Terras reinigen/groene aanslag verwijderen: methodes en preventietips

Het terras reinigen en de groene aanslag verwijderen, soms moet het gebeuren. De tegels zijn bijvoorbeeld glad en er zit groene aanslag op de bestrating. Minder tuinplezier dus. Gelukkig zijn er genoeg manieren om het terras te reinigen. Het verschil is verbazingwekkend en het terras ziet er weer als nieuw uit!

Terras laten reinigen?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!

Groene aanslag

De groene aanslag geeft de tuin een sombere en grauwe aanblik. Daarnaast kan het gladheid veroorzaken. Het terras reinigen om de groene aanslag te verwijderen is dan de oplossing. Maar hoe komt die groene aanslag eigenlijk op de tegels? De aanslag bestaat uit mos en algen. De aanslag ontstaat sneller op vochtige plekken die weinig daglicht krijgen. Ook de ondergrond speelt mee. Op onregelmatige oppervlakken en zachte, poreuze materialen zal er sneller groene aanslag ontstaan. Dit komt doordat de algen en mossen hier zich hier beter kunnen hechten en harder groeien.

Verschillende ondergronden

Terrassen kunnen uit allerlei harde en zachte ondergronden bestaan. Hout, bestrating, beton, klinkers en natuursteen, bijvoorbeeld. Al deze materialen zijn te reinigen. Door de groene aanslag te verwijderen, gebeuren er een paar dingen. Allereerst krijgt de ondergrond zijn oude kleur weer terug. Dat verschil is vaak enorm groot en zal u echt verbazen. Daarnaast wordt de ondergrond weer wat stroever, doordat de gladde en vochtige mossen en algen zijn verwijderd. Daardoor wordt ook de structuur weer zoals die bedoeld is. Echt een aanrader dus! De hele tuin knapt ervan op.

Terras reinigen: de methodes

Er zijn veel methodes die gebruikt worden om het terras te reinigen. Allemaal hebben ze hun eigen voordelen en soms ook nadelen. We noemen er een aantal en geven daar wat uitleg bij! Onze voorkeur heeft het reinigen van het terras met de borstel omdat het materiaal daarmee niet wordt beschadigd. Daardoor gaat het materiaal dus langer mee en dat scheelt weer geld en is ook nog eens beter voor het milieu.

1. Borstelen

Een vrij nieuwe techniek om groene aanslag te verwijderen, is die van het borstelen met water. Hiervoor wordt een krachtige machine gebruikt en water. Een super duurzame manier dus die de bovenlaag intact laat waarbij ook het zand tussen de voegen blijft zodat er niet opnieuw zand tussen voegen geveegd hoeft te worden. Ook zorgt het borstelen voor het intact blijven van het materiaal, dus geen beschadigingen van de toplaag van tegels of het hout. Wij vinden het een uitermate geschikte manier om de het terras te reinigen!

2. Hogedrukspuit

Een heel bekende optie voor het terras reinigen is de hogedrukspuit. Je spuit met enorme kracht water op de tegels waardoor het vuil er van af wordt gespoten. Dit is inderdaad een methode die goed werkt om de groene aanslag te verwijderen. Je ziet gelijk resultaat en het gaat vrij snel. Maar er zitten wel een aantal nadelen aan deze methode. Door de hoge druk wordt de toplaag van het materiaal aangetast, waardoor deze laag poreus wordt. In het vervolg kunnen algen en mossen zich makkelijker gaan nestelen op het terras. Ook beschadig je de voegen. Je kan dit een beetje voorkomen door van een afstandje te spuiten en de druk niet te hoog te zetten, maar alsnog is het op lange termijn niet de beste oplossing.

3. Alternatieve methodes

  1. Azijn:  Zorg eerst dat het terras vrij is van bladeren en vuil. Daarna schrob je het terras met een mengsel van azijn en water. Dit laat je vervolgens opdrogen (handig op een zonnige dag dus). In de weken erna zal de groene aanslag langzaam verdwijnen.
  2. Biotex: Ook biotex kun je met water verdunnen en hier het terras mee schrobben. De enzymen die in het biotex zitten, vallen de algen en mossen aan, waardoor die verdwijnen. Ook dit is een milieuvriendelijke oplossing.
  3. Groene zeep:Een middeltje dat de meesten wel in huis zullen hebben: groene zeep. Groene zeep brengt geen schade aan de tuin toe, maar is wel effectief om het terras te reinigen. Meng de groene zeep met warm water, gooi het over de tegels en goed schrobben maar!
  4. Zand: Gooi wat zand op de tegels en ook wat heet sop. Vervolgens ga je met een bezem het terras schrobben. Het zand schuurt over de tegels en verwijdert de groene aanslag. Deze methode is beter voor de ondergrond.
  5. Chemicaliën: Er zijn ook methodes waarbij chemicaliën, zoals chloor en bleek worden gebruikt. Deze methoden adviseren wij niet, omdat ze schadelijk zijn voor het milieu, dus ook voor de tuin om het terras heen.

Zelf je terras reinigen met deze producten

Met deze producten ga je de algen en de groene aanslag te lijf:

Voordelen van het  laten reinigen van het Terras met de borstelmachine:

  • Maakt uw tegels, stenen & hout schoon zonder deze te beschadigen
  • 100% milieuvriendelijk (duurzaam & ecologisch), geen gebruik van chemicaliën
  • Haalt vuil, mossen en onkruid uit de voegen maar zand tussen de voegen blijft behouden
  • Beperkte vervuiling aan de omgeving (géén hogedruk spuit)
  • De toplaag van nieuwe tegeles blijft intact waardoor er minder snel nieuwe vervuiling ontstaat

 

Voorbeelden van terras reinigen

Op deze gebakken klinkers is de aanslag helemaal verwijderd en de originele kleur weer terug. De tuin heeft meteen weer een frisse en schone uitstraling.

Terras Borstelen
Terras Reinigen

Het reinigen van de houten vlonder op het dakterras is ook geen enkel punt met de borstelmachine. De planken waren bedekt met aanslag en oogden groen en grauw maar onder deze laag zat de originele kleur verstopt. Een mooi resultaat al zeggen we het zelf.

Groene aanslag laten verwijderen?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!

Groene aanslag voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, zeggen ze toch? Dat geldt ook voor het terras reinigen. Liever zorg je dat dat helemaal niet, of in ieder geval minder, hoeft. Er zijn een aantal manieren waarop je de algen- en mosgroei beperkt:

1. Zonlicht

Als een terras in de zon ligt, zal er minder groene aanslag ontstaan (zie kopje ‘Groene aanslag’). Zorg daarom voor voldoende zonlicht in de tuin.

2. Blaadjes verwijderen

Blaadjes op de bestrating kunnen vlekken veroorzaken. Veeg daarom af en toe de terrassen schoon. Dat zorgt ervoor dat het er mooi uit blijft zien.

3. Afwatering

Op vochtige plekken zal er sneller groene aanslag ontstaan. Een goede afwatering zorgt dat er minder water blijft staan in de tuin, dus ook op de terrassen.

Aan de slag!

Inmiddels weet je het een en ander over het terras reinigen en over groene aanslag. Je kunt zelf aan de slag gaan, maar als dat niet lukt, kunnen we je daarmee helpen!