Snoeien van hagen

Hoe moet het snoeien van hagen? Wanneer mogen ze gesnoeid worden? Dat zijn vragen die wij regelmatig krijgen en we geven er antwoord op in deze blog
Een mooie haag dient vaak als erfafscheiding. Het snoeien van hagen is essentieel een mooie volle haag te krijgen. Vooral in de eerst paar jaren na het aanplanten is het zeer belangrijk om de haag voldoende te snoeien, zodat de haag nieuwe vertakkingen krijgt en zo mooi zal worden. Het snoeien van een haag is niet heel moeilijk. Het snoeien dient te gebeuren voor de langste dag (21 juni). Ook de buxusvormen kunnen in deze maand worden gesnoeid. Het snoeien kun je het best doen op een bewolkte dag, zodat de haag niet kan verbranden. Een eventuele tweede snoei van de hagen kan gedaan worden in augustus of september. Er zijn nog wel enkele verschillen tussen het snoeien van een bladhaag of een coniferenhaag  Hieronder vertellen we per soort hoe je ze kunt snoeien.

Haag snoeien

Snoeien van een bladhaag

Om een gezonde volle haag te krijgen moet je regelmatig snoeien. Doe je dit niet, dan wordt de haag niet alleen te breed, maar binnenin ook kaal. Dit valt te voorkomen door ieder groeiseizoen een aantal maal te scheren.Voor de bladhaag houd je best een snoeifrequentie aan van twee snoeibeurten per groeiseizoen. Meer precies tussen midden september en midden oktober. Snoei eerst de zijkanten, daarna noei je de top van de haag. Zorg er voor dat de bovenkant van de haag iets smaller is dan de onderkant van de haag, zo krijgt de onderkant van de haag ook voldoende licht. Probeer aan te houden dat je terugsnoeit tot de vorige snoeibeurt, zodat hij dezelfde lengte behoudt.

Snoeien van een coniferenhaag

Voor de meeste volwassen coniferenhagen volstaat één keer snoeien per jaar. Een extra snoeibeurt kan geen kwaad, want dan krijg je een vollere haag doordat de haag meer vertakt. Laat je het onderhoud van de haag achterwege dan wordt de haag te breed en of te hoog. De binnenkant van de conifeer wordt dan ook kaal en als je terug wilt snoeien zal de haag nooit meer mooi worden omdat de conifeer niet meer uitloopt. Snoei daarom nooit terug op het hout. De taxus daarentegen kan wel teruggesnoeid worden en zal op oude takken uitlopen. Snoei ook bij de conifeer eerst de zijkanten.

Gereedschap om je haag te snoeien

Met dit gereedschap kun je je hagen snoeien en je tuin netjes bijhouden:

Interesse in hagen snoeien?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!

Vraag een vrijblijvende offerte aan!

Laat het niet uit de hand lopen zoals deze haag: