Terras aanleggen: kosten, tips en materiaal

Een schitterend terras aanleggen? Daar helpen we je graag mee. Een terras is een heerlijk plekje in je tuin om te zitten en te ontspannen. Het is fijn als dit volledig naar wens is. Daarom informeren we je op deze pagina over verschillende materialen, de kosten daarvan en tips voor het kiezen en onderhouden van je terras. Zie hieronder de inhoudsopgave van deze pagina:

Terras laten aanleggen?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!

Voordelen van een terras aanleggen

Je tuin is jouw eigen buitenplekje. Het verlengstuk van je woonkamer. Een gedeelte in de tuin waar je lekker kunt zitten, mag dan niet ontbreken. Voor tijdens de zomeravonden, de stralende voorjaarsdagen en alle andere momenten dat je naar buiten kunt! In bijna alle tuinen die wij aanleggen, zijn terrassen te vinden. In alle soorten en maten en van allerlei materialen. Bijna alles is dus mogelijk. Als er goed wordt nagedacht over het materiaal, de plek in de tuin en de bereikbaarheid, is er grote kans dat dit het lievelingsplekje in je tuin wordt.

Terras laten aanleggen?

De eerste keuze bij het aanleggen van een terras is of je het zelf doet of uitbesteedt. Als je het zelf kunt en je hebt er de tijd voor, is de keuze om het zelf te doen snel gemaakt. Maar twijfel je, dan geven we je hieronder enkele redenen waarom een stratenmaker inschakelen slim is:

 1. Een terras aanleggen is zwaar werk. Je gebruikt spieren in je armen, rug, nek, schouders en benen. Best pittig als je dit niet gewend bent. En ook moeilijk om dit te doen zonder je lichaam te zwaar te belasten. Een stratenmaker heeft hier ervaring mee.
 2. Een terras aanleggen kost veel tijd. Het begint al bij zoeken naar hoe je dit het beste kunt doen. Dan het bestellen van de tegels. Eventueel aanbrengen van nieuw zand en dan nog het straten maken zelf. Inspiratie-tips voor een nieuw terras vind je hier!
 3. Als het niet goed gebeurt, kan het problemen opleveren. Denk aan water dat niet goed kan weglopen of een terras dat snel gaat verzakken. Heel nare bijkomstigheden van je terras. Een stratenmaker heeft veel ervaring en kan deze problemen voorkomen.

Wat kost een terras aanleggen?

Een van de vragen die bij je opkomt als je nadenkt over een terras aanleggen, is ‘Wat kost een terras aanleggen?’. In de prijs zijn een aantal factoren te onderscheiden:

 1. De materiaalprijs. Wil je betontegels, keramische tegels, hout of wat anders? De prijzen hiervoor vind je bij de materialen die we hieronder uitlichten.
 2. Overige materialen: Denk aan opsluitbanden, ophoog- en voegzand. Dit zijn niet de grootste kosten en ze zijn ook niet altijd nodig, maar houd hier wel rekening mee. Opsluitbanden kosten €2 – €5 euro per meter. Zand is ongeveer €35 – €50 per kuub.
 3. Prijs van de stratenmaker: als je een professionele stratenmaker inzet, kom je ongeveer op een prijs van €40 per uur.

Benieuwd wat een terras voor jou gaat kosten? Vraag vrijblijvend en gratis een offerte aan!

Onze werkwijze

Wij werken met vakmannen, junior hoveniers en studenten. Door die combinatie kunnen we goede kwaliteit leveren voor een betaalbare prijs voor een terras aanleggen. Een sterke combinatie is bijvoorbeeld om een stratenmaker en student naar een klus te sturen, zodat de stratenmaker het vakwerk kan doen en de junior hovenier of student kan assisteren en andere werkzaamheden kan doen.

1. Terras aanleggen van betontegels

Betontegels zijn een prima optie voor je terras. Ze zijn in heel veel varianten verkrijgbaar, verschillend in grootte, kleur en structuur.

Kosten

Een terras aanleggen met betontegels kost gemiddeld tussen de €15 en €35 per m2.

Onderhoud

Betontegels vragen wel structureel onderhoud. Vetten, chemicaliën en zuren (ook die van dorre bladeren) trekken heel snel in de tegel. Heel regelmatig de tegels schoonvegen is dus een vereiste als je ze mooi wil houden.

terras aanleggen betontegels

Voordelen

 • Relatief goedkoop ten opzichte van andere soorten tegels

 • Sterk en slijtvast

 • Vorstbestendig

 • Breed inzetbaar, ook prima geschikt voor opritten

Nadelen

 • Zonder beschermende coating neemt beton sneller vocht en vuil op dan keramische tegels of tegels van natuursteen

 • Oliën en vetten trekken snel in het beton. Deze vlekken moeten er vervolgens ‘uitslijten’.

 • In vochtige periodes kan er kalkuitbloei ontstaan.

 • Standaard betontegels zijn minder kleurvast dan keramische tegels of tegels van natuursteen.

2. Terras aanleggen met klinkers

terras aanleggen klinkers

Klinkers zijn ideaal voor om een terras aan te leggen omdat er zoveel mogelijkheden zijn. Bovendien zijn ze erg stijlvol en zijn ze in staat om de tuin een industriële of strakke look te geven.

Kosten

Een terras aanleggen met klinkers kan gemiddeld verschillen van €15 tot €40 per m2. Dit is helemaal afhankelijk van de soort die je kiest. Hele simpele klinkers zijn erg goedkoop en misschien is dat net wat je zoekt. Wil je een wat specifiekere kleur of structuur, dan zal dit vaak wat meer kosten.

Soorten klinkers

De belangrijkste soorten zijn de betonklinker en de kleiklinker. De betonklinker is meestal wat goedkoper, maar ook wat minder kleurvast. De kleiklinker heeft een natuurlijke uitstraling en is er in veel kleuren. Deze soort is kleurvaster dan de betonklinker.

Onderhoud

Als je klinkers reinigt met de hogedrukreiniger, doe dan heel voorzichtig. De toplaag kan erdoor beschadigd worden, waardoor de kleur vervaagt en er makkelijker groene aanslag tussen komt. Beter is om de tegels op andere manieren te reinigen. Meer daarover lees je op deze pagina over terras reinigen.

Voordelen

Een terras dat goed is aangelegd met klinkers, blijft vaak heel lang goed liggen. Ook ligt het vaak heel glad, waardoor je geen last krijgt van wiebelend meubilair. Ook zijn klinkers slijtvast. Ze kunnen dus wel een stootje hebben.

3. Terras aanleggen met keramische tegels

Keramische tegels zijn prachtig! Als je voor een tuin in een bepaalde stijl wil gaan, zoals mediterraans of oosters, dan is een keramische tegel een geweldige toevoeging. Ze zijn pas enkele jaren op de markt in Nederland, maar wij gebruiken ze de laatste tijd al vaak.

Kosten

De kosten voor keramische tegels zijn vrij hoog. Denk aan gemiddelde bedragen tussen de  €50 en €100 per m2. Hier heb je dan wel mooie tegels voor!

Soorten keramische tegels

Je hebt de volledig keramische tegel. Dit is een keramiek tegel die gebakken is en daardoor keihard is. Ook heb je tegels met een keramische toplaag. Dit zijn lagen keramiek die bevestigd zijn op betontegels. Deze zijn daardoor wat goedkoper. De tegels staan bekend om hun mooie kleuren en prachtige prints, zoals de mozaïekprint die je hiernaast ziet.

terras aanleggen met keramische tegels

Onderhoud

Een enorm voordeel van keramische tegels is dat ze onderhoudsarm zijn. De harde en gladde toplaag laat geen mogelijkheid aan algen om zich te vestigen. En vloeistoffen zijn er makkelijk af te vegen. Ze zijn goed te reinigen met een borstel of bezem en warm water.

Voordelen

Voordeel is dus dat deze tegels onderhoudsarm zijn. Daarnaast zijn ze ook 100% kleurvast en krasbestendig. Let wel op: deze tegels kunnen glad zijn na een regenbuitje of in de winter.

4. Houten vlonderterras aanleggen

vlonderterras aanleggen

Van vlonderterrassen aanleggen genieten wij altijd! Dat hout geeft de tuin zo’n natuurlijke en stoere look. En de kleur staat mooi bij het groen en de bestrating. Ook vlonderterrassen en andere houtbouw leggen we de laatste tijd vaak aan in samenwerking met vakmannen. Prachtig materiaal!

Kosten

De gemiddelde kosten voor houten vlonderterras zijn  €75 tot  €150 per m2.

Soorten hout

De kosten zijn onder andere afhankelijk van de houtsoort. Hardhout wordt veel gebruikt als tuinhout, vanwege de hoge duurzaamheid. Ook Douglashout, een harde naaldhoutsoort met een hoge duurzaamheid gebruiken wij voor vlonderterrassen aanleggen.

Onderhoud

Om een vlonder mooi te houden, raden we aan om regelmatig vuil van de vlonder te vegen. Als er zich algen gaan vormen op de vlonder, raden we ook aan om die weg te halen. Lees hier hoe je een vlonderterras reinigt.

Voordelen

Een reden om zo’n terras aan te leggen is omdat het er geweldig uitziet. Daarnaast kan een vlonderterras van goed hout erg lang mee! Tuinhout kan wel na een tijdje gaan verkleuren door blootstelling aan vocht en zonlicht. Om verkleuring van het hout tegen te gaan, kan je het hout af en toe behandelen met olie. Sommige houtsoorten, zoals Douglas, vergrijzen nauwelijks.

Terras laten aanleggen?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!

Inspiratie opdoen voor een terras aanleggen

Het is niet makkelijk om een keuze te maken tussen al die materialen. We adviseren daarom om te beginnen bij wat je het allermooist vindt. Een mooie plek om inspiratie op te doen is via Pinterest. Ook kan je natuurlijk altijd bij je buren over de schutting gluren voor goede ideeën. Bekijk ook eens voorbeeldtuinen en nog meer voorbeeldtuinen. Hier vind je ook allerlei materialen. Ook kan je voorbeeldtuinen bezoeken, zoals bij Appeltern. Succes!

Onderhoud van je terras, hoe doe je dat?

Soms ontstaat er groene aanslag op de tegels. Dat ziet er minder mooi uit en kan ook nog eens glad zijn. Gelukkig kan je daar wel wat aan doen! Lees hier het uitgebreide artikel over terras reinigen. We zetten hieronder de beste methodes ook nog op een rij:

 1. Borstelen. Dit is een vrij nieuwe techniek. Een krachtige machine gebruikt alleen water en borstels. Super duurzaam dus en ook nog eens goed voor de tegels. Het resultaat is weer als nieuw!
 2. Hogedrukspuit. Een methode die nog altijd veel gebruikt wordt en vrij effectief is. Toch zit er ook wel een nadeel aan, want bij een aantal materialen beschadig je de toplaag. Ook beschadig je de voegen. Dit kan je dan wel weer enigszins voorkomen door van een afstandje te spuiten en de druk niet te hoog te zetten.
 3. Zand en sop. Wat zand op het terras, warm sop erbij en schrobben maar met de bezem.

Terras laten aanleggen?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!

Ons portfolio