal kunt doen om je tuin winterklaar te maken en hoe je dat het beste kunt doen. Het doel van het winterklaar maken van de tuin is om te zorgen dat de tuin de winter overleeft en er in het voorjaar weer geweldig bij ligt.

Op deze pagina vind je:

 • Winterklaar maken, feit of fabel?
 • Waarom de tuin winterklaar maken?
 • Wanneer de tuin winterklaar maken?
 • Hoe de tuin winterklaar maken? (handige checklist!)
 • Wat wij voor je kunnen betekenen
tuin winterklaar maken

Je tuin winterklaar laten maken?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!

Winterklaar maken, feit of fabel?

De tuin winterklaar maken, in het najaar een veel gehoorde term. Maar waar komt het nou eigenlijk vandaan? En is het nou echt nodig, de tuin winterklaar maken? We zochten het uit!

Takkeschurft en scheurgras?

Wie kent ze niet? Van Kooten en de Bie die als tuinmannen Jacobse en van Es de tuin de tuin wel eens winterklaar zouden maken (zie video hier: even lachen).  Een klassieker, maar nog steeds de moeite waard om eens te bekijken.  Wij hebben wel eens gehoord dat de term tuin winterklaar maken is ontstaan na deze video. Na even zoeken kwamen we al snel op de lijst van neologismen van Van Kooten en De Bie. Een neologisme!? Dat moesten wij ook even opzoeken, maar dat blijkt een woord of begrip te zijn dat nieuw is in de taal. En ja hoor, op de lijst vonden we ook “de tuin winterklaar maken” samen met takkeschurft en scheurgras.
Als een cabaretduo dit ooit heeft bedacht dan zal het wel fabel zijn, toch? Na wat verder speur en interview werk blijken meningen over het nut van de tuin winterklaar maken te zijn verdeeld. Sommigen zeggen dat de tuin/natuur helemaal geen hulp nodig heeft om de winter door te komen. Dat het iets van vroeger is toen we de tuin altijd netjes wilden hebben. Anderen zeggen dat het goed is om toch voor te bereiden voor de winter.

Ons advies als hoveniersbedrijf

De term winterklaar maken is misschien wel ontstaan als een grap, maar er valt wel degelijk werk te doen in het najaar als voorbereiding op de winter. Denk bijvoorbeeld aan het bemesten van hagen en heesters, onkruid verwijderen, het gazon voor de laatste keer maaien, blad verwijderen en ook onderhoud aan de vijver. We gebruiken dus graag de term van de twee grappenmakers, omdat het volgens ons op feiten berust!
tuin winterklaar maken

Waarom de tuin winterklaar maken?

Er zijn twee redenen waarom we de tuin winterklaar maken:

 1. Om te zorgen dat alles in de tuin de winter overleeft
 2. Om de groei in het voorjaar te bevorderen en te zorgen dat de tuin er dan mooi bij ligt

Alle werkzaamheden die gebeuren, vallen onder deze redenen. Snoeien, beplanten, maaien, schoffelen, harken, verplaatsen en beschermen. Alles voor de tuin! Winterklaar maken is geen must, maar het heeft wel veel positieve gevolgen.

Wanneer de tuin winterklaar maken?

De meest ideale maand voor het winterklaar maken van de tuin, is de maand oktober, met eventuele uitloop naar november. De temperatuur is vaak nog geschikt om in de tuin te werken en meestal is er nog geen sprake van vorst (maar je weet het nooit meer zeker tegenwoordig). De ideale temperatuur om je tuin winterklaar te maken, is tussen de 5 en 10 graden. Is het nog veel warmer? Wacht dan tot de temperatuur wat gedaald is. Bij deze temperaturen groeit het gras bijvoorbeeld nog. Is er al wel vorst? Wacht dan ook even tot het weer iets warmer is.

Hoe de tuin winterklaar maken? (checklist)

Om te zorgen dat je niets vergeet, hebben we een checklist gemaakt. Hiermee bereid je je tuin goed voor op de winter. Onder de checklist gaan we nog iets dieper in op een aantal onderhoudsklussen, zoals het gazon winterklaar maken, planten winterklaar maken, de moestuin winterklaar maken en de vijver winterklaar maken.

 • Snoei de uitgebloeide planten
 • Knip de hagen een laatste keer strak voor de winter.
 • Bescherm voor vorstgevoelige planten voor tegen de vorst.
 • Hark het blad van het gazon. Zo vangt het gras licht en blijft het groen.
 • Maai het gras een laatste keer met een maaihoogte van 4 cm.
 • Sluit de buitenkraan en haal tuinslang naar binnen.
 • Leeg bakken, gieters en potten. Zo voorkom je vorstschade.
 • Verwijder gevallen bladeren van het terras. Anders kunnen er vlekken ontstaan.
 • Verwijder de dode planten en bladeren uit de vijver, zodat deze niet gaat rotten.
 • De herfst is nog een uitstekende tijd om planten te verplaatsen.
 • Tot slot: plant voorjaarsbollen zodat de tuin fleurig is in het voorjaar.

Gazon winterklaar maken

Voor het gazon zijn een aantal dingen belangrijk. Het gevallen blad moet bijvoorbeeld van het gazon verwijderd worden. Anders krijgt het gazon minder zuurstof en licht en zal het gaan vergelen. Tijdens het winterklaar maken maai je ook voor de laatste keer. Tenzij de temperatuur in de winter even boven de 7 graden blijft. Dan groeit het gras namelijk weer. Je maait het gras tot 4 centimeter.

Planten winterklaar maken

Planten hebben de nodige bescherming nodig, zeker als het een koude winter wordt. Een simpele manier om dit te doen, is door gevallen bladeren in de borders te vegen. Maak deze laag niet dikker dan 8 centimeter. Anders kunnen er allerlei schimmels gaan opspelen en komt er veel ongedierte in te zitten. Je kunt planten ook beschermen door ze in te pakken met jute met daartussen wat stro.

Moestuin winterklaar maken

Haal alvast het onkruid weg. Als je dit tot het voorjaar uitstelt, zal dat meer werk zijn. Ook dode en verdorde planten kan je het beste weghalen. Je kunt natuurlijk wel een laagje bladeren laten liggen. Maak als laatste al je gereedschap schoon en berg het op een droge plek op. Zo voorkom je roest.

Vijver winterklaar maken

Heb je een vijver? Het zou kunnen dat er in het najaar allerlei blad de vijver in waait. Haal dit er op tijd uit. Anders gaan de bladeren namelijk rotten, waardoor er gassen vrijkomen in het water. Ook zal het zuurstofgehalte in het water dalen. Dit kan fataal zijn voor bewoners van de vijver. Je kunt een net over de vijver spannen om bladeren tegen te houden.

Maak je tuin winterklaar met deze gereedschappen

Een levendige wintertuin

De tuin zal er na het winterklaar maken waarschijnlijk wat minder levendig en vrolijk uitzien dan normaal. Wij geven je een aantal tips voor een levendige wintertuin:

 • Plaats vogelhuisjes: vogels zoeken in de winter en veilig en warm plekje op. Door een aantal vogelhuisjes te plaatsen zie en hoor je in de winter vogels in je tuin.

 • Plant wintergroene beplanting: wil je toch groen in de tuin in de winter? Gelukkig is er veel wintergroene beplanting die je kunt plaatsen. Voorbeelden van wintergroene planten en hagen zijn de hedera, skimmia, Portugese laurierkers, taxus baccata en buxus.

Je tuin winterklaar laten maken?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!

Wat wij voor je kunnen betekenen

Wij geven je graag de informatie die je nodig hebt om zelf je tuin winterklaar te maken. Maar we kunnen ons ook voorstellen dat je dit niet ziet zitten, er geen tijd voor hebt of een andere reden hebt waarom deze klus blijft liggen. Daarom helpen we je graag met het winterklaar maken van je tuin. Je kunt gratis en helemaal vrijblijvend een offerte aanvragen en misschien is deze klus volgende week al uitgevoerd!

We werken met een combinatie van (junior) hoveniers en studenten, waardoor we dit tuinonderhoud betaalbaar kunnen uitvoeren. Inmiddels hebben we al veel tuinen mooi mogen maken en veel klanten blij mogen maken! Lees ervaringen van andere klanten op reviewsite Kiyoh.nl, waar onze klanten ons beoordelen met een 8+. Mogen we ook voor jou aan de slag?

Waarom Schoffelstudent?

 • Gericht op betaalbaarheid

 • Werkt met Studenten & Hoveniers

 • Klantgericht

 • Sterk in communicatie en afspraken

 • We maken graag klanten blij 🙂

Klanten over ons

Gewoon GOED, we maken al 3 jaar gebruik van de Schoffelstudenten, en zolang men dezelfde kwaliteit/prijs verhouding levert, hebben ze ons nog heel lang als klant.

Klant, Reeuwijk

De tuiniers waren ‘s morgens altijd op tijd. Er werd goed doorgewerkt. De opgeknapte tuin voldoet aan mijn verwachtingen.

Klant, Rotterdam

Overal hebben de jongens en meiden van Schoffelstudent/Studentenkracht een stapje extra gezet voor onze voor, zij en achtertuin. Voor ons heel fijn, wijzigingen op het huidige plan waren geen probleem en is tot op de laatste dag is daar bij ons flexibel mee om gesprongen. Het eindresultaat is dan ook zeer tevredenstemmend prijs/kwalitatief gezien. Professionele hovenier met assistentie, had ook nog tips over waterafvoer etc. dus voor ons erg fijn. Aanrader.

Klant, Zoetermeer

Elk jaar laat ik de jongens van schoffelstudent alles weer even aan kant ruimen. Bijzonder is dat ze elk jaar beter personeel lijken in te zetten (echte vakmensen met verstand van zaken) terwijl de prijs vrijwel gelijk blijft! Top service!

Klant, Ridderkerk

Hoe het werkt?

1. Contact

Neem contact op met onze klantenservice!

2. Datum

Na akkoord op de offerte plannen we een datum!

3. Uitvoering

Wij komen de werkzaamheden op het afgesproken moment uitvoeren!

4. Betaling

Na de uitvoering sturen wij per mail de factuur volgens de afspraken.

5. Genieten

Nadat wij de tuin mooi hebben gemaakt is het tijd om ervan te genieten!

Portfolio