Prunus snoeien (Japanse sierkers): waarom, wanneer, hoe en waarmee?

De prunus snoeien, (wanneer) moet dat eigenlijk? Op deze pagina behandelen we de volgende onderwerpen:

  • Wat is de prunus?
  • Moet ik een prunus snoeien?
  • Wanneer moet ik een prunus snoeien?
  • Hoe moet ik een prunus snoeien?
  • Waarmee moet ik een prunus snoeien?
Prunus

Wat is de prunus?

De Prunus is een geslacht met daarin wel 400 verschillende soorten. De soorten verschillen van fruitbomen en struiken tot joekels van bomen. Er zit voor iedere tuin dus wel een goede variant tussen. We hebben het op deze pagina over het snoeien van de prunus serrulata, ook wel de Japanse sierkers genoemd. Deze sierkers is afkomstig uit Azië, maar gedijt ook in ons klimaat goed. Gemiddeld wordt de boom tussen de 6 en 12 meter hoog. De Japanse sierkers vult elk voorjaar gegarandeerd je tuin met haar wit-roze bloemen. De prunus is winterhard, maar kan wel lijden onder late vorst in het voorjaar. Dan is de bloei namelijk al in volle gang en die kan dan verstoord worden.

Hulp nodig bij het snoeien van de prunus?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!

Moet ik de prunus snoeien?

Over het algemeen hoeft er niet heel veel gesnoeid te worden aan de prunus. Als je de boom goed in vorm wilt houden, is het wel aan te raden om de sierkers af en toe licht te snoeien. Verder

Hoe en wanneer moet ik de prunus snoeien?

Als je de vorm van de boom wilt behouden, kun je de boom licht bijsnoeien. Dit doe je door zijtakken die te laag zitten weg te snoeien. Ook takken die te groot zijn en dus uit de toon vallen, kun je weghalen. Je kunt dit het beste doen in juni, als de prunus is uitgebloeid. Anders kan de boom namelijk gaan bloeden. Dan stroomt er sap uit de snoeiwond. De boom is vervolgens vatbaarder voor ziektes.

Soms is het niet anders en moet er op een ander moment gesnoeid worden. Doe dat dan in oktober of november. Houd er wel rekening mee dat deze snoei van de prunus ten koste gaat van de bloei in het volgende jaar.

Bij de stam kunnen wilde scheuten de grond uit komen. Die kun je vanaf maart tot september prima weghalen.

Prunus

Waarmee moet ik de prunus snoeien?

Je kunt het beste een scherpe snoeischaar gebruiken. Als de takken te dik zijn, kan je ook met een takkenschaar werken. Ontsmet je gereedschap goed voor- en nadat je de prunus snoeit. Zo verklein je de kans op infecties van de boom.

Gereedschap dat wij aanraden:

Hulp nodig bij het snoeien van de Japnse sierkers?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!