5 tips om jouw tuin groter te laten lijken!

Een kleine tuin hoeft niet te betekenen dat er niks mee gedaan kan worden. Er zijn talloze manieren om een kleine tuin een stuk groter te laten lijken. Wij geven je graag wat tuininspiratie door onze ideeën met jou te delen. Want het inrichten van je tuin is niet altijd even makkelijk. Er zijn veel factoren waarmee je rekening moet houden. Denk hierbij aan het aantal zonuren in je tuin, waar het meest schaduw is en waar de tuin voor moet dienen. Op deze pagina geven we je een aantal tips voor het groter laten lijken van je kleine tuin.

Tips kleine tuin

 • Weet wat je wilt

 • Hoogteverschillen 

 • Symmetrie 

 • Zonuren

 • Diepte, breedte en lengte

Tip 1: Weet wat je wilt

Daarmee bedoelen we te zeggen: 'Waar gaat de tuin voor dienen.' Het inrichten van een kleine tuin is nog niet zo eenvoudig en zeker niet als je nog geen idee hebt waar de tuin voor gaat dienen. Dus voordat je gaat beginnen met het maken van een tuinontwerp of met het inkopen van tuinaccessoires, is het belangrijk om op een rijtje te zetten wat de plannen zijn en wat de tuin moet gaan uitstralen. Ben je bijvoorbeeld iemand die graag buiten eet? Of heb je liever een tuin waar de kinderen kunnen spelen? Zulke vragen zijn handig om aan jezelf te stellen voordat je een plan van aanpak maakt voor je tuin.

tips kleine tuin

Tip 2: Hoogteverschillen

Een opstapje naar een terras of zithoek kan al een groot effect geven in het groter laten lijken van de tuin. Ook het gebruik van verhoogde plantenborders valt erg op. Door zulke hoogteverschillen in je tuin oogt de tuin ruimer en groter. Hoogteverschillen trekken je aandacht en zorgen voor een andere sfeer in de tuin.

Tip 3: Symmetrie

Het voordeel van een kleine tuin is dat de tuin vaak langwerpig of vierkant is. Het is dan niet zo moeilijk om er een symmetrische tuin van te maken. Symmetrie en herhaling van bijvoorbeeld planten of potten kan een grote rol spelen in het groter te laten lijken van je kleine tuin. Doordat er bij een symmetrische tuin evenwicht is, creëert het rust. Ook zorgt het voor een strakke en verzorgde uitstraling van je tuin. Een symmetrische tuin is overzichtelijk en daarom vaak makkelijk te onderhouden.

Tip 4: Aantal zonuren

Het is belangrijk om te onderzoeken hoeveel zonuren jouw tuin ongeveer heeft en waar de meeste en minste schaduw is. Het klinkt misschien gek, maar schaduw bepaalt in de meeste gevallen de indeling van de tuin en ook de keuze van de beplanting. Dit komt omdat sommige planten meer zon nodig hebben dan andere planten. Lees meer over een beplantingsplan.

 • Tuin op het noorden

  Een tuin op het noorden heeft de minste zonuren van alle tuinen. In deze tuin is het niet noodzakelijk om schaduwplekjes te creëren.

 • Tuin op het oosten

  Een tuin op het oosten is ideaal als je echt een ochtendmens bent. In de ochtend schijnt de zon mooi de tuin in en deze draait in de loop van de dag weg achter het huis.

 • Tuin op het zuiden

  Een tuin op het zuiden heeft de meeste zonuren van allemaal. In de zomer kan het wel heel erg heet worden, Probeer daarom een paar schaduwplekjes te creëren.

 • Tuin op het westen

  Een tuin op het westen heeft veel zon in de avond en juist minder in de ochtend. Ideaal als je s'avonds wilt genieten van de laatste zonnestralen.

Tip 5: Probeer diepte, breedte en lengte te creëren

Door het gebruik van grote of langwerpige tegels in een kleine tuin creëer je een optisch effect, waardoor het lijkt alsof de tuin een stuk groter is. Hetzelfde geldt voor de schutting. Bij het gebruik van lange liggende planken lijkt de tuin dieper en dus groter.

Geen tuin maar een balkon?

We hebben niet alleen tips voor een kleine tuin maar ook voor een balkon. Er zijn genoeg mogelijkheden om te tuinieren op een balkon. Dus niet getreurd! Een balkon is de ideale plek om erachter te komen of verticaal tuinieren iets is voor jouw. Verticaal tuinieren is moeilijker dan normaal tuinieren. Dit komt omdat het water dat je geeft aan de planten naar de onderste planten zakt. Zorg er dan voordat je de planten die het minste water nodig hebben bovenaan plant. Je kan ook verticaal tuinieren door planten bijvoorbeeld op te hangen in hangbakken aan het hekje van je balkon. Tuinieren op je balkon kent vaak ook voordelen. Je hebt bijvoorbeeld minder last van ongedierte.

tips kleine tuin
4.7/5 - (8 stemmen)