Tuinaanleg Westergouwe: Tuin met steenschotten, rode klinkers, beukenhaag en pergola

De nieuwbouwwijk Westergouwe in Gouda betekent ook nieuwe tuinen en die tuinen aanleggen, dat doen wij als hoveniersbedrijf  natuurlijk graag! Zo ook deze tuin in Gouda (video onderaan). Het begon allemaal op de beste tekentafel, de keukentafel van de klant. Daar bespraken we onder het genot van een verwarmende bak koffie de ideeën. Na het kennismakingsgesprek hadden wij al een goed beeld en dit vertaalden wij vervolgens naar een schets. Na even schaven aan het concept kwamen we tot een mooi resultaat. Op basis van de definitieve tekening kon de offerte opgesteld worden.

Tuinaanleg Westergouwe: Tuin met steenschotten, klinkers & pergola

Bij het krieken van de dageraad

‘s Morgensvroeg, terwijl de zon haar eerste stralen laat zien, vertrekken onze mannen met een auto vol gereedschap naar de klant. Vol energie en klaar om weer een tuin aan te leggen. In de tuin komen een pergola, een terras, bestrating en nieuwe beplanting. Bij aankomst bespreken ze met de klant wat ze die dag gaan doen. Maar genoeg gepraat nu, aan de slag!

De bodem

De mannen trekken de handschoenen aan, kijken de tuin nog eens rond en beginnen dan bij het begin: afgraven. In totaal 6 kuub. Vervolgens kan er 6 kuub tuinaarde bij, een goede voedingsbodem voor de nieuwe planten. De tuinaarde is bemest, dus de komende tijd kunnen de planten vooruit. Halverwege de dag hebben de mannen hun vest uitgetrokken, warm van de inspanning.

Oud hout

De volgende stap in de aanleg is het terras. Hiervoor gebruiken we in deze tuin steenschotten. Interessant waar dit materiaal vandaan komt! Het zijn schotten die in steenfabrieken zijn gebruikt om stenen op te laten drogen. Je kunt je wel voorstellen dat dit proces een uitwerking heeft op de schotten. Ze hebben dan ook een mooie verweerde look. De schotten hebben we niet direct op het zand gelegd, maar op een laag steltegels. Hierdoor blijft het terras mooi egaal liggen.

Nieuwe energie

Aansluitend op het terras is de bestrating gelegd. Rood/paarse klinkers, in totaal 24 vierkante meter. Door de kleine klinkers zijn de mannen wel even bezig en daar krijgen ze wel trek van. Gelukkig hoeven ze niet op een houtje te bijten want de mannen worden af en toe verwend met een lekkere bak koffie en een koek. Wat brandstof tanken, zodat ze er weer tegenaan kunnen.

Tuinaanleg Westergouwe: Tuin met steenschotten, klinkers & pergola
Tuinaanleg Westergouwe: Tuin met steenschotten, klinkers & pergola

27 meter hout

Een element dat onze mannen de laatste tijd vaak aanleggen in tuinen, is de pergola. Een aantal stevige balken die met dikke schroeven aan elkaar bevestigd worden. In totaal ging er in deze tuin 27 meter aan Douglas hout doorheen. Eerst zetten de mannen het raamwerk in elkaar en daartussen worden nog dwarsliggers geplaatst. Een absolute blikvanger in deze tuin.

Een appeltje voor de dorst

De mannen zijn toegekomen aan de laatste stap: de beplanting. De klant wil graag groen in de tuin. Dat komt goed uit, want daar zijn wij ook fan van. In de border zijn drie leibomen geplaatst: een stoofpeer, appel en pruim. Als de bomen eenmaal groeien, zien ze er prachtig uit. En ze leveren je ook nog eens vruchten op. De tuin wordt verder aangevuld met onder andere lavendel en blauwe regen. Nadat alles staat, lopen de mannen nog één keer de tuin door met de klant om alles te checken. Als alles in orde is, vertrekken ze weer en laten een blije klant achter. Al met al heeft de aanleg ongeveer een week geduurd.

tuintrends 2019
tuintrends 2019

Dit wil je zien!
We hebben veel verteld, maar we snappen dat je misschien nog liever zelf een kijkje neemt in de tuin. In de video hieronder neemt Schoffelbaas Fred je mee door de tuin in de Westergouwe.

Interesse in betaalbaar hovenierswerk?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!