Tuin opknappen: hoe doe je dat?

De tuin opknappen of laten opknappen? Zie je door de bomen de bomen het bos niet meer? Wij denken graag mee met plannen voor de tuin! Want je tuin is je eigen stukje buiten en daar wil je optimaal van genieten. Of het gaat om het verwijderen van onkruid, het leggen van een nieuw gazon of het renoveren van de hele tuin, wij verzorgen het van A tot Z. Andere wensen? Ook dat is natuurlijk mogelijk! Neem gerust contact op, zodat we jouw wensen en onze expertise kunnen combineren tot een mooi, betaalbaar en uitvoerbaar plan. De tuin opknappen was nog nooit zo leuk!

Tuin laten opknappen?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!

De tuin opknappen! Waar te beginnen?

Waar moet je eigenlijk beginnen met het opknappen van je tuin? Dit begint volgens ons met het bepalen wat je zelf wil. Dit draait om de vraag: Wat is mijn droomtuin? Denk bijvoorbeeld eens na over de gewenste stijl van je tuin. En welke elementen, zoals houtbouw, een gazon of terras, zou je in je tuin willen? Moet de tuin gericht zijn op kinderen, senioren, weinig onderhoud, beschut zitten? Allemaal vragen die je mee kunt nemen en die je een beeld geven van wat er mag veranderen in je tuin.

Van onderhoud tot aanleg

De tuin opknappen is nogal een breed begrip. Een tuin kan al heel anders voelen als je wat onkruid verwijdert en de hagen snoeit. Als je daarnaar op zoekt bent, is tuinonderhoud voldoende. Wil je een enorme verandering met nieuwe elementen of zelfs helemaal opnieuw beginnen? Dan is er een tuinaanleg of tuinrenovatie nodig. Hieronder geven we wat meer uitleg per onderdeel en bespreken we de mogelijkheden.

Tuinonderhoud

Tuinonderhoud omvat alle werkzaamheden waarin onderhoud wordt verricht aan bestaande onderdelen. Dit is eenmalig mogelijk, maar ook op basis van een onderhoudscontract, waarbij we bijvoorbeeld elk kwartaal langskomen om te zorgen dat de juiste werkzaamheden gebeuren.

 • Snoeien: we werken de hagen en bomen netjes bij

 • Onkruid verwijderen en bestrijden: we verwijderen het en zorgen dat het niet terugkomt

 • Grasmaaien: voor het gazon wordt goed gezorgd

 • Borders beplanten en bemesten: wat nieuwe planten en kleuren doen wonderen

 • Tegels en terrassen schoonmaken: we verwijderen groene aanslag en algen

tuin opknappen

Tuinaanleg

Bij tuinaanleg wordt je droomtuin gerealiseerd. We bedenken samen een mooi plan, eventueel in een tuinontwerp, en dit voeren we uit. Het is best een grote klus, waar je tegenop kan zien, maar we gaan voor aan de slag tot het klaar is!

 • Bestrating: terrassen en paden in allerlei soorten tegels en klinkers

 • Houtbouw: houten elementen als een vlonder, overkapping of pergola geven de tuin stijl

 • Beplanting: gevulde borders en misschien wel een (fruit)boom

 • Gazon: een mooi strak gazon waar ze in De Kuip jaloers op zijn (of in een ander stadion, net waar je vandaan komt)

 • Tuinontwerp: een unieke tuin op maat? Onze tuinontwerpers gaan aan de slag!

tuin opknappen

De kosten van een tuin opknappen

Een logische gedachte. Je wilt halverwege of achteraf niet voor verrassingen staan.

 1. Knap je zelf de tuin op? Stel dan van tevoren een budget vast en bereken vervolgens je kosten.
 2. Laat je de tuin opknappen door een hoveniersbedrijf, zoals Schoffelstudent & Hoveniers? Wij werken meestal op basis van een prijsindicatie. De gewerkte uren en gebruikte materialen bepalen uiteindelijk de definitieve prijs. We geven van tevoren wel een zo accuraat mogelijke indicatie en overleggen het als er veel meerwerk plaatsvindt. Van tevoren zeggen wat de klus kost, is bijna niet te doen. Maar wil je toch meer weten? Lees dan onze pagina over de kosten van een hovenier.

Inspiratie voor het opknappen van de tuin

Zoals we eerder al aangaven, begint het proces met bedenken wat je wil. Oriënteren dus! Wij geven je wat methodes en tips voor het opdoen van inspiratie:

Offline oriënteren

Zelf de tuin goedkoop opknappen (8 tips)

De kosten van een tuin opknappen kunnen flink oplopen. Wij proberen onze prijzen zo betaalbaar mogelijk te houden. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag. Om je te helpen, geven we je hieronder x tips om goedkoop je tuin op te knappen:

 1. Maak zelf een tuinontwerp. Op deze pagina vind je tips hoe je zelf een tuinontwerp kan maken
 2. Zoek naar tweedehands tuinmeubelen en knap die op. Bijvoorbeeld op Marktplaats of bij je vrienden/buren.
 3. Maak met oude planken een moestuin of tuinbankje
 4. Bedenk een nieuw kleurenschema. Als je een aantal elementen in je tuin bepaalde kleuren geeft, oogt het als snel verfrissend.
 5. Geef je schutting of tuinmeubels een likje beits of verf.
 6. Hang lampjes in je tuin. Zorgt ‘s avonds voor een gezellig plekje om te zitten!
 7. Bestrating of terras reinigen kan een enorm verschil maken. Lees op deze pagina hoe je terras reinigen het beste kan!
 8. Snoei, plant en onderhoud je beplanting op tijd. Dan blijft het mooi en loopt het niet uit de hand.
tuin opknappen
Tuinontwerp checklist

Zelf aan de slag met je tuinontwerp? Download het e-book!

Ben je van plan om binnenkort of over een tijdje aan de slag te gaan met een nieuwe tuin? Dan is De Ultieme Tuinontwerp Checklist het juiste startpunt. Je leert hoe je in 7 stappen zelf een tuinontwerp maakt. Hiermee voorkom je fouten die leiden tot onnodig hoge kosten of zelfs teleurstelling achteraf.

Tuin laten opknappen?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!

Opgeknapte tuinen