Plataan snoeien? Zo doe je dat!

De plataan snoeien, hoe en wanneer moet dat eigenlijk? Op deze pagina vind je informatie over platanen snoeien.

Laten we eerst eens kijken waar de plataan vandaan komt en wat voor boom dit is. De plataan is een boomsoort die al ontzettend oud is. Karakteristiek is dat de boom stukken schors van de stam loslaat, waardoor de stam verschlilende kleuren bruin, geel en groen vertoont. De naam plataan betekent ‘breed’, wat mogelijk wijst op de brede en grote bladeren, maar ook op de brede kruin van de boom.

We onderscheiden in dit artikel drie soorten platanen: de ‘gewone’ plataan, de dakplataan en de leiplataan. Van deze drie soorten vertellen we hoe en wanneer je ze het beste kunt snoeien.

Plataan snoeien

Plataan laten snoeien?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!

De ‘gewone’ plataan

Deze soort zie je veel terug in het straatbeeld. Hij wordt bijvoorbeeld gebruikt in parken en lanen en op pleinen. De plataan groeit vrijwel overal in Nederland, want hij overleeft in vrijwel elke omstandigheid. Bestrating en droogte zijn geen probleem voor deze reuzen. Reuzen ja, want ze kunnen wel 30-40 meter hoog worden en een omtrek van 6-8 meter krijgen. Vooral de kroon van de boom kan enorm groot worden, waardoor zelfs straten te klein worden voor de plataan. De kans is dus niet heel groot dat je een plataan in je tuin hebt staan. Als dat wel zo is, dan kunnen we ons goed voorstellen dat deze plataan gesnoeid mag worden.

Gewone plataan snoeien

Plataan snoeien: wanneer?

Platanen pakken een snoeibeurt goed op. In april/mei komen de knoppen weer tevoorschijn en binnen een seizoen groeien de takken weer meters uit. Je kunt ze het beste snoeien in het najaar of in de wintermaanden als het niet vriest. Dan hoeft de plataan geen energie meer in de groei te steken, waardoor hij de wonden beter kan beschermen tegen ziekten en plagen. Ook heb je in het najaar en in warme wintermaanden veel minder kans dat de boom gaat bloeden.

Plataan snoeien: hoe?

Als een plataan flink de lucht is ingegroeid, is het vaak een grote klus om de plataan te snoeien. Je hebt dan flink materieel nodig en ook veiligheid is natuurlijk belangrijk. Als je twijfelt, raden we aan om een boomverzorger in te schakelen voor deze klus. Mocht je het zelf willen doen, verwijder dan de takken die er in die zomer zijn aangegroeid. Deze snoei je tot op 5 centimeter terug. Niet dichter bij de tak, want dan kan je de takkraag beschadigen.

De dakplataan

De plataan is een leiboom, net als de leilinde. Dat houdt in dat je de takken in bepaalde vormen kunt leiden. Zo ook bij de dakplataan, waar de kroon als een dak wordt geleid. Er gaat eerst een rechte stam zonder takken omhoog, vaak tot ongeveer 2,5 meter. Op die hoogte worden de een aantal twijgen horizontaal geleid. Je kunt je wel voorstellen dat de dakplataan snoeien een bepaalde techniek vereist om de dakvorm te behouden. De plataan snoeien is jaarlijks nodig, omdat de boom anders zijn karakteristieke vorm zal verliezen.

Dakplataan snoeien: wanneer?

De belangrijkste snoeibeurt van de dakplataan is in februari (als het niet vriest natuurlijk). In de zomer, in juni of juli, kun je eventueel nog takken die alsnog omhoog groeien verwijderen, om de vorm intact te houden. Na de snoeibeurt zal de plataan weer mooi uitlopen.

Dakplataan snoeien: hoe?

Om de dakplataan te snoeien, knip je alle takken die naar boven groeien af. Zo groeit de dakplataan wel in de breedte, maar niet in de hoogte. Ook knip je alle scheuten af die er de vorige zomer op zijn gegroeid. Deze snoei je terug tot op 5 centimeter. Als de groei in de zomer erg sterk is, kun je de scheuten in de zomermaanden alvast tot de helft inkorten. Dunne twijgen kun je met de snoeischaar snoeien en voor de dikke twijgen gebruik je een zaag.

De leiplataan

Je kunt de plataan leiden als een dakplataan, maar een andere veelgebruikte vorm is de leiplataan. Hierbij wordt de plataan geleid als een scherm, een toepassing die we ook vaak zien bij de leilinde. De leiplataan heeft als voordeel dat hij veel privacy biedt door het dichte scherm. Vroeger hielpt dit scherm ook om schaduw te bieden aan bijvoorbeeld de melkkamer op boerderijen. Deze plataan snoeien heeft weer zijn eigen techniek. En ook voor deze soort geldt dat er jaarlijks gesnoeid moet worden, omdat de boom anders langzaam weer de oorspronkelijke vorm gaat aannemen.

Leiplataan snoeien: wanneer?

In de winter of het vroege voorjaar vindt de grote snoeibeurt plaats. In de zomermaanden, voornamelijk juni en juli, kan je de leiplataan nog wat bijwerken. Dat ligt er maar net aan hoe hard hij gegroeid is en hoe strak je het scherm wilt hebben.

Leiplataan snoeien: hoe?

Deze techniek heet knotten. Alle takken die aan de horizontale hoofdtakken zitten, worden tot op een paar centimeter teruggesnoeid. Er blijft dus alleen een geraamte over. Maar wees niet bang, een plataan kan veel hebben en zal in het voorjaar weer snel uitgroeien. In de zomermaanden is dus nog wel eens een snoeibeurt nodig waarbij je de vorm van de leiplataan weer terugbrengt tot het scherm. Om deze plataan te snoeien heb je genoeg aan een snoeischaar voor de dunne twijgen en een zaag voor de dikkere twijgen. Zorg voor scherp gereedschap, zodat de wonden goed kunnen herstellen.

Let op: mogelijk een allergische reactie

De plataan snoeien is een klus die je in de meeste gevallen prima zelf kunt doen. Het is echter mogelijk dat je allergisch bent voor de plataan en dat tijdens het plataan snoeien je heftig reageert op deze boom. Tijdens het snoeien komt er een soort beharing vrij die onder de bladeren vast wordt gehouden. Dit kan zorgen voor jeukende ogen, hoesten en een zere keel. Je kunt je hier op de volgende manieren tegen beschermen:

  • Snoei na een regenbui: als het blad nat is, blijven de haartjes beter vastzitten aan het blad, waardoor ze minder rondvliegen. Je kunt er ook voor kiezen om voor het snoeien de plataan nat te sproeien.
  • Snoei ‘s morgens: door de dauw zijn de bladeren ook nat, waardoor de haartjes blijven plakken aan het blad.
  • Mondkapje en bril: een andere effectieve manier is om een mondkapje en bril te dragen, waardoor de haartjes niet in je ogen, neus en mond kunnen komen.
  • Snoei in de winter: als de plataan het blad heeft laten vallen, heb je er vanzelfsprekend geen last van.

Welk gereedschap heb je nodig voor het snoeien van de plataan?

Een snoeischaar zal in bijna alle gevallen wel volstaan voor het snoeien van de plataan. Let erop dat het tuingereedschap scherp is. Dan ontstaat er een mooie snijwond die weer overgroeit. De producten hieronder raden wij je aan:

Onze aanpak:

  • Offerte aanvragen: Vraag via onze website een offerte aan. Indien nodig komen we langs voor een kijkafspraak.

  • Datum: Na akkoord spreken we samen met jou een datum af om het werk uit te voeren.

  • Uitvoering: Op de afgesproken datum voeren we de werkzaamheden uit

  • Afronding: Nadat het project naar tevredenheid afgerond is, sturen we per mail de factuur volgens de afspraken.

  • Genieten: We wensen je veel plezier met je tuin

Een tevreden klant:

Bij de naamgeving ‘schoffelstudent’ wordt je op het bekeerde been gezet. Je denkt met beginners van doen te hebben, terwijl een professional zich meldt. Het werk, het terugsnoeien van een plataan, is met grote vakkundigheid verricht en alle takken, bladeren en zaagsel is keurig meegenomen. Bram was uiterst beleefd en wij zien hem over 2 jaar graag terug. De communicatie met de klant is ook perfect verzorgd. Niets dan lof!

Paul, Gouda

Plataan laten snoeien?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!