Tuin inrichten? Zo pak je het aan! [Handleiding en de beste tips]

Je gaat je tuin inrichten? We helpen je graag met praktische tips. Op deze pagina vind je alles over het inrichten van je tuin. Na het lezen van deze pagina weet je alles voor het inrichten van je eigen tuin.

De tuin inrichten:

Waar begin je met het inrichten van je tuin?
Inspiratie voor het inrichten
Elementen om je tuin in te richten
Kosten tuin inrichten
Besparen op het inrichten van je tuin
Soorten tuinen inrichten
Een onderhoudsvriendelijke tuin inrichten
Je tuin inrichten na de aanleg
Tuin inrichten tips

Het inrichten van een tuin: zo doe je dat

Hulp nodig bij het inrichten van je tuin?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8,5+ van klanten!

Waar begin je met het inrichten van je tuin?

Laten we beginnen bij het begin. Je bent trotse bezitter van een tuin, maar misschien nu niet zo trots.. Het moet anders en je wilt de tuin opnieuw inrichten. Dat begint allemaal bij het maken van een tuinplan. Als je het echt goed wilt doen, begin je met het maken van een tuinontwerp. Bij het maken van een tuinontwerp doorloop je alle stappen om tot een goed tuinplan te komen en maak je het plan ook nog eens visueel. Mocht je het echt goed willen doen, dan kun je ook een cursus tuinontwerp volgen. Het is natuurlijk niet noodzakelijk, maar kan er voor zorgen dat je een beter doordacht plan hebt. Soms volstaat het maken van een beschreven plan of een simpele schets ook.  Het begint allemaal bij hetzelfde namelijk het zoeken van inspiratie.

Inspiratie voor het inrichten

Het opdoen van inspiratie is niet alleen erg leuk, maar zorgt er ook voor dat je creatiever bent en je smaak ontwikkelt. Een goede methode is om op Pinterest een moodboard te maken voor je tuin. Je verzamelt alles wat je mooi vindt op een moodboard en zo ontstaat er langzaam maar zeker een beeld van je smaak. Nu ben je er natuurlijk nog niet want waarschijnlijk heb je zoveel inspiratie dat je wel tien tuinen kunt inrichten. Een van de meest voorkomende fouten die wij keer op keer terug zien komen is dat mensen te weinig keuzes maken in het tuinplan. Dit zorgt voor een te volle en drukke tuin en dat is zonde. Daarom is het zaak om keuzes te maken.

Elementen voor de inrichting van je tuin

Er zijn genoeg elementen waarmee je de tuin kunt inrichten. We bespreken de meest populaire elementen voor het inrichten van je tuin.

Terras
Een van de meest voorkomende elementen is toch wel een terras met een tafel zodat je heerlijk in de tuin kunt eten onder de warme zomerzon.

Gazon

Een gazon aanleggen brengt meteen veel groen in de tuin en is relatief goedkoop en kost naast het maaien niet zoveel onderhoud. Het zorgt er ook nog eens voor dat het water goed weg kan lopen en zo heb je geen last van water dat blijft staan. Het grasmaaien vinden wij overigens een heerlijk klusje om te doen. Er gaat niets boven de geur van versgemaaid gras terwijl je een bak koffie drinkt, maar dat zal ons groene hart ook wel zijn dat sneller gaat kloppen.

Borders

Het klinkt voor de handliggend maar helaas zien we ook vaak genoeg tuinen zonder borders. Een border geeft je tuin snel een groene uitstraling en het groen biedt een mooi contrast met verharding. In de border kun je helemaal los gaan met planten, plant je favoriet beplanting of zoek juist een mooi borderpakket dat bij elkaar past.

Verhoogde plantenbakken

Hoogtes in de tuin geven een extra dimensie en daarom zien wij het ook steeds vaker terugkomen. Het is ook nog eens makkelijk met het onderhoud omdat je niet zo ver hoeft te bukken.

Een tuin inrichten
Een nieuwe tuin inrichten

Houtbouw

Elementen in je tuin van hout bieden een mooi contrast met (grijze) bestrating en de groene beplanting. Ze kunnen een echte eyecatcher zijn. Denk aan bijvoorbeeld een robuuste pergola van douglashout, een overkapping in de hoek van je tuin of een vlonderterras. Op onze pagina over houtbouw vind je meer inspiratie.

Erfafscheiding

Een erfafscheiding kan veel bepalen voor je tuin en er zijn ook best wel wat opties. Zo kun je een houten schutting plaatsen met planken of panelen, gaaspanelen met hedera, sierhekwerk, bamboe schutting of een rek met opgestapelde stenen. Bekijk goed welke van deze opties het beste bij de rest van je je plan past.

Buitenkeuken

Ja, de buitenkeuken is populairder dan ooit. Je eten buiten bereiden en nuttigen met je vrienden of familie is toch heerlijk. Het hoeft natuurlijk geen completekeuken te zijn maar kan ook een plek zijn voor je barbecue of een vuurplaats.

Speelplek voor de (klein)kinderen

Om zelf lekker te kunnen relaxen is een speelplek voor de kinderen ideaal. Een schommel, speeltoestel, trampoline ingraven of een zandbak. Ze zullen zich er uren kunnen vermaken. Wil je het niet permanent in je tuin? Dan zijn er ook mogelijkheden die opbergbaar zijn.

Keuzes maken

Vraag je eens goed af wat je nou echt het liefste doet in de tuin? BBQ’en? Een glas wijn drinken en een boekje lezen in de warme avondzon? Of wil je dat de kinderen lekker kunnen ravotten? Er zijn dus veel mogelijke praktische toepassingen in een tuin maar welke zijn voor jou het belangrijkst? Pas daar je plan op aan. Als het goed is vallen er dan al zaken af van je moodboard en haal die er dan ook meteen af. Er staan ongetwijfeld nog genoeg mooie dingen op je moodboard. Wat past er qua stijl bij elkaar en wat niet? Heb je een uniform beeld of zijn er eigenlijk nog zaken die er niet bij passen?

Als je een moodboard hebt gemaakt zou ik je toch aanraden om een ontwerp of schets te maken. Zo zie je namelijk ook of het überhaupt wel past in je tuin. Maak eventueel meerdere opties en wees kritisch op wat je allemaal in je tuin tekent.

Hulp nodig bij het inrichten van je tuin?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8,5+ van klanten!

Kosten tuin inrichten

Niet onbelangrijk bij het inrichten van je tuin zijn de kosten. Het is handig als je vooraf al een budget bepaald en eventueel ook weet of je daar uitkomt. Daarom hebben wij de kosten op een van verschillende elementen op een rij gezet. Een algemene regel die wij hanteren is €100,- per vierkante meter voor de aanleg van een tuin. Dit is een globale regel en de invulling van heeft hier enorme invloed op. Zo kun je al een tuin realiseren vanaf €40,- per vierkante meter maar kan de prijs ook op €200,- per vierkante meter komen. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Hieronder in ieder geval enkele richtlijnen:

Element Prijs
Tuinontwerp €350 – €1200
Straatwerk €40 – €170 per m2
Schutting €50 – €180 per meter
Gazon aanleggen €4 – €12 per m2
Beplanting €9 – €30 per m2
Vijver €500 – €10.000
Tuinhuis €500 – €10.000
Vlonderterras €50 – €250 per m2
Pergola €400 – €5000
Verlichting €80 – €100 per m2
Hovenier €35 – €55 per uur

Besparen op het inrichten van je tuin.

Heb je beperkt budget? Dan heb je twee opties: even doorsparen tot je de gewenste tuin kunt realiseren of besparen. Geld besparen wil iedereen wel, dus wij geven wat tips hoe je dat kunt doen.

Materialen

Je kunt kiezen voor goedkopere materialen zoals betonnen stenen in plaats van keramische stenen of zachthout in plaats van hardhout dit gaat dan wel ten koste van de duurzaamheid. Als je nog lang van plan bent nog meer dan 5 jaar te blijven wonen dan is het wel aan te raden om iets meer naar de duurzaamheid te kijken. Ook is het handig om mee te nemen of de tuin snel verzakt. Sommige plaatsen zakken zo snel dat ze elke 3 tot 5 jaar moeten worden opgehoogd dan is het dus minder interessant om je tuin erg duurzaam in te richten. Alhoewel je de materialen vaak wel kunt hergebruiken is de kans groot dat je toch weer wat aanpassingen maakt in je tuin.

Keuzes in je tuin

Zoals je in de bovenstaande tabel hebt kunnen zien zijn sommige elementen duurder dan andere. Zo is gras en beplanting relatief goedkoop per vierkante meter en kun je door meer groen aan te leggen goedkoper uit zijn. Met meer groen betekent het niet dat je geen onderhoudsvrije tuin kunt hebben. Groen kan namelijk onderhoudsvriendelijk zijn door de juiste keuze in te maken. Tussen de bestrating groeit ook onkruid en er ontstaat groene aanslag die je meerdere keren per jaar moet verwijderen. Grind of split in je tuin is ook relatief goedkope bedekking. Kijk dus goed naar de verschillende elementen en de kosten daarvan.

Zelf doen

Wij geloven ook dat je prima zelf wat kunt aanpakken zolang je fit genoeg bent. Bij de aanleg van je tuin kun je bijvoorbeeld zelf vooraf al de tuin leeghalen en bepaalde voorbereidingen treffen zoals de tuin leeghalen en het aanbrengen van zand of aarde. Als je echt handig bent is kun je ook heel de tuinaanleg zelf doen. Voor bepaalde werkzaamheden is bepaalde ervaring wel handig. Ook is goed gereedschap een must. Als je zelf bestrating gaat leggen dan heb je bijvoorbeeld voor grote oppervlakken wel een trilplaat nodig. Het kan ook zonder maar dan zal het waarschijnlijk sneller verzakken waardoor je dus wederom aan je tuin zult moeten werken. Je zult de afweging moeten maken is het de tijd die het je extra kost het waard of schakel je een vakman in? Ga je het zelf aanpakken dan zijn er online genoeg how-to’s te vinden om de klus goed af te ronden.

Tuin inrichten in stijl wellness

Soorten tuinen inrichten

We hebben al een keer een artikel geschreven over verschillende soorten tuinstijlen, maar voor het gemak geven we nog een toelichting. Tijdens het oriënteren kom je er misschien wel achter dat je een bepaalde soort tuin je aanspreekt. De laatste jaren is de moderne tuin erg populair, maar zien we ook meer praktische tuinen, zoals een wellness tuin met sauna en hottub. Ter inspiratie geven we je enkele tuinstijlen die wij regelmatig realiseren:

 • Klassieke tuin

 • Moderne tuin

 • Landelijke tuin

 • Kindvriendelijke tuin

 • Wellness tuin

 • Natuurlijke tuin

 • Stadstuin

Hulp nodig bij het inrichten van je tuin?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8,5+ van klanten!

Een onderhoudsvriendelijke tuin inrichten

Nog vaak krijgen wij de vraag om een onderhoudsvrije tuin te realiseren. Vaak denken mensen dan aan een tuin met alleen bestrating, maar niets is minder waar. We geven je graag wat tips voor het inrichten van een onderhoudsvriendelijke tuin.

 1. Gebruik niet teveel bestrating. Dit lijkt misschien heel ondervriendelijk, maar het tegendeel is waar. Er gaat best wat werk zitten in onkruid tussen de tegels weghalen en het bestrijden van aanslag op de tegels. Een gazon, halfverharding zoals grind of het plaatsen van een border met bodembedekkers kost je veel minder onderhoud.
 2. Gebruik hardhout of een andere duurzame houtsoort. Kies je ervoor om houtbouw in je tuin te plaatsen? Dan raden we je aan om hardhout of een andere harde houtsoort (zoals Douglas) te gebruiken. Dit hout gaat langer mee en hoef je minder te behandelen.
 3. Geen potten en plantenbakken plaatsen. Vaak zien we dat tuinen helemaal dicht gestraat worden en dat er dan een aantal plantenbakken worden neergezet om toch wat groen te hebben. Planten in een plantenbak vragen veel meer onderhoud dan planten in een border. Ze moeten vaker water krijgen en eens in de aantal jaar moet je ze verpotten.
 4. Kies voor grotere planten. Daardoor krijgt onkruid minder kans om te groeien.
 5. Plaats worteldoek. Wanneer je dit doek goed legt, kan er geen onkruid meer omhoog groeien.

Wil je nog meer tips lezen? Ga dan naar ons blog over onderhoudsvriendelijke tuinen.

Je tuin inrichten na de aanleg

Je dacht misschien dat je al klaar was om in je tuin te gaan zitten? Met een kale tuin kun je niet zoveel. Door een leuke inrichting van je tuin kun je de tuin echt afmaken. Dit is natuurlijk erg smaakgevoelig. We benoemen hier nog enkele categorieën zodat je hier aan de slag kunt. Denk bijvoorbeeld aan:

Meubilair

Een mooie eettafel met stoelen of loungeset mag niet ontbreken in de je tuin. Je wilt natuurlijk totaal kunnen ontspannen en hoe gaat dat beter dan in een goede stoel?

Plantenbakken

Plantenbakken kunnen nog een extra dimensie geven aan je tuin omdat ze sierwaarde hebben. Het geeft je tuin net wat meer uitstraling en brengt meer hoogte en diepte in de tuin.

Natuurlijk

zijn de planten die je erin zet ook bepalend voor het beeld. Als je je tuin echt heel strak wilt houden kun je er beter voor kiezen om geen planten bakken of potten te plaatsen.

Richt je nieuwe tuin in met beplanting
Tuin inrichten met accessoires

Een buitenkeuken

Een van de  tuintrends van de laatste jaren is het buiten eten en koken. Er komen steeds meer buitenkeukens in de tuin. Ook barbecueën is populairder dan ooit. Mocht je nou ook je gasten willen  verwennen  met  een  heerlijke  barbecue  dan  kan  een  barbecue  of  buitenkeuken  niet ontbreken. Dit kan natuurlijk in alle soorten en maten. Ben je een pizza fan? Overweeg dan een pizzaoven!

Accessoires

Nee, we zijn nog niet klaar. Je woonkamer is toch ook nog niet af zonder accessoires? Denk aan een mooie vaas, kussentjes in de loungebank, sfeervolle lampjes, kaarsen, een windvanger of een lantaarn. Een vuurplaats in de vorm van een schaal of korf is ook heerlijk om tijdens een koudere avond warm te blijven. Zo kunnen we nog wel duizend dingen opnoemen. Laat vooral je fantasie de vrije loop of kijk voor inspiratie op Pinterest.

Tuin inrichten tips

1. Bepaal je budget

Hoeveel geld wil je uitgeven aan je tuin? Wat is realistisch? In de eerdergenoemde tabel heb je al een indruk kunnen krijgen wat de kosten zijn van je tuin inrichten.

2. Maak een plan of tuinontwerp

Je droomtuin realiseren valt of staat bij het plan. Zonder goed plan kan het toch anders worden dan verwacht of veel duurder uitvallen en dat wil je natuurlijk niet. Je kunt zelf een tuinontwerp maken of een cursus tuinontwerpen volgen of natuurlijk een tuinontwerp laten maken. Maak vanuit het ontwerp een concreet plan en bedenk of je het zelf gaat doen of laat uitvoeren.

3. Durf keuzes te maken

Helaas zien we het nog te vaak dat mensen teveel willen op een te klein oppervlakte met als gevolg een volle en rommelige tuin. Een volle tuin is druk en een tuin waar minder in staat geeft dus rust. Durf dus keuzes te maken: less is more.

4. Geniet van het proces

Het is een flink project maar geniet ook van het proces. Het draait niet alleen om het eindresultaat maar ook het oriënteren en het bedenken van het plan. Het is toch heerlijk om creatief bezig te zijn? Hoe meer tijd en liefde in het proces zit hoe meer je van de tuin zult genieten na de afronding.